تهران از ۲ تا ۶ صبح زیر ذرهبین نامحسوس
دو هفته پر از خبر درباره طرح جدی پلیس یا همان «گشتهای نامحسوس»؛ در دو هفتهای که از اردیبهشت امسال میگذرد، کمتر روزی بوده که خبر یا اظهارنظری درباره فعالیت گشتهای نامحسوس منتشر نشده باشد و حالا جدیدترین آنها از راه رسیده است.
اگر تا همین دیروز مصادیق دقیق و ساعتهای کاری ماموران گشتهای نامحسوس اعلام نشده بود، امروز این «تیمور حسینی»، رئیس پلیس تهران است که جزییات یکی از مهمترین مصادیق این طرح را یعنی برخورد با دوردورهای تهرانیها در بعضی خیابانها را اعلام کرده است؛ مصداقی که از این به بعد میتواند تعداد زیادی از جوانان تهرانی را تحتتاثیر قرار دهد.
موضوع برمیگردد به داستان دوردور در بعضی خیابانهای تهران که حالا چندوقتی میشود به یکی از بزرگترین تفریحهای بعضی جوانان تهرانی تبدیل شده است. حالا اما و بعد از طرحهای مختلفی که برای برخورد با دوردورکنندگان پایتخت، این نیروهای تازهنفس گشتهای نامحسوساند که قرار است به خیابانهایی بروند که چند سالی است برای آنها که دوردور کردن با ماشین را دوست دارند، به پاتوق تبدیل شده است. حالا رئیس پلیس تهران گفته است گشتهای نامحسوس از ساعت ٢ بامداد تا ٦ صبح در خیابانهای خاص با دوردور و ایجاد مزاحمت برخورد میکنند.
حسینی درباره برخورد با دوردورهای خیابانی شبانه با توجه به آمدن فصل گرما گفت: «در چند نقطه تهران در گذشته رانندگان خودروهای مدل بالا به بهانه تفریح و درواقع اذیت شهروندان اقدام به دوردور میکردند. در حال حاضر در تمامی این خیابانها ازجمله شهرک غرب، سعادتآباد و اندرزگو گشتهای پلیس حاضر هستند و اجازه ایجاد مزاحمت و دوردور را به رانندگان متخلف نمیدهند. همچنین از ساعت ٢ بامداد تا ٦ صبح هم گشت نامحسوس پلیس راهور در این خیابانها مستقر است و با متخلفان برخورد میکند.»
به گفته رئیس پلیس راهور تهران تیمهای کنترلی در نقاطی که دوردور انجام میشود، حضور دارند و علاوه بر تسهیل ترافیک از ایجاد مزاحمت برای شهروندان جلوگیری میکنند. حسینی درباره بعضی مشکلات ایجاد شده برای ساکنان این محلات با تمهیدات پلیس هم گفت: «باور کنید ما نیز برای تسهیل ترافیک و آرامش شهروندان مجبور به انسداد مقطعی برخی معابر یا تغییر تابلوهای آن محلات هستیم. در محله سعادتآباد با بستن ورودی اگرچه مسیر برای ساکنان آن محله اندکی دور شده است، اما دیگر ساعتها در ترافیک خودروهای دوردور گرفتار نمیشوند. بسیاری از شهروندان از این طرح ما استقبال کردهاند.»
برخورد گشتهای نامحسوس با دوردور در خیابانهای تهران یک روز بعد از آن اعلام میشود که معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور گفت گشتهای ارشاد به صورت محسوس ادامه کار میدهند و غیرمحسوس بودن گشتها مختص امنیت اجتماعی است. ٣٠ فروردین امسال بود که «حسین ساجدینیا»، رئیس پلیس تهران گفت که «٧ هزار مامور در قالب گشت امنیت اخلاقی نامحسوس پلاک خودروهایی را که اقدام به مواردی مانند کشف حجاب در خودرو، مزاحمت برای نوامیس، آلودگی صوتی و انجام حرکات نمایشی کنند، از طریق ارسال پیامک گزارش میدهند.»
دوردور کردن جوانان تهرانی با خودروهای لوکسشان در بعضی خیابانهای بالای شهر تهران حالا چندوقتی میشود که هم محل بحث و نظر مسئولان انتظامی ایران قرار گرفته است و هم مسئولان اجتماعی و جامعهشناسان. مردم عادی هم البته حالا وارد این موضوع شده و در شبکههای مجازی واکنشهای مختلفی به آن نشان میدهند؛ نمونهاش همین سال گذشته که چند تصادف خودروهای گرانقیمت در خیابانهای تهران و در نیمهشب و البته کشتهشدن صاحبان آنها، سر و صدای زیادی به راه انداخت و کاربران زیادی در شبکههای اجتماعی درباره آن نظرهای مختلفی دادند؛ یکی تاسف خورد و یکی مرگ را لایق «بچه پولدارهایی دانست که مرفه بیدردند.»
«اصغر مهاجری»، جامعهشناس در تحلیل به وجود آمدن جمعیتی که حالا آنها را دوردورکنندگان نیمههای شب تهران میشناسند، به «شهروند» میگوید: «در ١٠سال گذشته بر خلاف اینکه دولتی داشتیم که شعارهای مردممحورانه میداد اما نتیجه سیاستهایش افزایش نابرابریهای اجتماعی بود؛ در همین دوران ثروت چند صدمیلیارد دلاری درآمد نفت وارد جامعه شد و دست طبقات پایین نیفتاد و سودش به حساب نوکیسهها یا طبقات اجتماعی بالا رفت.
این فاصله طبقاتی ناخودآگاه در چنین واقعههایی خودش را نشان میدهد. هرچه شکاف طبقاتی بیشتر شود، نشانه این است که نفرت بین آنها بیشتر است؛ بالاییها پایینیها را افراد بيسواد و به درد نخوری میدانند و پایینیها هم بالاییها را آدمهای بيمصرف و سوءاستفادهگر. در چنین وقایعی ما باید لایههای پنهان اعتراضها را ببینیم. یک طرف باید به اوج تنفر برسد که مرگ دیگران دلیلی برای خوشحالیاش باشد و نقطه اوج فاصله طبقاتی همین نفرت است.»
نظر کاربران
دور دور نکنید،سرمان گیج می رود.