طرح مجلس برای مقابله با تحریم های جدید
در روزهای گذشته، کنگره آمریکا، بار دیگر اعمال تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار خود قرار داده است؛ البته رئیس جمهور آمریکا نیز در واکنش به این کار، در سخنرانی سالانه خود اعلام کرد، هر گونه تحریم علیه ایران را وتو خواهد کرد و اجازه نخواهد داد، ایران از طریق کنگره تحریم شود.
البته این ماجرا به اینجا ختم نشد و وزارت امور خارجه ایران نیز به این اقدامات واکنشهایی نشان داد، به گونه ای که محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در میزگردی در نشست سالانه داووس با اشاره به این موضوع گفت: تحریمهای جدید کنگره آمریکا علیه ایران، باعث از میان رفتن طرح اقدام مشترک میشود که سال گذشته در ژنو درباره آن توافق کردیم. رئیس جمهور آمریکا قدرت وتوی آن را دارد، ولی پارلمان ما نیز اقدام متقابل خود را انجام می دهد.
وی درباره این اقدام مجلس شورای اسلامی ادامه داد: من نمیدانم نمایندگان چکار خواهند کرد! این به عهده نمایندگان مجلس است. آنان به صراحت گفتهاند، اگر کنگره آمریکا این طرح را تصویب کند، آنان نیز طرحی تصویب میکنند که از دولت خواهد خواست در صورت اجرای عملی تحریمها علیه ایران، ما نیز میزان غنی سازی خود را افزایش بدهیم.
ظریف در ادامه اظهار داشته است: تحریمها باعث نشدند که دولت ما بر سر میز گفت وگوها بیاید. اگر تحریمها دولت ما را به مذاکره سوق داده بود، اکنون باید میز مذاکره را ترک میکردیم. ما میخواهیم ماهیت و پویایی روابطمان را تغییر بدهیم و اگر چنین اتفاقی روی بدهد، برای همه بهتر خواهد بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز با حمایت از این گفتههای وزارت خارجه، بار دیگر طرحی را که مدتها پیش به دلیل توافقات انجام شده در ژنو، مسکوت نگاه داشته بودند، در دستور کار خود قرار دادند و با تکمیل بخش های مختلف آن، درصددند که در صورت تصویب تحریمهای جدید علیه ایران، آن را مصوب کرده و به مرحله اجرا درآورند.
در همین زمینه، سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی بیان داشت: مجلس از قبل برای غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد برنامه داشته و وزیر امور خارجه کشور نیز با توجه به اطلاعی که از قبل در این مورد داشت، اظهارنظر کرده است. آقای ظریف از طرح مجلس کاملاً آگاه بود و تعامل کاملی بین دولت و مجلس در این زمینه وجود دارد.
وی در توضیح این طرح گفت: مجلس از قبل طرحی را آماده کرده بود تا در صورت عدم توافق و نرسیدن به یک وجه اشتراک در مذاکرات هستهای، جمهوری اسلامی غنی سازی اتمی را تا ۶۰ درصد برساند و راه خود را ادامه دهد. البته این طرح با توجه به اینکه در توافق ژنو حاصل شد و مذاکرات در حال انجام است، مسکوت ماند.
وی ادامه داد: اما با اظهارنظرها و تهدیداتی که اخیرا در کنگره، مبنی بر وضع تحریمهای جدید علیه ایران صورت گرفته است، نمایندگان به ویژه کمیته هستهای مجلس، اقدام به تهیه طرح جدیدی کردهاند که کاملا علمی، دقیق و جامع است و روند غنی سازی را در حد مورد نیاز افزایش میدهد.
وی درباره سخنان اوباما که گفته بود در صورت تصویب تحریمهای جدید در کنگره، آن را وتو خواهد کرد، خاطرنشان کرد: آقای اوباما میداند در صورت تصویب و اجرای تحریمهای جدید علیه ایران، سوت پایان مذاکرات و شکست مذاکرات زده خواهد شد. این شکست را آمریکاییها باید بپذیرند، زیرا آنها بودند که بر خلاف توافق ژنو علیه ایران تحریم جدید وضع میکنند؛ بنابراین، در این شرایط، اوباما تلاش میکند همه قدرت خود را برای جلوگیری از تحریمهای جدید به کار گیرد.
وی در پایان راجع به انگیزه کنگره امریکا از اعمال تحریمهای جدید گفت: من انگیزه آنها را نمیدانم، ولی مجلس ایران تصمیم جدی دارد و این تنها یک مقابله به مثل ساده نیست. اگر آنها بخواهند تحریم جدید تصویب کنند، ما در مجلس این لایحه را تصویب خواهیم کرد.
ارسال نظر