حملات توپخانهای، خودروهای بمبگذاریشده انتحاری و البته جنگجویانی که خانهبهخانه در کمین نشستهاند؛ اینها موانع پیش روی نیروهای ضدترور عراقی است که تنها کمتر از یک کیلومتر با محدوده شهری شرق موصل فاصله دارند.
روزنامه شرق: حملات توپخانهای، خودروهای بمبگذاریشده انتحاری و البته جنگجویانی که خانهبهخانه در کمین نشستهاند؛ اینها موانع پیش روی نیروهای ضدترور عراقی است که تنها کمتر از یک کیلومتر با محدوده شهری شرق موصل فاصله دارند.
نیروهای عراقی که از حدود دو هفته پیش، پیشقراول ائتلافی صدهزارنفره با پیشمرگههای کرد و نیروهای بسیج مردمی شیعه، سنی و مسیحی و تحت حمایت هوایی جنگندههای ائتلاف، عملیات آزادسازی موصل و پایاندهی به تسلط بیش از دوساله تروریستهای داعش بر آن شهر را آغاز کرده بودند، اکنون و تا لحظه تنظیم این گزارش، با تصرف کامل منطقه صنعتی «کوکجلی» و محاصره روستای آن، آخرین منطقه مسکونی حومه شرقی موصل را نیز از چنگال داعش خارج کردهاند؛ دستاوردی که میتواند با نظر به پیشروی نیروهای حشد الشعبی در محور غربی، طرح نهایی آزادسازی را که مستلزم در تنگنا گذاشتهشدن تروریستها از محورهای مختلف است، چند گام به واقعیت نزدیکتر کند.
چشمانداز ورود نیروها به محدوده شهری موصل که البته بنا بر توافقات پیشین، صرفا متضمن ورود نیروهای دولتی عراق است، آنقدر نزدیک و قریبالوقوع است که حیدر العبادی، نخستوزیر عراق، دوشنبهشب در تهدیدی بیسابقه، به تمامی تروریستهای داعش هشدار داد تسلیم شوند یا در غیر اینصورت، در انتظار مرگ باشند.
او در حالی مدعی شد قریب به پنجهزار داعشی حاضر در موصل هیچ راه فراری ندارند که بسیاری از کارشناسان و مقامات نظامی ائتلاف بر این باورند که ورود نیروهای دولتی به موصل بدونشک موجب راهاندازی خونینترین و دامنهدارترین جنگ خیابانی از زمان ظهور داعش و تصرفات سرزمینی این سازمان تروریستی در عراق خواهد شد. در نتیجه جای تعجب نیست که سرلشکر معان السعدی، فرمانده نیروهای ویژه ضدترور عراق، اذعان کرده نیروهایش برای پیشروی در داخل محدوده شهری موصل نیازمند تشکیل جبههای متحدتر هستند و نیروهای تقویتی باید هرچهسریعتر از شمال و جنوبشرقی به آنان بپیوندند؛ نگرانیای که پیشتر از سوی العبادی نیز بیان شده بود.
نخستوزیر عراق ضمن اشاره به این واقعیت که نیروهای دولتی برای اولینبار دوشادوش و نه رودرروی پیشمرگههای کُرد در حال نبرد هستند، از تمامی مقامات و رهبران خواسته بود تا اختلافات سیاسی خود را کنار بگذارند و در عملیاتی که نمونهای بیسابقه از همکاری گروههای قومی و مذهبی متنافر است، همچنان مشارکت داشته باشند. از طرف دیگر اما تروریستهای داعش نیز نشان دادهاند به این آسانی تسلیم نخواهند شد.
ارسال چهار خودرو انتحاری بمبگذاریشده و تانکری حاوی مواد منفجره به سمت نیروهای ضدترور دولتی در کوکجلی تنها بخشی از ترفندهای مقاومتی آنان بوده که البته پیش از رسیدن به مقصد منهدم شدند. ترفند تکراری اما مؤثر دیگر، آتشزدن لاستیک و چاههای نفتی است که نهتنها کار نیروهای زمینی در ورود به شهر را با مشکل مواجه میکند، بلکه دید هواپیماهای بمبانداز را نیز که یکی از اصلیترین دلایل انهدام اهداف و مواضع داعش است، کور میکند. اینها همه جدای از استقرار دهها کامیون و خودرو بمبگذاریشده در مبادی ورودی، تجهیز پلها به مواد منفجره و گروگانگیری هزاران غیرنظامی، اعم از زنان و کودکان است که بناست بهعنوان سپر انسانی در جلوگیری از پیشروی نیروهای دولتی استفاده شوند.
السعدی همچنین اضافه کرده تروریستهای داعش از همین حالا بخش بزرگی از جنگجویان خود را در مناطق شرقی موصل، ازجمله محلات الانتصار و الکرامه مستقر کردهاند تا بلکه با درپیشگرفتن جنگی خیابانی و چهبسا خانهبهخانه، از شتاب اولیه نیروهای عراقی بکاهند.
این در حالی است که گزارشها از داخل موصل حکایت از افزایش تنشهای داخلی بین مقامات ارشد داعش و جنگجویان مسلح دارد. گفته میشود روز دوشنبه و همزمان با نزدیکشدن نیروهای عراقی به دروازههای موصل، پنج نفر از مقامات داعش، از جمله رئیس زندانهای موصل، به ضرب گلوله تیراندازانی ناشناس کشته شدهاند.
اینها جدای از گزارش کمیسیون عالی حقوقبشر سازمان ملل درباره اعدام ۴۰ نفر از نیروهای امنیتی سابق عراق از سوی داعش به ضرب گلوله است که به گفته سخنگوی این کمیسیون، در نزدیکی موصل صورت گرفته و اجساد قربانیان نیز به رود دجله انداخته شده است. از سوی دیگر، عبدالکریم کیلانی، مشاور اطلاعرسانی شورای استانداری نینوا، نیز روز گذشته اظهار کرده حدود صد نفر از افسران سابق سازمانهای امنیتی عراق از بیم شورش علیه مقامات داعش، در کلیسایی در مرکز موصل گروگان گرفته شدهاند.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر