اظهارات مهم بشار اسد در سال ۲۰۱۴
با شروع سال ۲۰۱۵ میلادی و پایان ۲۰۱۴ با خیلی از حوادث مختلف در کشورهای جهان از جمله سوریه روزنامه الاخبار لبنان به جمع آوری بخشهایی از مهمترین اظهارات بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در خصوص محورهای مختلفی از جمله جبهه کشورهای متخاصم سوریه پرداخته است.
بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در سال ۲۰۱۴ در اظهاراتش به مناسبتهای مختلف از جمله اظهاراتی که در دیدار با اعضای حزب بعث داشت به مسائل مختلفی از جمله دیدگاهش درباره اوضاع منطقه و جهان بعد از ظهور داعش و نیز جبهه کشورهای متخاصم سوریه چون آمریکا و ترکیه، طرح استفان دی میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه برای متوقف کردن کشتارها در حلب و ارزیابیهایش از همپیمانان روس و ایرانی خود پرداخته بود.
داعش
به عنوان مثال بشار اسد در دیداری که با اعضای حزب بعث در استان طرطوس در بیستم نوامبر ۲۰۱۴ داشت در خصوص داعش عنوان کرده بود: در حال حاضر آن چیزی که مرحله کنونی را متمایز کرده تشویش و تشنج است و در این مرحله تمام کشورهای منطقه به سمت گرداب نابودی حرکت میکنند که بهای آن را غرب پرداخت خواهد کرد. در مرحله کنونی تناقضاتی مهم وجود دارد که از جمله آنها اختلاف میان جبهه دشمنان است.
آمریکا امروز علیه ترکیه است و ترکیه میخواهد منطقهای جداگانه ایجاد کند و آمریکا مخالف این مساله است. ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان غرب را به اطمینان به اخوان المسلمین تشویق میکرد و بعدها مشخص شد که هیچ فرقی میان اخوان المسلمین و گروههای تندروی القاعده وجود ندارد و همه آنها یک مضمون را به اشکال مختلف نشان میدهند و این تناقص نیز میان ترکیه با کردها و کردها با کردها نیز شدت گرفته و کردها شعارهایی علیه مسعود بارزانی، رئیس منطقه کردستان عراق سر دادهاند که نشان از تناقض میان کردهای سوریه و عراق و کردها با عراق داشت. اما در این میان داعش با همه اختلاف داشت و کشورهای حامی تروریسم نیز همه با یکدیگر دچار اختلاف هستند و تنها محور توافق میان این کشورها وحدت نظرشان برای آسیب رساندن به سوریه، براندازی دولت و نظام سوریه است.
بشار اسد همچنین درباره صفبندی کشورهای دشمن سوریه علیه دمشق گفته بود: این کشورها به معنای واقعی کلمه نگران به نظر میرسند و فاقد دیدگاهی مشخص هستند و ما نمیدانیم تا کی ممکن است تصمیمی نادرست اتخاذ کنند. اما در این لحظه و در زمان حاضر گرایش جهان، گرایشی مثبت است که اروپا در این میان نقشی غیرفعال دارد و دولت آمریکا نیز به نوبه خود دچار اختلاف نظر است. وزارت خارجه آمریکا گرایش خود را دارد و ارتش به سمت و سوی گرایشی دیگر است و کاخ سفید نیز دیدگاههای خود را دنبال میکند.
اسد در ادامه اعلام کرده بود: اختلافات در آمریکا نشان از این دارد که آمریکاییها احساس میکنند از سوی همپیمانانشان فریب خوردهاند و علنا اعلام میکنند که از سوی قطر، ترکیه و عربستان فریب داده شدهاند. چرا که در ابتدا برای آمریکا چنین ترسیم شد که مساله سوریه مسالهای آسان است و تنها نیاز به اندکی فشار برای برکناری نظام حاکم است تا نظامی "دموکراتیک" که دست نشانده غرب باشد برپا شود. اما زمانی که دریافتند براندازی نظام سوریه ممکن نیست طرح بقای نظام سوریه با تغییر شخص رئیس جمهور مطرح شد اما انتخابات ریاست جمهوری برای این افراد ضربهای شدید بود اگرچه در ظاهر به مشروعیت آن اقرار نکردند اما در باطن همه به قانونی بودن این نوع انتخابات معترفند.
رئیس جمهوری سوریه در اظهاراتش در خصوص اوضاع متشوش آمریکا نیز گفته بود: ماهیت سوریه چیست؟ هنوز نفهمیدهایم و هنوز تروریسم را درک نکردهایم. ما روی اخوان المسملین و قدرتشان برای جمع کردن جامعه اسلام در مقابل لائیکها شرط بستیم اما دریافتیم که با تندروها معامله کردیم.
