جدیدترین موضع دولت برای مذاکره با آمریکا
مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، در سخنان اخیر خود به شکست سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ و اهمیت گسترش روابط اقتصادی با همسایگان اشاره کرد.
خبرگزاری ایسنا: مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، در سخنان اخیر خود به شکست سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ و اهمیت گسترش روابط اقتصادی با همسایگان اشاره کرد. او همچنین بر لزوم حفظ منطق برجام در مذاکرات هستهای تأکید و از تلاشها برای رفع تحریمها و حل مسئله FATF سخن گفت.
مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، در مصاحبه اخیر خود به موضوعات مختلفی از جمله سیاست همسایگی، شکست سیاست فشار حداکثری و آینده برجام پرداخت و تأکید کرد که در دولت چهاردهم، سیاست همسایگی با قدرت ادامه یافته و افزایش تعاملات اقتصادی با همسایگان میتواند بخش قابلتوجهی از مشکلات اقتصادی خارجی ایران را حل کند. او درباره مواجه دولت چهاردهم با سیاستهای جدید رئیسجمهوری آمریکا هم گفت: «در تعامل و مشورت هستیم» و برای آن ایده و برنامه داریم.
منطق برجام همچنان معتبر است
تختروانچی بیان کرد: افزایش ارتباطات مردمی یکی از راهکارهای گسترش همکاریهای اقتصادی با کشورهای همسایه است. او بر لزوم شناسایی و بهرهبرداری از ظرفیتهای بالقوه تأکید کرد و افزود که موقعیت جغرافیایی ایران میتواند بهعنوان پل ارتباطی بین شرق و غرب و شمال و جنوب نقش مهمی در اقتصاد منطقه ایفا کند.
معاون وزیر خارجه ایران با اشاره به سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ گفت: این سیاست شکستخورده است و این را تنها ما نمیگوییم، بلکه خود غربیها نیز به آن اعتراف کردهاند.
او تصریح کرد که تحولات منطقهای ارتباطی به پرونده هستهای ایران ندارد و ادعای برخی مبنی بر ضعف ایران در منطقه را رد کرد.
برجام و مذاکرات هستهای
او با اشاره به منطق برجام، گفت که این توافق مبتنی بر اعتمادسازی متقابل بوده و همچنان از سوی ایران و طرفهای اروپایی مورد تأیید است. او در پاسخ به ادعاهایی درباره ناکارآمدی برجام توضیح داد که برخی مفاد آن به پایان رسیده، اما منطق حاکم بر آن همچنان زنده است.
تخت روانچی افزود: در اکتبر ۲۰۲۵ یا مهرماه ۱۴۰۴ بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، دوره برجام تمام میشود و بعد از این تاریخ برجامی وجود ندارد. در حقیقت در این زمان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ که برجام بخشی از آن است، تمام میشود.
او در این ارتباط توضیح داد: در واقع یک سری سالها و سررسیدها که در برجام قید شده، از نظر تاریخی، زمان آنها گذشته، ولی ما معتقدیم منطق حاکم بر برجام زنده است و طرفهای مذاکراتی ما هم این را قبول دارند. منطق مذاکراتی برجام مبتنی بر این است که اعتمادسازی از سوی ایران در ارتباط با فعالیتهای هستهایاش انجام شود و طرف مقابل نیز اقدام به رفع تحریمها کند. این اعتماد سازی در این چارچوب است که ما یک سری محدودیتها را در حوزه برنامه هستهایمان برای یک مدت زمان مشخص بپذیریم و طرفهای مقابل نیز تحریمها را رفع کنند. همانطور که اشاره شد ما و اروپاییها در مورد اینکه منطق برجام باید در مذکرات حاکم باشد، اشتراکنظر داریم.
