۳۴۱۹۳۲
۳ نظر
۵۰۲۱
۳ نظر
۵۰۲۱
پ

تهديد خاوری با آتش!

یك نام در ليست متهمان اقتصادي هست كه تصور مي‌كرد با حضور در كانادا پرونده او به فراموشي سپرده خواهد شد اما نام «محمود رضا خاوري» در اذهان وجود دارد و به راحتي قابل حذف نيست. برخي هم اين تصور را داشتند كه با مطرح شدن پرونده بابك زنجاني ديگر پرونده خاوري قابل توجه نخواهد بود كه اين هم تصور اشتباهي است.

روزنامه آرمان: يك نام در ليست متهمان اقتصادي هست كه تصور مي‌كرد با حضور در كانادا پرونده او به فراموشي سپرده خواهد شد اما نام «محمود رضا خاوري» در اذهان وجود دارد و به راحتي قابل حذف نيست. برخي هم اين تصور را داشتند كه با مطرح شدن پرونده بابك زنجاني ديگر پرونده خاوري قابل توجه نخواهد بود كه اين هم تصور اشتباهي است.

هنور كه هنوز است بسياري درخواست حضور خاوري در ايران و پاسخگويي او نسبت به اتهاماتش را دارند اما از آنجا كه قرار نيست خورشيدي در پشت ابر باقي بماند و آنچه خاوري در ايران انجام داد به فراموشي سپرده شود پس اتفاقي در همان كانادا رخ داد كه نام او بار ديگر در رسانه‌ها مطرح شود. پايگاه بلومبرگ روز جمعه از درگيري قضائی «محمود رضا خاوري» در كانادا خبر داده و نوشته است كه وي و پسرش با شريك اقتصادي‌شان به اختلاف برخورد كرده‌اند.

خاوري مديرعامل پيشين بانك ملي ايران است كه در سال ۱۳۹۰ در پي اتهام دست داشتن در فساد مالي، به كانادا فرار كرد. به نوشته بلومبرگ، «سام ميزراهي» يكي از شناخته‌شده‌ترين ساختمان‌سازهاي كانادا، شريك «خشايار خاوري» فرزند مدير بانكي فراري ايراني است. اسناد دادگاه اونتاريو نشان مي‌دهد كه خاوري پدر از سرمايه‌گذاران اصلي دو پروژه آپارتمان‌سازي ميزراهي است. بنا براين گزارش، ميزراهي ادعا كرده است كه بعد از بروز اختلاف در پروژه، خاوري با وي تماس گرفته و تهديد كرده است كه اگر ميليون‌ها دلار به او نپردازد، خانه وي را آتش‌ زده و آبرويش را مي‌برد. هنوز اين ادعا اثبات نشده و دادگاه در حال بررسي اين پرونده است.

اختلاف در آپارتمان‌سازي

موضوع اصلي در اين پرونده، به معامله‌اي بازمي‌گردد كه بين ميزراهي و خشايار انجام شده و هدف از آن تامين سرمايه براي دو پروژه لوكس آپارتمان‌سازي در منطقه ثروتمند «يوركويل» تورنتو بوده است. در اسناد پرونده شرح داده شده است كه چطور اين مشاركت با مشكل مواجه شده و نهايتا طرفين بر سر مالكليت بر ساختمان‌ها و سود حاصل از پروژه به اختلاف خورده‌اند. فرزند خاوري در دادگاه ادعا كرده است كه پدرش تماسي با ميزراهي نداشته و وي دروغ مي‌گويد.

به نوشته بلومبرگ، نه خشايار و نه محمود خاوري در پاسخ به درخواست متعدد اين پايگاه خبري، حاضر به اظهارنظر در اين رابطه نشده‌اند. بلومبرگ به خانه خاوري در تورنتو هم سر زده، اما كسي درب را باز نكرده است. خشايار به همراه ميزراهي جزو مديران شركت بوده است و اول هم او بوده كه از شريك خود شكايت كرده است. وي مدعي است كه ميزراهي آنها را فريب داده، سرمايه‌ها را بد هزينه كرده و نتوانسته به درستي شركت را مديريت كند. وي مدعي است كه او سود شركت را طلبكار است و ميزراهي بايد دستكم ۸۱ ميليون دلار آمريكا به او بپردازد.

