فهرست شرکتهای در انتظار لغو تحریمها
با حصول توافق هستهای بین ایران و گروه ۱+۵، اسامی شرکتهای مشمول لغو تحریم منتشر شد که برخی از این شرکتها در بازار سرمایه حضور داشته و لغو تحریمها تاثیر بسزایی در عملکرد آنها خواهد گذاشت.
بعد از توافق تاریخی ایران و گروه ۱+۵ پس از ۲۲ ماه مذاکره فشرده و نفسگیر، دستاوردهایی در حوزه هستهای و لغو تحریمها برای کشور حاصل شد و براساس آن تعدادی از شرکتها از فهرست تحریم خارج شدند. بر این اساس با توافق تاریخی ۲۳ تیرماه تعداد زیادی از شرکتها و افرادی که طی سالهای گذشته مشمول تحریم شده بودند از این فهرست خارج شدند. در این میان بازار سرمایه نیز سهم بسزایی در کاهش تحریمها داشت و چندین شرکت مشمول لغو تحریم را در دل خود جای داد که لغو تحریم این شرکتها میتواند باعث بهبود عملکرد آنها شده و در وضعیت سایر شرکتها نیز تاثیرگذار باشد.
در این میان شرکتهایی که در بازار سرمایه حضور دارند مانند صنایع آذرآب، آلومینیوم، بانک اقتصاد نوین، بانک انصار، بانک ایرانزمین، بانک پارسیان، بانک پاسارگاد، پستبانک، بانک تجارت، بانک خاورمیانه، بانک دی، بانک سامان، بانک سرمایه، بانک سینا، بانک صادرات ایران، بانک قوامین، بانک کارآفرین، بانک گردشگری، بانک ملت، بیمه ملت، پتروشیمی شازند، پتروشیمی مبین، داروسازی جابرابن حیان، سرمایهگذاری پردیس، سرمایهگذاری غدیر، سیمان شمال، سیمان مازندران، بانک مهر، تایدواتر و کشتیرانی در لیست خروج تحریمها قرار داشته و از تحریم خارج میشوند. البته بانک مرکزی، وزارت نفت و نیرو در این فهرست قرار دارند که لغو تحریم این ارکان مهم نیز به طور غیرمستقیم در بازار سرمایه اثرگذار است.
در این میان کارشناسان معتقدند که صنایع واسطهگری همچون بانکها، پتروشیمیها، خودروییها و لیزینگیها و همچنین صنعت گردشگری زودتر با رشد ناشی از توافق مواجه میشوند و صنعت ساختمانی و کاشی و سرامیک نیز با تاخیر از توافق تاثیر میپذیرند. به این ترتیب میتوان گفت بعد از توافق هستهای شرکتهای تولیدی با تاخیر ۶ تا ۲۴ ماهه رشد خود را آغاز میکنند ولی صنایع واسطهگری بیشترین تاثیر را میپذیرند. بنابراین با حاصل شدن توافق هستهای شرکتهای بانکی، بیمهای، پتروشیمی و حملونقلی که در سالهای گذشته مورد تحریم قرار گرفتنه بودند، طی چند ماه آینده از فهرست تحریم خارج میشوند؛ خروج این شرکتها از فهرست تحریم کشورهای غربی میتواند در افزایش درآمد و روند سودآوری آنها و در نهایت در عملکرد کلی بازار سرمایه موثر باشد.
کمرنگ شدن موج منفی
اما واکنش شرکتها و صنایع به تحولات سیاسی توافق هم جالب توجه بوده است. در همین زمینه یک کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: در معاملات هفته اخیر بازار سهام، امید به نتایج مثبت مذاکرات هستهای منجر به رشد شارپی قیمت سهام شرکتهای بورسی از جمله گروه بانکی شد این در حالی است که قیمت هر سهم پارسخودرو با توجه به شرایط بنیادی شرکت، تنها به دلیل امکان حصول توافق هستهای در روندی صعودی قرار گرفته بود.
نادر اسراری در گفتوگو با بورسنیوز درخصوص دلایل عدم استقبال از بازار سهام پس از حصول توافق نهایی هستهای برخلاف روزهای پس از اعلام تفاهم لوزان گفت: توافق هستهای «برجام» به عنوان سندی برای تفاهم لوزان است و نباید انتظار رشد چشمگیر دیگری را برای بازار سهام داشته باشیم. وی به پایان روند نزولی قیمت سهام گروه بانکی و پالایشگاهی به دلیل توقف تعداد زیادی از نمادهای این دو گروه به دلیل برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه اشاره کرد و افزود: انتظار میرود روند اصلاح قیمت سهام گروه خودرویی در معاملات روز سهشنبه پایان یابد و پس از آن بازار سهام در شیبی ملایم در روندی صعودی به حرکت خود ادامه دهد.
اسراری زمان تاثیر توافق هستهای در صورت مالی شرکتهای بورسی را سه ماهه آخر سالجاری یا سه ماهه اول سال ۹۵ عنوان کرد و یادآور شد: در حال حاضر کشور در وضعیت رکودی قرار گرفته و نمیتوان تاثیر مثبت توافق هستهای را به طور سریع در وضعیت شرکتها لحاظ کرد بهگونهای که این امر نیازمند گذر زمان است.
ارسال نظر