افشای دو فساد مالی در دولت گذشته
تخلفهاي دولتهاي نهم و دهم موضوعي است كه در همان سالهايي هم كه احمدينژاد سكان اداره كشور را در دست داشت از آنها صحبت ميشد اما صداي منتقدان در هياهوي اصولگرايان كه در آن روزها سرسختترين حاميان احمدينژاد را در دل خود جاي داده بودند، به كسي نميرسيد.
حتي اصولگراياني كه در مجلس بودند و متوجه تخلفها شده بودند صداي انتقاد خود را بلند نميكردند تا مبادا دولت اصولگراي احمدينژاد تحت فشار قرار گيرد. حالا اما ورق برگشته است. با روي كار آمدن روحاني، دولت براي اينكه نشان دهد با چه بحرانهايي كشور را تحويل گرفته است گاه گاه از تخلفات و فسادهايي كه رخ داده سخن ميگفت كه انتقاد هواداران دولت قبل را در بر داشت، حالا اما هيات تحقيق و تفحص مجلس گزارشي از تخلفات و فسادهاي دولت سابق از شركت سرمايهگذاري تامين اجتماعي (شستا) ارايه داده است كه نشان ميدهد در سالهاي پاياني فعاليت دولت دهم، سوءاستفادهها، سوء مديريتها و اختلاسهاي بزرگ، صدمات شديدي به كارگران وارد كرده است. در اين ميان معاون سرمايهگذاري و امور اقتصادي صندوق بازنشستگي كشوري هم خبرهاي تكاندهندهاي از آنچه در دولت قبل بر سر اين صندوق آمده، ميدهد. محمود شهشهاني ميگويد: فقط ١٢٠ميليون دلار بدهي اين صندوق در بخش پتروشيمي به يك شخص بوده كه در دولت قبل ايجاد شده است. اگرچه رسانههاي اصولگرا بر سر فيشهاي حقوقي هياهوي زيادي به راه انداختند ...
اما در مقابل چنين گزارشهايي سكوت كردهاند. سرفصل مربوط به تحقيق و تفحص از شركت سرمايهگذاري صبا تامين از زير مجموعههاي شستا نشان ميدهد حداقل ٧/٢ ميليون دلار خسارت ارزي و حداقل ٨٢٨ ميليارد ريال خسارت ريالي در اين دوران از راه اختلاس و سوءاستفاده به اين شركت وارد شده است. در گزارش هيات تحقيق و تفحص مجلس شوراي اسلامي از شركت سرمايهگذاري صباتامين آمده است؛ اين شركت در حال حاضر داراي هشت شركت فرعي، متشكل از شركت كارگزاري باهنر با سرمايه ٣٠ هزار ميليون ريال، شركت كارگزاري صباتامين با سرمايه ٣٠ هزار ميليون ريال، شركت كارگزاري بيمه تامين آينده با سرمايه دو هزار ميليون ريال، شركت سرمايهگذاري هامون شمال با يك هزار ميليون ريال، شركت خدمات مديريت صبا تامين با سرمايه يك ميليون ريال، شركت خدمات بيمه تامين آتيه با سرمايه ٣٠ميليون ريال، شركت ماكرو اينترنشنال سرويس با سرمايه ٧/١٤ ميليون درهم امارات و شركت گلوب با سرمايه ٤٥٠ هزار درهم امارات كه خود داراي هفتشركت زيرمجموعه در كشورهاي آلمان، دبي، هنگكنگ، شارجه گرجستان است.
در بررسي تخلفات اين مجموعه بزرگ، علاوه بر مواردي چون اعمال نشدن صحيح سود سرمايهگذاريها در دفاتر قانوني آمده است؛ يكي از شركتهاي فرعي تحت پوشش شركت ماكرو اينترنشنال (گلوب هنك كنگ) به نام يكي از كاركنان خارجي شركت مذكور (خانم هو) ثبت شده كه با برداشت غيرقانوني به مبلغ ٠٤/١ميليون دلار و ١٨/١ ميليون يورو (مجموعا حدود ٧/٢ ميليون دلار) از حساب بانكي، اقدام به انحلال شركت كرده كه از سال ١٣٩٠ تا ١٣٩٢ (زمان انتشار گزارش) پيگيريهاي انجام شده منجر به وصول طلب شركت نشده است. همچنين ترازنامه تلفيقي گروه شامل مبلغ ٩٨ ميليارد ريال خالص، طلب شركتهاي گروه از شركت منحله گلوب هنگكنگ است كه ذخيرهاي از بابت موارد فوق در شركتهاي فرعي مربوطه منظور نشده است. حسابها و اسناد دريافتني گروه شركت سرمايهگذاري صباتامين شامل مبلغ ١٤٨ ميليارد ريال مغايرت حسابهاي فيمابين شركتهاي فرعي با شركت اصلي است كه ماهيت آن مشخص نيست.
در بخش ديگري از اين گزارش، با اشاره به اداره دو شركت كارگزاري باهنر و شركت خدمات مديريت صبا به صورت سرپرستي و بدون تعيين مديرعامل، به جعل اسناد و برداشتهاي غيرقانوني از حسابهاي شركت به ارزش ٢٠ ميليارد ريال توسط «ف. غ» مدير امور مالي سابق شركت سرمايهگذاري صباتامين اشاره شده است كه با وجود گذشت شش سال از آن تاريخ (تا سال ١٣٩٢)، هنوز طلب شركت احقاق نشده بود. در بخش ديگري از اين گزارش با اشاره به مواردي همچون عدم رعايت مفاد اصلاحيه قانون تجارت و اساسنامه شركت، خريدهاي عمده سهام شركتهاي سرمايه پذير قبل از تصويب هياتمديره، عدم رعايت تقدم و تاخر تصميمگيري در معاملات و...، عنوان شده است كه با وجود اعلام جرم در خصوص سوءاستفاده و نفع شخصي مستقيم و غيرمستقيم مديريت سرمايهگذاري پيشين از طريق وابستگان خود كه منجر به حدود ١٠ ميليارد ريال ضرر براي شركت شده است، اين موضوع تا تاريخ تهيه گزارش به نتيجه قطعي نرسيده است.
بدهي ١٢٠ميليون دلاري صندوق به يك فرد
سوءمديريتهاي دولت قبل در كنار تخلفاتي كه انجام شده وضعيت نابساماني را در بسياري از بخشهاي دولتي به وجود آورده بود. معاون سرمايهگذاري و اقتصادي صندوق بازنشستگي كشوري در نشست خبري خود تنها به يك مورد از اينها در اين صندوق اشاره كرده است. به گزارش ايسنا محمود شهشهاني در خصوص بدهيهاي اين صندوق گفت: طبيعتا در مراودات خارجي با توجه به محدوديتهاي موجود مطالباتي ايجاد شده است كه بزرگترين آن ١٢٠ ميليون دلار بدهي اين صندوق در بخش پتروشيمي به يك شخص بوده كه در دولت قبل ايجاد شده است كه در حال پيگيري آن هستيم. شهشهاني تاكيد كرد: با تلاش و پيگيري صندوق بازنشستگي كشوري در دو سال اخير بيش از يك هزار ميليارد تومان از حقوق از دست رفته صندوق و بازنشستگان كشوري استيفا و به اموال و سرمايه صندوق بازگشته كه شامل ملك، سهام، مطالبات و موارد ديگر بوده است.
ارسال نظر