گره مشکل زائران ایران اربعین را سپاه باز کرد
رییس سازمان حج و زیارت گفت: ۴۰ هزار خودرو تا پایان عملیات در شهر ۱۵ هزار نفری مهران پارک شده بود و به همین دلیل گرهای در برگشت زائران به وجود آمد که نهایتا سپاه وارد عملیات شد و یک جاده خاکی را به مرز مهران کشیدند و اتوبوسها را از شهر مهران خارج کردیم و ترافیک سه ساعتهای که به وجود آمد برطرف شد و باید از پلیس راهور به این دلیل قدردانی کنیم.
سعید اوحدی در تشریح عملکرد سازمان حج و زیارت در ستاد اربعین درباره اقدامات صورت گرفته گفت: بعد از اربعین سال گذشته آسیبشناسیهای بسیاری شد و ستاد دائمی اربعین در سازمان حج و زیارت تشکیل شد. از آن روز ۱۲ جلسه برگزار شد و سه موضوع مهم جزو مصوبات آن در نظر گرفته شد.
وی بیان کرد: در این مصوبه سه موضوع مهم در نظر گرفته شد. مردمی بودن و روح آن در بزرگترین همایش عالم خلقت کار یک ارگان نیست و باید فضای مردمی آن حفظ شود. لذا ۲۰ دستگاه در آن حضور داشتند. دومین مبحثی که بررسی شد آسیب شناسی سال گذشته بود که باید آن را ساماندهی میکردیم، نه اینکه سازماندهی کنیم. یعنی تسهیلات سفر را برای زائر اربعین فراهم کنیم تا راهکارهای صورت گرفته تحقق پیدا کند. از جمله مصوبات خوب ما این بود که خدمات را از نقطه صفر مرزی داخل شهر مرزی کنیم.
رییس سازمان حج و زیارت افزود: خدمات ویزا در کنسولگریها و خدمات درمانی در شهرهای اصل تراکم جمعیت را از نقطه صفر به مناطق شهری نزدیک به مرز انتقال دادیم. اگر تراکم جمعیت در مرز اتفاق بیفتد، میتواند حادثهساز باشد. خدا را شکر امسال در مرزها هیچ تلفاتی نداشتیم.
او درباره سومین مصوبه صحبت شده گفت: هر جا احساس کردیم رفت و برگشت زائرین موجب ایستایی در گلوگاه نقاط مرزی میشود، آن را حذف کردیم. به همین دلیل دستمان را به سمت نهادها و مردم دراز و اعلام کردیم در این زمینه کمک کنند. برای مثال سال گذشته در چزابه زائر آب شور خورد، اما امسال ستاد اربعین یک درخواست از مردم کرد که در نهضت اهدای آب برای زائرین حضور پیدا کنند.۶۷ تریلی آخرین آمار است، حدود ۵ میلیون بطری آب به مرز اهدا شد، زیرا اگر یک میلیون زائر هم داشته باشیم امکانات آن در مرز وجود دارد و هیچ ارگان با بودجه دولتی نمیتوانست این امکانات را بدون منت در اختیار زائران قرار دهد.
اوحدی آمار رسمی خروج زائرین را یک میلیون و ۴۰۰ نفر بیان کرد که تا کنون حدود یک میلیون و ۱۵۰ هزار نفر وارد ایران شدند و افزود: ۱۰۰ هزار نفر از مرز هوایی خارج شده بودند. یکی از اقداماتی که سال آینده به بهرهبرداری میرسد ستادهای اقامتگاهی است و شک نکنید سال آینده حداقل ۳ میلیون نفر هستند.
او اضافه کرد: با کمک مردم حدود ۸۰ هزار وعده غذا و ۵۰ هزار صبحانه روزانه در مرز مهران تولید شد. همچنین برای مرز شلمچه ۳۵ هزار نفر، مرز مهران ۳۵ هزار نفر و چزابه ۲۵ هزار نفر اقامت شب فراهم بود تا اگر زائر با مشکل مواجه شد این امکانات وجود داشته باشد. قرارگاه سپاه، مرکز راهیان نور و هلال احمر و دیگر نهادها نیز تمام امکاناتشان را در اختیار زائران گذاشتند و قطرهای آب و لقمهای غذا کم نیامد. ضمن اینکه در شرایط سخت سه تریلی آب به مرزبانان عراق منتقل کردیم. جا دارد همهی نظام قدردان صمیمانه از مردم به خاطر ثبت چنین اتفاقی باشند.
