درس های یارانه ای مردم سوئیس برای ایرانیان
سوئیس نخستین کشوری است که این موضوع را در معرض آرای عمومی قرار داده است. اقلیت موافقان طرح در سوئیس استدلال میکنند چنین درآمدی میتواند بهبود قابل توجهی در وضعیت اقتصادی عموم مردم به همراه آورد.
دلیل اصلی انعکاس این موضوع را میتوان طرح اقتصادی دانست که از سال ۱۳۸۹ تاکنون در حال اجراست و پرداخت نقدی به اکثریت قریب به اتفاق شهروندان، مهمترین بخش آن را تشکیل میدهد. فارغ از این موضوع که بر اساس قانون هدفمند کردن یارانهها قرار بود پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی بخش اندکی از کل طرح باشد و نه شناسنامه آن، مساله تداوم دریافت یارانه نقدی توسط عموم مردم ایران (فارغ از سطح ثروت، درآمد و اشتغال افراد) در شرایطی که بیش از سهچهارم مردم سوئیس به دریافت درآمد عمومی «نه» میگویند، پرسشهایی را به وجود میآورد که بررسی آنها میتواند راهگشا باشد.
سوئیس نخستین کشوری است که این موضوع را در معرض آرای عمومی قرار داده است. اقلیت موافقان طرح در سوئیس استدلال میکنند چنین درآمدی میتواند بهبود قابل توجهی در وضعیت اقتصادی عموم مردم به همراه آورد. برخی منابع از هنرمندان، روشنفکران و مقامهای سابق دولتی به عنوان گروههای حامی طرح نام بردهاند.
هنرمندی به نام انو اشمیت، که از پیشگامان طرح به شمار میرود، آن را موجب کاهش فقر و ارتقای کرامت انسانی مردم دانسته و گفته است با این پرداخت کارگران برای انتخاب مسیر شغلی خود آزادی بیشتری خواهند داشت. با وجود اینکه نرخ بیکاری در سوئیس در سطح پایین حدود ۵ /۳ درصد قرار دارد، افزایش روزافزون اتوماسیون به عنوان تهدیدی برای کارگران محسوب میشود و بسیاری معتقدند سیستمهای تامین اجتماعی موجود از کارایی لازم برخوردار نیستند.
در نقطه مقابل مخالفان طرح معتقدند چنین پرداختی موجب تنبلی مردم میشود و آنها دیگر مثل قبل کار نخواهند کرد. آنها میگویند برای کشوری با مرزهای باز، به ویژه سوئیس که در آن استانداردهای زندگی در سطح بالایی قرار دارد، چنین کاری عملاً غیرممکن است؛ چرا که میلیونها نفر به سوئیس سرازیر میشوند. هزینههای بالای طرح نیز از جمله دیگر دلایل ذکرشده در مخالفت با آن است. دولت فعلی سوئیس از جمله مخالفان طرح به شمار میرود.
به گفته مقامهای دولتی، سیستم فعلی تامین اجتماعی این کشور مناسب است و طرح جایگزین پیشنهادی گران بوده و همبستگی اجتماعی را به مخاطره میاندازد. مبلغ لازم برای اجرای طرح سالانه ۲۰۸ میلیارد فرانک برآورد شده است. بخش عمده این رقم از طریق پرداختیهای فعلی تامین اجتماعی پوشش داده میشود، اما کسری ۲۵ میلیارد فرانکی وجود دارد که باید از طریق کاهش هزینههای دولتی یا افزایش مالیات تامین شود. باوجود مخالفت ۹ /۷۶ درصد مردم سوئیس با این طرح، طرفداران آن امیدوار هستند این طرح در آینده بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
آنها معتقدند با افزایش تمرکز رسانهها به این موضوع، و گسترش آگاهی مردم نسبت به ابعاد مثبت آن، شانس اجرای چنین طرحی ولو به صورت آزمایشی رو به افزایش است. سایت basicincome۲۰۱۶ آمارهای جالبی از نظرات رایدهندگان منتشر کرده است: ۶۳ درصد از افرادی که رای منفی دادند و ۸۳ درصد از آنانی که به موضوع رفراندوم آری گفتند، معتقدند رفراندوم دیگری در کار خواهد بود. به عقیده طرفداران درآمد پایه، با تغییر شیوه و جزییات طرح و تشریح آن برای مردم، نتیجه رایگیری در آینده متفاوت خواهد بود. بزرگترین شاهد بر این ادعا، مطرح شدن موضوع در دیگر کشورهای اروپایی است.
از فنلاند تا نامیبیا
ماجرا صرفاً به سوئیس محدود نمیشود. دولت فنلاند از ابتدای سال ۲۰۱۷ طرح آزمایشی را اجرا خواهد کرد که بر اساس آن برای مدتی محدود و به صورت آزمایشی به تعدادی از مردم تا دو سال ماهانه مبلغی در حدود ۵۰۰ تا هزار یورو پرداخت خواهد شد. اولی کانگاز، طراح این برنامه آزمایشی، سه دلیل برای چنین پرداختی عنوان کرده است:
افزایش تعداد فنلاندیهایی که به صورت پارهوقت، موقت یا آزاد کار میکنند. این افراد ویژگیهای لازم را برای دریافت مزایای مبتنی بر کار ندارند و از آنجا که مشغول کار هستند، از منافع بیکاری نیز برخوردار نمیشوند و در این میان گیر افتادهاند.
