چند درصد تهرانی ها ماهواره می بینند؟
در طول حدوداً یک دهه اخیر، عملکرد صدا و سیما تنها به لحاظ سخت افزاری مثبت بوده است. رشد کمی شبکه های داخلی و خارجی به موازات راه اندازی شبکه های تخصصی را باید قابل تقدیر دانست اما صدا و سیما به لحاظ تولید محتوا، جذب و اقناع مخاطب با مشکلات جدی دست و پنجه نرم می کند.
در طول چند سال اخیر، متاسفانه باید اذعان نمود که صدا و سیما عرصه و صحنه را به برخی رسانه های برون مرزی واگذار نموده است. پژوهش هایی که در این باره انجام شده است نیز نشان دهنده ضعف تلویزیون به لحاظ جذب مخاطب می باشد و عملکرد رسانه ملی باعث شده است تا جامعه به سمت شبکه های فارسی زبان برون مرزی سوق داده شود. برخی از این آمار و پژوهش ها در ادامه آورده شده است:
- نظرسنجی صدا و سیما در سال ۱۳۸۹ نشان می دهد که مخاطبان ماهواره در تهران، نسبت به یک سال گذشته افزایش معناداری پیدا کرده اند. در سال ۸۹، ۴/۴۵ درصد از مردم تهران بیننده ماهواره بودند که نسبت به سال قبل از آن ۱۰ درصد رشد پیدا کرده اند. از این مقدار ۹/۴۰ درصد بیننده شبکه های فارسی زبان بوده اند و ۱۴ درصد فقط شبکه های خارجی را تماشا می کنند. با این وجود ۶/۵۰ درصد از پرسش شوندگان گفته بودند که ماهواره با فرهنگ ما سازگاری ندارد و ۸/۳۴ درصد مخالفت کردند و معتقد بودند که ماهواره منطبق با فرهنگ جامعه می باشد( پایگاه اطلاع رسانی اداره کل روابط عمومی صدا و سیما، ۱۳۸۹).
- در مورد اقبال جوانان به رسانه های داخلی یا ماهواره، نتایج تحقیقی که توسط سازمان ملی جوانان انجام شده است نشان می دهدکه، در مجموع جوانان برنامه ها و عملکردهای صدا و سیما را قابل قبول نمی دانند. در عین حال پاسخ های آنان به سوالات مختلف حاکی از گرایش های مثبت و منفی گوناگون به هر بخش از برنامه ها و عملکردهای صدا و سیما است.
نیمی از جوانان معتقدند که افزایش شبکه های تلویزیونی در برآورده کردن انتظارات جوانان موثر بوده است، اما ۶۷ درصد آنان معتقدند که این تغییرات نتوانسته است گرایش جوانان به ماهواره را کاهش دهد. مشکل دیگر این است که ۶۵ درصد جوانان معتقدند تصویری که صدا و سیما از زندگی مردم ارائه می دهد واقعی نیست. ۷۳ درصد آنها گله مند از فقدان تنوع لازم در برنامه های رادیو و تلویزیون در ایران هستند و ۶۴ درصد آنان می گویند که صدا و سیما در انعکاس مسائل و مشکلات جامعه عملکرد مناسبی نداشته است.
کمی بیش از نیمی از جوانان بر این باورند که صدا و سیما در پخش اخبار موجب گرایش های مردم به رسانه های بیگانه شده است. ۶۰ درصد جوانان می گویند که اگر امکان استفاده از ماهواره را داشته باشند ترجیح می دهند برنامه های تلویزیونی سایر کشورها را تماشا کنند.
۵۳ درصد آنان معتقدند که صدا و سیما در مقابله با تهاجم فرهنگی غرب عملکرد قابل قبولی نداشته است و نکته دیگر آنکه ۵۷ درصد جوانان برنامه های صدا و سیما را شادی بخش و نشاط آفرین نمی¬دانند. ۴۵ درصد جوانان نیز برای دسترسی به اخبار و اطلاعات به رسانه های کشورهای بیگانه روی می آورند( هیئت نظارت و ارزیابی فرهنگی و علمی شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۳۸۶).
- پژوهش دیگری که با جامعه آماری ۴۰۰ نفر از شهروندان ۱۵ سال به بالای ساکن در مناطق مختلف تهران که مخاطب تلویزیون های ماهواره ای فارسی زبان بوده اند به عمل آمده است نشان می دهد که نارضایتی از رسانه ملی و کسب اطلاعات سیاسی( بالاتر از عواملی چون انگیزه های آموزشی، فرار از واقعیات زندگی روزمره و الگو گرفتن برای سبک زندگی) از دلایل اقبال به سمت ماهواره و شبکه های فارسی زبان برون مرزی بوده است.
