پدیده گرفتن سلفی با میت!
لایکها برای تصاویری که از لابه لای موهای آقای جلویی برداشته شده و نشان میدهد که خود آقای جلویی و آقای جلوتری و خانم جلوجلو تری هم هر کدام گوشیها را بالا بردهاند و سخت مشغول فیلمبرداریاند.
انگار هیچکس با آنچه مقابلش درحال رخ دادن است ارتباطی برقرار نکرده و هیچیک از حاضران، ماجرا را مستقیم با چشمهای خودش نمیبیند. همه زل زدهاند به صفحه گوشی هایشان و تصاویری را فقط از دریچه دوربین گوشی تلفن همراهشان میبینند. همان تصاویری که قرار است به دیگران هم نشان دهند و بگویند «بله، ما هم هستیم».
حتماً جایزهاش هم میشود به به و چه چه لایکی. تصاویری که با گوشیها برداشته میشوند تا دست به دست شوند همیشه هم از یک ماجرای عمومی و آشکار نیستند. گاهی وقتها دوربینها پا را از گلیمشان درازتر میکنند و از حریم خصوصی دیگران رد میشوند.
پدیدهای تلخ که فراگیر شدنش بسیاری را نگران کرده و برایش دنبال راه چاره هستند. راه چارهای مانند آنچه دکتر کامبیز نوروزی حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری در صفحه شخصی فیسبوکش آن را مطرح میکند، برای مبارزه با عملی که مصداق بارز تجاوز به حریم خصوصی افراد است: بعضی فیلمها لحظات پایانی زندگی را نشان میدهند.
بعضی هم در اتاقهای عمل از عمل جراحی بیمار بیخبر گرفته شدهاند. اتاقهای بیماران در بیمارستانها کاملاً حریم خصوصیاند. علاوه بر این چهره و صدای بیماران هم حریم خصوصی آنهاست. خصوصاً شرایط نامعمول بیمار باعث میشود این نوع فیلمبرداریها از جهت نقض حریم خصوصی بسیار غیراخلاقیتر شوند.
فناوریهای نوین اطلاعات را نباید وسیلهای برای نقض حریم خصوصی اشخاص و تجاوز به آن قرار داد و شاید کسانی که شروع به چنین رفتارهایی میکنند از زشتی کار خود آگاه نباشند.» اما راهحل پیشنهادی برای ترویج قباحت و زشتی تجاوز به حریم خصوصی دیگران این است که این فیلمها به صورت گسترده تقبیح شوند: «این کاری است که همه میتوانند انجام دهند. هم از بازنشر فیلمها خودداری کنند و هم ناشران و هم بینندگان را تقبیح کنند.»
اما چه شد که تکنولوژی در چند سال اخیر رسالت اصلی خود را گم کرده و به خدمت گوشی به دستهایی درآمده که حریم و غیر حریم نمیشناسند.
دکتر علی گرانمایهپور استاد علوم ارتباطات، این موضوع را از چند جهت مورد بررسی قرار میدهد: «نزدیک ۱۰ سالی میشود که گجتها جای خودشان را بین مردم ایران پیدا کردهاند و استفاده مردم از تجهیزات ارتباطی رو به رشد است. از طرفی تکنولوژیها هم رو به پیشرفت هستند مثلاً گوشیهای تلفن همراه تا چندی پیش قابلیت بالایی نداشتند و نهایت استفاده مصرفکنندگان در ارسال اسام اس و مکالمه بود، اما در حال حاضر گوشیها بسیار پیشرفته شدند.
بویژه گوشیهای نسل سوم و چهارم که قابلیتهای زیادی دارند. فیلمبرداری، عکسبرداری و... به موازات این پیشرفتهای تکنولوژی، استفاده از شبکههای اجتماعی بویژه شبکههای تلفن همراه مثل وایبر و واتس اپ و تانگو هم گسترش یافتند و تقریباً مورد استفاده اکثر افراد جامعه هستند تا جایی که افراد مشهور مثل هنرپیشهها و خوانندهها را هم به استفاده از خود ترغیب کردهاند.
همه اینها تا اینجا امری عادی است و این پیشرفتها در همه جوامع صورت گرفته اما مشکل از آنجا شروع میشود که فیلمبرداری و عکسبرداری از «هر» حادثهای تبدیل میشود به یکی از سرگرمیهای رایج در بین مردم. از زد و خورد خیابانی وصحنه یک تصادف فجیع گرفته تا لحظه مرگ و جان دادن یک خواننده.»
تکنولوژی منهای اصول اخلاقی
پدیدههایی هستند که استثناییاند و ذاتاً جذابیت دارند و برداشتن عکس و فیلم از آنها کاملاً طبیعی است و جالب اما وقتی این موضوع در بین مردم جامعه به یک عادت رایج تبدیل میشود بسی جای تأمل و نگرانی دارد چراکه حریم خصوصی دیگران زیر پا گذاشته میشود و دیگر هیچ مرزی برای مسائل شخصی دیگران وجود ندارد. در ماشینتان نشستهاید و بدون آنکه بدانید یک نفر از شما فیلم میگیرد. از حالتها و حرکاتتان یا از مکالمه خصوصی تان با شخصی دیگر.
به گفته دکتر گرانمایهپور بر طبق آمار رسمی در اتحادیه اروپا بیش از ۴۵۰ میلیون نفر کاربر تلفن همراه وجود دارد و تعداد آنها بسیار بیشتر از کاربران ماست. حالا تصور کنید چنین جمعیتی بخواهند مدام حریمهای خصوصی را رد کنند و از همه چیز عکس و فیلم تهیه کنند، فاجعه رخ میدهد. پس دلیل این مسأله در بین افراد جامعه ما این است که ما تکنولوژی را به دست آوردهایم اما رعایت اصول اخلاقی را فرا نگرفتهایم:
نظر کاربران
بعضیا دیگه شورشو درآوردنا