دومین دلیل به خواست دولت برای رفع موانع کار بازمیگردد. بعضی از فنلاندیهای بیکار ممکن است به دلیل اینکه میتوانند پول بیشتری از بودجه عمومی به دست آورند، دنبال کار نباشند. پرداخت درآمد پایه فارغ از وضعیت اشتغال، این امید را ایجاد میکند که مردم بخواهند پول بیشتری را علاوه بر آنچه دولت به آنها میپردازد به دست آورند و نه اینکه به کلی کار نکنند.
دلیل سوم اینکه دولت میخواهد بوروکراسی را کاهش دهد. استفاده شاغلان از مزایایی همچون کمکهزینه مسکن نیازمند عبور از مراحل متعدد و به درآمد و اجاره متقاضی وابسته است که اگر درآمد فرد تغییر کند، کل پروسه باید تکرار شود. اگر دولت بتواند مزایا را بدون چنین آزمونهایی در اختیار مردم قرار دهد، بوروکراسی کاهش مییابد.
در هلند نیز سال ۲۰۱۷ این طرح آزمایشی در چند شهر به اجرا درخواهد آمد. افراد به گروههایی تقسیم میشوند و دولت به هر گروه بسته به اجبار یا اختیار در انجام داوطلبانه فعالیت، مبلغی در حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ یورو میپردازد و نتیجه آن را مورد بررسی قرار میدهد. میزان تمایل افراد به کار کردن، وضعیت رفاهی آنها، استفاده از خدمات رفاهی و موارد دیگر مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
یک نمونه آزمایشی موفق از اجرای طرح در سال 2008 در نامیبیا صورت گرفت که به هر فرد کمتر از 60 سال، ماهانه 100 دلار نامیبیا پرداخت شد. در نتیجه طی یک سال تعداد افراد زیرخط فقر طی یک سال از 76 درصد به 37 درصد کاهش و افرادی که در فعالیتهای اقتصادی مولد درآمد مشارکت داشتند، از 44 درصد به 55 درصد افزایش یافت.
همچنین برخی افراد توانستند با راهاندازی کسب و کارهای کوچک مثل آجرسازی، نانوایی و خیاطی درآمدی کسب کنند. طرح کاهش چشمگیر سوءتغذیه را به همراه آورد و طی یک سال تعداد کودکان کموزن از 42 درصد به 10 درصد رسید. افزایش نرخ مشارکت تحصیلی از دیگر نتایج مثبت طرح بود. میانگین بدهی خانوادهها از 1215 دلار نامیبیا به 772 دلار نامیبیا کاهش پیدا کرد و پسانداز خانوارها زیاد شد. کل جرائم 42 درصد، دزدی از مغازهها 43 درصد و انواع دیگر دزدی 20 درصد افت کرد.
میراث توماس پین و میلتون فریدمن
مفهوم پرداخت به عموم مردم از قرنهای گذشته مطرح بوده؛ ولی از توماس پین، تئوریسین و فعال سیاسی قرون 18 و 19 به عنوان نخستین فردی یاد میشود که این موضوع را مطرح و توصیه کرده است. او در اواخر قرن هجدهم در رسالهای با عنوان عدالت ارضی، به ریشههای مالکیت پرداخت و مفهوم درآمد پایه را معرفی کرد. بر اساس نظر پین، دولت باید صندوقی ملی ایجاد میکرد و از محل آن به هر فردی با سن بیش از 21 سال، 15 پوند استرلینگ میپرداخت. این پرداخت در ازای وجود مقولهای به نام مالکیت ارضی (Landed Property) بود که از دیدگاه توماس پین، ناقض حق برخورداری افراد از میراث طبیعیشان به شمار میرود. پین اعتقاد داشت اصالتاً چیزی به نام مالکیت ارضی نمیتواند وجود داشته باشد.
مردم زمین را نساختهاند و در نتیجه حق طبیعی برای تسخیر آن، یا مشخص کردن آن به عنوان ملک شخصی خود ندارند و ایده مالکیت ارضی حاصل امکانناپذیری تفکیک پیشرفت ناشی از زراعت، از خودِ زمینی است که آن پیشرفت بر آن بنا شده. مبنای مورد اشاره پین اگرچه به صورت عمومی مورد قبول نیست، اما ایده او کماکان پابرجاست. بر اساس نظر پین، باید سالانه 10 پوند به هر فرد بالاتر از 50 سال پرداخت میشد. 10 و 15 دلار با تعدیل بر اساس شاخص تورم، معادل 800 و 1200 پوند سال 2011 است.