معیار نارضایتی از تلویزیون شامل عدم جذابیت برنامه های صدا و سیما، عدم انطباق برنامه ها با نیازهای روحی و اقتضائات سنی، تکراری و غمگین بودن برنامه ها و ... می شد در حالی که کسب اطلاعات سیاسی مشتمل بر اطلاع از اخبار بدون سانسور، آگاهی از نظرات کشورهای دیگر راجع به اتفاقات جامعه ایران، مطلع شدن از آخرین اخبار سیاسی و ... بوده است (شهابی، جهانگردی، ۱۳۸۷).
- تحقیق دیگری که در سطح تهران با جامعه آماری ۳۳۰ نفر از مناطق ۲۲ گانه انجام شده است نیز تائید کننده وضعیت نه چندان مطلوب صدا و سیما در زمینه جذب مخاطب می باشد. در این تحقیق نزدیک به ۶۹ درصد از پاسخگویان اعلام نموده اند که دارای ماهواره و حدود ۳۱ درصد فاقد ماهواره بوده اند. نتیجه نویسنده این تحقیق از پاسخ به سئوال « شما اخبار و وقایع اخیر را که در پی انتخابات ریاست جمهوری پیش آمد از چه طریقی دنبال می کردید؟»
این بوده است که شبکه های ماهواره ای از اقبال بیشتری به نسبت سایر رسانه ها برخوردار بوده اند و میزان روی آوری مردم به صدا و سیما در این وقایع در شهر تهران کاهش یافته است. این بررسی همچنین نشان می دهد که بیش از ۳۹ درصد از پاسخگویان( که بیشترین گروه نیز می باشند) از شبکه فارسی بی بی سی استفاده می کنند و نزدیک به ۲۳ درصد از پاسخگویان به صدای آمریکا گرایش داشته اند. طبق یافته های این پژوهش اطمینان به صداوسیما به نسبت سایت های اینترنتی و شبکه های ماهواره ای به شکل محسوسی کمتر شده است( ربیعی، اسماعیلی، ۱۳۸۹).
منابع:
- پایگاه اطلاع رسانی اداره کل روابط عمومی صدا و سیما(۱۳۸۹). افزایش مراجعه به ماهواره در نظرسنجی صدا و سیما. ۲۵ خرداد ماه. دسترسی در:
http://pr.irib.ir/newss.php?newsid=۴۹۴۷۲&newstype=۱&lang=p.
- ربیعی، علی. اسماعیلی، معصومه(۱۳۸۹). مطالعۀ پیمایشی دربارة اعتبار رسانه¬های خبری در میان شهروندان تهرانی در جریان تحولات اجتماعی قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸. فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات، سال ششم، شماره ۱۹، تابستان.
- شهابی، محمود. جهانگردی، مجتبی(۱۳۸۷). خاستگاه اجتماعی الگوهای استفاده از تلویزیون¬های ماهواره ای فارسی زبان در میان مخاطبان تهرانی. فصلنامه تحقیقات فرهنگی، سال اول، شماره ۲، تابستان.
نظر کاربران
100% az tv iran farariyan
این آمار کاملا اشتباهه. بالای 90 درصد در تهران ماهواره نگاه می کنند.
مطمئنین امار درسته؟؟؟؟
خیلی!
هر درصدی باشه مهم نیست ولی قطعا از بینندگان صدا و سیما بیشتره
هر ذرصد....به بقیه چه؟؟؟؟؟
بازم از اون امارها دادينا!...
اصلا حیف وقت که روی برنامه های تی-وی بکنیم
یعنی فقط 4 درصد مردم تهران ماهواره نگاه میکنن ؟ به یه بچه اول راهنمایی هم بگی چند درصده تخمینی میگه 80 درصد ....
پاسخ ها
نه عزیزم درصدها برعکسن .40 ممیز 9 دهم درصد.
میخوان خودشونو گول بزنن،خودشون میدانن نزدیک به 100% ماهواره دارن،بدون ماهواره زندگی خیلللللللللللللللی سخته نه؟
پاسخ ها
نه! نه تنها بدون ماهواره بلكه كلا بدون تلويزيون زندگي خيلي هم بهتر و راحتتره...
من امتحان كردم بعضي برنامه هاي راديويي واقعا عالين اينترنت هم كه هست از دنيا بي خبر نيستم
تلويزيون و ماهواره واقعا عوامل اصلي اتلاف وقت هستند...
ما که هر جا حرف سریال زدیم... ملت شروع کردن از سریال های ماهواره ای صحبت کنن...
