برنامه جدید دولت برای ارتباط با مراجع
كمتر از دو ماه از انتخاب سيدمحمدرضا ميرتاج الديني به عنوان مسئول امور روحانيت رياستجمهوري گذشته و او توانسته طي اين مدت با برخي از مراجع تقليد و روحانيت معظم ديدار و مذاكره داشته باشد.
روز گذشته نيز خبر رسيد كه مسئول امور روحانيت رياستجمهوري به قم سفر كرده و با دو نفر از مراجع تقليد شيعيان اين شهر، يعني آيتالله مكارم شيرازي و آيتالله سبحاني ديدار كرده است.
علاوه بر اهميت ديدار نماينده دولت با دو نفر از مراجع تقليد قم، اين ديدار از زواياي ديگر نيز حائز اهميت است چرا كه ميرتاج الديني وعده داد دولت در راستاي تقويت روابطش با روحانيت و مرجعيت تلاش مضاعف كند.
مسئول امور روحانيت رئيسجمهور در ديدار با آيات عظام مكارم شيرازي و سبحاني به ارائه گزارشي از زلزله آذربايجان شرقي و تصميمات هيات دولت در اين ارتباط پرداخت.
ميرتاج الديني همچنين در مورد «برنامهها» و «عزم» دولت جهت ارتباط هر چه بيشتر بين مراجع و دولت به ارائه گزارش پرداخت و تاكيد كرد كه دولت جايگاه ويژهاي براي مرجعيت قائل است و براي تقويت اين رابطه تلاش مضاعف ميكند.
روابطي كه به سردي گراييد
تاكيد مسئول امور روحانيت رئيسجمهور بر عزم دولت جهت ارتباط هر چه بيشتر بين مراجع و دولت در حالي است كه طي سالهاي اخير اين روابط به سردي گراييده است. هر چند از همان ابتداي روي كار آمدن محمود احمدينژاد و طرح شعارهايي همچون اجازه ورود زنان به ورزشگاه روابط نزديك و صميمانهاي بين دولت و مراجع جريان نداشت ولي همان روابط اندك در طول دولت دهم و سالهاي پاياني عمر دولت متوقف شد.
تا جايي كه از تيرماه سال ۸۹ يعني استعفاي حجتالاسلام ناصر سقاي بيريا تا تيرماه سال ۹۱ يعني انتخاب حجتالاسلام سيدمحمدرضا ميرتاج الديني هيچ ارتباط رسمي بين دولت و مراجع وجود نداشت.
اين وضعيت در سال ۹۱ وارد فاز جديد خود شد و اوايل ارديبهشت ماه چند نفر از مراجع يكپارچه نسبت به سياستهاي اقتصادي دولت و معضل گراني اعتراض كردند.
بسياري معقتدند انتقاد مكرر مراجع از رويكرد دولت سبب شده است تا محمود احمدينژاد رئيسجمهور كشورمان به فكر ترميم اين روابط افتاده و با انتخاب ميرتاج الديني به عنوان مسئول امور روحانيت اين خلأ را پر كند.
براي تحقق اين موضوع، احمدينژاد كه از تيرماه سال ۸۹ يعني پس از استعفاي حجتالاسلام ناصر سقاي بيريا مشاوري در امور روحانيت نداشت، جايگاه جديدي به عنوان «مسئول امور روحانيت رياستجمهوري» ايجاد و ميرتاج الديني را در اين پست گماشت.
به دنبال انتخاب ميرتاج الديني به عنوان مسئول امور روحانيت هر چند انتظار بود روابط دولت و مراجع ارتقا پيدا كند و در اين راستا گامهايي برداشته شد ولي برخي اظهارنظرهاي اطرافيان رئيسجمهور اين روابط را همچنان تيره باقي گذاشت.
ميرتاج الديني حدود سه روز پس از آنكه در جايگاه جديدش حاضر شد، در جمع خبرنگاران از سفر قريب الوقوع تيم اقتصادي دولت به قم براي ارائه گزارش عملكرد اقتصادي دولت به مراجع را مطرح كرد. امري كه محقق شد ولي نتوانست روابط گذشته را تا حد زيادي ترميم كند.
چرا كه سه روز پس از اين خبر اميدوار كننده، علي اكبر جوانفكر مشاور رسانهاي رئيسجمهور با انتشار يادداشتي در ارگان دولت به انتقاد مراجع از گرانيها اعتراض كرده و از دستگاههای مسئول خواست مانع نفوذ «عوامل مخرب و خدعهگر» به میدان وسیع نگاه مراجع شوند.
اين يادداشت كه با اعتراض گسترده روحانيت مواجه شد بار ديگر اميد به بهبود روابط دولت و مراجع را ضعيف و با بركناري ناگهاني استاندار روحاني قم، به حاشيه برد.
روحانيت،خطيب جمعه قم و مراجع نسبت به بركناري حجتالاسلام موسي پور از استانداري قم شديدا واكنش و رسما به اين موضوع ابراز گلايه كردند.
در همين راستا مراجع عظام تقليد از جمله آيتالله نوري همداني در اعتراض به تغيير استاندار قم با وزارت كشور و نمايندگان قم در مجلس تماس حاصل كرده و نسبت به اين مسئله انتقاد كرد.
استقبال مراجع از رويكرد جديد دولت
تلاش دولت براي ترميم روابط خود با مراجع و روحانيت با استقبال مراجع و روحانيت مواجه شد. در همين راستا در ديدار ديروز ميرتاج الديني، مراجع ضمن ابراز خشنودي از حضور وي در اين سمت رهنمودهايي براي تقويت هرچه بيشتر تعامل دولت و روحانيت و حوزههاي علميه بيان كردند.
به نظر ميرسد ميرتاج الديني براي بهبود روابط دولت با مراجع در سال پاياني عمر دولت دهم با چالش عمدهاي از سوي اطرافيان رئيسجمهور مواجه شود.
ارسال نظر