یکی از روشهای نسبتاً مطرح که در آن پرداختهای مستقیم مطرح میشود، مالیات منفی بر درآمد (Negative Income Tax) است که در قرن بیستم به صورت محدود مورد استفاده قرار گرفت. با وجود اینکه ژولیت رایس ویلیامز، سیاستمدار انگلیسی، در دهه 1940 از این شیوه مالیات سخن گفته است؛ میلتون فریدمن که بعدها این مالیات را به صورت گسترده مطرح کرد، به عنوان چهره مشهور مدافع این مالیات شناخته میشود.
نتیجه این بود که وضعیت دریافتکنندگان پول بهتر شد؛ اما ساعت کاری آنها و همینطور درآمد کسبشده از این طریق تا حدی کاهش پیدا کرد. همزمان طی دهه ۱۹۷۰ پرداخت مستقیم به صورت پایلوت در مانیتوبای کانادا به اجرا درآمد و در نتیجه آن ضمن محو فقر، مراجعه به بیمارستان کاهش و اتمام تحصیلات دبیرستان افزایش یافت. باوجود اینها هیچگاه اجماع عمومی جدی بر سر اجرای این طرح ایجاد نشده و همچنان تامین اجتماعی به شکل معمول آن مورد توجه است.
چرا پرداخت نقدی؟
دلایل متعددی در دفاع از پرداخت نقدی وجود دارد. مهمترین دلیل به ناکارآمدی سیستمهای معمول تامین اجتماعی بازمیگردد. استدلال این است که سیستمهای یادشده ضمن تحمیل هزینههای فراوان، الزاماً به نتایجی که برای آن طراحی شدهاند، دست پیدا نمیکنند. سیستمهای تامین اجتماعی معمولاً شامل طرحهای متعددی هستند که در کشورهای مختلف میتوانند در سطوح ملی و منطقهای نیز جداگانه اجرا شوند؛ در حالی که پرداخت نقدی میتواند یک سیستم را جایگزین تمامی این موارد کند.
همواره درصدی از هزینههای تامین اجتماعی صرف مدیریت آن و پرداخت حقوق و مزایا میشود که در یک سیستم نقدی، این هزینهها به شدت کاهش مییابند. این به معنای کاهش اندازه دولت نیز خواهد بود. مساله بوروکراسی اداری در سیستمهای تامین اجتماعی در مقایسه با سیستم پرداخت نقدی عامل بسیار مهم دیگر است. افراد به ویژه در مناطق کمتر توسعهیافته ممکن است نسبت به پیچیدگیها، شرایط و طرحهای تامین اجتماعی آگاهی کافی نداشته باشند و به برخی از حقوق خود دست پیدا نکنند.
ضمناً با توجه به تعدد قوانین و مقررات، امکان فساد در فرآیندهای اداری نیز افزایش مییابد. همچنین در بسیاری از موارد ممکن است انگیزه استفاده بیشتر از خدمات تامین اجتماعی تشدید شود، در حالی که با پرداخت نقدی فرد حداکثر تلاش خود را برای استفاده بهینه از خدمات به کار میبندد. آزادی انتخاب، مساله مهم دیگر در پرداخت نقدی است. با این فرض که فرد بهتر از دولت میتواند درباره هزینه خود تصمیمگیری کند، پرداخت مستقیم پول میتواند این حق را در اختیار فرد قرار دهد که خود بهترین گزینه را برای هزینه برگزیند.
پرداخت نقدی همچنین میتواند امکانی فراهم کند تا برخی افراد به صورت مستقل یا جمعی، کسب و کارهای کوچکی را شروع کنند و شرایط زندگی خود را به ویژه در مناطق روستایی و کمتر توسعهیافته تغییر دهند. باوجود همه اینها، معایب این شیوه پرداخت، از نارضایتی سیاسی و اجتماعی گرفته تا هزینههای تحمیلی و مهمتر از همه تاثیر آن بر کاهش کار، باعث شده است که هیچ نمونهای از اجرای گسترده آن در سطح ملی وجود نداشته باشد و کماکان شیوه معمول تامین اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد.
«نه» مردم سوئیس به طرح درآمد ماهانه، میتواند درسهای زیادی برای ایرانیانی داشته باشد که سالهاست از دولت یارانه نقدی دریافت میکنند. همانطور که گفته شد، مهمترین دلیل رد این شیوه پرداخت نقدی، تاثیر آن بر کاهش ساعت کار (تنبلی و بیکاری) و همچنین تحمیل هزینه بر دولت است. هماکنون بیش از ۷۰ میلیون نفر ماهانه ۴۵۵۰۰ تومان یارانه دریافت میکنند و این فارغ از طرحهای تامین اجتماعی، کمکهای سازمانهای بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره)، طرح بیمه سلامت و دیگر برنامههای موجود است.
گذشته از موضوع تراز منفی هدفمندی یارانهها و گفتههای مبنی بر ناعادلانه بودن پرداخت یکسان به کل مردم، مساله تاثیر این پرداخت نقدی بر کاهش ساعات کار و به زبان ساده «تنبلی» مردم، پاشنه آشیل جدی طرح به شمار میرود؛ اگرچه جواد صالحیاصفهانی، اقتصاددان شناختهشده ایرانی، تیرماه ۱۳۹۲ در گفتوگو با «تجارت فردا»، در این باره گفته است: «این روزها در نقد هدفمندی یارانهها میگویند با این سیاست مردم گدا شدهاند یا میگویند یارانهها مردم را تنبل و بیکار کرده و به نظر من اینها توهین به مردم است.