بشار اسد همچنین آمریکا، غرب و همپیمانانشان را در حالت نابودی کامل توصیف و اعلام کرده بود: این کشورها در حال عقب نشینی و تغییرات کند هستند و از بسیاری اظهارات خود در تصویر کردن سوریه به عنوان دولت شیطانی در افکار عمومی غرب عقبنشینی کردهاند و این عقبنشینی نیاز به زمان بیشتر دارد و با اینکه بسیار کند است بسیاری از غربیها برای ارتباط با ما و دیدارهای بدون پایان پیشقدم شدهاند و این دیدارها با نظارت برخی از سران عالی رتبه از جمله مسئولان وزارتخانهها و روسای سازمانهای اطلاعات صورت گرفته است. در تمامی این دیدارها برای ما مشخص شد که دشمنان سوریه درباره حوادثی که در داخل سوریه در حال اتفاق افتادن است اختلاف نظر دارند و جریانهایی که خواهان گشاده رویی در برخورد با سوریه هستند همان گروههایی هستند که ما با آنها در شناخت سطوح عالی سیاست همنظریم.
حرکت چرخشی کند آمریکا
پس از شکست انتخابات میاندروهای در آمریکا دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری این کشور آرام آرام عقبنشینی از موضع خود را آغاز کرد و تنها لفظا دیگر از تغییر شخص رئیس جمهور در دمشق صحبت نکرد بلکه این سوال را مطرح میکرد که اگر اسد برود چه کسی خواهد آمد؟ داعش؟ اما گزینهای برای جایگزینی اسد وجود ندارد. اوباما در اظهاراتی علنی خود اقرار کرد که مخالفان میانه روی سوری مخالفانی متوهم هستند و به ناقدان خود گفته است اگر میخواهید ۵۰۰ میلیون دلار به دست بیاورید آن را به دست بیاورید اما به چه کسی خواهید بخشید.
جو بایدن، معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز اعلام کرد که دوستان ما در ترکیه و کشورهای حوزه خلیج فارس همان کسانی هستند که تروریسم را در سوریه خلق کردند و عذرخواهیهای بعدی هیچ ارزش سیاسی ندارد. ارتش آمریکا نیز اقرار کرده که ارتش سوریه تنها ارتشی است که با تروریسم به صورت جدی مبارزه میکند. اما ما هرگز با ارتش سوریه تعاملی نخواهیم داشت.
اسد تاکید کرده بود: ما در مقابل تحولی بزرگ در موضع غرب در قبال درگیریهای سوریه قرار داریم. به این معنا که امور و کارها به سمت و سوی راحتتری در حال حرکت است ولی واشنگتن گرچه در مواضع خود تحولاتی ایجاد کرده اما هدف نهاییاش سلطه بر سوریه و تحمیل خواستههای خود است به این معنا که آمریکاییها امروز خواهان حضور داعش نیستند و میخواهند داعش هرچه سریعتر سر به نیست شود تا جای آن را گروههایی که از آنها به عنوان گروههای میانهرو یاد میکنند، پر کنند.
اما سوالی که مطرح است این است که از کجا این گروهها را خواهند آورد کسانی که در میدانها مبارزه میکنند در حقیقت گروههای تندرو تحت عناوین مختلف هستند و فرق میان آنها تنها به حقوق و مستمریهایی که از سوی سازمانها دریافت میکنند مربوط میشود و در نهایت باید بگویم که آمریکا و کشورهای غربی روزی به این حقیقت خواهند رسید که جای خالی در سوریه وجود دارد که کسی جز ارتش سوریه آن را پر نخواهد کرد.
مساله کردها
در پی شکستهای آمریکا در سوریه آمریکاییها با استفاده از برگه برنده کردها از طرحهای فدرالی در سوریه حمایت خواهند کرد و این مساله عاملی برای اعمال فشار بر سوریه در آینده خواهد بود، اما در واقعیت این اهداف هیچ فایدهای ندارد و هرگز به پیروزی منجر نخواهد شد چرا که غیرمنطقی است و کردها در منطقه الحسکه به عنوان بزرگترین منطقه تجمع این اقلیت حضور دارند و تعداد آنها از ۳۶ درصد ساکنان این منطقه تجاوز نمیکند.
اسد همچنین تاکید کرده بود: ما از همان ابتدای آغاز بحران سوریه به صد هزار تن از کردها تابعیت داده و اجازه دادیم زبان کردی در مدارس تدریس شود و این اقدامی منطقی است اما کردها میخواهند که متن قانون اساسی براساس خواستههای آنها تنظیم شود و ما به آنها گفتیم این اقدام باعث تفرقه و گسستگی در سوریه میشود.
قطر و ترکیه
اسد در اظهارات خود به سازمانهای کشورهای حوزه خلیج فارس اشارهای نمیکند و مشخص است که موجی از آشتی میان کشورها با سوریه آغاز شده و در اظهارات خود تنها قطر را به عنوان بانک تروریسم توصیف میکند. اما آنچه در حال حاضر و فعلا خطرناک است طرح ترکیه و اردوغان است که به معنای واقعی کلمه طرحی اخوانی برای پاکسازی منطقه و قرار گرفتن اخوان المسملین به عنوان رهبران منطقه و حاکمان آن به شیوه خلافت عثمانیها است.
اسد با بیان اینکه ترکیه تلاش میکند که منطقهای حائل در شمال سوریه ایجاد کند، گفت: ما موفق شدیم حلب را آزاد کنیم و طرح اردوغان با این اقدام به شکست انجامید و اگر خدا بخواهد کارها در حلب بهتر پیش رفته و موفقیتهایمان روز به روز بیشتر میشود.
