اولین شوک قیمتی بازار در سال جدید
بازار میوه و تره بار در سال ۱۳۹۳ بالا و پایین زیادی داشت و نوسانات زیادی را تجربه کرد که گاه به زیان مردم بود و گاه تولیدکنندگان را متضرر کرد؛ در این میان موز با افزایش ۳۰ درصدی قیمت، کمترین و پرتقال با افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت، رکورددار بیشترین نوسان قیمتی در بازار میوه سال گذشته بودند.
حال و روز بازار میوه و تره بار در سالی که گذشت پر نوسان بود و با قیمتهای نجومی در برخی از اقلام مواجه بود؛ به گونه ای که از اولین ماههای سال گذشته تا اسفند ماه همچنان این روند ادامه داشت. البته برخلاف فضای کلی حاکم بر بازار برخی میوه ها مانند سیب، کیوی و تا حدودی خیار بازاری با ثبات نسبی را داشتند.
سیبزمینی اولین شوک قیمتی بازار امسال
فروردین پارسال که مسوولان وزارت جهاد کشاورزی از ثبات بازار میوه و تره بار و جلوگیری از واردات میوههای مختلف در ایام نوروز خبر می دادند، سیب زمینی به اولین سوژه تبدیل شد، چرا که این محصول به گفته مسوولان و تولیدکنندگان با کمبود مقطعی مواجه شده بود و قیمت آن در آن ایام به حدود کیلویی ۴۰۰۰ تومان رسید. البته دلایل مختلفی برای کمبود مقطعی آن از کاهش تولید تا افزایش صادرات آن نیز مطرح شد.
البته بازار سیب زمینی طی ماههای پایانی سال گذشته با نوسان کمتری مواجه بود؛ به گونه ای که طی سه ماه پایانی سال گذشته قیمت این محصول در بازار خرده فروشی کیلویی هزار تا ۱۵۰۰ تومان در نوسان بوده است.
گوجه فرنگی از ۵۰۰۰ تا ۵۰۰ تومان
پس از سیب زمینی، گوجه فرنگی بود که قیمتهای آن از ۱۵۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان در ۹ ماهه منتهی به زمستان سال ۱۳۹۳ تغییر کرد. گوجه فرنگی که تا پیش از فصل سرما قیمتهای بالایی را تجربه کرده بود، در فصل زمستان با توجه به وفور عرضه این محصول به بازار قیمت آن به تدریج کاهش یافت تا این که کشاورزان حتی نتوانستند هزینه برداشت و حمل این محصول تا بازار عمده فروشی را از فروش محصولشان به دست بیاورند.
نرخ خرید این محصول از کشاورزان به کیلویی کمتر از ۳۰۰ تومان و قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی در اواخر بهمن و اوایل اسفند ماه به حدود ۵۰۰ تومان در بازار مصرف رسیده بود که البته در ادامه خرید تضمینی این محصول از سوی سازمان مرکزی تعاون روستایی تا حدودی سبب ایجاد تعادل در بازار این محصول به نفع تولیدکنندگان شد به کیلویی حدود هزار تومان رسید.
افزایش ۶۰ درصدی قیمت سیب در سال جاری
سیب که تولید حدود سه میلیون تنی آن همواره راه را برای صادرات آن نیز باز می گذارد، نوسان حدود ۶۰ درصدی را طی ۱۲ ماهه سال گذشته پشت سر گذاشت؛ به گونه ای که قیمت این محصول در فروردین ماه امسال حدود کیلویی ۲۰۰۰ تومان بود و در آستانه نوروز هر کیلوگرم سیب درجه یک قرمز و زرد در بازار به بیش از ۵۰۰۰ تومان رسید که نشان از افزایش قیمت ۶۰ درصدی این میوه صادراتی دارد.
پرتقال از افزایش ۲ برابری قیمت تا قاچاق ترکیهای
پرتقال هم که تولید بیش از دو میلیون تنی و مستمر آن همواره سبب می شود به غیر از صادرات به عنوان یکی از میوه های اصلی سفره های نوروزی شناخته شود، ابتدای زمستان هر سال روند ذخیره سازی آن به همراه سیب آغاز می شود اما این محصول صدرنشین میوه های پارسال و ایام شب عید امسال از نظر قیمتی بوده است؛ به گونه ای که قیمت آن در فروردین پارسال از کیلویی ۲۵۰۰ تا حدود ۴۰۰۰ تومان در نوسان بود و قیمت آن در آخرین روزهای سال ۱۳۹۳ تا بیش از ۸۰۰۰ تومان رسید.
