کاهش نرخ سود وام صادراتی
هیات امنای صندوق توسعه ملی بهمنظور جهش در صادرات غیرنفتی ایران، به کاهش نرخ سود تسهیلات ریالی از محل منابع صندوق رای مثبت داد. بر این اساس، نرخ سود تسهیلات صادراتی به ۱۱ درصد کاهش یافت.
از سوی دیگر، موضوع سوم این است که با کاهش نرخ سود تسهیلات صادراتی، احتمال دارد رفتار رانتی در زمینه پرداخت تسهیلات را شاهد باشیم. در همین راستا، ارزیابیهای صورت گرفته حاکی از این است که به واسطه اینکه دستورالعملها عام است و فقط چارچوبها را تعیین میکند، بانک در برابر نکول، پاسخگو و دارای سهم است. بنابراین شریک شدن بانک در ریسک، احتمال پرداخت تسهیلات رانتی را کاهش میدهد؛ چرا که بر این اساس، موارد مصرف در حوزههای مختلف براساس اولویتها و با مشورت دستگاههای اجرایی تعیین میشود و براساس تصمیم کارشناسی صندوق توسعه ملی، اولویتها به هیات امنا ارجاع داده میشود و در نهایت بانکها هم در راستای همین اولویتها اقدام به پرداخت تسهیلات میکنند. در این حالت رفتار رانتی اتفاق نمیافتد؛ چراکه بانکها در ریسک پرداخت شریک هستند. به عبارت دیگر، از آنجا که بانکها در برابر نکول پاسخگو هستند و باید اصل سپرده را به صندوق برگردانند، وارد ریسک نکول نمیشوند و اعتبارسنجی لازم را انجام میدهند.
رقابتپذیری صادرات
به گفته کارشناسان، کاهش نرخ سود تسهیلات صادراتی با توجه به ابلاغیه مشوقهای صادراتی که در ابتدای سال جاری ازسوی معاون اول رئیسجمهوری ابلاغ شده بود، انجام شد. محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات در این باره به «دنیای اقتصاد» میگوید: در بستهای که بهعنوان مشوقهای صادراتی سال ۹۵ ابلاغ شده بود، بخش خصوصی نقشی در تدوین آن ایفا نکرده بود. همین موضوع نیز باعث شد که انتقاد فعالان اقتصادی درخصوص این بسته بهصورت جدی دنبال شود. وی عنوان میکند: این موضوع در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با حضور نمایندگان کمیسیون صادرات و کنفدراسیون صادرات به بحث گذاشته شد. لاهوتی با بیان اینکه بسته مشوقهای صادراتی ابلاغ شده ۳اشکال اساسی داشت، تصریح میکند: در این بسته دارندگان کارتهای حقیقی جزو گروههای نام برده در بسته نبودند. همچنین هزینههایی که برای حمل و نقل و ترانزیت در نظر گرفته بودند، پایین بود.
وی با اشاره به تسهیلات صادراتی پیشبینیشده در این بسته میگوید: نرخ سود پیشبینی شده برای تسهیلات صادراتی که متولی آن صندوق توسعه ملی است، در این بسته ۱۴ و ۱۶ درصد بود. اما این میزان سود نیز از سوی فعالان بخش خصوصی مورد انتقاد بود. استدلال بخش خصوصی در این خصوص حاکی از آن است که هنگامی که دولت نرخ تورم را حدود ۱۰ درصد اعلام میکند، چرا باید صادرکننده این میزان سود را پرداخت کند. از این رو، کنفدراسیون صادرات و کمیسیون صادرات اتاق ایران بهعنوان نمایندگان بخش خصوصی در جلسات حضور پیدا کرده و نرخ سود ۱۲ درصدی را پیشنهاد دادند. این پیشنهاد باید ازسوی هیات امنای صندوق توسعه ملی نیز تصویب میشد که متاسفانه در آن دوره با تغییر مدیریت صندوق، عملا این موضوع به تعویق افتاد.
رئیس کنفدراسیون صادرات میافزاید: با توجه به اینکه کاهش نرخ سود تسهیلات صادراتی مدتی مسکوت مانده بود، اخیرا در جریان برگزاری روز ملی صادرات مجددا این بحث مطرح شد و اعتراض خود را در روز ملی صادرات به گوش رئیسجمهوری رساندیم که منجر به اعلام کاهش نرخ تسهیلات صادراتی به منظور جهش در صادرات غیرنفتی شد. لاهوتی در ادامه اظهارات خود به بررسی تاثیر این تصمیم بر صادرات ایران میپردازد و میگوید: چنانچه در این خصوص برای بانکها تامین اعتبار شود، قطعا در قیمت تمام شده صادرات تاثیر مستقیم میگذارد. ضمن اینکه رقابتپذیری در بخش صادرات نیز به این واسطه افزایش مییابد.
ارسال نظر