سقوط بی سابقه ارزش پول ترکیه
صلاح الدین دمیرتاش رهبر حزب دموکراتیک خلق ها هشدار داده است در صورت تداوم وضعیت کنونی در ترکیه این کشور به سوریه دوم تبدیل خواهد شد.
ارزش هر لیر در بازار استانبول دیروز (دوشنبه) بی سابقه ترین سقوط خود را تجربه کرد و به رقم ۳.۰۵۷ لیر در برابر هر دلار آمریکا رسید.
در حالی که تنش های داخلی و بن بست سیاسی برای تشکیل حکومت جدید ترکیه یکی از عوامل و علل مهم کاهش بی سابقه ارزش پول ملی ترکیه اعلام شده است، کارشناسان اقتصادی پیش بینی می کنند سقوط ارزش لیر همچنان ادامه یابد.
سقوط بی سابقه ارزش لیر یکی از نشانه های بسیار بد برای اقتصاد ترکیه به شمار می رود و این در حالی است که برخی کارشناسان اقتصادی پیش بینی می کنند تا پایان سال میلادی آینده (۲۰۱۶) در صورت تداوم شرایط ارزش لیر به بیش از ۳.۶ در برابر هر دلار سقوط کند.
روند سقوط ارزش برابری لیر در با دلار از زمان آغاز اعتراضات به تخریب پارک گزی در استانبول (در ژوئن ۲۰۱۳) آغاز شد و از حدود ۱.۸ لیر در برابر هر دلار به بیش از ۳ لیر در برابر هر دلار رسیده است.
برخی مقامات دولتی ترکیه نیز هشدار داده اند در صورتی که انتخابات آتی این کشور بن بست سیاسی این کشور را حل نکند، مشکلات اقتصادی این کشور همچنان تشدید و تداوم خواهد یافت.
از سوی دیگر و به گزارش روزنامه حریت ترکیه در هشت ماهه نخست سال جاری میلادی در مقام مقایسه با مدت مشابه سال گذشته میزان چک های برگشتی در ترکیه ۴۹ درصد افزایش داشته است.
کارشناسان پیش بینی می کنند در صورت عدم تشکیل یک حکومت جدید پس از انتخابات زودهنگام یک نوامبر بحران اقتصادی ترکیه رو به تشدید خواهد گذاشت. حزب عدالت و توسعه می گوید راهکار حل مشکلات این کشور در گرو تشکیل دوباره یک حکومت تک حزبی با سردمداری این حزب است.
با این حال نتایج نظر سنجی ها و شرایط موجود در افکار عمومی ترکیه در مقام مقایسه با انتخابات اخیر هفتم ژوئن تغییر محسوسی نشان نمی دهد. "اوزر سنجر " مدیر شرکت نظر سنجی " متروپول" در ترکیه دوشنبه شب در مصاحبه ای با شبکه خبری سی ان ان ترک اعلام کرد نتایج آخرین نظر سنجی این شرکت نشان می دهد حزب عدالت و توسعه در انتخابات آتی رقمی بین ۳۸ تا ۴۰ درصد آرا را از آن خود خواهد کرد. حزب عدالت و توسعه در انتخابات هفتم ژوئن ۴۱ درصد آرا را از آن خود کرده بود.
او افزود بر اساس نتایج نظر سنجی آرای حزب دمموکراتیک خلق ها در دو ماه گذشته نه تنها کاهش نشان نمی دهد بلکه تا حدودی نیز افزایش داشته است.
در انتخابات هفتم ژوئن حزب عدالت و توسعه پس از در دست داشتن ۱۳ سال برتری مطلق در پارلمان ، اکثریت مطلق خود بر کرسی های پارلمان را از دست داد و نیازمند به ائتلاف با یک حزب دیگر به منظور تشکیل دولت شد، اما نتایج نزدیک به دو ماه مذاکره برای تشکیل چنین دولتی با بن بست مواجه شدو رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه بار دیگر دستور برگزاری یک انتخابات زودهنگام در تاریخ اول نوامبر را صادر کرد.
احزاب مخالف ترکیه حزب عدالت و توسعه و شخص اردوغان را مسئول عدم تشکیل دولت ائتلافی می دانند و این در حالی است که حزب عدالت و توسعه نیز احزاب مخالف را به کارشکنی در روند تشکیل دولت ائتلافی متهم می کنند.
در هفته های گذشته اوضاع امنیتی در بسیاری از مناطق شرق و جنوب شرق ترکیه رو به وخامت گذاشته و درگیری ها بین واحد های شبه نظامی مسلح که گمان برده می شود وابسته به تشکیلات حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) باشند با واحدهای ارتش و پلیس ترکیه به مرگ دستکم ۱۳۰ نظامی و ژاندارم ترکیه و صدها شبه نظامی مسلح کرد انجامیده است.
اردوغان و داوود اولغو نخست وزیر ترکیه بر ادامه حملات علیه کردهای مسلح تا زمان پایان دادن به حملات آنها تاکید کرده اند.
برخی ناظران معتقدند اردوغان قمار خطرناکی را با آغاز حمله به مواضع گروه پ.ک.ک پس از انتخابات هفتم ژوئن گذشته انجام داده است و در صورت عدم کسب نتیجه مطلوب در انتخابات زودهنگام اول نوامبر به احتمال فراوان باید شاهد شکل گیری فشار سیاسی بیشتری روی خود باشد.
برخی ناظران نیز گزینه تقلب و دستکاری در انتخابات آتی مجلس را محتمل دانسته و احتمال می دهند دولت ترکیه در انتخابات آتی برای جلوگیری از راه یابی نامزدهای وابسته به حزب کردی " دموکراتیک خلق ها" (HDP) به پارلمان آرا را دستکاری و انتخابات را مهندسی کند.
حزب دموکراتیک خلق ها به رهبری صلاح الدین دمیرتاش در انتخابات هفتم ژوئن موفق به کسب بیش از 13 درصد آرا و 80 کرسی پارلمان شد و برای نخستین بار در تاریخ جمهوری ترکیه موفق شد سهمیه لازم برای ورود به پارلمان را کسب کند.
دولت ترکیه ، این حزب را به همدستی با گروه پ.ک.ک متهم می کند و مقامات ترکیه بارها از دمیرتاش رهر این حزب خواسته اند مواضع خود در مورد حملات تروریستی را به صورت شفاف و صریح اعلام کند و از اقدامات پ.ک.ک تبری جوید.
دمیرتاش در دو ماه گذشته بارها خواستار پایان یافتن حملات ارتش ترکیه و گروه پ.ک.ک شده است و از دو طرف منازعه خواسته است به پای میز مذاکره بازگردند.
او دیروز در شهر دیاربکر بار دیگر با تکرار این خواسته خود هشدار داد در صورت ادامه درگیری ها ترکیه به سوریه دوم بدل خواهد شد.
در هفته گذشته درگیر یها در برخی شهرهای ترکیه از جمله جیزره در استان شیرناک و شهر دیاربکر (بزرگ ترین شهر کردنشین ترکیه) منجر به اعلام حکومت نظامی در آنها شد.
برخی مقامات محلی در شهرهای کردنشین ترکیه از جمله جیزره در دو هفته گذشته اعلام خودمختاری کردند که نیروهای امنیتی ترکیه با حضور در این شهرها و دستگیری شهردار و برخی مقامات محلی به مدت بیش از یک هفته در آنها اعلام حکومت نظامی شبانه کردند.
ارسال نظر