روزنامه قانون: اظهارات جديد عليرضا دبير عليه محمد باقر قاليباف به ويژه با موضوع تاييد فساد در شهرداري تهران از جنس سخنان هميشگي نيست. عليرضا دبير علاوه بر عضويت در شوراي شهر تهران ، رئيس كميسيون برنامه و بودجه شورا نيز هست و منطقا بايد فردي آگاه به مناسبات و محاسبات پولي و مالي مديريت شهري باشد. او بيش از ۱۰ سال است كه در شوراي شهر تهران فعاليت دارد و فردي بيسابقه و نا آشنا به مسئوليتهاي حقوقي سخناني که به زبان ميآورد، نيست.
او اكنون ادعاهاي مالي بزرگي را مطرح كرده و نااميد از رسيدگيهاي معمول داوری را به مردم احاله داده است. اگرچه برخي از اعضاي شوراي شهر تهران سخنان دبير را نقد كرده اند اما چنين نقدهايي نه از اهميت سخنان دبير كم مي كند و نه نافي مسئوليتهاي حقوقي چنين اظهاراتي است. طرح مباحث دبير اكنون افكارعمومي را حساس كرده و همه منتظرند ببينند آيا دبير اشتباه مي كند و يا زمان مناسبي را براي طرح ادعاهايش انتخاب نكرده است.
دبير چه گفته بود؟
پس از آنکه دو روز قبل، علیرضا دبیر به دنبال اظهارات انتقادی ماههای اخیر خود از شهرداری تهران، به طرح دوباره ابهامات مالی در شهرداری پرداخت و این بار اتهاماتی را نیز متوجه شورای شهر تهران کرد، دیروز اعضای شورای شهر به سخنان او واكنش نشان دادند.
علیرضا دبیر دو روز قبل در مصاحبهای، با اشاره به تذکر رحمتا... حافظی و ابوالفضل قناعتی در خصوص فروش اراضی تپههای عباسآباد به شهردار تهران اظهاركرد که شهردار تهران پاسخ این دو عضو را نمیدهد و به طور مداوم از فعالیتهای انجام شده در این اراضی دفاع میکند. این عضو شورا اتهاماتی را به بیانضباطی مالی در شهرداری مطرح کرد و گفت که اگر میدانستم شهرداری اینقدر تخلف مالی دارد، به راحتی به شهردار تهران رای نمیدادم.
دبیر، انتقاداتی را نیز متوجه اعضای شورای شهر کرد و گفت که اعضای شورا خود را - دربرابر تخلفات شهرداری - به خواب زدهاند. این اظهارات سبب شد دیروز، اعضای شورای شهر به اظهارات دبیر واکنش نشان داده و اعتراض کنند. چراکه آنها معتقد بودند اظهارات دبیر، شخصی است و نباید به کل شورا تعمیم داده شود.
مدیریت شهری را به حاشیه نبریم
واکنشها به مصاحبه اخیر «علیرضا دبیر» رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر که اتهامات مالی و حسابرسی را متوجه شهرداری کرده بود، ابتدا با اظهارات «مهدی چمران» رئیس شورای شهر تهران آغاز شد و وی در واکنش به اینکه رئیس کمیسیون برنامه و بودجه اعلام کرده است که همه اعضای شورای شهر در خواب غفلت به سر میبرند، گفت: هیچگاه به خودم اجازه نمیدهم چنین برداشتهایی از اعضای شورای شهر تهران داشته باشم.
چمران با اشاره به برخی مطالب در خصوص وجود فساد در شهرداری تهران نیز عنوان کرد: بحث فساد و نظایر آن مسائل بسیار پیچیده و شرعی است که به همین سادگی نمیشود افرادی را متهم کرد.
هرچند که ما عادت کردهایم به راحتی و سادگی برای دیگران حکم صادر کنیم. وی با تاکید بر اینکه در دادگاهها نیز قبل از اینکه اتهام فردی ثابت و محکوم شود طرح چنین بحثهایی خلاف قانون است و حتی نام فرد هم در رسانهها درج یا عنوان نمیشود، تصریح کرد: تا زمانی که محکومیت پیش نیاید و تا زمانی که رای دادگاه در قالب حکم صادر نشود کسی اجازه ندارد چنین مطالبی را مطرح کند. وی با اشاره به اینکه اعضای شورا همگی در شرایطی هستند که به خوبی مسائل را درک میکنند و از سطح آگاهی بالایی برخوردارند و وظایف خود را به خوبی انجام میدهند، افزود: در دوره چهارم بیش از دورههای گذشته تصویب طرحها و لوایح سخت و زمانبر و تخصصیتر شده است، چراکه تعداد اعضا بیشتر شده و در نتیجه نظرات افزایش یافته که جمعآوری تمامی این نظرات نیز بسیار سختتر شده است.
