ترکیه برای ایفای نقش نیاز به دخالت نظامی ندارد
فیلیپ گوردون، مقام سابق شورای امنیت ملی در دولت اوباما میگوید: ترکیه احساس می کند که در شهر موصل سهم و حق ویژه ای دارد. این کشور به دنبال آن است تا تعادل موجود با نیروهای شیعی مورد حمایت ایران را تغییر دهد.
دولت اوباما نبرد موصل را نقطه اوج تلاش های خود در مسیر مبارزه با داعش دآن استه و به دنبال آن است تا با حمایت از نیروهای ارتش عراق، داعش را وادر به عقب نشینی از این مناطق کند. با این اوصاف نبرد موصل چند ماه به طول خواهد انجامید. اما چرا موصل تا بدین حد اهمیت دارد؟
موصل در حدود دو میلیون نفر جمعیت دارد و داعش نیز توآن استه بود کنترل بسیاری از منابع موجود در این شهر را در اختیار گیرد، بنابراین این شهر اساساً بسیار مهم و با ارزش است اما به لحاظ نمادین از ارزش و اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است. موصل مکانی بود که ابوبکر بغدادی، رهبر گروه تروریستی داعش در ماه ژوئن سال ۲۰۱۴ میلادی در آنجا اعلام خلافت کرد. موصل به نوعی نشانگر آن بود که داعش این توانایی را دارد که برای خود پایتخت داشته باشد و به یک کشور تبدیل شود. داعش در هجده ماه گذشته تقریباً نیمی از قلمرو و مناطق تحت کنترل خود در عراق را از دست داده، اما موصل شهری است که این گروه تروریستی حکومت خود را از آنجا آغاز کرد، بنابراین از دست دادن چنین جواهر گرانبهایی، به مثابه شکست روانی بسیار مخربی برای این گروه خواهد بود.
داعش چگونه به این شکست های پی در پی واکنش نشان خواهد داد؟
در نبرد موصل علاوه بر نیروهای رسمی ارتش عراق، گروه های دیگری نیز حضور دارند. حضور این نیروها چه تأثیری بر این نبرد خواهد داشت؟
بدون شک عملیات نظامی آزادسازی موصل نبرد بسیار پرچالشی خواهد بود. داعش از شیوه و ابزاهایی همچون بمب گذاران انتحاری، تله های انفجاری، سپرهای انسانی و هر شیوه دیگری که موجب حفظ شهر شود، استفاده می کند، بنابراین جنگ های خیابانی در مقابل نیروهای باتجربه این گروه ترویستی بسیار دشوار خواهد بود. حتی ایالات متحده آمریکا که توانمندترین ارتش جهان را در اختیار دارد نیز در طول عملیات زمینی و نبردهای شهری جنگ عراق متحمل تلفات قابل توجهی شد. نبرد موصل در مقایسه با نبردهای پیشین از پیچیدگی های بیشتری برخوردار است، چرا که در این نبرد مجموعه ای از نیروها از جمله نیروهای امنیتی عراق (ISF)، نیروهای مبارزه با تروریسم، پلیس، نیروهای عملیات ویژه، نیروهای پیشمرگه کُردستان عراق، مبارزان سنی قبایل مختلف، شبه نظامیان شیعه و همچنین گروه های کوچکی از شهر موصل و مناطق و شهرهای اطراف آن مشارکت دارند. این مبارزان تجربه چندانی در امر هماهنگی با یکدیگر نداشته و در بسیاری از موارد حتی با یکدیگر دشمنی دیرینه ای نیز دارند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه اخیراٌ مدعی شده که ارتش این کشور از این حق برخوردار است تا در عملیات پاکسازی شهر موصل شرکت کند و اعلام کرد که نیروهای خود را از این شهر خارج نخواهد کرد، این امر موجب بروز تنش هایی میان وی و حیدر العبادی، نخست وزیر عراق شد. چرا ترکیه تلاش می کند نیروهای خود را وارد چنین جنگ پیچیده ای کند؟
ترکیه احساس می کند که در شهر موصل سهم و حق ویژه ای دارد. این کشور نقشی تاریخی در این منطقه داشته و احساس قرابت و نزدیکی بسیاری با قبایل سنی و ترکمن این شهر و مناطق اطراف آن دارد. ترکیه به دنبال آن است تا تعادل موجود با نیروهای شیعی مورد حمایت ایران را تغییر دهد. موضوع کُردها نیز یکی دیگر از مسائل مطرح در این زمینه است. در سال های اخیر درگیری و تنش های شدیدی بین دولت ترکیه و کُردهای ساکن در این کشور به وجود آمده است، بنابراین تا زمانی که دولت ترکیه همچنان با کُردهای ترکیه و سوریه تنش و درگیری داشته باشد، نسبت به کُردهای عراق و نقش آنها در این کشور نیز نگران خواهد بود.
