داغ فقر، بر كليه مردم!
اینجا انجمن بیماران کلیوی استان کردستان است. پاشنه در این ساختمان، ۲۸ سال است که بر روی اهداكنندگان و گیرندگان کلیه میچرخد. بیم و امید در چشم اهداكنندگان و گیرندگان كليه موج میزند.
اینجا هیاهویي برپاست. گیرنده کلیه، بعد از سالها خستگی و مرارت دیالیز، چشم به راه ایثار اهداكنندهاي دوخته است، که قراراست کلیهاش را ما به ازای پولی هدیه کند. اینجا شمار اهداكنندگان، افزونتر از گیرندگان کلیه است. میانگین سنی داوطلبان اهدای کلیه در انجمن حمایت از بیماران کلیوی کردستان، ۲۰ تا ۲۵ سال است. همه آمدهاند که یکی از کلیههای خود را با قیمت ۱۵ میلیون تومان به بیماری نیازمند بفروشند و پول دریافتی آن را به زخمی از زخمهای عمیق زندگیشان بزنند.
زن و شوهر براي نجات زندگيشان كليه ميفروشند
در میان انبوه جمعیت، زن وشوهری جوان به چشم میآید که ۲۴ سال سن دارند و چهار سال است که ازدواج کردهاند. این زن و شوهر جوان تصميم گرفتهاند براي نجات زندگيشان، کلیههایشان را بفروشند. عرفان که به همراه همسرش برای دریافت چک ۱۵ میلیونی پاداش هدیه ایثار کلیهاش به انجمن آمده است، سه روز است که در بیمارستان «بقیها... اعظم» تهران کلیهاش را با گروه خوني ب مثبت به یکی از بیماران سنندجی فروخته است.
میگوید: «به دلیل فقر مالی شدید ناگزیر شدیم که همراه با همسرم کلیههایمان را برای ودیعه خانه و خرید اثاثیه بفروشیم.» اشک در چشمانش موج میزند: «همسر و دختر دو سالهام را دوست دارم و بیش از این نمیتوانم رنج فقر را بر رخسار آنان ببينم. اگر کلیهام را نمیفروختم باید زندگیام را از دست میدادم و از همسرم و فرزندم جدا میشدم.» مهسا، همسر عرفان که پهلوی او نشسته است، مدام اشک میریزد و از مدیر انجمن خواهش میکند که سریعا گیرنده کلیه او را با گروه خونی آ مثبت، معرفی کند تا مبلغ دریافتی آنان به ۳۰ میلیون تومان برسد. این زن جوان، بر اهدای کلیهاش اصرار دارد: «اگر من انصراف بدهم، در حق شوهرم که برای نجات زندگیمان پیشقدم شده است خیانت میکنم.»
میلاد، جوان ۲۴ ساله ساکن یکی از مناطق حاشیهای سنندج هم که توسط یکی از دوستان با انجمن آشنا شده قرار است که با گروه خونی O مثبت پرونده تشکیل بدهد وبعد از انجام آزمایشات لازم، کلیهاش را به یک بیمار زن ۵۴ ساله بفروشد. میلاد و سوما نیز اسفندماه سال گذشته عقد کردهاند وهماکنون تازهداماد به همراه نوعروس آمده است که برای آغاز زندگی زناشویي، کلیهاش را بفروشد. سوما که ورزشکار است اصرار دارد كه او كسي باشد كه كليهاش را ميفروشد و همسرش فقط كار كند. اما ميلاد ميگويد: «این ننگ و خواری را از روز اول زندگی در سند ازدواجمان ثبت نخواهم کرد.»
فرار از سربازي با اهداي كليه!
يك سرباز هم در آن وسطها به چشم ميخورد. خودش كه ميگويد از سربازي فرار كرده. ۲۴ سال دارد و وقتي مدیر انجمن به او میگوید با دادن کلیه از سربازی نیز معاف میشود، با انگیزه و رغبت بیشتری فرم اهدای کلیه را امضا میکند. شمیا ۲۳ ساله نیز با زور و اصرار، رضایت شوهرش را برای اهدای کلیه با گروه خونی A مثبت گرفته است و از مسئولان انجمن تمنا میکند که هرچه سریعتر فرد گیرنده را به او معرفی کنند. بيان ۲۸ ساله هم از شهرستانهای همجوار سنندج که با ۴۵ کيلو وزن به همراه پدرش برای پر کردن فرم اهدای کلیه به انجمن آمده است، زمانی که مدیر انجمن به او میگوید به دلیل لاغری و ضعف جسمانی نمیتواند کلیه بدهد اشک از چشمان او و پدرش جاری میشود.
