بیکارترین رشته ها در ایران کدامند؟
۱.۲ میلیون درس خوانده بیکار و۵.۷ میلیون نفر که فقط برای مدرک درس خوانده اند. بیشترین بیکاران در رشته های کامپیوتر، صنعت و فناوری، معماری و ساختمان، محیط زیست، کشاورزی، جنگلداری و شیلات هستند.
دو دهه پیش که خانواده ها فرزندان خود را برای ادامه تحصیل در دانشگاه های کشور تشویق می کردند هرگز فکر نمی کردند که در آینده ای نه چندان دور، تحصیلات دانشگاهی به معضلی برای ورود جوانانشان به عرصه اجتماع تبدیل خواهد شد.
کارشناسان معتقدند دانشگاه همانقدر که می تواند به افزایش دانایی ها و آگاهی افراد کمک کند به همان میزان نیز می تواند شدیدا ذائقه جوانان را برای کار تغییر دهد به نحوی که اغلب جوانان پس از طی دوران تحصیل خود برای ورود به بازار کار و پذیرش پیشنهادهای شغلی با مشکل مواجه می شوند.
آنها فکر می کنند که تنها در رده های مدیریتی و مشاغل پشت میزنشینی باید وارد شوند و اساسا اگر قرار بود وارد مشاغل ساده، فنی، مهارتی و کارگری شوند راه دانشگاه را در پیش نمی گرفتند؛ بنابراین قالب شدن این دیدگاه در بین جوانان دانشگاه رفته، باعث می شود تا معضل بیکاری آنها به بزرگترین مسئله داخلی دولت تبدیل شود.
معضلی به نام بیکاری تحصیل کرده ها
از سویی، کارشناسان بازار کار و کارفرمایان می گویند آنچه که جوانان از دانشگاه ها می آموزند منطبق بر نیازهای روز بازار کار کشور نیست و اساسا چنین نگاهی که شاید لازم باشد برای دوره ای پذیرش دانشجو در برخی رشته ها به دلیل اشباع بازار متوقف شود، وجود ندارد.
دانشگاه ها سالیان متمادی است که با ایجاد رشته های گوناگون مرتبط و بدون ارتباط با بازار کار کشور در حال تشویق جوانان به ورود به عرصه های تحصیلی هستند بی آنکه لازم بدانند پژوهشی کاربردی انجام دهند تا مشخص شود آیا واقعا امروز تحصیلات آکادمیک توان رفع نیازهای بازار کار کشور را دارد و یا خیر؟ همچنین این پرسش باید جواب داده شود که تا چه زمانی لازم است دانشگاه ها در تمامی رشته ها دانشجو تربیت و به صف بیکاران اضافه کنند، بدون اینکه لحظه ای برای کار آنها فکری شده باشد؟
به عقیده کارشناسان، نگاه کسب درآمد دانشگاه ها از پذیرش دانشجو و فرار از پذیرش هرگونه مسئولیت درباره اشتغال و پس از تحصیلات دانشگاهی افراد باعث شده تا امروز دست کم یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از خروجی دانشگاه ها تجربه تلخ بیکاری را بچشند.
وزارت کار در تازه ترین گزارش خود درباره وضعیت اشتغال و بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی و بیکارترین رشته های دانشگاهی کشور اعلام کرد: جامعه فارغ التحصیل یا در حال تحصیل سرمایه انسانی هر کشوری محسوب می شود. امروزه منطبق نبودن رشته های تحصیلی با نیاز بازار کار یکی از مشکلاتی است که گریبان بسیاری از دانش آموختگان دانشگاهی را گرفته است.
در یکی دو دهه اخیر جامعه با گرایش روزافزون جوانان برای ورود به دانشگاه ها مواجه بوده و این روند همچنان ادامه دارد. این مساله به حدی رسیده که امروز در بسیاری از رشته های دانشگاهی که جوانان از آنها فارغ التحصیل میشوند، بازار کاری وجود ندارد و به اصطلاح بازار کار بسیاری از رشته اشباع شده است.
