راز علاقه پزشكان به سزارين چیست؟
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید ژوليوس سزار اولین کسی بود که با سزارین به دنیا آمد. آن هم نه به خاطر اینکه مادر سزار ترس از درد زایمان داشت یا زن پادشاه کشور بغلی کودکش را با سزارین به دنیا آورده و او هم خواسته کم نیاورد!
به همین علت بین صاحبنظران اختلاف نظر است که نام سزارین ریشه ایرانی دارد یا فرنگی. تاریخچه سزارین هر چه که هست چندان سوالبرانگیز نیست و در اینجا سوالی مهمتر مطرح میشود که در این روزهایی که آمار سزارین سر به فلک میکشد و مادران بیشتر از هر زمان دیگری ترجیح میدهند کودکان خود را با این روش به دنیا آورند آیا فرزندانی به درشتی و هیبت رستم و سزار دارند که هر روز آمار تازهای از میزان بالای سزارین به گوش میرسد که مسئولان یا آن را تکذیب میکنند یا آن را اغراقآمیز میدانند؟
زمانی که خبری با این مضمون در خبرگزاریها دیده شد که ایران «رتبه سوم سزارین» را با خود به یدک ميکشد به سرعت وزیر بهداشت، دکتر مرضیه وحیددستجردی به عنوان اعتراض کننده و تکذیب کننده این آمار وارد عمل شد و گفت این آمار اغراق آمیز و ناصحیح است و آمار واقعی سزارین در کشور ۴۰ درصد بیشتر نیست و برای اینکه به نوعی ایران را در رتبههای پایینتر نزول دهد کشورهایی مانند ترکیه را مثال ميزند که ۶۰درصد سزارین و چین ۵۰ درصد زایمانهایش با سزارین است که نسبت به ایران خیلی بیشتر است.
سزارین، راهی برای درآمد بالاتر
سزارین در ایران بیش از سه برابر میزان پیشنهادی استاندارد بهداشت جهانی است. یعنی در حالی که توصیه سازمان بهداشت جهانی رقمي۲۰ درصدی برای سزارین است در ایران حدود ۵۰ درصد اعلام ميشود. این آمار را رئیس مرکز سیاستگذاری سلامت استان فارس، دکتر کامران باقریلنکرانی ميگوید و اظهار نگرانی ميکند: «سزارین از جمله عواملی است که ميتواند منجر به افزایش مرگ و میر در زنان یا بروز بیمارهایی در آنان شود و متاسفانه برخی سزارینها ریشه در ایجاد درآمد دارد.»
در این خصوص با یکی از مسئولان اورژانس زنان و زایمان که مایل به ذکر نامش نبود صحبت کردیم که گفت: «تعرفههای نامناسب درمانی، چه توسط سیستم بهداشتی و چه بیمهها یکی از مهمترین دلایلی است که پزشکان زنان و زایمان ترجیح ميدهند به جای زایمان طبیعی، سزارین کنند.»
همچنین در ادامه نیز به بالا بودن مدت زمان زایمان طبیعی و درآمد پایین و دردسرهای زیاد آن اشاره کرد: «یک پزشک متخصص در عرض حداکثر نیم ساعت سزارین ميکند اما همین متخصص برای زایمان طبیعی باید ۴-۵ ساعت زمان بگذارد آن هم با قبول هزار مسئولیتی که ميداند حمایتی نیز در کار نخواهد بود.»
زایمان طبیعی ۵هزار تومان، سزارین ۷ هزار تومان
نکته مهمي که این مسئول به آن اشاره ميکند تعرفههای کم بابت زایمان طبیعی و سزارین است: «منِ متخصص وقتی در بیمارستان مصطفی خمینی سزارین انجام ميدهم به من ۷ هزار تومان ميدهند!
بابت زایمان طبیعی ۵ هزار تومان. من که بیکار نیستم. مریض هم قدر من را نميداند و نميگوید بالای سر من ۴ ساعت نشسته. ميگوید خودش زاییده و درد کشیده اما وقتی سزارین شوند آن وقت است که متوجه ميشوند کاری کردهام. من هم سزارین ميکنم.»
فلج مغزی نوزاد، یکی از بزرگترین نگرانیهاي متخصصان زنان و زایمان
یکی از مهمترین نگرانیهایی که اکثر متخصصان با آن درگیر هستند احتمال وقوع فلج مغزی نوزاد در حین زایمان طبیعی است و عواقب بعد از آن: «در کتابهای ما نوشته شده است که فلج مغزی هیچ ربطی به سزارین شدن و زایمان طبیعی ندارد.
این موضوع به عینه هم دیده شده که با وجود آمار بالای سزارین اما فلج مغزی نوزاد کم نشده اما اگر خدایی نکرده، نوزادی زمان زایمان طبیعی فلج مغزی شود تا آخر عمر متخصص باید ۶ تا دیه بدهد و کلی دردسر بکشد تا او را رها کنند اما اگر سزارین شود دیگر بابت فلج مغزی نوزاد پاسخگو نیست. متخصص از ترس چنین اتفاقاتی سزارین ميکند.
نظر کاربران
واسهههههههههههههههه پوله واسهههههههههههه پوله