ولایتی در بیروت و دمشق به دنبال چه بود؟
روز ۱۸ ماه مه، علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر عالی ایران، بدون هیچ دلیل و یا هدف اعلام شده ای برای یک بازدید ۲ روزه وارد بیروت پایتخت لبنان شد. ولایتی که سابقه وزارت امور خارجه ایران را نیز در کارنامه خود دارد با نخست وزیر لبنان تمّام سلام، رئیس مجلس لبنان نبیه بری، و وزیر امور خارجه آن کشور، جبران باسیل دیدار و گفتگو کرد.
المانیتور نوشت: ولایتی طی اظهاراتی که در مطبوعات لبنان انعکاس داشت مطلب خاصی را مطرح نکرد جز اینکه به تقدیر از پیروزی های حزب الله در جنگ علیه تروریست های مسلح در منطقه قلمون، در مرز لبنان و سوریه، و پیشروی های چشمگیر گروه مزبور بین روز های ۵ تا ۱۶ ماه مه پرداخت.
یک مقام که در جریان ملاقات های ولایتی بود و نمی خواست نامش فاش شود در گفتگو با المانیتور تاکید کرد که ولایتی حامل پیام های مشخص و دقیقی بوده است.
بر اساس گفته منبع مزبور نخستین پیام این بود که ایران به سمت یک توافقنامه در مورد موضوع هسته ای، با آمریکائی ها، در حال حرکت است. طبق گفته مقام مذکور ولایتی از کم و کیف توافقنامه هیچگونه سخنی به میان نیاورد اما بر روی دو مسئله تاکید داشت. اول اینکه اجرائی شدن توافق میان ایران و آمریکا نیازمند زمان بوده و طولانی خواهد بود و اینکه زمان مذکور از چند هفته فراتر خواهد بود. دوم اینکه توافق مزبور شامل دادن هیچگونه امتیازی در باب مسائل منطقه ای از سوی تهران نخواهد بود.
از همین زاویه ولایتی مسئله سوریه را با مقامات بیروت پیش می کشد. او تاکید می کند که شایعات در مورد اینکه ایران زیر بار توافقی خواهد رفت که به قیمت آسیب رساندن به متحدش پرزیدنت بشار اسد تمام شود واقعیت ندارد. او عقیده داشت که حکومت سوریه، به خصوص بعد از پیشروی ها در منطقه قلمون طی عملیات مشترک ارتش سوریه و حزب الله لبنان، در شرایط خوبی به سر می برد.
بر اساس گفته منبع مذکور، ولایتی گفته است که تهران مطمئن است که در دور بعدی درگیری ها ارتش سوریه به پیشروی های بیشتری با نیروهای تروریستی دست خواهد یافت. او کاملا مطمئن به نظر می آمد که ارتش سوریه کنترل ادلب و جسر الشروق در شمال سوریه را در آینده نزدیک دوباره به دست خواهد آورد. او در سخنان خود اشاره می کند که به همراه پیروزی های مزبور، "محور مقاومت" گام های دیگری را نیز در منطقه برخواهد برداشت. او هم چنین اظهار می کند که پیروزی های دیگری هم در عراق به دست خواهد آمد و نیرو های مخالف "مقاومت" در یمن هم عقب نشینی خواهند کرد.
ولایتی در مورد تحلیل تهران در قبال انتخابات ریاست جمهوری لبنان می گوید که ایران معتقد است که انتخابات مزبور، تا آینده قابل پیش بینی، از عوامل بیرونی تاثیر نخواهد پذیرفت. معنای این حرف این بود که هیچ جریان غیر لبنانی، اعم از منطقه ای و یا بین المللی، قادر نخواهد بود که انتخابات لبنان را با اعمال فشار در مسیر منافع خود هدایت کند. با این تحلیل، او از مقاماتی که با آنان ملاقات داشت درخواست کرد که روی حمایت هیچ نیروی خارجی حساب نکنند و سعی کنند به یک توافق لبنانی-لبنانی برای انتخابات ریاست جمهوری دست یابند.
این گفته های منبع لبنانی که از میزبانان ولایتی در این سفر بود توسط یک منبع دیپلماتیک در سفارت ایران در بیروت مورد تایید قرار گرفت. منبع مذکور که نمی خواست نامش فاش شود می گفت که تهران بر این نکته تاکید دارد که مسائل مربوط به لبنان توسط خود لبنانی ها باید حل و فصل شود و ایران نمی خواهد در این امور مداخله کند.
منبع مذکور اضافه کرد که در همین رابطه بوده که ولایتی به بیروت آمده و علاقه مند است که با همه گروه های لبنانی ملاقات کرده و به آن ها این پیام را بدهد که ایران دوست همه لبنانی هاست. ولایتی با نخست وزیر سنی، با رئیس مجلس شیعه، و برجسته ترین مقام مسیحی میشل عون دیدار و گفتگو کرد. منبع مذکور افزود که ولایتی به دلیل مسافرت ولید جنبلاط، رهبر دروزی ها، نتوانست با وی ملاقاتی داشته باشد.
علیرغم گزارش های میزبان لبنانی ولایتی، و نیز دیپلمات ایرانی، در بیروت نظر بر این است که هدف مسافرت ولایتی دو چیز بوده است. یکی ملاقات با دبیر کل حزب الله، حسن نصرالله که محتوای گفتگوهایشان از رسانه ها مخفی مانده است؛ و دوم موضوعاتی که پس از ترک بیروت به مقصد دمشق، در روز ۱۹ ماه مه، قرار بوده ولایتی در دمشق با بشار اسد در میان بگذارد.
ارسال نظر