۱۰ پیش بینی برای اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۵
کارشناسان پیش بینی می کنند که در سال ۲۰۱۵ به دلیل چشم انداز رشد اقتصادی و افزایش نرخ سود، دلار همچنان موقعیت محکمی داشته باشد.
اوضاع و احوال اقتصاد جهان امسال هم تعریفی نداشت؛ رشد اقتصادی در اروپا همچنان در وضعیت بحرانی است؛ چینی ها هم چند ماهی است که دستخوش رکورد شده اند و ژاپنی ها نیز طبق اعلام رسانه ها از هفته گذشته رسماً وارد بحران اقتصادی شدند.
پرسشی که باقی می ماند اینست که آیا وضعیت در سال ۲۰۱۵ نیز به همین منوال خواهد بود؟ اوضاع بهتر می شود یا بدتر؟ نریمان بهروش، اقتصاددان در موسسه اقتصادی- آمریکایی آیاچاس (IHS) در این باره می گوید: علائم مثبتی برای وضعیت اقتصادی جهان در سال ۲۰۱۵ دیده می شود. این کارشناس برای سال آینده رشد ۲.۷% تا ۳% را پیش بینی کرده است.
موسسه آیاچاس در گزارشی، اقتصاد جهان را در ۱۰ آیتم پیش بینی کرده است که به اختصار در این گزارش بدان می پردازیم.
۱.بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا
اولین اقتصاد جهان در سال آینده با افزایش تقاضای داخلی و مصرف، علائم مثبتی و امیدوارکننده تری از خود نشان خواهد داد. دینامیسم و پویایی بیشتر در افزایش مصرف- که ۷۰% تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد- و همچنین افزایش چشمگیر اشتغال و کاهش قیمت انرژی(به خصوص گاز) در آمریکا از مهمترین عواملی است که کارشناسان را به وضعیت اقتصادی آمریکا امیدوار کرده است. موسسه آیاچاس پیش بینی کرده است که اقتصاد آمریکا در سال آینده ۲.۵ تا ۳% رشد خواهد کرد.
۲. کورسوی بهبود برای اروپا
پیش بینی می شود وضعیت اروپا در سال آینده تغییر چندانی نداشته باشد. با این حال برخی عوامل هستند که می توانند سبب بهبود وضعیت اقتصادی اروپا شود از جمله کاهش قیمت انرژی، کاهش ارزش یورو و همچنین سیاستهای پولی تسهیلی؛ اینها می تواند زمینه ای برای رشد اقتصادی باشد. اما هنوز نمی توان به صراحت گفت که اروپا از این امتیارات برای بهبود وضعیتش استفاده خواهد کرد یا نه. از این رو موسسه آیاچاس برای سال آینده رشد ۱.۴% را به جای ۰.۸% امسال پیش بینی کرده است.
۳. حال ژاپن بهتر می شود
ژاپنی ها بعد از یک دوره سخت، وضعیت اقتصادی شان در سال آینده بهتر خواهد شد. البته رشدی که برای ژاپن پیش بینی شده تنها ۱% است. دولت سال ۲۰۱۵ با استفاده از سیاستهای محرک پولی و تسهیلی در کنار کاهش ارزش انرژی، رشد اقتصادی خود را افزایش می دهد.
۴. موتور چینی ها همچنان کند است
وضعیت اقتصادی چشم بادامی ها در سال ۲۰۱۵ همچون سال ۲۰۱۴ شاهد کاهش رشد اقتصادی خواهد بود. پیش بینی می شود سیاستهای حمایتی دولت برای خروج این کشور از رکود کافی نباشد. رشدی که برای چین پیش بینی شده ۶.۵% است.
۵. حال نوظهورها کمی بهتر می شود
پیش بینی می شود در سال ۲۰۱۵ اقتصادهای نوظهور به کمک کاهش قیمت انرژی، تقویت نقدینگی در اقتصاد جهانی و بهبود رشد اقتصادی آمریکا شاهد رشد بهتری در مقایسه با سال جاری باشند. بر همین اساس کارشناسان بر این اعتقادند که اقتصادهای نوظهور از قارۀ اروپا، آمریکای لاتین، خاورمیانه، شمال آفریقا و آفریقای سیاه(کشورهای واقع در جنوب صحرای بزرگ آفریقا) رشد خوبی داشته باشند. در این میان اما ناظران برای روسیه وضعیت امیدوارکننده ای را پیش بینی نمی کنند؛ چه آنکه روسیه ماههاست با بحرانهایی همچون کاهش قیمت انرژی، سقوط بی سابقه روبل و کاهش سرمایه گذاری خارجی دست و پنجه نرم می کند.
۶. کاهش قیمت کالاها
قیمت نفت به پایین ترین میزان خود در سال جاری رسیده است؛ کاهش تقاضا در بازار جهانی نفت می تواند محرک رشد اقتصادی باشد. چینی ها میدان دار تقاضا بوده و هستند و پیش بینی می شود که با افزایش آرام رشد اقتصادی، باز هم شاهد افول قیمت انرژی باشیم؛ این روند می تواند بر قیمت اجناس و کالاها در سال آینده تأثیر گذاشته و شاهد اندکی کاهش در آنها باشیم.
۷. رشد منفی تورم
رشد منفی تورم در کشورهای توسعه یافته و روند کاهش قیمت کالاها تهدید مهمی است؛ در واقع منفی تورم رشد اقتصادی را ضعیف و پویایی را از بین می برد. اما این اتفاق در سال آینده می تواند برای برخی اقتصادهای نوظهور و همچنین روسیه خالی از فایده نباشد؛ کشورهایی که نرخ تبادل شان در سال ۲۰۱۴ بسیار افول کرده و سال آینده شاهد افزایش تورم خواهند بود.
۸. بانک مرکزی آمریکا نرخها را بالا می برد
پیش بینی می شود فدرال رزرو( یا بانک مرکزی آمریکا) در کنار بانکهای مرکزی انگلستان و کانادا در سال آینده نرخهای سود را در ماههای ژوئن، آگوست و اکتبر ۲۰۱۵ بالا ببرند که این مسئله می تواند بر تورم تأثیر مهمی داشته باشد. در مقابل اما بانک مرکزی اروپا و همچنین بانک مرکزی چین احتمالا نرخهای سود را بسیار کاهش داده و یا قطع می کنند تا نقدینگی بیشتری را از طریق افزایش مصرف ایجاد کنند.
۹.دلار پادشاهی می کند/ یورو و ین افت می کنند
کارشناسان پیش بینی می کنند که در سال ۲۰۱۵ به دلیل چشم انداز رشد اقتصادی و افزایش نرخ سود، دلار همچنان موقعیت محکمی داشته باشد. در مقابل اما احتمالاً سیاستهای محرک بانک مرکزی اروپا و چین سبب می شود که یورو و ین همچنان در سال ۲۰۱۵ به سیر نزولی خود در مقابل دلار ادامه دهند.
۱۰. بار مشکلات سبکتر می شود
چند سالی است که بار سنگین بدهی های کشورها در دو بخش دولتی و خصوصی و همچنین بحرانهای مالی مانع از رشد اقتصادی شده است. اما پیش بینی می شود در سال آینده اندکی از سنگینی بار این دو عامل بر رشد اقتصادی کاسته شود؛ کمااینکه علائم آنرا هم اکنون در کشورهایی همچون آمریکا و انگلستان می توان مشاهده کرد.
ارسال نظر