حالا غافل از این که من راجع به Serial number نرم افزار صحبت می کردم....
loooooooooooooool
من فکر می کنم بالای %70 مردم "ایران" از ماهواره استفاده می کنند.
معلوم دیگه . تازه بیشتر از ایناست .
پ نه پ می خوایین بشینن این برنامه های چرت و مزخرف صدا و سیما رو ببینن.
کاشکی میشید خیلی از فیلمها رو تو همین 5 شبکه ای که داریم پخش کنن اونوقت دیگه کسی احتیاج نداشت بره ماهوراه بخره -- یه فیلم نشون میده 1 ساعت تبلیغ .. اگر تلوزیون خودمونم این سیاست رو بزاره کنار و فیلمهای خارجی رو بیشتر پخش کنه بهتره تا اینکه همش برنامه خانواده و اشپزی و مستند نشون بده
خوبی ماهواره اینه که هرچی ببینی فقط توی تی وی می بینی.پاتونو از خونه بذارین بیرون ببینین تهاجم فرهنگی ماهواره بیشتره یا شهر؟؟درسته ممکنه کسی بگه خب از ماهواره شروع شده ولی الان وضعیت جوریه که ماهواره و اینترنت خیلی بهتر از محیط بیرون خونه س.به خدا ایمان خیلی قوی میخواد پاک بری بیرون و پاک برگردی.اللهم عجل لولیک الفرج
پاسخ ها
نه عزیزم ایمان قوی هم نمیخواد فقط یه خورده تعهد میخواد
بله درست میگین شما..تعهد میخواد البته واسه متاهلا..ما که مجردیم همون ایمان بیشتر به دردمون میخوره واسه پاک موندن.
مثل آمار تورمشون می مونه. همه چی 2 برابر شده اینا می گن 20 درصد
من تو 7 8 تا كانال ايران موندم هنوز انقدر الاف نشدم كه كنترل بگيرم دستم كانال بالا پايين كنم/به جاي اين كارها ترجيح ميدم مطالعه كنم و با خانواده ام خوش باشم
وقتی آمار را سازمان صدا و سیما جمع آوری کرده ، خوب معلومه که همه tv خودمون را می بینن و هیچکس نمیدونه ماهواره چیه !! اگه یک دستگاه بی طرف آمار گیری می کرد اونوقت معلوم می شد کی راست میگه .
من دیگه نه تلویزیون ایران رو نگاه میکنم نه ماهواره. حوصله هیچ کدومو ندارم. هردوش مسخره شده دیگه .
همون ماهواره هم دیگه بدرد نمیخوره
تو هر جا میریم مثل نونوایی ، قصابی ، حتی تو اتوبوس و ... صحبت از حریم سلطان و عمر گل لاله و ایناست
اونوقت 4 درصد ماهواره دارن =)))))))))))))))
ماهواره؟؟؟؟ زبونتو گاز بیگیر.فقط عشق است شبکه 4 خودمون.کلا 3 نفر بیننده داره
پاسخ ها
شبکه 4در مقابل شبکه بازار خیــــــــــــــــلی پربیننده اس
اگر چیزی منع بشه مردم بیشتر بهش کنجکاوی ÷یدا میکنند
پاسخ ها
اشتباس! اگه اراده داشته باشن...
اونقد که ماهواره ایرانو نابود کرد جنگ تحمیلی با عراق نکرد ............
ما تو خونمون ماهواره نداریم اما این به این معنی نیس که تلویزیون خودمونو قبول دارم هردوش به دلم نمیچسبه ولی واقعیتی که هس اینه که برنامه های اونا رنگ و لعاب و جذابیت بیشتری داره اگر بخوان برنامه ی خوب تحویل مردم بدن میتونن مسئله اینجاس که نمی خوان این همه مجری توپ توی همین تلویزیون خودمون هس که بهشون بها داده نمیشه وگرنه صدتای اونا رو حریفن باور کنین اینجوریه رادیو هم که برنامه های خوبی داره در پوشش این تی وی مزخرف و ماهواره ی مزخرف تر از خودش گم شده میگن ماهواره مبتذله درس اماتوی همین تی وی هم کم نیس برنامه های بی فرهنگی نمونش برنامه ی پنج شنبه ها که مسائل زناشویی رو وسط روز پخش میکنه که بچه هام بهش دسترسی دارن
خيلي بدي نظر منو كامل سانسور كردي
تهران 90 در صد دارن شایدم بیشتر..اگه بیرون برین میبینین....روی خونه های 2 متری هم دیش هستشهرستان ها هم کم از تهران ندارن