فقر دختر ۱۶ ساله را مجبور به فروش كليه ميكند
داستان دختر سقزی تراژدیاي است جگرسوز! این دختر ۱۶ ساله که به همراه مادرش به انجمن آمده، بر اهدا و فروش کلیهاش اصرار دارد. او که به خاطر سن کم، شرایط اهدا و فروش کلیه را ندارد، با گریه و زاری بر تشکیل پروندهاش مصر است و میگوید: «سن من بالای ۱۸ سال است اما خانوادهام شناسنامهام را دیر گرفتهاند.» او به مدیر انجمن قول میدهد که در صورت تشکیل پرونده، در مراجع قضایی شهرستان، شناسنامهاش را به سن ۱۸ سال به بالا تغییر دهد. این دختر و مادر با چشمانی اشکآلود اعتراف میکنند که سرپرست خانوار آنان توانایی هیچ کاری را ندارد و پنج نفر از اعضای خانواده چشم به فروش این کلیه دوختهاند.
کردستان مقام اول فروش کلیه را دارد
مدیر انجمن حمایت از بیماران کلیوی استان کردستان با صراحت میگوید: «متاسفانه کردستان مقام اول اهدا و فروش کلیه را در کشور دارد.» سید عطاا... عبدی شمار بیماران کلیوی دیالیزی دارای پرونده در انجمن را ۵۵۰ نفر در استان عنوان کرد و افزود: «شمار پروندههای متقاضی فروش اهدای کلیه به اندازه گیرندگان کلیه است که این مایه تاسف است.» به گفته او در کشورهای اروپایی یک گیرنده سالها در نوبت پیوند کلیه میماند؛ اما در استان کردستان گیرنده کلیه از میان دهندگان با شرایط گروه خونی متناسب، انتخاب و گلچین میکند. او فقر اقتصادی شدید را از دلایل افزایش فروش کلیه در کردستان ذکر کرد و افزود: «تحلیل اکثر پروندههای تشکیل شده در انجمن حکایت از نیازمندی شدید مالی دهندگان کلیه دارد.»
فروش كليه براي پول پيش خانه
عبدی فروش کلیه برای خرید اثاثیه و ودیعه منزل استیجاری را مایه تاسف دانست وگفت: «من و مسئولان انجمن از ثبت پروندههای متقاضیان نیازمند ودیعه منزل شرمسار هستیم؛ اما کاری از دست ما برنمیآید.» به گفته او میانگین سنی ۸۰ درصد از دهندگان کلیه در کردستان در رنج سنی ۲۰ تا ۲۵ سال قرار دارد که این نشاندهنده بیکاری جوانان در این استان است.
اوافزود: «براساس تحلیل و بررسی پرونده های متقاضیان آمار زنان اهداکننده در این استان بیشتر از مردان است. چون زنان معتقدند که با یک کلیه هم میتوانند اموراتخانهداری را انجام بدهند؛ اما مردان به عنوان سرپرست خانوار برای انجام کار سنگین كارگر ساختماني، به دوکلیه نیاز دارند. به گفته او بیشترین اهداکنندگان یا فروشندگان کلیه از ساکنان حاشیهنشین شهری هستند و شمار دهندگان روستایی بسیار کم و ناچیز است.
او قیمت هر کلیه را ۱۵ میلیون تومان ذکر کرد و افزود: «۱۴ میلیون تومان توسط گیرنده کلیه پرداخت میشود و یک میلیون تومان هم بنیاد امور بیماریهای خاص، بابت پاداش هدیه ایثار و فداکاری به اهداكننده کلیه میپردازد.» به گفته مدیر انجمن، ۶ میلیون تومان از مبلغ ۱۴ میلیون تومان را کمیته امداد امام خمینی(ره) به گیرندگان کلیه پرداخت میکند. عبدی با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری نیز تاکنون ۱۱عمل پیوند کلیه در استان انجام شده است، تاکید کرد که افراد اهداکننده کلیه باید در رنج سنی ۱۸ تا ۳۵ سال باشند واین یک عرف اهدای کلیه در کشور محسوب میشود.
اومیگوید: «اگر ما از متقاضیان فروش کلیه استقبال نکنیم و برای آنان فرم تشکیل ندهیم، آنان در اقلیم کردستان عراق به صورت غیرقانونی کلیههایشان را خواهند فروخت.» او کنترل بازار فروش کلیه برای جلوگیری از بازار سیاه را مهم خواند و افزود: «متاسفانه شماری از این جوانان در بازار سیاه کلیهفروشی نقرهداغ میشوند و بعد از اهدای کلیه بر سر میزان پول توافقی فروش کلیه با گیرنده اختلافنظر پیدا میکنند.»
نظر کاربران
فردا میگن همش شایعه است(فقر)
الهی بمیرم ، چه حقیقت تلخی .....