رییس سازمان حج و زیارت در نشست خود با خبرنگاران همچنین گفت: سه درمانگاه با امکانات استاندارد و خوب در مرز ایجاد شد و دارو به اندازه کافی یافت میشد. دولت جمهوری اسلامی به مناسبت موسم اربعین خروجی عوارض را برای هر سه مرز مهران، شلمچه، چزابه حذف کرد تا موج جمعیت حالت ایستایی در گلوگاه مرزی ایجاد نکند تا مسیر خروجی زائر باز باشد. نیروی انتظامی هم ظرفیت گذرنامه را نسبت به سال گذشته پنج برابر کرد و ۵۰ گیت گذرنامه در مرز مهران و ۱۸ گیت در مرز چزابه برقرار کرد.
سعید اوحدی اضافه کرد: سازمان حج و زیارت تفاهمنامهای با بیمه ایران امضا کرد که بر اساس آن تمام زائران تحت پوشش بیمه قرار گرفتند و سازمان هلال احمر نیز تمام زائران را تحت پوشش درمان رایگان قرار داد و ۲۵ آمبولانس در مسیر نجف و کربلا به زائران خدماترسانی میکردند. ۶۰ موکب هم با نام امام رضا(ع) در مسیر نجف تا کربلا برقرار بود. ۱۳۰ هزار اسکان موقت در شهر کربلا به وجود آمد، در حالی که سال گذشته اصلا وجود نداشت.
او با اشاره به اینکه برای برگشت زائران برنامه نرمافزاری در ۲ هزار دفتر خدمات مسافرتی نصب شد و روزانه ۴۰ هزار رویداد صادر شد، افزود: ۱۰ روز از صدور ویزا طبق این نرمافزار گذشته بود که دولت عراق به یکباره اعلام کرد مبلغ ویزا یک دلار است. زمانی که کنسولگری ویزای ۴۰ دلاری صادر میکرد، این عملکرد دولت عراق موجب شد در سه روز بینظمی به وجود بیاید و روز بعد از این اتفاق حدود ۷ هزار جمعیت در مرز شلمچه زمینگیر شد و دوستان ما با همکاری راهیان نور با ۱۳۰ اتوبوس زائرانی را که مهر ورود به کشور عراق نخورده بودند را از مرز چزابه وارد عراق کردند و این مشکل برطرف شد. ۱۰۰ هزار نفر از یک ونیم میلیون زائر اتباع خارجی بودند که از مرز کشور ما عبور کردند و ما هم اعلام کردیم عین خدماتی که به زائران ایرانی ارائه میشود به آنها هم ارائه شود.
این مسئول با بیان اینکه اگر ستاد اربعین تشکیل نمیشد و سه قرارگاه مرزی تشکیل نشده بود تصور کنید چه اتفاقی میافتاد؟ بیان کرد: مرز چزابه در سال گذشته دو سرویس بهداشتی داشت، اما این تعداد امسال در مرز شلمچه و چزابه به ۱۸۰ رسید. مرز مهران نیز ۲۲۰ سرویس بهداشتی داشت، چون در کل امکانات مرز مهران بهتر است و اگر این قرارگاهها نبود، خدا میداند چه فاجعهای میشد.
اوحدی با اشاره به اینکه همیشه کاستیهایی وجود دارد، گفت: معاونین ما شبها در مغازهها خوابیده بودند و حتی ورود به شهر کربلا نوبتی شد. در بزرگترین همایش خلقت تلاش کردیم که ۱۰۰۰ اتوبوس به عراق فرستاده شود، اما متاسفانه با عدم هماهنگیهای دولت عراق نهایتا ۵۰ اتوبوس تا الانبار رفتند که اجازه ورود به آنها داده نشد و اتوبوسهای خالی در حال برگشت هستند. دو جلسه در اربعین داشتیم و مصوب شد با استقرار حداقل ۴۵۰۰ اتوبوس و تمرکز ۷۰ درصدی در مرز مهران، برای برگشت از نقطه صفر مرزی تا شهر امکانات و حمل و نقل رایگان قرار دهیم.
