یک نماینده: زنجانی گفت آدم چند وزارتخانهام
در اوج روزهایی که برخی در مجلس «بابک زنجانی» را «سرمایهدار کارآفرین» میخواندند، هشدار داده بود رمزوراز پیچیدهای در پسِ پرونده او پنهان مانده است و در قالب کمیتهای ویژه تلاش کرد گوشه و کنار زوایای مگوی پرونده زنجانی را آشکار کند. مدتی بعدتر با یکی، دو شکایت مواجه شد و به توصیه رئیس مجلس کمتر درباره موضوع پرونده گفتوگو کرد.
بااینحال اینروزها دوباره کاسه صبر امیرعباس سلطانی لبریز شده است و میگوید «در دوران جنگ یکی، دو بار تا سردخانه رفتهام. در پیگیری این پرونده نیز هیچ ترسی از کسی ندارم. مدتی است نمایندگان را در جریان روند پیگیری پرونده قرار نمیدهند و گنجینه ارزشمند فایلهای صوتی ضبطشده زنجانی در آرشیو کمیسیون انرژی مجلس خاک میخورد».
منظورش فایلهای صوتیای است که در روزهای پیش از دستگیری زنجانی در آمد و شد این فرد به کمیسیون انرژی مجلس ضبط شده است و به گفته او حاوی نکاتی کلیدی است؛ یکی از نکات ناگفتهای که سلطانی حالا در لابهلای حرفهایش به آن اشاره دارد این است که زنجانی در همان دیدارها خودش را آدم چند وزارتخانه معرفی کرده بود و اینکه او بیگناه است.
البته سلطانی تأکید دارد صحتوسقم گفتههای زنجانی هنوز تأیید نشده و باید دید منظورش از این حرفها چه بوده است. گفتوگو با سلطانی در لابی ورودی مجلس انجام میشود. روی مبلهای چرمی لابی نشسته و خستگی از چهرهاش میبارد، از اینکه پرونده، بایکوت خبری شده است گله دارد و میگوید «نباید اجازه دهیم بابک زنجانی فراموش شود».
نتیجه جلسه شما با وزیر نفت، درباره زنجانی به کجا رسید؟
آقای زنگنه حرف تازهای نزد، همان حرفهای تکراری، البته گفت حدود ١٠هزار میلیارد تومان از بدهیهای زنجانی به وزارت نفت پرداخت خواهد شد. گویا وکالتی در همین زمینه ارائه شده است.
از موضوع منابع مالی زنجانی در تاجیکستان خبر تازهای نشده است؟
خیر، اطلاعات این بخش در اختیار قوه قضائیه است و هنوز اطلاعات خاصی به ما نرسیده است.
کمیسیون انرژی پیش از دستگیری زنجانی نشستهای زیادی با او داشت، از دادههای آن دیدارها استفاده خاصی شده است؟
خیر، البته در نامه به قوه قضائیه اعلام کردیم، درصورتیکه اطلاعاتی بخواهید کمیسیون انرژی این اطلاعات را به شما ارائه میکند، اما هنوز تقاضایی مطرح نشده است، خب این فایلهای صوتی خیلی ارزشمند است، برای خودش گنجینهای از اطلاعات است و نمیدانم چرا مسئولان پیگیر، هنوز سراغ این اطلاعات دستِ اول نیامدهاند.
در آن جلسهها فقط آقای زنجانی بود یا مسئولان دیگری هم حاضر بودند؟
نمایندگانی از دستگاههای نظارتی هم آمده بودند. نماینده سازمان بازرسی و وزارت اطلاعات. در جلسههای بعدی که از سازمان بازرسی استعلام کردیم، گفتند اطلاعاتی که ما میدانیم، محرمانه است و نکته خاصی به کمیسیون انرژی ارائه نشد.
شما همیشه میگویید شبکه مافیایی پشتسر دارد و هیچگاه توضیح بیشتری نمیدهید، منظورتان از این مافیا چیست؟
یکسری چیزها را نمیشود گفت.
ولی شما همیشه به صراحت مسائل پرونده را بازگو کردهاید؟
بله، اما پرونده پیچیدگیهای خودش را دارد.
پیچیدگی درست است، اما بالاخره زنجانی در آن جلسهها چه نکتههایی میگفت که شما از آن تعبیر گنجینه اطلاعات دارید؟
خیلی حرفها که شاید نشود همهاش را گفت.
حالا بخشی از آن را بیان کنید، آن بخشی که مشکلی ندارد؟
یکی از مواردش این بود که زنجانی در آن جلسهها میگفت من آدم چند وزارتخانه بودم و گناهی نداشتم.
کدام وزارتخانهها؟ چند وزارتخانه؟
گفت پنج، شش وزارتخانه و اسامی وزارتخانهها هم فعلا بماند برای بعد.
