سه سرعت گیر نوسان ارز در بازار
بازار ارز روز یکشنبه نیز شاهد نوسانهای شدید نبود تا تداوم کاهش دامنه افتوخیزها بیشتر به چشم آید. بررسیها نشاندهنده این است که دامنه نوسانات دلار از انتهای هفته گذشته کاهش یافته و قیمت این ارز در محدوده ۳۵۷۰ تا ۳۵۸۰ تومان قرار گرفته است.
برخی تحلیلگران و فعالان بازار محدود شدن دامنه نوسانات را ناشی از سه عامل «احتیاط بازیگران غیررسمی و کاهش معاملات بزرگ»، «اصلاح نرخ برابری دلار به درهم در بازار داخلی» و «عرضه محدود ارز برخی از صرافیهای بانکها» عنوان کردند. نکته جالب توجه این است که محاسبات نشان میدهد نوسانات دلار در دومین روز هفته، دامنه کمتری از میانگین تغییرات قیمتی این ارز در ۷ روز اول دیماه داشته است.
افزایش اندک دلار
در بازار دیروز قیمت شاخص بازار ارز به ندرت بر تابلوی صرافیها تغییر کرد و دامنه نوسانات دلار کمتر از روزهای قبل بود. دلار یکشنبه معاملات خود را با قیمت ۳۵۷۰ تومان آغاز کرد که تغییری نسبت به روز شنبه نداشت. با این وجود بهای دلار در ادامه تا حدی افزایش یافت و تا پیش از ساعت ۱۱ ظهر با ۱۰ تومان رشد به ۳۵۸۰ تومان رسید. پس از این افزایش نرخ دلار تا ساعت ۲ بعد از ظهر تغییری نکرد تا در این ساعت قیمت با ۵ تومان کاهش تا ۳۵۷۵ تومان یعنی تقریبا همان قیمت اول روز پایین آمد.
عامل اصلی این افت ورود صرافی بانکها و عرضه ارز به بازار بود. با افت نرخ فروش نقدی دلار، نرخ صدور حواله نیز کم شد و از ۳۶۰۰ تومان ابتدای صبح به ۳۵۹۰ تومان در ساعات پایانی بازار رسید. دیگر خبر روز گذشته این بود که بهای دلار در منطقه آزاد کیش بالاتر از قیمت دلار در بازار پایتخت بود. یکشنبه اسکناس سبز آمریکایی در بازار آزاد کیش به قیمت ۳۵۸۰ تومان معامله شد، قیمتی که اختلافی ۱۰ تومانی با قیمت بازار پایتخت داشت.
کاهندههای دامنه نوسان
چنان که اشاره شد گروهی از فعالان، کاهش دامنه نوسانات دلار و بازگشت آرامش به بازار ارز را ناشی از کاهش حجم معاملات، عرضه ارز برخی از صرافی بانکها و اصلاح نرخ برابری دلار به درهم عنوان کردند. به گفته آنها از پنجشنبه هفته گذشته احتیاط بیشتری بین بازیگران غیررسمی بازار حاکم شده و به تبع این مساله حجم معاملات بزرگ بازار محدودتر از دو روز کاری ابتدایی دیماه شده است. بهنظر میرسد عامل اصلی احتیاط این بازیگران ریزش قیمت دلار از ظهر روز چهارشنبه هفته قبل باشد.
قیمت دلار چهارشنبه گذشته به مرز ۳۶۰۰ تومان رسید، ولی از میانههای روز برخی از صرافیهای بانکها وارد بازار شدند و قیمت در مسیر کاهشی قرار گرفت. البته برخی دیگر از فعالان اعتقاد دارند کاسته شدن از دامنه نوسانات پس از چند نوسان سنگین طبیعی است و بازار معمولا پس از ورود به سطح جدید، به آرامی به تست قیمتی مشغول میشود.
یکی دیگر از عوامل کاهش تغییرات قیمتی دلار مربوط به اصلاح نرخ برابری ارزها و هماهنگ شدن قیمت دلار بازار داخلی با بازار دبی است. چهارشنبه گذشته بازار شاهد «آربیتراژ ارزی» بود. عامل دیگری که به کاهش نوسانات دلار کمک کرده عرضه ارز برخی از صرافیهای بانکها به بازار است. در روزهای اخیر صرافی بانکها با قیمتی کمتر از قیمت بازار به فروش ارز پرداختند و مانع از افزایش قیمت دلار شدند.
میانگین نوسان و رشد سکه
حالا محاسبات نشان میدهد دامنه نوسان دلار در دومین روز هفته کمتر از میانگین تغییرات قیمتی این ارز در ۵ روز کاری دیماه بوده است. دیروز قیمت دلار تنها ۵ تومان تغییر کرد و این در حالی است که جمع دامنه نوسانات قیمتی این ارز در دیماه و تقسیم آن بر ۵ روز کاری بیانگر میانگین ۱۳ تومانی تغییرات قیمتی دلار است. به این ترتیب در دومین روز هفته دامنه تغییرات قیمتی دلار ۸ تومان کمتر از میانگین نوسانات این ارز در هفت روز اول زمستان بود.
دیگر خبر مهم بازار در روز یکشنبه افزایش بهای سکه بود. سکه که روز شنبه تحتتاثیر افزایش بهای اونس به قیمت ۹۹۶ هزار تومان رسیده بود، روز گذشته قیمت ۹۹۷ هزار تومان را برای خود ثبت کرد تا نزدیک کانال قیمتی بعدی قرار گرفته باشد. با توجه به تعطیلی بازارهای جهانی طلا، رشد اندک سکه در روز یکشنبه را میتوان به نوسان دلار نسبت داد.
ارسال نظر