۵.۷ میلیون نفر درس خواندند تا مدرک بگیرند
باقی ماندن این شرایط درباره اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی و بی توجهی دانشجویان به لزوم کسب مهارت های شغلی مورد نیاز بازار کار، باعث شده تا همواره نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی که انتظار می رود باید در وضعیت مناسبی باشد، بیش از سایر گروه ها در کشور باشد.
بنابراین یکی از دغدغه های کنونی کشور افزایش فارغ التحصیلان و دانش آموختگان آموزش عالی و جذب آنان در بازار کار است. در این میان، از یکسو خیل عظیم دانش آموختگان دانشگاه ها در کشور و رشد قابل توجه آنان و از سوی دیگر ناسازگاری مهارت های گروهی از آنان با فرصت های شغلی موجود، این احتمال را تقویت کرده که این ظرفیت و فرصت بزرگ، تبدیل به تهدیدی بزرگتر شود.
در همین راستا با نگاهی به نرخ بیکاری در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی مهم ترین سوالی که به ذهن می رسد این است که دانش آموختگان چه رشته هایی بیشترین درصد بیکاران جامعه را تشکیل می دهند؟
از حدود ۱۱.۲ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل در کل کشور، متاسفانه ۵.۷ میلیون نفر (۵۱.۴ درصد) غیرفعال هستند. به عبارت دیگر بیش از نیمی از جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دانشگاهی هیچ نقشی در تولید ندارند. همچنین ۴.۴ میلیون نفر (۳۹ درصد) شاغل و ۱.۲ میلیون نفر (۹.۲ درصد) بیکار هستند.
۶ گروه از بیکارترین رشته های تحصیلی
در سال ۱۳۹۲ حدود ۵.۹ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل را مردان تشکیل داده اند که متاسفانه ۲.۳ میلیون نفر (۳۹.۰ درصد) از آنان غیرفعال هستند. همچنین حدود ۵.۱ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل به زنان اختصاص دارد که از این جمعیت نیز حدود ۳.۴ میلیون نفر جمعیت غیرفعال (۶۵.۶ درصد) بوده اند.
نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل در سال ۱۳۹۲ برای گروه مردان و زنان در کل کشور ۱۸.۹ درصد برای گروه مردان ۱۲.۸ درصد و برای گروه زنان ۳۱.۳ درصد بوده است. بیشترین نرخ بیکاری در گروه مردان در بین گروه های عمده رشته تحصیلی، به ترتیب مربوط به رشته های تحصیلی علوم کامپیوتر (۲۲.۳ درصد)، صنعت و فناوری (۲۱.۸ درصد) و معماری و ساختمان سازی ۲۰.۸ درصد است.
همچنین نرخ بیکاری در گروه زنان در بین گروه های عمده رشته تحصیلی، به ترتیب مربوط به رشته های تحصیلی حفاظت محیط زیست ۵۷.۷ درصد، کشاورزی، جنگلداری و شیلات ۵۶.۲ درصد و معماری و ساختمان سازی ۵۵.۵ درصد بوده است.
بر اساس این نتایج، بیشترین نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دانشگاهی به ترتیب به استان های لرستان ۲۹.۵ درصد، کهگیلویه و بویراحمد ۲۷.۸ درصد و فارس ۲۷.۱ درصد اختصاص دارد. همچنین کمترین نرخ بیکاری مربوط به استان هرمزگان ۶.۲ درصد است.
نظر کاربران
ز گهواره تا گور دانش بجوی بعد برو هندونه بفروش
پاسخ ها
ز گهواره تا گور دانش بجوی بعد برو گور کن بشو
خب دوست عزیز توی این مملکت همینه دیگه.
