بودجه هزاران ميلياردی مهر ماندگار لغو شد
روز گذشته برخي خبرگزاريها از نامه رئيس مجلس به رئيسجمهور براي لغو بودجه پروژههاي عمراني مهر ماندگار خبر داد و آن را خلاف قانون دانست.
احمدينژاد ابتداي سال جاري اعلام كرد ۹۰۰ پروژه مهر ماندگار اجرايي ميشود، اما درباره محل تامين بودجه توضيح نداد.
گزارشها حاكي از آن است كه همين سردرگمي منابع تامين مالي پروژههايي كه در سراسر كشور تعريف شدهاند، موجب شده تا علي لاريجاني دست به نگارش چنين نامهاي بزند.
اول فروردين امسال بود كه محمود احمدینژاد در پیام نوروزی خود براي اولين بار از برنامه دولت براي اجراي پروژههايي تحت عنوان «مهر ماندگار» ياد كرد.
رئيسجمهور اعلام كرد كه در نشست مشترک وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نیرو
و جهاد کشاورزی استانداران و مدیران جهاد کشاورزی استانها به اين نتيجه رسيدهاند كه دولت حدود ۹۰۰ کار و طرح بزرگ در کشور دارد و همت خود را صرف اجرا و اتمام آنها نموده است.
او اين طرحها را براي تكميل و بهرهبرداري از تمام طرحهاي بزرگ عمراني، علمي، بهداشتي، صنعتي، فنآوري، كشاورزي و فرهنگي ياد كرد و گفت: «بناي دولت بر اين است تا به گونهاي كار كند تا باري بر دوش دولت بعدي نگذارد و در حقيقت ما ميخواهيم اين فرصت براي دولت بعدي باقي باشد كه برنامه و بودجه خود را خودش تنظيم كند و بر اساس برنامههايي كه به تاييد ملت ايران ميرسد كارهايش را جلو ببرد و طرحهاي نيمه تمام مانع اجراي برنامههاي دولت بعدي نشود.»
اما نحوه تامین مبالغ مورد نیاز برای تکمیل این طرحها یکی از ابهاماتی بوده که از ابتدای اجرای آن توسط کارشناسان مطرح شده است. بنا بر اعلام مسئولان دولتی، ۱۷۰ هزار میلیارد تومان برای طرحهای مهر ماندگار در كشور هزینه میشود.
ادامه طرحهاي مهر ماندگار توجيه ندارد!
چندي پيش نيز نمايندگان مجلس درباره نحوه تامين بودجه مورد نياز طرحهاي مهر ماندگار ابراز نگراني كرده بودند. در اين باره کاتب با بیان اینکه آنچه کمیسیون برنامه و بودجه در این خصوص دنبال میکرد، چگونگی تامین این اعتبارات از سوی دولت بود.
گفت: از مجموع این ۹۰۵ طرح، اجرای ۴۱۷ طرح در لایحه پیوست بودجه وجود دارد که از این تعداد ۱۵۰ طرح ملی و الباقی آن استانی است همچنین میزان ردیف بودجهای که از بودجه عمومی سال ۹۱ برای چنین مصارفی در نظر گرفته شده، حدود ۷ هزار میلیارد تومان است که اگر دولت بخواهد در سال ۹۱ بخشی از این ۹۰۵ طرح را به اتمام برساند، به بیش از ۶۳ هزار میلیارد اعتبار نیاز دارد.
جعفر قادری هم پيش از اين اعلام كرده بود: با توجه به شرایط ارزی و اقتصادی کشور ادامه دادن طرح مهر ماندگار از سوی دولت توجیه ندارد.
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفتوگو با خبرآنلاین درباره طرح مهر ماندگار گفته بود: باید سازوکاری پیدا کنیم که دولت طرحهای ضروریتر را در اولویت کاری قرار دهد. با توجه به شرایط ارزی و اقتصادی کشور ادامه دادن طرح مهر ماندگار از سوی دولت توجیه ندارد و بهتر است دولت این طرح را متوقف کند.
همچنین غلامرضا تاجگردون، نایب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در این باره به خبرآنلاین گفت: نمایندگان مجلس اطلاعات دقیقی از طرح مهر ماندگار در اختیار ندارند و چنانچه دولت در اجرای این سیاست خود تخلفی انجام داده باشد مجلس با این تخلف برخورد خواهد کرد.
خبرهايي غيررسمي كه در خود پايگاه اطلاعرساني مهرماندگار درج شدهاند، حاكي از آن است كه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با دستور کار چگونگی متوقف کردن طرح مهر ماندگار، و وادار کردن دولت به انجام طرحهای اشتغالزا، روز گذشته با حضور برخی از مقامات دولتی تشکیل جلسه داده است.
اين در حالي است كه اما نمایندگان مجلس شورای اسلامی با این استدلال که در شرایط فعلی، پرداختن به طرحهای اشتغالزایی برای کشور اهمیت بیشتری دارد، خواستار توقف پروژههاي مهر ماندگار و پرداختن به طرحهای اشتغالزایی هستند.