اهانت به مردم فقیر است. چطور برخورداری چنددههای طبقات پولدار از یارانهها که سهم بیشتری از پول نفت دارند میگیرند هیچوقت منجر به تنبلی و بیعاری آنها نشده اما پرداخت یارانه به مردم فرودست، آنها را بیعار و تنبل کرده است.» او دو سال بعد در خرداد ۱۳۹۴ طی گفتوگوی دیگری با «تجارت فردا» به تکرار همین مضمون پرداخت: «اینکه دائم در گفتوگوها و میزگردها بحث شود که به مردم پول ندهید و پرداخت نقدی مردم را تنبل میکند، طرح درست مساله نیست. ممکن است که پول نقد بعضیها را تنبل کند، اما دادن انرژی ارزان هم مضرات خودش را دارد. بنابراین، بحث باید مقایسه این دو باشد نهفقط گفتمان گداپروری و امثال آن.
اضافه بر این بحث هم نباید صرفاً روی اظهار عقیده داستانگویی بچرخد. باید تکیه اصلی روی پژوهشهای علمی باشد. بهطور مثال این نظریه که اگر به مردم فقیر پول نقد بدهید، کار نمیکنند از نظر تئوریک دور از عقل نیست ولی برای منظور کردن آن در سیاستگذاری باید به محک آزمون گذاشته شود. من هنوز ندیده یا به طور مستند جایی نخواندهام که افرادی به دلیل دریافت یارانه نقدی کارشان را رها کرده باشند. هنوز پژوهش دقیق و علمی انجام نشده که نتیجه آن نشان دهد خانوارها به خاطر دریافت یارانه نقدی کار را رها کردهاند.
در کنفرانس اقتصاد ایران در نشست تخصصی هدفمندی یارانهها که من نتیجه تحقیقی را که روی دادههای پانل هزینه و درآمد مرکز آمار انجام دادهام، ارائه میکردم، یکی از اعضای هیاتعلمی آن جلسه به استفاده از نمونه مرکز آمار اعتراض داشت و ادعا کرد به جای مراجعه به آمار مشکلدار بهتر است به مشاهدات عینی تکیه کنیم و بلافاصله داستان خانواده ۱۱نفرهای را عنوان کرد که درآمدشان از طریق نخل خرما بوده است اما از زمانی که یارانه دریافت میکنند، خرماهایشان روی درخت از بین میرود چون دیگر تمایلی به چیدن آن ندارند.
بعضی دیگر از منتقدان جنبه کرامت انسانی و رعایت شئون پرداخت یارانه را زیر سوال میبرند و معتقدند این کار به لحاظ اخلاقی نمیتواند مورد تایید باشد. از جمله حسن روحانی، رئیسجمهور، طی دوران تبلیغات انتخاباتی گفت: «دولت تدبیر و امید دنبال آن است که آنچنان رونق اقتصادی ایجاد کند و درآمد سرشار بتواند در اختیار مردم قرار بگیرد که اصلاً به این ۴۵ هزار تومان نیاز نداشته باشند... صدقه گرفتن افتخار نیست، صدقه دادن افتخار است.
اگر زندگی مردم خوب شود، آنها با افتخار مالیات میدهند و نیاز ندارند دست به سوی دولت دراز کنند.» با وجود این صحبتها، در دولت یازدهم نیز پرداخت یارانه به صورتی مشابه گذشته ادامه پیدا کرد و تنها حذف تدریجی افراد ثروتمند با سرعتی بسیار اندک در دستور کار قرار گرفت؛ امری که با توجه به مصالح اجتماعی و سیاسی احتمالاً طی دوران باقیمانده دولت یازدهم نیز ادامه خواهد یافت. اینجاست که باید پرسید باوجود تمایل اکثر مردم به تداوم پرداخت یارانه، آیا دولت وارد عمل خواهد شد تا پرداخت به صورت هدفمند و به عدهای محدود صورت گیرد؟
پینوشت:
نظر کاربران
آقا چرا قیاس مع الفارق می کنید؟
پاسخ ها
با شما موافقم.
تمام تلاش سایت برترینها در زدن دولت قبل است.
این را به راحتی میشه فهمید.
آقا،دولت قبل فاسد،لجن،لطفا حال رو بچسبید.
هیچ وقت نظرات انتقادی رو چاپ نمیکنید.
ببینم این دفعه...