من دوبار در دوره جنگ، سردخانه رفتهام، از چیزی ترس و وحشت ندارم. البته برخی دوستان توصیه کردند مدتی سکوت کنم تا ببینیم ماجرا به نتیجه میرسد یا نه؟
در این فایلهای صوتی و دیدارهای حضوری با زنجانی، چه چیزی برای شمای نماینده مسجل شد؟
آنچه زنجانی در این گفتوگوها میگفت، مشتی تناقضگویی محض بود. یکبار میگفت پول را پرداخت کردم و رسید کاغذی ارائه میکرد و فردا میگفت نه، هنوز پرداخت نکردهام.
نماینده بانکها در جلسهها چه میگفتند؟
سخن نماینده بانکها نیز هیچ وقت شفاف نبود، نه تنها بانکها که نهادهای نظارتی نیز شفاف نبودند. حتی یادم هست زنجانی میگفت که دو، سه هزار میلیارد تومان از شرکت نفت طلبکار است.
در همان جلسههای پیش از دستگیری در کمیسیون انرژی؟
بله، ضدونقیض گوییهای او زیاد بود. در بازداشت هم خیلی ضدونقیضگویی کرده و فهرست درستی از اموالش در کشورهای مختلف هم ارائه نکرده و همه را سر کار گذاشته است. عزم و اراده همکاری هم نداشت و ندارد. این اموال شناساییشده هم آنقدر مشخص بوده که نمیتوانست پنهان کند.
میشود اینطور گفت که بانکها در ماجرای پرونده زنجانی دخیل بوده و تخلف داشتهاند؟
متأسفانه بانکها شفاف صحبت نکردند، هیچگاه بانک مرکزی اطلاعات درستی از پرونده منابع مالی زنجانی به ما نداد. بانک تجارت و مسکن هم شفاف حرف نزدند. گاهی میگفتند طبق این سند زنجانی پولی واریز کرده و بعدتر مشخص میشد، پولی واریز نشده است. مسئولان چند بانک بارها میهمان جلسهها بودند اما مستندات قانونپسندی ارائه نکردند.
خودتان زنجانی را چطور دیدید؟
جلسههای اول برخی حق را به زنجانی دادند، اما از جلسه دوم به این طرف، زنجانی به تناقضگویی افتاد. در گفتههایش اصلا صداقت نبود. جایی اعلام کرد بدهکارم و جایی دیگر خودش را طلبکار میدانست. زنجانی ذرهای صداقت نداشت. چراکه اگر آدم سالمی بود، پیش از دستگیری تعدادی را واسطه نمیکرد که بخواهند رأی ما را تغییر بدهند، اگر مشکل نداشت هیچوقت آدم سراغ من نمیفرستاد.
البته جایی گفتید خانواده ضراب هم با واسطه شما در تماس بودهاند.
بله، آنها التماس دعا داشتند و ما هم تأکید بر این کردیم که ضراب قطعا با زنجانی ارتباط دارد.
ضراب که در ترکیه تبرئه شده؟
اگر دادگاههای ترکیه ضراب را تبرئه کردند، دلیلش مشخص است، چراکه او مبالغ کلانی در ترکیه سرمایهگذاری کرده و طبیعی است که دولت ترکیه از این آدمها حمایت کند، اما ضراب نماینده زنجانی و تیم زنجانی در ترکیه بود و در این ماجرا تردیدی نیست.
هنوز هم خانواده ضراب دنبال دیدار با شما هستند؟
خیر، همه اینها مربوط به پیش از تبرئه ضراب در ترکیه بود و بعد از تبرئه دیگر از آنها خبری نشد.
فکر نمیکنید طرح ماجرای بابک زنجانی دوم تا حدودی سیاسی باشد؟
هنوز برای قضاوت زود است اما خب ابهامهایی وجود دارد که باید مشخص شود. برخی ادعا کردهاند رقم تخلف ٥,٣ میلیارد دلار است که میشود دو برابر تخلف زنجانی.
اسم این آدم و خطوربطش هنوز مشخص نشده؟
گویا در امارات است و ایرانی است. اصل قرارداد آنطور که گفته شده با پالایشگاه اماراتی است و مربوط میشود به فروش نفت و میعانات گازی و نفت کوره به این پالایشگاه. برخی در مجلس هم دنبال این ماجرا هستند. نوعی مقابه در دل این ایده پنهان است. اینکه دولتهای نهم و دهم زنجانی را داشته و حالا بخواهند زنجانی دوم را برای دولت یازدهم علم کنند، اجازه بدهید جلوتر برویم و ببینم واقعا پشت این خبر و سروصدای آن چه چیزی نهفته، اینکه خبر واقعیت دارد یا ضدحمله است؟
ارسال نظر