رئیس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه ممکن است یکی از اعضا در یک سری مسائل به دلیل کمیسیونی که به آن تعلق دارد بیشتر ورود کند، تصریح کرد: در مسائل حسابرسی به شخصه به عنوان عضو و رئیس شورا همواره در جریان آخرین اصلاحات و نظرات قرار دارم. «احمد حکیمیپور» رئیس فراکسیون اصلاحطلبان شورای شهر تهران نیز در واکنش به اظهارات اخیر دبیر گفت: مطابق با آيین نامه داخلی شورا نباید اقدامی کنیم که شورا به حاشیه برود.
وی با تاکید بر اینکه نباید به تمامی اظهارنظرهای شخصی برخی از اعضا بها داد، تصریح کرد: مطالبی که در شورا مطرح میشود در اشل ملی انعکاس مییابد. پس نباید اجازه بدهیم که یک مصاحبه کوچک به معضل ملی بدل شود. وی با تاکید بر اینکه هر کسی در اظهارنظر آزاد است، از اعضا خواست جواب این اعضا را در خارج از صحن شورا بدهند و از پرداختن صحن به این مصاحبههای کوچک پرهیز شود.
حکیمیپور اقدامات اینچنینی اعضا را تنها به حاشیه رانده شدن روند کار شورا دانست و گفت: کلیات کار شورا باید در جهت خدمت به مردم حفظ شود. در حالی که از برخی گفتهها بوی حاشیه میآید و ما از این مسائل نگرانیم چرا که نباید مسائل شخصی در شورا مطرح و مورد توجه قرار گیرد.
حسابرسیها ابزاری برای کمک به مدیریت است نه چماقی بر سر مدیران
رئیس کمیسیون حقوقی و نظارت شورای شهر نیز در پاسخ به این اظهارات دبیر با تاکید بر اینکه حسابرسیها ابزاری برای کمک به مدیریت است نه چماقی که بر سر مدیران کوبیده شود، در جلسه شورای شهر تهران تصریح کرد: حق نداریم با طرح برخی موضوعات در اذهان عمومی مشکلاتی ایجاد کنیم که جز ضربه زدن به اعتماد ملی دستاورد دیگری ندارد.
پرویز سروری با تاکید بر اینکه باید اجازه دهیم حسابرسیها مسیرطبیعی خودش را طی کند، خاطرنشان کرد: باید نتایج حاصل از حسابرسیها را به مدیر مربوطه گزارش دهیم یا طبق قانون به مراجع ذیربط ارجاع دهیم، نه اینکه دائما به عنوان ابزاری برای برخی تسویه حسابهای شخصی استفاده کنیم که زیبنده شورا نیست. وی با یادآوری اینکه چه بخواهیم و چه نخواهیم آقای قالیباف سرمایه ملی است و امروز وظیفه شهرداری تهران را برعهده دارد، متذکر شد: نام ایشان با ارتقاي مدیریت شهری همراه شده است.
وقتی دیروز دیدم در رسانهها مطرح شده که ۹۵درصد کار در شورا در کمیسیون برنامه انجام میشود و تنها ۵درصد کار در سایر کمیسیونهاست، بهت زده شدم که به عنوان یک عضو شورا این همه وقت میگذارم و تنها به اندازه ۵ درصد کار میکنم. یعنی اینقدر ناکارآمد هستم؟ پس از این اظهارات، نوبت به «احمد دنیامالی» دیگر عضو اصلاحطلب شورای شهر تهران رسید که خطاب به علیرضا دبیر با بیان اینکه متن مصاحبه اخیر علیرضا دبیر را به همسرم دادم تا مطالعه کند، گفت: همسرم معتقد است که هرکسی این مصاحبه را بخواند فکر میکند شهرداری یکپارچه فساد است.
رئیس کمیسیون حمل و نقل و عمران شورای شهر تهران با بیان اینکه تعداد قابل توجهی از مدیران شهرداری از سختگیری قالیباف گلایه دارند، گفت: مدیران شهری معتقدند تعداد پروندههایی که درست و حتی نادرست برای پیگیری از سوی قالیباف به سازمان بازرسی کل کشور فرستاده میشود، زیاد است که این موضوع موجب گلایه مدیران از شهرداری شده است.
دنیامالی ضمن قرائت بخشی از صحبتهای روز گذشته دبیر، با بیان اینکه به شخصه پای ثابت جلسات حسابرسی بودهام، گفت: اینکه ما در اوج حسابرسی بگوییم که عدم شفافیت وجود دارد، درست نیست. وی خطاب به دبیر گفت: مگر شما به تازگی رئیس کمیسیون شدهاید و اگر فساد همه شهرداری را گرفته، چرا یکهو از خواب بیدار شدید که بعدا در مصاحبهتان بگویید همه در خواب هستند!