ایران کجاش شبیه سوئیسه که یارانه باید شبیه سوئیس باشه ؟ وقتی اکثر مردم حقوق بگیر و از قشر ضعیفند و مثل ... باهاشون رفتار میشه چه انتظاری دارید ؟
این قضیه مثل مقایسه اشتباه قیمت بنزین در کشورهای دیگه با ایران میمونه اونجا خودرو با بالاترین کیفیت و پایین ترین قیمت فروخته میشه بعد تو ایران همون اول باید خودروی بی کیفیت رو با بالاترین قیمت خرید
چرا ما را با مردم کشور قطر که در ماه ۵ میلیون دلار به مردمش میده همسان سازی نمی کنید آیا مردم اون کشور تن پرور شدن؟؟؟
بیایید ببینیم چه زمانی آدما تن پرپر میشن؟؟؟
خوب زمانی که انگیزه و هدف و شادی و امید و آینده و از همه بالاتر نداشتن سختی و گشنگی در زمانی که با شکست کاری و زندگی برخورد می کنند تن پروری درست می کنه یا وارونه ی اون زمانی که هدف و انگیزه و تکیه گاه و امید و آینده تیره باشه؟؟؟
به دید من هم این یارانه ناسزا به مردمه...!!!
در یک کشور بزرگ نفت خیز!! با درآمدهای بسیار که گ چه برون رفت پول هم کم نیست میشه دست مردم رو گرفت بالاتر آورد و به اونا هدف و انگیزه بخشید دست بی چیز و ندار همیشه شرمنده و ناامیده!!!
کدام کشور پیشرفته رو دیدید که با گرسنگی دادن و سختی بخشیدن بسیار به مردم به جایی رسیدن؟؟؟
تا مردم ما به ناکجا نرفتن و تا بو توان و امید آنها و کور سوی نور زندگیشون برای همیشه به خاموشی نگراییده باید دستشون رو گرفت و به آنچه دادگری اونا هست رسوند ....این پول برای مردمه ....چرا باید از اون بدور باشند؟؟؟؟ برای آسودگی گروهی اندک!!!؟؟؟
پس پیش به سوی آینده ای که در آن مردم سرزمین پارس به دانش و آسودگی و انگیزه و هدف فردا را با دستان پر از توان و مهر خود می سازند...... نه گفته های خام این و آن!!!
اینجا کجا ولختی آنجا کجا
کشور سویس می خواد ماهی ده ملیون به هر نفر یارانه بده مردم قبول نمیکنن،ده ملیون کجا چهل و پنج هزار تومن کجا
ایران نمی توان با سو یس مقایسه کرد چون در سویس درامدها بطور مساوی بین مردم توزیع میشود اینطور نیست که یه کارگر نانن شب نداشته باشد ولولی مدیر عاملش حققوق میلونی بگیرد
سلام کشور ایران مثل سویس،بسازید کار تولید درست کنید مردم یارانه نمیخان اخه ما کجا سویس کجا وقتی فلان مدیر ماهی 230میلیون پول میگیره فلان کس،چند میلیار اختلاس میکنه دلیل نداره من از یارنه ام بگذرم
آیا ما هم رفاه زندگی مثل مردم سوئیس داریم ؟؟؟!! بعد ما هم انصراف بدیم.
یارانه ها به مردم ایران باید پرداخت شود
این وظیفه دولت است
فقط یارانه گرفتنو با کشور سوییس مقایسه میکنین.سطح رفاه چی؟؟؟
من بعنوان یک ایرانی از طبقه محروم از همان روز اول با یارانه مخالف بودم البته الان پی به اشتباهشان بردند که خیلی دیره
يارانه مردم سوئيس با ايران مقايسه نكنيد
حقوق نامتعارف مديرانشان نميگيرند
نه اینکه این 45500 که میدین کلی مشکلات مردم رو حل کرده واسه همین دیگه مردم تن به کار نمیدن.
اینی که میگه نه سوئیس برای مردم ایران درس بزرگی داشت.اینقدر ...که رفاه سوئیس با ایران جهان سومی مقایسه میکنه. تو ایران اگه مردم یارانه رو نگیرن این مسئولین به خودشون حقوقای چند صد میلیونی میدن.
ای کاش دولت مردان نیز درس بگیرند.!
مقایسه کودکانه ای اینجا باید بگیری بدی پول قبض اونجا اون مبلغ رو نگیرن میدونن دولت خرج خودشون میکنه اما اینجا خرج سکه و مدال حقوق ومزایا و پاداش بالای مدیر میشه
اونها با چه دقتی و با چه مطالعات اساسی و حساب شده ای کشورهای خودشون رو مدیریت میکنن
سویس یکی از مرفه ترین کشورهای دنیاست. منم اگه اونجا بودم یارانه نمی خواستم
ایران از نظر اقتصادی رو با سوییس پیشرفته یکی میکنی؟
اول اینکه یارانه ای که دولت پرداخت میکنه کم کم ده تا پانزده برابر هزینه خودش رو رودوش ملت گذاشته بعد یارانه ای که دولت سوئیس پراخت میکنه بخاطر تورم معکوس کشورشون هست اونا میخوان ارزش کالاهای تولیدیشون با افزایش نقدینگی در جامعه بالا بره
به جای اینکه مردم ایران ازسوئیسی ها یاد بگیرن دولتمردان و مسئولانمون مملکت داری رو یاد بگیرن که سطح رفاه رو به جایی رسوندن که مردم دست رد به کمک 2500دلاری زدند !! اینجا اونقدر بدبختی هست که مردم برای ماهیانه 13 دلار !!! هم محتاجند !!!
بهتره این مطلب رو از سر تیتر هاتون بردارین. آبروتون رفت.
مقایسه سوئیس با ایران !!!!
سطح رفاه رو به سوئیس برسونید
عادلانه تقسیم ثروت کنید
اونوقت توقع انصراف از یارانه داشته باشین
چرا نظر منو سانسور کردین ؟چرا ادهمه نظر منو نذاشتین؟
واقعا کسانی که این اخبار را منتشر می کنند چه فکری می کنند یا فهم و شعور ندارند یا خودشان را زدند به خری یا واقعا از اوضاع نردم ایران با سایر کشورها خبر ندارند بابا کشورهای سویس و فنلاند کلا خارج ایران حقوق هایشان کفاف زندگی رو که می دهد هیچ دو سوم حقوق رو پس انداز می کنند واگر قرار یارانه بگیرند واقعا مبلغ بالاییه .در ایران هم اکثرجوانها بیکارند و تازه آنهایی که شاغلند باید دوشغل یا سه شغل داشته باشند این همه کار می کنند تازه حقوقشان کفاف ده روز اول ماه رو نمی کنه . مبلغ یارانه هم که 45 تومانه تو چشم کسانیه که زورشان میاد این پول بدست مردم برسه اول طرح دادن اجناس رو گم کم گران کنند و بجاش یارانه بدن و کم کم یارانه را زیاد کنند اما اجناس و حامل های انرژی هرار درصد گران شد و هنوز دنبال اینند که یارانه را کخ حق هر ایرانی است چه پولدتر چه فقیر قطع کنند و بریزند تو جیب یهعده .....یارانه رو به اسم تولید و اشتغال قطع می کنند و وقتی جمع شد طبق معمول یکی از مسئولین و یا مدیران مملکتی برمیدره و به ریش مردم می خنده . یعنی اینا نمی دونند که فقر . گرانی . بی کاری گرسنگی تو مملکت بی داد می کنه انشاالله بزودی ساهد فرار همه اینها بشیم
سلام من اگه یارانه بگیرم بریزم تو جوب اب هیچ وقت انصراف نمیزنم که حقوق چندصد میلیونی کارمندا بشه حلا مقایسه کن سویس با ایران
اره دیگه من که الان ماهی 45 هزاااااااااااااااااااااااااار تومن میگیرم از یارانه ، دیگه احتیاج به کار ندارم که،
نوچ نوچ نوچ مردم تنبل میشن :)))))
این مقاله شوخی بود دیگه؟ :دی
به گدایی افتادین ها
آخه نویسنده با شعور! با خرد! با فهم! با بصیرت!! دانشمند!!! نابغه!!!! کجای کشور ایران رو دیدی که اونو با سوئیس مقایسه میکنی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
واقعا عقل چیز مفیدیه واسه بدن انسان ولی متأسفانه بعضی از ادم ها از نعمتش محروم هستن!!!!!!! بیایم واسه آدمایی که از این نعمت محرومن دعا کنیم.
برین خجالت بکشید از اینجا فهمیدم سایتتون و خبرنامه تون ماله دولته بابا یکم شرف خیلی چیز خوبیه اونجا پول نمیدن به مردم جاش امنیت شغلی اسایش و رفاه به مردم میدن اینجا همینو نگیریم جاش سران حکومت میدزدن ولی رد باش نظرمو بزار خواهش میکنم از این اخبار نگو ما با این همه درامد و دارایی جوونامون بیکارن وهی گوسفند چرانان دولتی ما پولدارتر میشن پشت ماشین مدل بالا ها رو ببینید کی نشسته متوجه میشید چی میگم
اگه بخواهیم لغو بشه چی کار کنیم
اگه بخواهیم لغو بشه چی کار کنیم پیام رو میگم نه یارنه رو
یادمه روزی که یارانه رو اجرایی کردن شیر بالشتی دویست تومن بود چهل پنج تومن میدادن الان فکر کنم هفت برابر شده شیر را به عنوان مثال گفتم کلا همه وسایل همینقدر گران شده ولی یارانه تکان نخورد یعنی خدایی دم شون گرم خیلی هنر میخواد یکچی رو چندسال قیمتش رو ثابت نگه دارن .حداقل پنجاه تومان کنید دل مان خوش باشه جدیدا هم که یارانه آب رو برداشتن قبض چهار هزارتومانی الان میاد بیست هزار تومان کسی هم پیگیر نیست
اخه تا کی میخواید همچین مقایسه احمقانه رو بکنید؟! دولت ایران از نظر فساد مالی و اختلاس وحشتناکه! چطور میخواید با سیستم شفاف سویس مقایسه کنید بهتره برای هر مقایسه اول قوانین و دولتها رو مقایسه کرد بعد به مردم رسید چون انها هستند که رفاه و امنیت یک ملتو میسازند.
الان یعنی ماباسویس مقایسه می شیم ؟به به!!من که فکرنمی کنم این رفاه ووضعیت اقتصادی مارو کشورهایی مثل سویس یاحتی کشورهای پیشرفته ای مثل افغانستان یامثلاً جیبوتی داشته باشن.واللا.
