جنجال اظهارات مشاور اولاند درباره توافق
پایگاه اینترنتی هفتهنامه نوول ابسرواتور نوشت اظهارات مشاور دیپلماتیک اولاند درباره جمعبندی مذاکرات هستهای ایران جنجال برانگیز شده است.
به نوشته این هفتهنامه فرانسویزبان؛ در حالیکه بحث برسر برنامه هستهای ایران در کنگره آمریکا میان طرفداران توافق امضاء شده در چهاردهم ژوئیه در ژنو و تندروهای مخالف آن به اوج خود رسیده است، ژاک اودیبر ( Jacques Audibert) مشاور دیپلماتیک فرانسوا اولاند - کاملاً به شکلی ناخواسته- به یکی از بازیگران این رویارویی تبدیل شد.
در واقع این، پایگاه اینترنتی خبرگزاری بلومبرگ و به طور دقیقتر انتشار مطلبی تحت عنوان « اظهارات مسئول عالیرتبه فرانسه درباره توافق با ایران خلاف چیزی است که کری می گوید» بود که او را در بطن جنجال قرار داد. جاش روژین، خبرنگار این روزنامه در این مطلب- به شیوه خودش- ملاقات میان چندین نماینده مجلس آمریکا و ژاک اودیبر را در الیزه یک هفته پس از امضای توافقنامه مشهور میان ایران و شش کشور بزرگ جهان نقل میکند.
جاش روژین روایت نماینده دموکرات، لورتا سانچز (Loretta Sanchez) را بازتاب میدهد که در سالن ملاقات حضور داشته است. اینکه این خبرنگار سخنان یک نماینده دموکرات را بازتاب داده است، اصلاً تصادفی نیست چونکه تقریباً همه جمهوریخواهان از هماکنون اعلام کردهاند به توافقنامه رای منفی میدهند و هرگونه لابی پارلمانی در روزهای اخیر بر روی نمایندگان چپ متمرکز میشود.
لورتا سانچز، ظاهراً مشاور دیپلماتیک فرانسوا اولاند، که تا زمان انتصابش در ژوئیه گذشته در کاخ الیزه یکی از اصلیترین مذاکرهکنندگان فرانسوی بر سر برنامه هسته ای ایران بود، گفته است « اگر کنگره به توافق رای منفی دهد، به مدت یک یا دو سال کمی هرج و مرج وجود خواهد داشت، اما در نهایت هیچ چیز تغییر نخواهد کرد و ایران بر سر میز مذاکرات بازخواهد گشت، و این به نفع ما خواهد بود.» لورتا سانچز اضافه میکند : ژاک اودیبر «بر این باور بود اگر کنگره رای منفی دهد، خواهیم توانست توافق بهتری بدست آوریم.»
این قضیه در مطبوعات محافظهکار آمریکا که مخالف توافق با ایران هستند، جنجال زیادی به پا کرده است. اوضاع در اسرائیل و در شبکههای اجتماعی نزدیک به لیکود نیز همینگونه است. این تندروها خوشحالند و میگویند حتی یک فرانسوی، یعنی مشاور رئیس جمهور، نیز مثل ما فکر میکند. یعنی اگر کنگره آمریکا «توافق با ایران» را رد کند، نه تنها دنیا به آخر نمیرسد، بلکه میتوان توافقی بهتر از ایرانیها گرفت.
اما ژاک اودیبر کاملاً چنین روایتی از ملاقات مذکور را تکذیب کرده است. سفارت فرانسه در واشنگتن حتی تکذیبیهای را در پایگاه اینترنتی توئیتر منتشر کرد.
اودیبر گفت: « مسلماً، من چنین چیزی را هرگز نگفتهام. آنچه من واقعاً گفتهام در ادامه میآید و ببینید در حقیقت چه اتفاقی افتاده است. فردای توافق، جین هارتلی (Jane Hartley) سفیر آمریکا در فرانسه از من خواست چند نماینده کنگره آمریکا را پذیرا باشم و موضعمان را در مورد متنی که به تازگی امضاء کرده بودیم، برای آنان توضیح دهم. میتوانید حتی یک لحظه تصور کنید که من در حضور سفیر آمریکا توانسته ام از این متن انتقاد کنم؟ اینکار بیهوده ای است! مسلماً خط به خط از آن دفاع کردم. من توضیح دادم چرا براین باورم که این بهترین توافق ممکن است.»
وی افزود « یک لحظه، سانچز از من پرسید میتوانستیم چیز بیشتری بدست آوریم. من در پاسخ به او تکرار کردم این بهترین توافق ممکن است. وی اصرار کرد و به من گفت در بهترین شکل ممکن توافقی بهتر احتمالاً به چه چیزی شبیه میبود؟ من به او گفتم، در این صورت، احتمالاً سانتریفیوژهای فعالِ کمتری وجود میداشت و توافق احتمالاً برای مدتی نامحدود میبود و نه برای پانزده سال. اما من خطاب به او تکرار کردم که با توجه به شرایط، این بهترین توافق است. مسلماً هرگز به او نگفتم که اگر کنگره (به توافق) رای منفی دهد، ما چیز بهتری بدست خواهیم آورد. هرگز نگفتهام تدابیر نظارتی و راستیآزمایی برنامه هستهای ناکافی است.»
ژاک اودیبر توضیح داد که لورتا سانچز در یک مورد راست میگوید. « در حقیقت، نمایندگان از من خواستند که اگر کنگره توافق را رد کند، اروپایی ها چکار خواهند کرد. من پاسخ دادم که به نظر من، هیچیک از شرکتهای اروپایی خطر نمیکنند و با ایران تجارت نخواهند کرد. زیرا این احتمال وجود خواهد داشت که آنها مشمول مجازات آمریکا شوند. همان اتفاقی که اخیراً برای یک بانک بزرگ فرانسوی افتاد. این چیز واضحی است.»
تکذیبیه سفارت فرانسه در واشنگتن چند دقیقه پس از انتشار مطلب بلومبرگ در اینترنت توئیت شد. اما انتشار این تکذیبیه نیز مانع از آن نشد که فعالان مخالف توافق به انتشار مقاله روژین در شبکههای اجتماعی ادامه ندهند. بدون تردید، تا زمان رایگیری کنگره در اواسط سپتامبر، چندین و چند بار دیگر شاهد این قبیل تلاشها برای تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی خواهیم بود.
نظر کاربران
به نظر بنده هدف امريکاه و دولت مردان پشت پرده در رابطه با مذاکرات اين است که به شيوه از پيش برنامه ايزي شده پس از جنجالي کردن توافق به توافق راي منفي داده وبراساس نامهاي که قبلا به ايران فرستادند که ما اگر اين توافق توسط رئيس جمهور نيز با وتو تصويب شود پس از انتخابات جمهوري خواهان که به قدرت رسيدند آن را باطل کرده وآن زمان تمام اهداف شناسايي وحذف تجهيزات اتمي ايران نيز انجام شده لذا اقدام به اجراي اهداف پيش تايين شده شامل مذاکرات جديد يا گزينه نظامي را مطره خواهند کرد.