بیانیه «ضد زرد» علیه لشگرکشی اینترنتی
جریانی فرهنگی موسوم به « ضد زرد» با انتشار بیانیه ای از هنرمندان خواست در قبال رفتارهای دور از شأن و غیراخلاقیِ گروهی و فراگیرِ بخشی از هوادارانشان احساس مسئولیت کنند.
در بیانیه جریان «ضد زرد» که با مدیریت افشین یداللهی ترانه سرا و به امضای چند هنرمند فعال حوزه موسیقی رسیده، آمده است:
در تمام جوامع، هر هنرمند به فراخور گستره فعالیت و طیف مخاطبینش، خواه ناخواه نظر شماری از طرفداران و منتقدان را به خود جلب میکند. این جلب توجه تا جایی که به تعریف و تمجید محدود باشد، برای غالب افراد خواستنی است، اما بدیهی است که یک اثر هنری هرچند بسیار قدرتمند و محبوب هرگز به معنای مطلقِ کلمه، کامل و بینقص نخواهد بود.
اینجاست که تفاوت یک هنرمند مؤلف و صاحب تفکر، با دیگر اقشار فعال در زمینه هنر مشخص میگردد. یک مؤلف واقعی، همواره خودش نخستین و سختگیرترین منتقد آثار خود بوده و به این نکته واقف است که اثر بینقص وجود ندارد. چنین فردی نهتنها از نقد شدن آثارش توسط منتقدین حرفهای و مخاطبان مطلع رنجیده نمیشود، بلکه به استقبال آن نیز میرود. چرا که به خوبی از این موضوع آگاه است که تعریفِ صِرف و جانبداریِ بیقید و شرط از آثارش توسط دیگران، در بهترین شرایط ممکن، او را در همین نقطه که هست، زمینگیر خواهد کرد و چهبسا موجبات افت کیفیت آثار و افول جایگاه هنری او را نیز فراهم آورد.
نقد صریح و بیپرده، برای بخش وسیعی از جامعه ما موضوع جدیدی نیست و ظرفیت پذیرش آن نیز وجود دارد. چندانکه سالهاست این رویه به شکل جدی و حتی در قالب برنامههای تلویزیونیِ زنده و پُرمخاطبی مثل «نود» (در زمینه فوتبال) و «هفت» (در زمینه سینما) جریان پیدا کرده و میزان تأثیر آن، بر هیچکس پوشیده نیست؛ ولی متأسفانه موسیقی، از این قافله عقب مانده است.
اینکه طرفداران، به شخصیت محبوبشان تحت هر شرایطی ابراز علاقه کنند و هواداریشان بیقید و شرط باشد، میتواند طبیعی باشد اما این نیز بدیهی است که موفقیت، استعداد و محبوبیت یک فرد، دلیل موجهی بر تبرّی او از خطا و غیرقابل نقد بودن آثارش نخواهد بود.
شاید این به شکل یک عادت در آمده باشد که هرگاه نقدی منتشر میشود که در آن اشاراتی مستدل، محترمانه و بیتعارف، نسبت به نقاط ضعف یک اثر مندرج است، صدها و گاهی هزاران نفر از هواداران هنرمندِ نقد شده، به صفحات مجازی هجوم بیاورند و برای احقاق حقِ - به زعم آنها ضایع شده- هنرمند محبوبشان، با ادبیات شخصی خود (که غالباً خالی از منطق و گاهی بسیار موهن است) به جان منتقد اثر بیُفتند و او را که متهم به غرضورزی شده، از انواع ناسزاها بینصیب نگذارند. بدونشک مسئولیت این لشگرکشیهای اینترنتی متوجه هنرمندانی که مورد طرفداری واقع شدهاند، نیست.
این تحرکات اکثراً خودجوش هستند و تا جایی که به اعلام هواداری و تأکید بر «خوب و بینقص» بودن هنرمند مذکور محدود باشند، جای اعتراضی نسبت به آنها وجود ندارد؛ اما زمانی که به یک موج اهانت و فحاشی مستمر و دامنهدار تبدیل میشوند، آنجاست که هنرمند در قبال هوادارانش مسئول خواهد بود. همانطور که مثلاً باشگاههای ورزشی در صورت توهین و رفتار دور از تمدن تماشاگرانشان به پرداخت و تن دادن به انواع جریمهها و محدودیتها محکوم میشوند.
کمترین انتظار از هر هنرمند این است که در صورت مشاهده چنین رفتار و امواجی، در درجه اول با همصدا شدن با آنها، خود به این جریان دامن نزند و در مرحله بعد، ضمن اعلام در صفحات مجازی خود و سایتهای مرجع، هوادارانش را به آرامش دعوت کند.این برخورد حتی به معنای پذیرفتنِ نقد مخالف نخواهد بود؛ بلکه تنها دعوت به برخورد متمدنانه و منطقی با شخصی است که در مورد یک اثر هنری، موضع و نظرش مخالف ماست.
ما «امضاکنندگان» این نامه بر این باوریم که:
یک هنرمند همانطور که از داشتن هواداران خوب و پرشمار، بهره اجتماعی و مادی به حقی میبرد، بهتر است در قبال رفتارهای دور از شأن و غیراخلاقیِ گروهی و فراگیرِ بخشی از هوادارانش نیز احساس مسئولیت کند.
بهجاست هر هنرمند و فعال عرصهی هنر، پس از مطالعه این نامه، با تأيید یا رد آن، موضع شفاف خود را در مورد رفتارهای توهینآمیز هواداران در مقابل نظرات مخالف و نقدهای مستدل و محترمانه مشخص نماید و در این مرحله، قضاوت به عهده مردم، جامعهی هنری و زمان خواهد بود.امیدواریم با احساس مسئولیت، همراهی، فرهنگسازی و تعامل سازنده هنرمندان، منتقدین و هنردوستان، شاهد اصلاح این معضل فرهنگی، ارتقاء فرهنگ نقد و نقدپذیری، تثبیت جایگاه ضروری منتقد حرفهای و بهتَبَع آن بهبود روزافزون کیفیت آثار هنری باشیم.
بهنام ابوالقاسم، اکبر آزاد، علیرضا افکاری، مسعود امامی، سعید امیراصلانی، اهورا ایمان، مهدی ایوبی، علیرضا بدیع، مونا برزویی، محمدعلی بهمنی، امیر تودهفلاح، حامد جلیلی، ناصر چشمآذر، حمید حامی، فؤاد حجازی، مانی رهنما، بابک زرین، عباس سجادی، افشین سیاهپوش، حسن علیشیری، سالار عقیلی، صابر قدیمی، علیرضا قربانی، عبدالجبار کاکایی، حمیدرضا گلشن، نیلوفر لاریپور، امیرحسین مساح، محمد معتمدی، علی موثقی، رضا مهدوی، وحید مهراد، مهرداد نصرتی، روزبه نعمتاللهی، افشین یداللهی، حمیدرضا یراقچیان، مهدی یراحی هنرمندانی هستند که تاکنون موافقت خود را با امضای این نامه اعلام کردهاند.
ارسال نظر