مهر ماندگار در واقع به پروژههای عمرانی بزرگی اطلاق میشود که طی سفرهای استانی دولت نهم و دهم مصوب شدهاند، اما هنوز به مرحله نهایی نرسیدهاند. سیاست دولت دهم این است که تا پایان عمر خود این پروژهها عملیاتی شوند تا شیرینی «مهر» دولت در این پروژهها در کام مردم «ماندگار» شود.
هر چند برخی منتقدان دولت، این ابتکار عمل احمدینژاد را همانند دیگر روسای جمهور به مثابه شگردی برای مانورهای تبلیغاتی پیش انتخاباتی میدانند؛ همان سرنوشتی که در دوره نخست ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، دامن سهام عدالت را گرفت.
حال علی لاریجانی رئیس مجلس با ارسال نامهای به شماره ۲۵۱۱۶هـ/ب خطاب به محمود احمدی نژاد، با اشاره به اشکالات قانونی مصوبه هیات دولت به شماره ۲۵۶۷۰۳/ت۴۷۸۲۱ه. که در تاریخ ۲۸ اسفندماه سال گذشته تصویب شده، لغو این مصوبه را که اختصاص بودجه به برخی طرحهاي مهر ماندگار مورد تایید قرار گرفته به دلیل مغايرت با بند ۲ قانون بودجه سال ۱۳۹۰ كل كشور اعلام کرده است.
لازم به ذكر است كه پيگيريها براي گفتوگوي تلفني با نماينده رئيسجمهور در طرحهاي مهر ماندگار در اين گزارش بينتيجه ماند.
دولت ۱۷۰ هزار ميليارد تومان را از كجا ميآورد؟
علي لاريجاني، رئيس مجلس در شرايطي نامه لغو بودجه مهر ماندگار را به آدرس رياستجمهوري ارسال كرده است كه پيش از اين سايت الف، وابسته به احمد توكلي، نماينده تهران به انتقاد از پيامدهاي تورمي مهر ماندگار پرداختهو نوشته بود: در حالي كه تمامي توجهات مردم، رسانهها و مجلس به قيمت مرغ و ناتواني خودخواسته يا ناخواسته دولت در كنترل آن معطوف شده ، اتفاق عجيب ديگري در اقتصاد كشور در حال رخ دادن است.
در اين اتفاق، دولت قصد دارد ۹۰۰ طرح بزرگ عمراني را تا پايان امسال با اعتبار حداقل ۱۷۰ هزار ميليارد تومان اجرا كند.
اين رقم عجيب كه تقريبا ۳۸ درصد بيش از كل بودجه عمراني دولت احمدينژاد طي هفت ساله ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ (۱۲۳ هزار ميليارد تومان) است، در حالي قرار است براي اتمام ۹۰۰ طرح مدنظر دولت تزريق شود كه با دو ابهام جدي روبهروست:
اول: محل تامين اين اعتبار، كجاست؟ كل بودجه عمراني دولت طبق قانون بودجه سال جاري، كمتر از ۴۰ هزار ميليارد تومان است. بنابراين اگر دولت تمامي بودجه عمراني امسال را هم به طرحهاي مهر ماندگار اختصاص دهد (كه البته ممكن نيست)، باز هم محل تامين ۱۳۰ هزار ميليارد تومان آن نامشخص است.
رقم هنگفت ۱۷۰ هزار ميليارد تومان از كل بودجه عمومي دولت در سال جاري كه ۱۶۴ هزار ميليارد تومان است، نيز بيشتر است. بنابراين دولت نميتواند ادعا كند محل تامين بودجه طرحهاي مهر ماندگار، احياناً از طريق صرفهجويي در هزينهكرد ساير فصلهاي بودجه، تامين شده است.
دوم: حتي اگر دولت تمامي ظرفيتهاي قانوني براي اختصاص ۱۷۰ هزار ميليارد تومان از منابعي چون اعتبارات بودجهاي، درآمد نفت، موجودي صندوق توسعه ملي، چاپ اسكناس، استقراض و... را نيز طي كرده بود، ابهام بزرگتر در عواقب تزريق ۱۷۰ هزار ميليارد تومان اعتبار جديد به اقتصاد كشور آن هم در يك سال است.
در حالي كه در سالهاي اخير به طور متوسط بودجههاي عمراني سالانه ۲۰ هزار ميليارد تومان بوده و تبعات تورمي آن فشار سنگيني به جامعه وارد آورده است، دولت چطور ميخواهد تورم ناشي از ۱۷۰ هزار ميليارد تومان نقدينگي جديد را كنترل كند؟
به نظر ميرسد در اوج غفلت مجلس و تمركز توجهات به قيمت مرغ و...، خطرات بزرگتري در كمين اقتصاد كشور است و گروهي كه نتوانست با وعده افزايش يارانه نقدي به ۸۰ هزار تومان، به اهداف سياسي خويش برسد، قصد دارد با تزريق نقدينگي بسيار تورمزا به اقتصاد كشور، با تكميل ۹۰۰ طرح عمراني اهداف سياسي خود را به گونهاي ديگر پيگيري كند. مطمئناً نتيجه تورمي تزريق ۱۷۰ هزار ميليارد تومان نقدينگي به كشور در طي يك سال، شديد خواهد بود و مجلسيها در صورت عدم رسيدگي به اين موضوع، مقصر خواهند بود.
ارسال نظر