اولین واحد تقطیر پالایشگاه ستاره خلیج فارس در روزهای اخیر راهاندازی شد و بزودی با تکمیل فاز نخست این پالایشگاه شاهد تولید بنزین یورو ۴ به میزان ۱۲ میلیون لیتر در روز خواهیم بود.
اسدالله قره خانی الوستانی در روزنامه ایران نوشت: اولین واحد تقطیر پالایشگاه ستاره خلیج فارس در روزهای اخیر راهاندازی شد و بزودی با تکمیل فاز نخست این پالایشگاه شاهد تولید بنزین یورو ۴ به میزان ۱۲ میلیون لیتر در روز خواهیم بود. این دستاوردی بزرگ است که به کشور کمک میکند تا از طریق منطقی و واقعی به خودکفایی در تولید بنزین دست یابد. برخی معتقدند که دولت یازدهم خودکفایی در تولید بنزین را که دستاورد دولت قبل بود نادیده گرفته است و مبادرت به واردات بنزین میکند. اما اساساً در آن زمان هم خودکفایی واقعی وجود نداشت و این ادعای غیرکارشناسی است. چراکه محصولی به نام ریفورمیت از پتروشیمی گرفته و توزیع میشد، که ۶۰ درصد آروماتیک داشت و آروماتیک یعنی سرطان. این محصول در برخی اوقات ۱۰ درصد بنزن داشت. دنیا در حال تولید بنزینی با مؤلفه ۲/۰ درصد بنزن است اما دولت سابق بنزینی با ۱۰ درصد بنزن را توزیع میکرد.
به هر حال ریفورمیت را به علت عدد اکتان بالای آن با نام بنزین به مردم دادند که بر اساس کدهای بینالمللی «مرک» و «اس تی ان» سرطانزای مطلق بود. تمام دنیا به دنبال کاهش بنزن هستند. ضمن آنکه دولت به پتروشیمیها برای خرید این محصول دلار میداد. سؤال اینجاست که آیا دلار یعنی خودکفایی؟ ما برای دریافت این محصول ۱۰ درصد هم بیشتر از استاندارد خارجی ارز پرداخت میکردیم. محصولی که الان پتروشیمیها آن را به عنوان حلالها تینرها صادر میکند و دلار میگیرد.
نمی توانیم مردم را نگران کنیم ولی آن محصول آثار شدید بر سلامت انسانی داشت و قطعاً به مرور زمان اثرات خود را بر سلامت انسانی آشکار میکرد. در سال ۹۱ روزانه ۲/۵ میلیون لیتر ریفورمیت در داخل بازار توزیع و ۸/۱ میلیون لیتر در روز وارد شد. در سال ۹۲ این حجم به ۶/۵ میلیون لیتر ریفورمیت پتروشیمی و ۵/۳ میلیون لیتر واردات در روز رسید. قطعاً معنای این اتفاق خودکفایی نیست.
به هر حال ۷۲ میلیون لیتر در روز مصرف بنزین کشور است و ما ۶۳ میلیون لیتر تولید میکنیم. در این مدت دولت یازدهم فاصله میان تولید و مصرف بنزین را با واردات بنزین یورو ۴ پوشش داد. بنزین یورو ۴ کمتر از ۱ درصد بنزن دارد و اروماتیک آن کمتر از ۳۵ درصد است و با بررسیهای کارشناسی تشخیص داده شد که صلاح کشور در واردات بنزین است.
چه در زمان پیک مصرف بنزین و چه در زمان کاهش مصرف ما نیازمند واردات بنزین بودیم. این میزان از 8 میلیون لیتر در روز تا 12 میلیون لیتر متغیر بود و دو دلیل منطقی داشت. اول آنکه از نظر کمیت بنزن تولید داخل کفاف مصرف را نمیداد و دوم آنکه اکتان غالب بنزین تولیدی کشور پایینتر از حد استاندارد و تقریباً عدد اکتان اکثر بنزین تولید داخل 88 بود. به این ترتیب نیاز بود تا برای افزایش عدد اکتان بنزین توزیعی کشور بنزین یورو 4 که عدد اکتان بالاتر از 90 دارد وارد کنیم و بعد از ترکیب با بنزین تولید داخل و یا به صورت مجزا برای کلانشهرها توزیع کنیم تا آلودگی کمتر و سلامت مردم تأمین شود.
حال دولت برنامهریزی کرده است که واردات بنزین در سال 1396 را قطع کند و این امر هم بر مبنای به تولید رسیدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس خواهد بود. چراکه پالایشگاههای موجود توان تولید 11 میلیون لیتر بنزین مازاد را ندارند اما همانطور که گفته شد قرار است تا پایان سال فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس وارد مدار تولید شود و با برخورداری از تولید فاز اول این پالایشگاه که معادل 12 میلیون لیتر بنزین تولید میکند ما میتوانیم از واردات بنزین خودداری کنیم.
بنزین این پالایشگاه از استاندارد یورو 4 پیروی میکند. دو فاز دیگر این پالایشگاه نیز قرار است در سال آینده وارد مدار تولید شود. در این صورت ایران میتواند نه تنها واردات بنزین را متوقف بلکه به باشگاه صادرکنندگان بنزین بپیوندد.
به حجم تولید بنزین کشور از مجموع این 3 فاز پالایشگاه ستاره خلیج فارس حدود 36 میلیون لیتر در روز افزوده میشود. البته ناگفته نماند که بنزین با کیفیت پالایشگاه ستاره خلیج فارس در داخل کشور توزیع خواهد شد و آنچه صادر میشود از بنزین تولید سایر پالایشگاهها است.
در بودجه سال ۱۳۹۶ در نظر گرفته شده که بودجه واردات بنزین صفر شود. این موضوع میتواند با در نظر گرفتن قیمت فوب خلیج فارس برای بنزین بیش از ۵ هزار میلیارد تومان به کشور مستقیماً نفع برساند.
اما نفع اقتصادی تولید بنزین از پالایشگاه ستاره خلیج فارس تنها مربوط به قطع بودجه واردات بنزین و صادر کردن این محصول نیست. بلکه ما با راهاندازی ستاره خلیج فارس میتوانیم میعانات گازی را که برای فروش آن در بازار مشکل داریم و قیمت آن نسبت به بنزین بسیار کمتر است به بنزین تبدیل کنیم و به این ترتیب نه تنها ارزش افزوده بلکه اشتغال ایجاد کنیم و هوای پاک تری داشته باشیم.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
نظر کاربران
نقی! الکیه!؟
خوبه خودکفاییمو وقتی میری پمپ بنزین بیوجدانا کم میزنن
نفهمیدیم تاحالا بنزین سرطان زا به ما قالب میکرد وروز به روز گران میکردی حالاکه بنزین خودکفا شدی چرا قیمتش پایین نمی یاری