و بهتر است به جای مخدوش کردن فضا که موجب بیان سخنانی در فضاهای مجازی علیه کل نظام میشود، بیایید بیانصافی را کنار بگذارید. دنیامالی با بیان اینکه بارها از دبیر خواستهام که یک برگ از تخلفات قالیباف را رو کند، گفت: بارها درخصوص فروش اراضی عباسآباد توضیحاتی ارائه شده و جای سوال است که زمین را به چه کسی فروختهاند؟ آیا به پسرخاله قالیباف فروختهاند یا به نهادی معتبر؟ این انصاف نیست و اگر دبیر میخواهد موضوع را پیگیری کند، همه مستندات خود را از طریق قوه قضاییه پیگیری کند نه اینکه همه چیز را زیر سوال برده و مخدوش کنیم.
«معصومه آباد» رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران نیز قضاوت دبیر در بیان اتهامات به شهرداری تهران را خارج از عدل و انصاف دانست. وی با بیان اینکه نباید نظر شخصی خود را به شورا تعمیم دهیم، افزود: شورا نهاد نظارتی است و نباید شأن آن تحت تاثیر سلیقه قرار گیرد.
رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران با بیان اینکه دبیر روز گذشته اظهاراتی درخصوص عدم شفافیت مالی شهرداری در نشست مطبوعاتی بیان کرده است، گفت: دبیر اگر تخلفاتی دیده باید به نهادهای نظارتی گزارش دهد و ریاست شورا نیز باید درخصوص سخنان دبیر موضعگیری داشته باشد.
دبیر: نمیتوانم سکوت کنم
اما اعتراضهای اعضای شورای شهر به صحبتهای اتهامی دبیر، سبب شد تا این عضو شورا نیز سخنانی در دفاع از خود در شورا داشته باشد و با بیان اینکه وقتی بیانضباطی مالی است آیا بنده باید سکوت کنم، افزود: اعضای شورا اگر بخواهند من دیگر رئیس نباشم از این تصمیم استقبال میکنم، شاید به عنوان یک عضو بهتر بتوانم حسابرسیها را پیگیری کنم چون بنده تازه فهمیدم در شهرداری تهران چه خبر است.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه از اعضا سوال کرد آیا بنده کار بدی کردهام که مباحث مالی را به صورت روان عنوان میکنم تا همه همکاران در جریان جزییات اتفاقات باشند؟ وی با بیان اینکه ۹۵ درصد از موضوعات شهری بعد مالی هم دارند و باید در کمیسیون برنامه و بودجه پیگیری شوند یادآور شد: بنده حسابرسیها را با قوت ادامه میدهم و بلد نیستم تهمت شخصی به کسی بزنم. هنگامی که در مجلس شورای اسلامی وزیر را استیضاح میکنند آیا آن وزیر ضدانقلاب است؟ آیا از سرمایههای کشور محسوب نمیشود؟ هنگامی که استیضاح صورت گرفته حتما تصمیم مدیریتی غلطی انجام شده است.
ابهاماتی که هر روز بیشتر میشود
طرح ابهامات و انحرافات مالی شهرداری از سوی برخی اعضای شورای شهر و از جمله علیرضا دبیر در شرایطی مطرح میشود که طی ماههای اخیر، بارها طرح و تکرار شده است اما نهاد های نظارتی و قضایی واکنش آشکاری نشان نداده اند .
در این میان، آنچه مورد غفلت قرار گرفته است، اعتماد افکار عمومی به دستگاهها به خصوص پس از انحرافات مالی بسیار در دولت قبل و اثبات آن است و طرح موضوعات کلی خطای مالی در شهرداری - بدون آنکه اثبات شده یا پیگیری قضایی شود - صرفا به مسوم کردن بیشتر اعتماد مردم منتج میشود. به طور قطع، هیچ دستگاه و نهادی از خطا و فساد مصون نیست و شهرداری تهران نيز از همان جمله است اما زمانی که صحبت از انحراف میشود، باید مستندا از طریق قانونی دنبال شود تا صحت و سقم موضوع مشخص شود. این درحالی است که در ماههای اخیر، انتقادات همچون آنچه علیرضا دبیر علیه شهرداری تهران گفته است، هرگز به طور مَشخص و مستند دنبال نشده و لازم است در این موضوع، حتی دستگاه قضا وارد شده و با بررسی اتهامات مطرح شده، اجازه ضربه بیشتر به اعتماد مردم به دستگاهها و مسئولان را ندهد.
چرا که در آن صورت، اگر اتهام درست باشد، با خاطی برخورد میشود و اگر درست نباشد، با مطرح کننده برخورد خواهد شد و اینچنین، فضای افکار عمومی در ابهام وجود یا عدم وجود تخلف قرار نگرفته و اجازه به افراد برای سوء استفاده داده نخواهد شد.
ارسال نظر