در تابستان گذشته که فلوجه از دست گروه تروریستی داعش آزاد شد، این تصور در بسیاری از ساکنان سنی در این منطقه به وجود آمد که اگرچه گروه تروریستی داعش رفتار بسیار خصمانه ای داشت، اما نیروهای به اصطلاح "آزادی بخش" عراق رفتار خصمانه تری نسبت به داعش داشتند. آیا نیروهای ارتش عراق این موضوع را مد نظر قرار داده است؟
اگر پاکسازی موصل از داعش تنها به این معنا باشد که شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران این شهر را از وجود ساکنان سنی پاک کنند، در این صورت ما با تهدید بزرگی روبرو خواهیم بود و این امر می تواند به افزایش حمایت ها از داعش و درگیری و خشونت های قومی و قبیله ای بیشتر در این منطقه منجر شود. یکی از اصلی ترین دلایلی که موجب شد شهر موصل به دست داعش بیفتد، این بود که ساکنان سنی منطقه از نیروهای امنیتی عراق که در آن زمان کنترل شهر را در دست داشتند، به شدت بیزار بودند. از آنجا که ساکنان سنی موصل از نیروهای امنیتی عراق وحشت داشتند و نیز تصور می کردند که شهر موصل و مردمان آن به اشغال شبه نظامیان شیعه در آمده است، از ورود نیروهای داعش به این شهر به شدت استقبال کردند. امیدواریم بغداد بتواند از حضور مؤثر و نقش آفرینی مستقیم "جبهه بسیج مردمی عراق" (PMF) و ترکیه در این منطقه جلوگیری کرده و حقوق مسلمانان سنی و دیگر اقلیت های مذهبی در موصل را محترم بشمارد.
آیا می توان امیدوار بود که "جبهه بسیج مردمی عراق" به خواسته مردم موصل مبنی بر عدم دخالت در این منطقه توجه کند؟
رئیس جمهور بعدی ایالات متحده آمریکا با چه مسائلی در عراق روبرو خواهد شد؟
زمانی که موصل به دست نیروهای داعش افتاد، از آمریکا درخواست های زیادی شد تا اقدام نظامی سریعی را برای بازپسگیری این شهر صورت دهد، اما از آن جا که مسئولیت حل این مشکل در وهله نخست با دولت بغداد بود، دولت اوباما اعلام کرد که اعزام نیروی نظامی (امریکایی) به این منطقه و به نمایندگی از دولت عراق می تواند نتایج و اثرات زیانبخشی به همراه داشته باشد. حمایت از دولت مالکی و به خصوص استفاده از نیروی هوایی ارتش آمریکا در این عملیات می توانست به نارضایتی هر چه بیشتر ساکنان سنی در منطقه بیانجامد، تلفات و کشته های بسیاری را بر جای گذاشته و همچنین موجب تداوم بحران شود. آمریکا نیز در نهایت مجبور می شد تا از یکی از طرفین درگیر در این جنگ فرقه ای داخلی حمایت و پشتیبانی کند.
اما در عوض، دولت اوباما اعلام کرد که بغداد باید رویکرد جامع تری را در قبال این مسئله اتخاذ کند؛ بدین ترتیب با تغییر نخست وزیر عراق و روی کار آمدن حیدر العبادی، این کشور وارد مرحله جدیدی شد. عبادی از نیاز این کشور به تجهیز و بازسازی دوباره ارتش و همچنین ضرورت مشارکت همه گروه ها و اقشار در حل مسائل این کشور به خوبی آگاهی داشت. در طی دو سال اخیر، آمریکا برای بازسازی و تجهیز ارتش عراق، از میان برداشتن رویکردهای فرقه ای و همچنین کاهش فساد در ارتش این کشور همکاری های بسیار خوبی را با دولت عبادی داشته است.
نظر کاربران
درود به شرف نویسنده این تحلیل واقعی