تحویل پسماندهای الکتریکی به شهرداری ها
سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد: شهروندان به منظور حفظ محیط زیست، معادن و منابع طبیعی کشور و تامین مواد اولیه صنایع، پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی خود را تفکیک و به شهرداری ها تحویل دهند.
محصولات حاصل از بازیافت پسماندهای الکترونیکی و الکتریکی شامل انواع فلزات و ترکیبات فلزی مورد نیاز صنایع از قبیل مس، قلع، سرب، روی، آهن و آلومینیوم و ترکیبات آن است که در صنایع تولید کابل، آبکاری، فولاد و ذوب آهن، باتری، شیشه، پروفیل، آلومینیوم، کشاورزی و دامداری به عنوان مواد اولیه مورد استفاده قرار می گیرد. انواع پلاستیک نیز پس از فرآوری، در کارخانجات تزریق و پلاستیک استفاده می شود.
با توجه به موارد یادشده، همکاری شهروندان با شهرداری ها در ارتباط با تفکیک و تحویل این نوع پسماندها علاوه بر مزایای فراوان زیست محیطی، به تامین مواد اولیه صنایع و حفظ معادن و منابع طبیعی کشور برای نسل های آینده کمک بزرگی می کند.
بازیافت پسماند الکترونیکی و الکتریکی به معنای استخراج فلزات و مواد از معادن شهری، کاهش مصرف انرژی، کاهش استخراج از منابع و معادن طبیعی و حفظ محیط زیست طبیعی و انسانی کشور است.
پسماندهای الکترونیکی و الکتریکی شامل تجهیزات مربوط به فناوری اطلاعات و ارتباطات مانند رایانه های شخصی (PCs)، نوتبوک ها، تلفن های همراه، دستگاه های دورنگار، کپی و چاپگرها، تجهیزات شبکه، سیم و کابل، نمایشگرها اعم از انواع مانیتور و تلویزیون و لوازم برقی بزرگ مانند انواع یخچال، کولر، لباسشویی و ظرفشویی است.
همچنین وسایل کوچک خانگی شامل انواع جاروبرقی، چرخ گوشت، قهوه سازها، اتو، تسترها، پخش کنندگان VCR/DVD/CD، دستگاه های صوتی، رادیوها و غیره است، تجهیزات روشنایی شامل انواع لامپ های مهتابی و کم مصرف نیز از جمله این پسماندها محسوب می شود.
انواع باطری های قلمی، شارژی، ساعتی و اتومبیل و ابزار آلات الکتریکی و الکترونیکی صنعتی شامل انواع مته برقی، اره برقی، ماشین چمن زنی و ماشین های دوزندگی از دیگر پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی به شمار می روند.
پسماندهای الکترونیکی و الکتریکی انواعی از پسماندهای ویژه هستند که حاوی فلزات سنگین و سمی از قبیل جیوه، سرب، آرسنیک، کادمیوم و انواع پلاستیک ها هستند، فلزات سنگین مخاطرات بهداشتی مختلفی را به همراه دارند که از جمله آنها ورود از طریق آب و زنجیره غذایی به بدن انسان و حیوانات است که امکان تراکم و تجمع این فلزات در بدن انسان در درازمدت وجود دارد، همچنین برخی از فلزات سنگین در کودکان حساسیت بسیاری ایجاد می کنند.
برخی از فلزات سنگین برای ارگانیسم ها نقش سرطان زایی دارند و موجب مسمومیت گیاهان از طریق آلودگی خاک می شوند، همچنین ضمن تاثیر روی غشاء سلولی، فعالیت آنیزم تنظیم کننده فعالیت های متابولیکی بدن را مختل می کنند و موجب پیدایش تومور و کاهش طول عمر می شوند.
این فلزات از طریق تنفسی می توانند باعث ایجاد بیماری های مختلف شوند، بنابراین جداسازی این نوع پسماند از سایر پسماندهای خانگی ضروری است و با توجه به اینکه خطرات بالقوه نگهداری این نوع پسماندها بالا است (به عنوان مثال کادمیوم موجود در یک باتری گوشی موبایل می تواند ۶۰۰ مترمکعب آب را آلوده کند) تحویل آن به غرفه های بازیافت شهرداری ها توصیه می شود تا طبق ضوابط زیست محیطی نسبت به بازیافت آن اقدام شود.
ارسال نظر