دلار از تب و تاب افتاد. بازار ارز که طی هفته گذشته تحت تأثیر عوامل فصلی، کاهش عرضه ارز از سوی برخی عرضهکنندگان عمده، تقویت جهانی دلار در بازارهای دنیا، برخی فعالیتهای سودجویی و دلالی و در نهایت فراتر از همه عوامل روانی مؤثر بر پیش گرفتن طرف تقاضا نوسانات زیادی را تجربه کرده و افزایش شدید دلار تا مرز ۳۹۵۰ تومان را تجربه کرد، با فرو ریختن حبابهای روانی شاهد سقوط چشمگیر بهای ارز بود.
روزنامه ایران: دلار از تب و تاب افتاد. بازار ارز که طی هفته گذشته تحت تأثیر عوامل فصلی، کاهش عرضه ارز از سوی برخی عرضهکنندگان عمده، تقویت جهانی دلار در بازارهای دنیا، برخی فعالیتهای سودجویی و دلالی و در نهایت فراتر از همه عوامل روانی مؤثر بر پیش گرفتن طرف تقاضا نوسانات زیادی را تجربه کرده و افزایش شدید دلار تا مرز ۳۹۵۰ تومان را تجربه کرد، با فرو ریختن حبابهای روانی شاهد سقوط چشمگیر بهای ارز بود.
روز پنجشنبه نرخ دلار با کاهش حدود ۱۰۰ تومانی درحالی به ۳۸۶۰ تومان رسید که کارشناسان این تغییر را اثر سخنان سیف و توافق اخیر اوپک دانستند.روند افزایشی نرخ دلار از نیمه دوم امسال آغاز شد و از اواسط آبان ماه شتاب گرفت به گونهای که در هفتهای که گذشت(هفته دوم آذر) با وجود نیمه تعطیل بودن بازارها، قیمت دلار در بازار آزاد به نزدیک ۴ هزار تومان رسید.
پس از بروز این رشد جهشی نرخ در بازار، ولی اله سیف رئیس کل بانک مرکزی در یادداشتی اعلام کرد که این افزایش، پایدار نیست و بیشتر ناشی از تلفیق شوک انتظاری با تقاضای فصلی ارزها در پایان سال میلادی است. با وجود این افزایش، توافق دهم آذرماه وزیران نفت و انرژی اوپک در وین برای کاهش ۱.۲ میلیون بشکهای از تولید روزانه خود، سبب تقویت قیمت جهانی ارز شد.
با توجه به اینکه ایران در توافق اوپک مستثنی شده و حتی میتواند سقف تولید خود را ۹۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد، ناظران بازار پول و ارز امیدوارند از این رهگذر، درآمد ارزی کشور بهبود یابد و در سایه آن نرخ ارزهای عمده جهانی نیز در برابر ریال تعدیل شود. به همین خاطر بازار ارز آزاد در روز پنجشنبه گذشته وضعیت آرامی داشت و قیمت دلار به محدوده ۳۸ هزار ریال بازگشت که بخشی از آن را علاوه بر تعطیلات آخر هفته بازار، با توافق اوپک مرتبط میدانند.
دلایل کاهش نرخ دلار
برخی کارشناسان این کاهش محسوس را تحت تأثیر اظهارات اخیر سیف، رئیس کل بانک مرکزی و توافق اوپک میدانند. دراین راستا کمیل طیبی اقتصاددان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: معمولاً بازار ارز تحت تأثیر جو روانی قرار دارد و جو روانی روزهای گذشته نیز به سمت افزایش نرخ ارز حرکت کرده بود.وی افزود: همانطور که ولیاله سیف نیز مطرح کرده بود شرایط انتظاری در بازار ارز خود را نشان داده و نقش خود را ایفا کرده ولی موضعگیری سیف در این زمینه بازار را به سمت بازگشت شرایط تعادلی هدایت کرد. از سوی دیگر در جریان توافق اوپک برای صادرات نفتی ایران توفیقی نیز حاصل شد و این علامت را داد که در آینده منابع ارزی بیشتری در اختیار خواهیم داشت.
این در حالی است که در روزهای گذشته بازار ارز ایران تحت تأثیر این جو روانی بود که منابع ارزی کمتری در آینده خواهیم داشت.عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان ادامه داد: انتخابات امریکا، محدودیت در منابع ارزی حاصل از صادرات بخش غیر نفتی و زمزمههای یکسانسازی نرخ ارز از مواردی بود که منجر به شکلگیری شرایط انتظاری و ایجاد محدودیت در منابع ارزی بود که اکنون این شرایط تغییر کرده است. طیبی ادامه داد: فکر میکنم اکنون با ایستادن ارز در ۳۸۶۰تومان به نقطه تعادلی نزدیک شدهایم و این رقم میتواند برای مدتی با ثبات باشد.
افت قیمت طلا و مسکوکات
همچنین قیمت هر یورو با افت ۲۶۱ ریالی در ۳۹ هزار و ۹۴۳ ریال و هر پوند انگلیس بدون تغییر ۴۷ هزار و ۵۵۸ ریال ثبت شده است. بازار سکه و طلا نیز شاهد افت قیمت انواع مسکوکات و نیز اونس جهانی طلا بود.بر اساس اعلام اتحادیه طلا، جواهر و سکه تهران هر اونس طلای جهانی با افت سه دلاری، یک هزار و ۱۷۰ دلار و ۸۰ سنت و در بازار ایران هر گرم طلای ۱۸ عیار بدون تغییر نسبت به سهشنبه گذشته یک میلیون و ۱۲۹ هزار و ۱۸۰ریال تعیین قیمت شد.
هر قطعه سکه بهار آزادی طرح قدیم با افت ۱۵۰ هزار ریالی ۱۱ میلیون ریال و هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید بدون تغییر ۱۱ میلیون و ۲۸۰ هزار ریال فروخته شد.بنا براعلام این اتحادیه، فعالان بازار سکه، هر قطعه نیم سکه طلا را با افت ۱۰ هزار ریالی پنج میلیون و ۷۷۷۰ هزار ریال، هر قطعه ربع سکه با کاهش ۲۰ هزار ریالی سه میلیون و ۳۰ هزار ریال و هر قطعه سکه گرمی با افت ۲۰ هزار ریالی یک میلیون و ۸۸۰ هزار ریال معامله کردند.
کاهش قیمت ارز در سه ماهه پایانی
همچنین معاون ارزی بانک مرکزی با اعلام اینکه نتایج اولیه توافق اوپک بر بازار مشهود است، اطمینان داد که طبق تجارب سه سال گذشته و با پشت سر گذاشتن تقاضای فصلی، نرخ برابری ارزهای عمده در برابر ریال کاهش یابد.
«غلامعلی کامیاب» گفت: نگاهی به روند تغییرات نرخ ارز در سه سال گذشته نشان میدهد که به طور معمول با افزایش نرخها در فصل پاییز مواجه بودهایم.وی افزود: این افزایش ناشی از عواملی چون تقاضای ارز مسافرتی و زیارتی، افزایش تقاضا برای خرید و سفارش کالای خارجی و تسویه حساب شرکتها به دلیل پایان سال میلادی بوده است.
کامیاب تأکید کرد: مطالعات نشان میدهد پس از خروج بازار از تقاضای فصلی و آغاز سال نو و نیز تقویت ارز توسط صادرکنندگان غیرنفتی، نرخ ارزها روند نزولی طی میکند.معاون ارزی بانک مرکزی افزود: فعالان بازار این واقعیت را دریافتهاند که نرخهای بالای ارز در چند روز گذشته متناسب با بنیانهای اقتصاد کشور نیست و نمیتواند ادامه داشته باشد.وی گفت: یکی از آثار مهم خروج تسویه مبادلات تجاری از سیستم بانکی در گذشته، این بود که استفاده از براوات و اعتبارات اسنادی که مهمترین ابزار بانک ها به شمار میرود، در بانکها مقدور نشد و به صرافیها منتقل شد در حالی که کار صرافی تسویه حساب تجاری نیست نتیجه آنکه بخش قابل توجهی از معاملات ارزی به سوی صرافیها انتقال یافت.
انتظار داریم نرخ ارز نزولی شود
معاون ارزی بانک مرکزی در ادامه به توافق اوپک اشاره کرد و با یادآوری کاهش نرخ دلار در بازار آزاد در روز پنجشنبه (11 آذر) نسبت به روزهای کاری هفته گذشته اظهار داشت: ما انتظار این تغییر را با توجه به الگوی سالهای قبل داشتیم. کامیاب گفت: انتظار داریم با ادامه این وضعیت، هیجانی که این روزها بازار را فراگرفته و بیشتر ناشی از شرایط فصلی است، مهار شود و بازار را آرام کند کما اینکه بازار دیروز از آرامش بیشتری برخوردار بود.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر