رویگردانی جمهوری خواهان از ترامپ
با برگزاری انتخابات مقدماتی دموکراتها در واشنگتندیسی، انتخابات مقدماتی این حزب هم به پایان رسید و هیلاری کلینتون، توانست در مجموع ۲۸۰۰ نماینده حزبی کسب کند. رقیب وی برنی سندرز هم توانست ۱۸۸۱ نماینده حزبی در این رقابتها به دست آورد. کلینتون، توانست در ۲۸ ایالت به پیروزی برسد و سندرز هم در ۲۲ ایالت پیروز شد.
با پایانیافتن رقابت مقدماتی دموکراتها، سندرز در سخنرانی پنجشنبهشب، شکست در رقابتها را نپذیرفت و از کلینتون هم حمایت نکرد. با وجود اینکه وی رسما حاضر به شکست نشد اما لحن سخنرانیاش به گونهای بود که عملا شکست را قبول دارد.
با وجود اینکه این سخنرانی دو روز پس از دیدار خصوصی سندرز با کلینتون بود اما وی از کلینتون حمایت نکرد. اگرچه اعلام کرد با کلینتون برای شکستدادن ترامپ همکاری خواهد کرد. هدف سندرز ایجاد اصلاحات در حزب دموکرات و آمریکاست؛ به همین دلیل به جنبشش ادامه خواهد داد.
سندرز، در سخنرانیاش اعلام کرد: «بزرگترین وظیفهای که ما در پنج ماه پیشرو با آن روبهرو هستیم، اطمینان یافتن از شکست دونالد ترامپ و آنهم شکست مفتضحانه است. شکستدادن ترامپ، نباید تنها هدف ما باشد. ما باید به تلاشهای مردمیمان برای ایجاد آمریکایی که مدنظرمان است، ادامه دهیم و باید این انرژی را به کنوانسیون ملی دموکراتها که در ۲۵ جولای در فیلادلفیا برگزار میشود، منتقل کنیم.»
سندرز در رابطه با همکاری با کلینتون گفت: «من اخیرا این فرصت را داشتم تا با خانم کلینتون دیدار داشته باشم و در رابطه با مهمترین مسائلی که کشورمان و حزب دموکرات با آنها روبهرو است با ایشان صحبت کنم. معلوم است که من و خانم کلینتون در برخی از مسائل مهم با یکدیگر اختلاف نظر داریم اما در برخی از موضوعات هم اشتراک نظر داریم. من در هفتههای آینده به مباحثات میان دو کمپین برای اینکه صدای ما در کنوانسیون ملی حزب شنیده شود، ادامه خواهم داد.»
بالاگرفتن دعوای جمهوریخواهان با ترامپ
درحالیکه دموکراتها به سمت اتحاد و همکاری پیش میروند، اوضاع رابطه حزب جمهوریخواه و کاندیدایش در انتخابات ریاستجمهوری به خوبی پیش نمیرود. اختلاف اخیری که میان برخی از مقامات جمهوریخواه و ترامپ به وجود آمده، به خاطر داستان پرونده دانشگاه ترامپ و قاضی مکزیکیتبار آن است.
پسازآنکه ترامپ اعلام کرد، قاضی مکزیکیتبار پرونده دانشگاه وی در این پرونده صاحب نفع است، انتقادات زیادی به وی شده است. این در حالی است که قاضی این پرونده متولد آمریکاست و والدینش مکزیکی بودهاند اما ترامپ سعی دارد اینگونه القا کند که چون مکزیکیتبارها دل خوشی از وی ندارند، پس قاضی مکزیکیتبار به زیانش رأی خواهد داد.
سیاستمداران بسیاری این اظهارات ترامپ را نژادپرستانه نامیدهاند. پل رایان، رئیس مجلس نمایندگان که پیش از این از ترامپ حمایت کرده بود، این اظهارات را نژادپرستانه نامید.
سناتور لیندسی گراهام (جمهوریخواه از کارولاینای جنوبی) که پیش از این با ترامپ تماس تلفنی داشت و در حال آمادهشدن برای اعلام حمایت از وی بود، این اظهارات را ضدآمریکایی و نژادپرستانه نامید و از دیگر جمهوریخواهان خواست تا حمایتشان از ترامپ را پس بگیرند.
سناتور مارک کرک (جمهوریخواه از ایلینوی) اعلام کرده است که نمیتواند از ترامپ حمایت کند. کرک گفته است: ترامپ برای اینکه رئیسجمهوری شود، بیشازاندازه متعصب و نژادپرست است.
اسکات واکر، فرماندار جمهوریخواه ویسکانسین هم حمایتش را از ترامپ پس گرفت. سناتور سوزان کالینز (جمهوریخواه از مین) هم حمایت از کلینتون در مقابل ترامپ را منتفی نمیداند. لری هوگان، فرماندار جمهوریخواه مریلند هم اعلام کرده است از ترامپ حمایت نخواهد کرد. اما یکی از مهمترین مخالفتها با ترامپ از سوی ریچارد آرمیتاژ، از مقامات بلندپایه حزب جمهوریخواه صورت گرفته است. آرمیتاژ که از نومحافظهکاران سرشناس است، در دولت جورج دبلیوبوش معاون وزارت امور خارجه بود و در زمان دولت رونالد ریگان هم معاون وزارت دفاع بود، در مصاحبهای گفته است: «اگر دونالد ترامپ کاندیدای حزب باشد، من به هیلاری کلینتون رأی خواهم داد. به نظر نمیرسد ترامپ جمهوریخواه باشد، به نظر نمیرسد بخواهد در رابطه با موضوعات مختلف چیزی یاد بگیرد؛ بنابراین من به خانم کلینتون رأی خواهم داد.»
مخالفت آرمیتاژ با ترامپ، بهترین نشانه برای مخالفت نخبگان امنیت ملی و سیاست خارجی جمهوریخواه با ترامپ است. پیشازاین مکس بوت، تحلیلگر نظامی نومحافظهکار، مارک سالتر، مشاور و رئیس دفتر سابق جان مککین و سرهنگ بازنشسته پیتر منصور، مشاور ارشد ژنرال بازنشسته دیوید پترائوس، کسانی بودند که در مخالفت با ترامپ از کلینتون حمایت کردند.
یکی دیگر از چهرههای جمهوریخواه در حوزههای نظامی که با ترامپ اعلام مخالفت کرده است، ژنرال بازنشسته جیمز ماتیس، فرمانده سابق نیروهای مرکزی آمریکاست.
افول ترامپ در نظرسنجیها
جنجال دانشگاه ترامپ و قاضی مکزیکیتبار موجب شده است تا موقعیت ترامپ در نظرسنجیها افت کند. جدیدترین نظرسنجی فاکسنیوز که هفته گذشته منتشر شد، نشان میدهد که میزان حمایت از ترامپ کاهش یافته است. در این نظرسنجی که در سطح کشور انجام شده است، کلینتون حمایت ۴۲ درصد از مردم را در اختیار دارد، درحالیکه حمایت از ترامپ ۳۹ درصد است.
این در حالی است که در نظرسنجی قبلی فاکسنیوز که سه هفته پیش انجام شد، حمایت از ترامپ 45 درصد بود و حمایت از کلینتون 42 درصد بود. یعنی حمایت از ترامپ شش درصد کاهش یافته است.
در نظرسنجی جدید راسموسن که روز چهارشنبه انجام شد، کلینتون با 44 درصد در مقابل 39 درصد از ترامپ جلوتر است. در نظرسنجی ایپسوس و رویترز که روز چهارشنبه صورت گرفته است، کلینتون فاصلهای 9 درصدی با ترامپ دارد. در این نظرسنجی کلینتون 41 درصد آرا در مقابل 32 درصد ترامپ را در اختیار دارد.
در نظرسنجی بلومبرگ و سلزر که روز دوشنبه انجام شده است، کلینتون با 49 درصد در مقابل 37 درصد از ترامپ پیشی گرفته است. در نظرسنجی سیبیاس هم که در همینروز صورت گرفته، کلینتون 43 درصد آرا در برابر 37 درصد ترامپ را از آن خود کرده است.
همانطور که مشخص است، جنجال اخیر به ضرر ترامپ تمام شده و با آغاز روند اتحاد دموکراتها، اوضاع کلینتون در نظرسنجیها رو به بهبودی است. ترامپ، اگر خواهان شکست کلینتون و پیروزی در انتخابات است، نیاز دارد تا حزب جمهوریخواه را برای حمایت از خودش متحد کند و بروز چنین جنجالهایی به ضررش تمام خواهد شد.
ارسال نظر