البته در این میان برخی به دنبال واردات این محصول به دلیل آنچه که کمبود ناشی از سرمازدگی سال گذشته اعلام می کردند، بودند اما مسوولان وزارت جهاد کشاورزی با قاطعیت اجازه واردات این محصول را نداده اند که البته در ادامه مردم شاهد قاچاق و واردات چمدانی مرزنشینان پرتقال از مصر و ترکیه و عرضه آشکار آن در میادین رسمی بازار میوه و تره بار و در جایگاه های عرضه میوه های دولتی بودند.
بگذریم از این که بازار شب عید پرتقال کاملا رها شده و خبری از دستگاه های نظارتی نبود و همین اتفاق باعث شد تا قیمت این محصول از حدود ۸۰۰۰ تا ۱۱ هزار تومان در نوسان باشد.
نوسان ۵۰ درصدی قیمت کیوی ۹۳ در بازار
کیوی هم که به گفته مسوولان وزارت جهاد کشاورزی با افزایش تولید مواجه شده و میزان تولید آن در سال گذشته به حدود ۳۰۰ هزار تن رسید، بازار نسبتا پر نوسانی را داشت، چرا که در اولین ماه پارسال هر کیلوگرم کیوی درجه یک حدود ۲۵۰۰ تومان عرضه می شد و قیمت آن در اسفند ماه و حتی روزهای واپسین سال گذشته به حدود ۵۰۰۰ تومان رسید.
موز وارداتی در ردیف کمترین نوسانهای قیمتی
جالبتر از همه این موارد این که موز به عنوان یکی از محصولات وارداتی به کشور با کمترین نوسان قیمتی در بازار میوه و تره بار سال ۱۳۹۳ مواجه شد؛ به گونهای که قیمت این محصول در ابتدای سال گذشته کیلویی حدود ۴۶۰۰ تومان بود که با نوسان حدود ۳۰ درصدی در هفته پایانی سال گذشته به حدود ۶۰۰۰ تومان رسید.
میوههای نجومی ۹۳
در میان انواع میوه و تره بار عرضه شده در بازار سال گذشته برخی از آنها با قیمتهای نجومی عرضه می شدند که البته در ماههای مختلف قیمتشان متغیر بود که می توان به قیمت ۱۲ هزار تومانی لیموشیرین، ۱۶ هزار تومانی لیموترش، ۸۵۰۰ تومانی انار، ۱۱ هزار تومانی نارنگی، ۸۰ هزار تومانی چغاله بادام و غیره اشاره کرد که البته این قیمتها در ماه پایانی پارسال متفاوت بود.
در این میان وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید و تامین بازار محصولات کشاورزی بهتر است فعالتر از گذشته نسبت به نوسانات قیمتی میوه و تره بار در بازار حساسیت به خرج دهد تا بتواند وظایف جدیدش را در راستای قانون تمرکز وظایف بازرگانی بخش کشاورزی را به بهترین شکل ممکن اجرایی کند و بازار با ثباتتری از محصولات کشاورزی مورد نیاز مردم را برای آنها فراهم کند و دستگاه های نظارتی و تعزیراتی نیز باید همکاری بیشتری با این وزارتخانه داشته باشند به جای اینکه به دنبال مقصر گرانی محصولات کشاورزی در بازار باشند باید با گرانفروشان برخورد کنند.
نظر کاربران
با سلام و با تبريك سال نو
اولأ كه هنوز زمان مي بره تا شما سال 1394 رو جايگزين سال 1393 كنيد .
ثانيأ ما الان مسئله روز موضوع مذاكرات است و بس . يعني چي گرون شدن گوجه فرنگي و سيب زميني و سيب و اين جور چيزارو مطرح مي كنين . الان مملكت فقط روي دور مذاكرات مي چرخه . يعني اگر گوجه فرنگي انشاا... گيلوئي 20 هزار تومن هم بشه مهم نيست . مهم مذاكرات است و بس . با اين مقاله هاتون جوك تعريف مي كنين ؟ تازه تورم وقتي به 14.5 درصد برسه ما بايد شاهد اين جور مسائل بشيم . شما قبول نداريد ؟ اول مذاكرات بعد تورم . دلايل به اين راحتي رو نمي دونستين . متأسفم .
سال نو شما مبارك . دوستتون دارم
با تقديم احترام
پاسخ ها
خوبي؟
خوب معلومه آقایون محصولات کشاورزی روصادرمیکنند که موجب کاهش عرضه وافزایش تقاضا میشه طبیعتا همون محصول چندبرابر قیمت به دست مصرف کننده میرسه آخرسال هم ازافزایش صادرات غیرنفتی خبرمیدن !!!!!آقایون باسواد صادرات به شرطی توجیه اقتصادی داره که به اقتصاد داخلی(جیب مردم)صدمه نزنه