دی میستورا ... و طرح حلب
اسد در خصوص این طرح نیز گفته بود: ما به فرستاده جدید سازمان ملل هم گفتیم که اگر میخواهید ما به ژنو ۳ و ۴ هم برویم میرویم اما اگر دنبال نتیجه هستید نتایج داخل سوریه است. برای ما بهتر است که با شهروند مسلحی که سلاح علیه ما حمل میکند مذاکره کنیم تا با مزدورانی که توسط کشورهای دشمن سوریه حمایت میشوند.
اسد در ادامه گفت: ما روند آشتی را آغاز کردهایم و دمشق در وضعیت نسبی نسبتا خوبی قرار دارد و در حمص روند آشتی به خوبی در حال پیشروی است و در حلب مذاکرات برای خارج کردن گروههای مسلح درست مشابه حمص ادامه دارد و میبینیم که طرح دی میستورا برای پایان دادن به کشتارهای حلب کاملا با اقدامات ما همخوانی دارد و هر چه غیر از آن کاملا بیاساس است و ما ترجیح میدهیم که طرح دی میستورا در وهله اول ترکیه را به پایان دادن حمایتهایش از گروههای مسلح وادار کند.
اسد همچنین تاکید کرد که وظیفه کنونی مردم سوریه تمرکز بر روند آشتی است که در داخل سوریه در حال انجام است.
روسیه
بشار اسد در قبال روسیه و مواضع مقامات این کشور تاکید کرده بود: ما اطمینان داریم که روسیه به شکلی پایدار با ماست و مواضع این کشور مواضعی پایدار است و تغییر نمیکند چنانکه بارها در شورای امنیت و عرصههای بینالمللی از ما حمایت سیاسی کرده و از نیروهای مسلح سوریه حمایت نظامی به عمل آورده است. اما هرگز در داخل سوریه دخالت نظامی نداشته و این ما هستیم که باید در نهایت از خودمان دفاع کنیم.
ایران
اسد در خصوص ایران نیز معتقد بوده است، درباره روابطمان با ایران باید بدانیم که دلیل پیروزی ایران در عرصههای بینالمللی شیوه عملگرایی است که دنبال میکند. دشمنان سوریه عملا در خصوص پرونده سوریه شکست خوردند و باید بدانیم روابط ایران و سوریه روابطی استراتژیک است.
مصر
اسد در این باره نیز گفته بود: مصر تلاش میکند تا نقشی میانجیگرانه در سوریه ایفا کند و چیزی که مهم است ضربهای است که مصر به اخوان المسلمین زد و باعث شد این گروه و اسلام سیاسی در سراشیبی نابودی قرار بگیرد. ما میتوانیم نقش مصر را نقشی مثبت ارزیابی کنیم و روابطمان با نیروهای امنیتی مصر حتی در دوره محمد مرسی، رئیس جمهور برکنار شده مصر نیز خوب بود و در حال حاضر روابطمان با مصر تغییر کرده و این مساله اولا به روی کار آمدن عبدالفتاح سیسی ، رئیس جمهوری کنونی مصر و ثانیا به ضربههایی مربوط است که اخوان المسلمین در مصر متوجه آن شدند.
رئیس جمهور ... حزب بعث
اسد در این باره نیز گفته بود: به رغم گذشت چهار سال از بحران سوریه و بالا گرفتن فعالیتهای سیاسی و خروج برخی مناطق سوری از سلطه دولت هیچ جایگزین واقعی برای حزب بعث پیدا نشده است و حزب بعث تواناترین حزب برای گسترش دادن روابط میان گروههای اسلامگرا و اعراب است. سقوط اسلام سیاسی و نیز افزایش سطح سیاسی بازی و افزایش قدرت میانهروها در جامعه سوریه همگی برای حزب بعث فرصت احیای نقش خود را فراهم کرد. اما چیزی که لازم است تغییر مکانیزم حزبی است و ما به شیوههای جدید و زبان جدید نیاز داریم ما در گذشته چندان موفق نبودیم و بارها این را به مردم و طرفداران حزب بعث و غیر آنها اقرار کردهایم و من شخصا در نشستهای حزب حضور نداشتم چرا که این نشستها قانع کننده نبوده و نتیجهای نداشت به ما به عنوان یک حزب حاکم و حزبی فرصت طلب که خواستهاش رسیدن به قدرت است نگاه میشد اما بحران سوریه به ما کمک کرد تا در وظایف خود بهتر عمل کرده و حزب بعث را از فرصت طلبان پاکسازی کنیم و به جای سه میلیون عضو صد هزار عضو جایگزی کنیم و حزب بعث روز به روز قویتر خواهد شد. ما حزبی بزرگ با افکار، دیدگاهها و اندیشههای مختلف هستیم لذا لازم است دائما مذاکره کنیم تا به نتیجهای برسیم. ما خواهان فعالیت گروهها، ارائه طرحهایشان و ایجاد مکانیزمی برای ادامه همکاری بین همه سطوح حزبی هستیم.
ارسال نظر