اینکه بحث کنیم برجام چه باشد و چه نباشد، کمکی به ما نمیکند
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران گفت: حالا یک عده ممکن است که بگویند که برجام کارآمدی دارد و یک عده بگویند دیگر کارآمدی ندارد؛ ما به آنها خیلی کار نداریم، چون همانطور که گفتم ۹ ماه دیگر اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ از بین میرود و اینکه بحث کنیم برجام چه باشد و چه نباشد، کمکی به ما نمیکند. ولی برجام به عنوان یک نقطه قابل رجوع توسط همه که دارای یک مبنا و منطق است، از نظر ما و طرفهای مذاکراتی مورد پذیرش است و بر آن اشتراکنظر داریم و ما بر منطق برجام و حاکم بودن آن بر مذاکرات تأکید داریم.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه این موضوع که «گفته میشود برجام مرده است، جمله مناسب و جالبی نیست»، ادامه داد: واقعیت این است که زمان تعدادی از مفاد برجام گذشته است. مثلا پنج سال بعد از برجام، تحریمهای تسلیحاتی از بین رفته است و دیگر معنا ندارد که در مورد این موضوع صحبت کنیم، یا در سال هشتم برجام، تحریمهای موشکی و پهپاد از بین رفتهاند، طبیعی است که معنایی ندارد در مورد آنها صحبت شود.
لزوم به نتیجه رسیدن تحریمها و FATF
او همچنین موضوع FATF را یک مسئله فنی دانست و گفت: اگر تحریمها را حل کنیم و مشکل FATF باقی بماند یا بالعکس، مشکلات بهطور کامل حل نخواهد شد. تختروانچی از گسترش روابط با عربستان سعودی خبر داد و گفت که مذاکراتی با مصر و بحرین نیز در جریان است. او همچنین به رایزنیهای غیرمستقیم با حاکمان جدید سوریه اشاره کرد.
معاون سیاسی وزیر خارجه بر اهمیت تمرکز بر مذاکرات هستهای تأکید کرد و افزود: دخالت موضوعات غیرمرتبط در مذاکرات میتواند به نتیجه نرسیدن آن منجر شود. او تأکید کرد که ایران در مذاکرات بر منطق برجام و عدم ورود مسائل منطقهای به گفتوگوهای هستهای پایبند است.
پالس مذاکراتی مسئولین در راستای تنشزدایی با غرب
در ماههای گذشته و روزهای اخیر، برخی از دولتیها پالسهای مثبتی مبنی بر تنشزدایی با غرب میدهند. در جدیدترین این مواضع، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری در گفتوگو با شبکه تلویزیونی NBC آمریکا با تاکید بر اینکه ما نسبت به سابقه عملکرد آمریکا و کشورهای اروپایی از نقض عهد در تعهدات نگرانی داریم، گفت: با این وجود آماده گفتوگو هستیم؛ ما یک گفتوگوی برابر و با در نظر گرفتن عزت و حکمت خودمان را میپذیریم و به هیچوجه تابع زور نخواهیم شد.
28 دی ماه نیز محمدجواد ظریف، معاون راهبردی ریاستجمهوری در گفتوگو با برنامه «حضور»، به تحلیل سیاستهای ترامپ در قبال ایران و تأثیر آن بر سیاست خارجی کشور پرداخت و بر اهمیت مذاکره با دشمنان برای حفظ منافع ملی تأکید و از دستاوردهای دیپلماتیک ایران در دوره ریاست جمهوری ترامپ دفاع کرد.
کمال خرازی، ریاست شورای راهبردی روابط خارجی ایران در گفتگو با شبکه تلویزیونی «المیادین» در سوم دی ماه، اعلام کرد که ایران آماده گفتوگو و در عین حال مقاومت در برابر فشارها است.
نظر کاربران
مذاکر حالا صورت گیرد تحریم بر داشته شود
از ثبت احوال خواهش میکنم یه فامیل قشنگ برای این تخت روان خودش عوض کنه مردم بفهمند این تخت خودش راه نمیره
تعامل ومذاکره کنیم،رفع تحریم کنیم،تورم رابارفع تحریم،کنترل وسرمایه گذارخارجی،دعوت کنیم.برای توسعه واشتغالزایی وپیوستن به بازارجهانی،رفع تحریم ازواجبات هست.
دقیقا کدام همسایه؟! ترکیه؟ آذربایجان یا افغانستان؟!!!!
مگر تندروهای چهاردرصدی بگزارن
آفرین فقط مذاکره