من گوركن و هندونه فروش شدن تو خاك كشورم رو به پادشاهي تو هيچ كشوري نميدم
نمیخوام این رو به همه تعمیم بدم ولی فارغ التحصیلی که مهارتی ندارد به درد بازار کار نمیخورد.اندوختن علم ارزش نیست توانایی استفاده از آن ارزش است که چنین مهارتی در دانشگاه های ما آموزش داده نمیشود
پاسخ ها
وقتی واسه آبدارچی شدن سابقه میخوان از کجا تجربه بیاریم؟؟؟
باید از دانشگاه مهارت رو بهمون یاد بدن. ولی متاسفانه دانشگاههای ما فقط تئوری آموزش می دن. بعد که وارد بازار کار میشیم میبینیم که تو دانشگاه هیچ چیز یاد نگرفتیم.
وقتی هی هی فرت و فرت دانشگاه میسازند حتی تو ناکجا آباد سفلا بهتر از نمیشه
خیلی از فارغ التحصیل های حالا بیسوادن
طرف میشناسم دیپلمش رو با تک ماده قبول شده و اکثر درسارو تو کنکور منفی زده یا زیر 10 درصد داره بعد دانشگاه قبول شد الانم داره مهندسی معماری میخونه!!!!!!!!!!!!!!
پاسخ ها
مسئله اصلا این نیست که.
ربطی به کیفیت دانشگاه ها نداره کلا سیستم آموزشی مان از بنیان ایراد داره.
نور به قبر عزیزات بباره حرف دل منو زدی/.
باید به جوانان آموخت که باید برای کسب روزی تلاش کرد و وارد بازار کار شد و لزوما جوان نباید فکر کند در راستای رشته تحصیلی خودش کارکند.
بزرگتر های ما با شاگردی کردن و کار کم مزد یا بی مزد سعی می کردند حرفه ای بیاموزند و وارد بازار شوند همان رویه الان هم قابل استفاده است.
کسب روزی حلال از هر راهی حلالی معقول و منطقی و پسندیده است حتی اگر مرتبط با رشته تحصیلی نباشد.
فقط باید جوانان تلاش کنند ترجیحا عمری که برای تحصیل می گذارند بدرد آینده شان هم بخورد این با کمک خانواده ها و آموزش و پرورش انجام پذیر است.
البته اگر بتوان از کودکی راهی برای تعیین استعداد بچه ها داشته باشیم به خوبی می توانیم آنان را به سویی که استعداد ذاتی دارند هدایت کنیم. چند سالی موسسه هایی با این هدف تاسیس شده اند که متاسفانه به شدت توسط سازمانهای دولتی تحت فشار قرار گرفتند. بهتر است سازمان آموزش و پرورش دنبال راهی برای این منظور باشد و به جای مخالفت سعی کند با نوآوری و جهت دهی به این مراکز هدف بزرگی که همان کشف استعداد ذاتی فرزندانمان است را بیابیم تا در آینده برایشان درست برنامه ریزی کنیم
انتخاب رشته بدون شناخت هم عامل بیکاری است. افرادی را در دانشگاه تهران می شناسم که سال گذشته در رشته علوم کامپیوتر قبول شدند و وقتی استاد از انها ایمیل خواست تا تمرین بفرستد . نمی دانستند چطور ایمیل بسازندو الان بعد از دو ترم به زحمت درسها را پاس می کنند . این وضعیت دانشگاه تهران است ولی دانشگاه پیام نور و ازاد ناکجا اباد که علوم کامپیوتر می خوانند دیگه در چه وضعیتی هستند؟
پاسخ ها
من خودم تا پنجم دبستان سواد دارم هیچ تخصصی هم در کامپیوتر نداشتم و کسی هم بهم نشون نداده الان نزدیک ب 90 درصد کارهای کامپیوتری را بلدم و مدت زمانی هم هست در راه هکر شدن گام برداشتم.آقا دانشگاه کیلویی چنده ها آدم باید بگردد وببیند در چ رشته ای خلاقیت دارد و علاقه ها.با تشکر.بای
بايد درب دانشگاه آزاد را پلمپ كنيد فقط تو پول گرفتن استاده و آخر سر هم بعد از 4 سال الافي يه مدرك الكي ميده كه به هيچ دردي نميخوره !
انتظار دیدن رشته هایی مثل ادبیات، تاریخ باستان شناسی یا برخی از رشته های علوم پایه رو داشتم. دقیقا رشته هایی رو گفتین که مهارتی هستن.