او اضافه کرد: ۴۰ هزار خودرو تا پایان عملیات در شهر ۱۵ هزار نفری مهران پارک شده بود و به همین دلیل گرهای در برگشت زائران به وجود آمد که نهایتا سپاه وارد عملیات شد و یک جاده خاکی را به مرز مهران کشیدند و اتوبوسها را از شهر مهران خارج کردیم و ترافیک سه ساعتهای که به وجود آمد برطرف شد و باید از پلیس راهور به این دلیل قدردانی کنیم.
اوحدی با تاکید بر اینکه کاستیهای موجود در قبال اقیانوس خدمتی که به زائر ارائه شده هیچ نبود، گفت: هیچ گزارشی از کمبود اسکان، خدمات درمانی و غذا ارائه نشد و تا به امروز ۱۴ هزار اتوبوس زائران را از مرز عبور دادند. یک میلیون و ۱۵۰ هزار زائر ظرف ۴ روز از شنبه وارد کشور شدند، در حالی که ظرفیت ناوگان کل کشور ۲۰ هزار اتوبوس است و هر اتوبوس باید ۲ تا ۳ بار رفت و آمد میکرد. تا دیروز ۶۵۰ هزار نفر از مرز مهران و ۵۰۰ هزار نفر از مرز چزابه و شلمچه برگشتهاند. در حوزه حمل و نقل، فضای مرزهای ما کاملا آرام است و امروز صبح هشت هزار نفر وارد کشور شدند و بعد از نماز مغرب و عشاء امروز پایان عملیات ستاد اربعین را در چزابه و شلمچه اعلام میکنیم اما مرز مهران تا فردا بعد از ظهر برقرار است و اگر موج جمعیت برای ورود به کشور در روز جمعه زیاد شود، ستاد اربعین همچنان به فعالیت خودش ادامه میدهد.
رییس سازمان حج و زیارت همچنین درباره آژانسهایی که قیمت بلیت را افزایش داده بودند، بیان کرد: ۳ یا ۴ مجموعه به خاطر فروش بالای بلیتها بسته شدند.
او درباره آثار ارزشمند این حماسه اظهار کرد: آثار ارزشمند این حماسه بزرگ بعد از تجاوز داعش به عراق بود و باید جایی پاسخ سنگینی به این گروه داده میشد، حضور جهان تشیع و اهل سنت سیلی محکمی بود بر عملکرد داعش در ماههای گذشته، گروهی که بزرگترین جنایات ها را متحمل شد قدمی نتوانستند در مقابل عالم تشییع قرار بگیرند. این همایش پیام بزرگی برای دنیا که این همه از اسلام هراسی صحبت میکردند داشت زیرا ۱۹ میلیون جمعیت با پای پیاده اوج مظلومیت را در این راه پیمایی نشان دادند و همه مردم هم یک پیام داشتندکه آن هم صلح بود. از طرفی آثار بزرگی برای مردم عراق داشت و آنها به خود باوری بزرگی رسیدند و احساس کردند پشتوانهی عظیمی دارند. در داخل کشور هم آثار ارزشمندی داشت و نشان داد که مردم برای عشق به امامحسین (ع) یک و نیم میلیون جمعیت خودشان را به مرزها رساندند و مدیریت آن از شاخصههای خوب برای کارآمدی نظام بود. مناسبت اربعین خودش را با قدرت در تقویم مناسبتهای ایران ثبت کرد.
اوحدی درباره برنامههای سازمان حج و زیارت برای سال آینده گفت: نگاه سازمان این است که از حالا برای اربعین سال آینده وقت بگذاریم و مهمترین آسیب که توسعه و ایجاد زیر ساختها در مرزهاست را سازمان دهیم، زیرا جادههای منتهی به مرز ایمن نیستند و چزابه بدترین وضعیت را دارد که باید اصلاح شود. مهمترین آسیب ما روشنایی مرزهاست و زائر هم ساعت نمیشناسد. دیشب ساعت ۲ بامداد زائر در تاریکی حرکت میکرد. گیتهای گذرنامهی ما باید توسعه پیدا کند و برای سال آینده هماهنگی با دولت عراق بسیار ضروری است.
رییس سازمان حج و زیارت با اشاره به سه تصادفی که در مرز اتفاق افتاد، توضیح داد: در کل به نظر میرسد حدود ۲۰ تا ۲۴ نفر امسال کشته شدند که شامل سکته قلبی هم میشود، همچنین ۲۱ نفر بر اثر حادثه تصادف زخمی شدند که ۱۱ نفر آن اتباع کشورهای دیگر بودهاند. دو نفر هم در کما هستند.
ارسال نظر