شما خیلی زود تبلیغات برای حسن روحانی رو شروع کردی و خیلی هم تابلو.
آخه ... سوییس کجا و ایران کجا
در سوئیس همچی جای خودشه و عدالت برقراره اونو قت با کشور ما که هیچی سرجاش نیستو . . . خیلی فاصلس داداش
یارانه بگیر اگر نگیری بعضی ... یکجا میگیرن ومیخورن .
سویس به خاطر ماشینی شدن کشور و کم شدن نیاز به نیروی انسانی می خواهد این مبلغ را در حد گرداندن یک زندگی متوسط در آن کشور است را ماهانه به مردمش پرداخت کنند که مردم از ماشینی شدن متضرر نشوند حالا تو ایرا اگر این چندر غازی که تنها وتنها صرف پول برق یا گاز میشود را پرداخت میکنند هم مردم بیایند و انصراف بدهند
که چی بشه؟چرا انقدر وقیحانه با مردم رفتار میشه توی این کشور ؟! چه رفاهی برای گذراندن زندگی مردم در نظر گرفته شده؟ کار؟مسکن؟بیمه درست و حسابی؟ چه کاری به خدا یه مسول پیدا بشه جواب منو بده فقط جواب منو من حاضرم دستی یه پولی هم به این دولت بدم علاوه بر یارانه....
مردم سویس گشنگی نکشیدن که عاشقی یادشون بره..یه نگاه به فیش حقوقیشون بکنی میفهمین کجای کاریم ما
... کلا فکر مقایسه رو از سرت بنداز بیرون.برای کشوری که توش بیکاری بیداد میکنه و حقوق یک ماهت به درد یک هفته میخوره و بقیه ماه باید کاسه گدایی بگیری دستت.اجاره بالا ، مخارج بالا،کلا همه چی بالا .جوک قشنگی بود اما بجای خنده گریه داشت.ممنون که این ...
اونجا میدونند که اگر یارانه نگیرند هزینه خودشان می شود ولی اینجا ... اگه نگیریم توی فیش های 200 میلیونی ... پس همون یارانه نقدی بسیار بهتره کاشکی به جای طرح سلامت یارانه نقدی را بیشتر می کردن هرکس خودش بهتر می دونه چطوری خرج کنه
ايران رو از هر نظر مثل سويس كنيد من قول ميدم مردم يارانه نگيرن حتي ماهي 45500 به حساب دولت پرداخت كنن
اخه تا کی میخواید همچین مقایسه احمقانه رو بکنید؟! چطور میخواید با سیستم شفاف سویس مقایسه کنید بهتره برای هر مقایسه اول قوانین و دولتها رو مقایسه کرد بعد به مردم رسید چون انها هستند که رفاه و امنیت یک ملتو میسازند.
حقوق ملیونی دوستان ایرادی نداره
فقط ۴۵ تومن مشکل سازه؟؟؟؟؟؟
...
نظر علي اوغلو
دوستانيكه سايت برترين را بخاطر انتشارخبر عدم استقبال مردم سوئيس ازيارنه نقدي انرا ملامت ومذمت كرده اند برداشتهاي متفاوتي ازاين پست دارند تعدادي فكرميكنند كه با انتشار اين مقاله منظور اين بوده كه ملت بداند مردم سوئيس اينقدرشكم سير واقا منش هستند يارانه 500تا900 يوروئي را كه به پول ما ميانگين حدود4ميليون تومان ميشود پس زده اند يا اينكه مقايسه وضع اقتصادي ايران با سوئيس قياس غير منطقي است براي اينكه بدانيم اصل واساس يارانه نقدي چيست بايد تعريفهاي مختلفي ازان شده كه شاخص ترين ان توزيع فقر بين فقرا ميباشد بدين معني بعلت كسري بودجه درصدي از بودجه بخش هائي مانند بودجه درمان بهداشت وسلامت فرهنگ واموزش ورفاه كه مورد استفاد عموم است كسر نموده قسمتي ازان بعنوان يارانه نقدي به اقشار اسيب پذير پرداخت وبقيه راصرف سرمايه گداري دربخشهاي توليد مانند صنعت كشاورزي وبهبود وضع اقتصادي ميشود وبازاء ان قيمت مايحتاج عمومي مانند بنزين برق نفت وگاز وموادخوراكي سوخت وانواع انرژي كرايه حمل ونقل وماليتهاي گوناگون وهزينه حملو نقل خدمات وغيره افرايش داده ميشود درهرصورت يارانه دريافتي فقط درصدي از تورم حاصله را جبران ميكندو درنهايت اقشار صاحب درامد ثابت كارمندان كسبه جزء بازنشستگان درامد شان كم وهزينه هايشان زياذ وسطح زندگيشان پائئن مي ايد ازانطرف سود سرمايه داران كارخانه داران تجار ومالكان همرديف افزايش قيمتها بالاتر ميرود درنتيجه اين سودها بصورت تورم ازجيب فقرا درامده بصورت افزايش وارزش افزوده به جيب اغنيا