از قدیم می گفتند .بچه جون درس نخوان .... بیکارند.زمان ما قدیمی تر ها به دیپلمه ها می گفتند.حالا که به دکترا میگن.
رشته هایی مثل تاریخ،جغرافی،فلسفه و ... هم باید به لیست بالا اضافه کرد
الحمدلله فقط سهمیه وپارت لازمه والسلام
مشکل بیکاری از سیستم آموزشی کشوره قرار نیست همه برن دانشگاه که وضع اینطور بشه...
ای کاش ای کاش دانشگاه نمی رفتم وهمان روز یک شغل فنی یاد می گرفتم الان بیکار وخجالت نمی کشیدم الان فرقی بین یک کارگر ساده و فارغ التحصیل نمی بینی به خدا خیلی پشیمانم عمرم رفت و همیشه دنبال کارم خسته شدم پند من را قبول کنید سعی کنید همین الان یک کار یاد بگیرید گول نخورید
دانشگاه ها در واقع تولید کننده علم نیستند.وبه یک بنگاه اقتصادی ودر آمد زا برای صاحبان آنها تبدیل
شده لذا کیفیت فدای کمیت شده.و آموزشها در سطح
بسیار پایینی قرار دارد.که نتیجه نا مطلوبش را در جامعه
می بینیم.
پاسخ ها
ایول رضا جون البته باید میگفتید تبدیل ب یک بقالی شده کا ملا در دست دلالان قرار دارد(دکه)
مشگل اصلی زیاده خواهی فارغ التحصیلان وازهمه مهمترعدم برنامه ریزی مسئولان امربرای پرنمودن خلاء فرهنگ کارآفرینی ومهارت آموزی ومشاغلی که درصنایع کوچک یدون هیچ توجهی مانده وبازارتقاضایشدت به آن نیازدارد
درگذشته به سختي وارد دانشگاه ميشدي وآنجا با استادهايي طرف ميشديد كه دانش اونها بروز بود بعد تاز بعد از فارغ التحصيلي باتوجه به ضريبي كه متقاضيان كار نسبت به رشته هاي تحصيلي ميخواستند دانشگاه رفته هم كم بود وآنها وارد بازار كار ميشدن وكلي تجربه عملي مي ا'وختن تا بعدش بتونن كرسي بالاتر داشته باشن الان هم دانشگاها درس درستي نميدن هم هركي پول داشتهه باشه وارد دانشگاه ميشه وهم خروجي داشگاه ها بيشتر از ورودي بازار كاره
فارس دیگه چرا...!
زمانیکه خود استاد کار عملی نکرده چطور میتونه به دانشجو کار یاد بده و اگر هم اصرار بکنی مثل من باید ترک تحصیل کنی( در مقطع دکتری )
استخدام شدن توی جامعه مابستگی به پارتی داشتن داره نه تحصیلات
پاسخ ها
ایول زهرا گلی خوب امدی و حقیقت.آقایون و خانمها لازم ب ذکر است که فقط بند پ خود را محکم کنید بقیه کارها و مشلات حله.حححححححح
توی یکی از شهرهای اطراف ما توی یکی از روستاهاش دارن دانشگاه آزاد می سازن
پاسخ ها
عزیز اصلاح طلب بگو دارند دکه درامدزایی درست میکنند ها نه دانشگاه ها.
من خودم از اون دسته های درس خونده بیکار هستم.واقعیت اینه که همه دنبال کار پشت میزی هستند و ظرفیت مملکت محدود اما اونایی که واقعا درس خوندن سر کارن بیکار ها مثل من اون تنبلای دانش گاهی هستن.
کارپیدا کردن عرضه میخواهد و باید ارتباطات راگسترش داد.
پسرا ن بیکار با دختران شاغل و دختران بیکاربا پسران شاغل ازدواج کنند،مشکلی نیست عزیزان.
الان برای موفقیت در کارها باید سه پ داشته باشی
پررویی - بارتی - پول
اگر یکی از اینا رو داشته باشی بقیه مشکلات حله