تک نرخی شدن ارز همراه با راه حل محافظه کارانه
دولت یازدهم بعد از تورم تک رقمی، بر تک نرخی شدن ارز تمرکز کرده و در سال جاری با عملیات تازه، دلار را به سمت تک نرخی برده است.
خبرآنلاین: دولت یازدهم بعد از تورم تک رقمی، بر تک نرخی شدن ارز تمرکز کرده و در سال جاری با عملیات تازه، دلار را به سمت تک نرخی برده است.
طی یک دهه اخیر نرخ ارز نوسانات شدیدی داشته و آسیب های چشم گیری را به اقتصاد کشور زده است. بررسی گزارش بانک مرکزی از روند قیمت گذاری نرخ ارز نشان می دهد ارزش دلار در بازار ایران بین سال های ۸۴ تا ۸۸ بیش از ۹.۱ درصد رشد داشته است.
دولت دهم نرخ دلار را با ۳ هزار و ۵۷۹ تومان به دولت یازدهم تحویل داد. آمارها نشان از رشد ۲۹۸.۵ درصدی نرخ دلار طی ۸ سال گذشته دارد.
زمانی که دولت یازدهم شروع به کار کرد، یکی از نقطه های تمرکز خود را روی تک نرخی کردن ارز گذاشت. به خصوص در سال جاری زمزمه هایی برای تک نرخی شدن ارز و فرآیندهایی که بانک مرکزی در این رابطه طی می کند، دیده می شد. به طوری که ولی الله سیف رئیس بانک مرکزی در مرداد اعلام کرد که امسال قرار است سیاست ها و برنامه ریزی های مربوط به یکسان سازی نرخ ارز عملیاتی شود و در این مسیر اقداماتی تدریجی در دست انجام است تا بانک ها مجاب شوند که با دلار آزاد عملیات ارزی انجام دهند.
اما اخیرا به نظر می رسد که بحث های تک نرخی شدن ارز کم رنگ شده است. یکی از گروهایی که همیشه اعتراض خود را به چند نرخی بودن ارز اعلام کرده، بخش خصوصی است. بر همین اساس مسعود خوانساری، رییس اتاق بازرگانی تهران تک نرخی شدن ارز را یکی از واجبات اقتصاد کشور می داند. او چندی قبل گفته بود:« اقتصاد ایران باید یک بار برای همیشه تن به این آزادسازی بدهد تا بتواند قدرت رقابت در بازارهای داخلی و بینالمللی داشته باشد.»
در همین رابطه عدنان موسی پور، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و نائب رییس کمیسیون توسعه صادرات در گفت و گو با خبرآنلاین، نرخ ارز مناسب برای اقتصاد کشور را بررسی کرد و گفت: «نرخ مناسب، نرخی است که بازار تعیین می کند؛ نه نرخی که دولت یا سیستم بانکی تعیین می کند.»
وی افزود: «نرخ ارز را اگر مانند یک کالا در نظر بگیریم، مشاهده می کنید که قیمت بقیه کالاها در یک دهه گذشته چند برابر شدند و تورم به این کالاها تاثیر گذاشته است، اما در بحث نرخ ارز این اتفاق رخ نداده است. تاکنون نرخ ارز را پایین نگه داشتیم و به این وسیله همیشه دست و پای صادرکننده بسته شده است.»
موسی پور ادامه داد:« مناسب ترین نرخ ارز، نرخی است که بازارهای بین المللی، داخلی و عرضه و تقاضا تعیین می کنند. فکر می کنم که شاید اگر خیلی از فشارها نبود، نرخ ارز خیلی بالاتر از نرخ فعلی بود.»
بررسی ها نشان می دهد بانک مرکزی از ابتدای امسال روزانه ۳ تومان به قیمت ارز مبادلاتی افزوده است. در صورتی که این روند ادامه داشته باشد، تا پایان سال قیمت ارز مبادله ای و بازار آزاد یکسان می شود. این رفتار دولت خبر از اقداماتی محافظه کارانه در جهت یکسان سازی نرخ ارز می دهد.
نظر کاربران
دولت تصمیم ندارد ارز را ارزان کند درصدد تثبیت نرخ میباشد وسالهای شروع دولت سکه ارزان شده بود ولی آقای سیف معترض شدند مواظب باشید این اتفاق تکرار نشود