سرازيرميشود والا دولت سوئيس ويا هر دولتي اينقدر بيكار نيست كه غم فقرارا بخورد وانقدر توانا نيست درمقبل فشار سرمايه داران وسودجويان تا ب مقامت داشته باشد اما درايران قضيه فرق ميكند بدينصورت بزرگان جمع ميشوند با لطايف الحيل سالي چند كيلو روغن گريس وچند كيلو برنج عجم كش چند كيلو قند وشكر وچند پاكت شير اب زيپورا بين دست ودهان امت ربوده وبا وعده يارانه نقدي انهم ازنوع هدفمندي گول به سرشان بمالند كه بابت افزايش قيمت انرژي وخد ما ت ودرامد حاصله در توليد وكشاورزي وصنعت وخدمات بهداشت وسلامت سرمايه گذاري كرده وبا ايجاد كار وخودكفائي اقتصاد هم بهبود يافته وراه خوهد افتاد اما درعمل بجاي را افتادن اقتصاد اختلاس راه افتاد وسپس با حقه وكلك وساير بامبولات سر ان چندر غازهم دبه دراورده انراهم فوتينايش كردند اقتصاد كه راه نيفتاد كارخانه ها كارگاهها كه تق وتق هم كارميكردند يكي پس ازديگري تخته شدوخيل عظيمي به بيكاران موجود اضافه شد مردم اگر فقير اگر سالي دوسه بار گوشت ميخوردند ديزيها را به زيرزمينها برده بايگاني كردند نام چند نوع خوراكي را ازفايل حافظه شان دليت كردند مردم مريض وبيمار نسخه بدست دراوخانه هاي لوازم ارايش فروش را براي پيدا كردن اساسي ترين دارو ولوازم جراحي زيرپا گذاشتند ناچار راهي ناصرخسرو شده داروهاي تاريخ گذشته وبعضا تقلبي را به قيمتهاي گزاف باونكردني بدست اورده وقتي به سربيمارخودمي رسيدند كه كار ازكارگذشته بود حاصل تدبير مدبران ما درداستان يارانه هدفمند كه به تمام اهداف خود رسيدند عبارت از 8% رشد منفي اقتصاد 100% رشد مثبت اختلاس 46% تورم 50% بيكاري بود كول ملت صبور كردند
تو رو خدا انقدر مردم رو احمق فرض نکنید من تعجب میکنم از نویسنده این مقاله ،والا خدا رو خوش نمیاد انقدر با شعور مردم بازی کنید،وقتی دولت قبل طرح یارانه رو اجرا کرد به این شرط گفت که تمام قبوض آب و برق و تلفن و گاز رو به بخش خصوصی داد و قیمتها تصاعدی رفت بالا و قرار شد مردم با این پول یارانه قبضهاشونو بدن ،تمام کشورهای عربیحاشیه خلیج فارس به مردمشن یارانه خیلی بیشتر از ایران میدن و فقیر و دارا هم نداره ولی ایران از زمان شروع دادن یارانه تا بحال چقدر قیمت قبضها و اجناسو بالا برده؟زمان احمدی نژاد بنزین ۱۰۰ تومن بود بعد کردن ۴۰۰ بعد شد ۸۰۰ حالا هم شده ۱۰۰۰ همه چی چند برابر شده ولی یارانه همون مقدار باقی مونده هزینه ها بالا و در آمدها کم شده اونوقت آقایون میان میگن مردم عادت میکنن به گرفتن پول از دولت آخه آدم حسابی این پول مبلغ چشمگیری نیست که قابل این مقایسه ها باشه
واقعا موندم ک چرا همچیو میخواین تو سطح جهانی قیاس کنین براتون ی مثال ساده میزنم ، ب وقتش ک میرسه بر میگردن میگن ب طور مثال قیمت گوشت قیمت جهانی و ما گرون نمیدیم قیمت بنزین حدود جهانی گرون نمیدیم !!!! اینجا برای من سوال پبش میاد !!ایا سرانه درامد ایرانیا با سطح جهان یکیه؟؟؟؟؟! (جز میدیران ملیونی )
نظر قبلیم نمیدونم میزارین یا نه !!! و اما ی چیز دیگه الان دقیقا ۲۵۰۰فرانک با ۴۵هزار تومن مقایسه میکنی؟؟؟؟!!! اقا بخدا خجالت داره ما تو دوره زمونه ای زندگی میکنیم ک ی خونه ۵۰متری بخوای اجاره کنی پیشش ب کنار برجی ۷۰۰ باید بدی ولی با ۴۵ من تنبل میشم خدایی راست میگین
استغفار کن
شما زحمت بکشبد قیمت حامل های انرژی برگردونید به قبل نه رفاه سویس میخوام نه یارانه
این کجا و ان کجا؟ مرسی دولت تدبیر و امید. ارشد جامعه شناسی دارم از دانشگاه دولتی . بیکار نشستم اینا رو ک میخونم امپرم میره بالا
سلام
یارانه خانواده 5 نفره من به خاطر خریدن مگان مدل 90 قطع شده و دولت نداره بده ولی حقوق 240 میلیونی مفت را داره بده .
این کجا و آن کجا !