خشايار خاوري مي‌گويد ميزراهي از پروژه‌هاي ديگر از جمله آپارتمان «وان» كه قرار است بلندترين برج كانادا باشد هم به وي بدهكار است. در مقابل ميزراهي مي‌گويد خشايار و به ويژه پدرش در پروژه يوركويل سرمايه‌گذاري كرده‌اند و بر اساس قرارداد اوليه قرار بوده بعد از پايان پروژه تنها ۵۰ درصد سود را سهيم باشند. به گفته وي، آنها در ديگر پروژه‌ها از جمله پروژه وان سرمايه‌گذاري نكرده‌اند. وي همچنين پرونده ديگري باز كرده و از خاوري‌ها به دليل نقض توافق، سهل‌انگاري، تهديد و تلاش براي زدن خسارت اقتصادي به وي، بيش از ۳۸ ميليون دلار آمريكا طلب كرده است.

به نوشته بلومبرگ، بر اساس قرارداد اوليه، خانواده خاوري سرمايه‌گذار پروژه و شركت ميزراهي سازنده بوده و نهايتا قرار بود هر طرف ۵۰ درصد از سود سهم ببرد. خانواده خاوري دستكم ۱۱ ميليون دلار براي خريد زمين پروژه هزينه كرده است. ميزراهي گفته است كه خانواده خاوري با بيان اينكه سرمايه كلاني دارند، گفته بودند كه تمام هزينه‌هاي پروژه را مي‌پردازند و نيازي به دريافت وام بانكي نيست. در مقابل خشايار خاوري در ايميلي به بلومبرگ گفته است كه ميزراهي قرار بوده منابع ساخت و ساز، تامين سرمايه و جمع‌آوري منابع براي ايجاد يك شركت ساخت و‌سازرا تامين كند.

بلومبرگ به سابقه خاوري در ايران هم اشاره كرده و نوشته است كه وي در فهرست تعقيب اينترپل قرار داشت، اما اكنون در اين فهرست نيست و كانادا هم به بهانه اينكه ممكن است خاوري در ايران اعدام شود، از مسترد كردن او خودداري مي‌كند. اين پايگاه نوشته است كه مقامات دولت ايران، بانك ملي و اينترپل به درخواست‌ها براي اظهارنظر درباره اين پرونده پاسخ نداده‌اند.

«يان مك لئود» سخنگوي وزارت دادگستري كانادا به بلومبرگ گفته است: «دولت نمي‌تواند درباره اينكه آيا درخواست استرداد فردي را دريافت كرده يا نه، نظري دهد، مگر اينكه آن فرد ذيل قانون استرداد بازداشت شود، چراكه مكاتبات بين دولت‌ها ماهيتي محرمانه دارند.» بنا براين گزارش، در سال ۹۰ زماني كه خاوري به كانادا فرار كرد، ميزراهي قصد داشته قرارداد و مراوده مالي با آنها را به بهانه اينكه خاوري به دليل مسدود شدن حسابش در كاناد ديگر سرمايه‌اي ندارد، بر هم بزند، اما خانواده خاوري اعلام كرده‌اند كه حساب‌هايشان باز است.

پس از آن مفاد قرارداد تغيير كرده و قرار شده است كه مالكيت پروژه به نام ميزراهي ثبت شود و خاوري هم ۵۰درصد از سود نهايي را دريافت كند. ميزراهي مي‌گويد از آنجا كه منابع وعده شده از سوي خاوري را دريافت نكرده، مجبور شده است ۶۸ ميليون دلار با نرخ سود ۲۰درصد از بانك وام بگيرد. وي اتهام سوءمديريت پروژه را رد كرده و مي‌گويد خاوري در تماس تلفني با وي، تهديد كرده كه «اگر نگذارم چك‌ها نقد شود، خانه‌ام و هرآنچه را به دارم به آتش مي‌كشد.»

شریک خاوری در کانادا کیست؟

نکته جالبی که از گزارش های منتشر شده درباره اختلافات خاوری ها، پدر و پسر، با سام میزراهی شریک آنها بدست می‌آید این است که سابقه شراکت آن ها به قبل از برملا شدن تخلف ۳ هزار میلیارد تومانی در ایران و فرار محمودرضا خاوری برمی‌گردد و این یعنی خاوری در همان زمان تصدی پست مدیرعاملی بانک ملی درگیر ساختمان سازی در کانادا بوده است! بنا بر گزارش بلومبرگ «در سال ۹۰ زمانی که خاوری به کانادا فرار کرد، میزراهی قصد داشته قرارداد و مراوده مالی با آن‌ها را به بهانه اینکه خاوری به دلیل مسدود شدن حسابش در کاناد دیگر سرمایه‌ای ندارد، بر هم بزند اما خانواده خاوری اعلام کرده‌اند که حساب‌هایشان باز است».

با این وجود از کنجکاوی ها درباره سام میزراهی کاسته نمی شود؛ مروری بر مصاحبه‌هایی که در فضای مجازی از سام میزراهی وجود دارد، نشان می‌دهد او تا سال ۸۹ تنها صاحب چند خشکشویی در شهرهای مختلف کانادا بوده است! جست‌وجویی سریع نشان می‌دهد که یهودیان «میزراهی» یهودیان خاورمیانه، آسیای مرکزی و قفقاز، یهودیان میراهی گفته می‌شود. معمولا این یهودیان در کشورهای دارای جمعیت اکثریت مسلمان زندگی می‌کردند. یهودیان ایرانی، عراقی، سوری، افغانی، بخارایی، کردی، گرچی و غیره جزو این گروه هستند.

این خشکشوی ایرانی اما دو سال قبل توانست حق انحصاری ساخت و ساز در ضلع جنوبی «یانگ و بلور» را بدست آورد و در حال ساخت یک برج ۸۰ طبقه به نام «The One» در این منطقه است؛ برجیکه توسط آرشیتکت مشهور انگلیسی «نورمن فاستر» طراحی شده است. این پروژه سر و صدای زیادی ایجاد کرد چراکه به جای یک ساختمان ۱۱۴ ساله ساخته شود و به همین خاطر هم یک عضو شورای شهر تورنتو برای به ثبت رساندن آن به عنوان میراث تاریخی تلاش زیادی کرد ولی ناموفق ماند. این برج بعد از برج «CN Tower» بلندترین برج کانادا و احتمالا گرانترین برج کانادا خواهد بود. ارتفاع آن ۳۱۸ متر و با هزینه یک میلیارد دلاری ساخته خواهد شد.

میزراهی در تشریح اینکه چطور صاحبان این ملک قدیمی را برای فروختن آن متقاعد کرده است، می‌گوید:«فرایند آن حدود ۱۱ ماه طول کشید. کار متفاوتی که من نسبت به بقیه انجام دادم این بود که فهمیدم در کنار جنبه مالی معامله، صاحبان ملک چه احساسی دارند و چه می‌خواهند. اینجا فقط پول مطرح نیست. چون شما با کسانی روبه رو بودید که ۱۱۴ سال صاحب ملک بودند و به آن وابستگی عاطفی داشتند. باید این را درک می‌کردید. چندین بار با آنها ملاقات کردم. از دفتر کارم پیاده به آنجا می‌رفتم و در طبقه بالای ساختمان می‌نشستم و قهوه می‌نوشیدم. ما در باره گذشته، حال و آینده با همدیگر صحبت می‌کردیم. گاهی صحبت هایمان ارتباطی به ملک نداشت.

ما در باره زندگی صحبت می‌کردیم. موضوعات شخصی. رابطه بین ما به یک رابطه دوستانه توام با اعتماد متقابل تبدیل شد. چنین رابطه‌ای نمی‌تواند ساختگی باشد. ما توانستیم به عنوان دوست در کنار همدیگر بنشینیم و کار را پیش ببریم». آیا زمینه آشنایی و شراکت میزراهی با خاوری‌ها هم اینگونه شکل گرفته است؟! بعید به نظر می‌رسد. میزراهی در پاسخ به این سؤال که بزرگترین نگرانی صاحبان این ملک ۱۱۴ ساله چه بود و چگونه این نگرانی را رفع کرد، می‌گوید: «بزرگترین نگرانی آنها چه بود؟ بزرگترین نگرانی آنها عاطفی بود. دوست داشتند همه چیز بسادگی و با فشردن دست همدیگر به نشانه ضمانت انجام شود.

من هم به این ارزش پایبند بودم. مساله این بود که به حرفی که می‌زنید پایبند باشید و به قول تان عمل کنید»! میزراهی البته توضیح نمی دهد با این همه پایبندی بر اصول اخلاقی چطور به شراکتش با خاوری که در ایران به اختلاس متهم است، ادامه داده است؟وی درباره برج ۸۰ طبقه اش می‌گوید:«چیزی که شاهد آن خواهید بود، یک ساختمان منحصربفرد ۸۰ طبقه خواهد بود. چیزی را خواهد دید که هرگز در تورنتو ساخته نشده است و شبیه هیچکدام از ساختمان‌های تورنتو یا حتی کانادا نیست».
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    هزار میلیارد چی شد

  • بدون نام

    آقا دسن از سرمون بردارین. خاوری رفت که رفت ....

  • نقطه زن

    لعنت به معرفی کننده گان خاوری ولعنت به پشتیباتی کنند گان خاوری آنها دارند با پول بیت المال در کانادا بازی می کندد و حانیان داخلی شان هنوز پا برجا وهنوز هم به دهها بهانه ردیف بودجه برایشان منظور می شود بنیاد سعدی بنیاد فردوسی واژه سازی وفرهنگستان فارسی و... شاخ برگ فرار کرده ریشه پابرجاست

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج