آصفی: نیویورک ایستگاه آخر مذاکرات نیست
سخنگوی وزارت خارجه دولت اصلاحات میگوید: مذاکرات نیویورک به نتیجه نرسد باز هم می تواند راه هایی برای ادامه کار یافت.
حمیدرضا آصفی سخنگوی وزارتخارجه دولت اصلاحات و سفیر پیشین ایران در امارات در گفتگویی به مسائلی پیرامون وزارتخارجه دولت خاتمی، دوران سخنگویی اش در دولت احمدی نژاد، ارجاع پرونده هسته ای به شورای عالی امنیت، رابطه با کشورهای همسایه و ...پرداخت.
وی در بخشی از این گفتگو با اشاره به مذاکرات هسته ای ایران و 5+1 در نیویورک، با بیان اینکه مذاکرات سخت، دشوار و پیچیده است، گفت: مذاکره از آنجا دشوار می شود که طرف مقابل می خواهد حداکثر امتیاز را بگیرد و حداقل امتیاز را بدهد. اینجا کار گره می خورد.
آمریکا پرونده هستهای را از حالت حقوقی خارج کرده است
وی با بیان اینکه آمریکا و دوستانش مذاکرات را از حالت حقوقی خارج کردن و سیاسی اش کردند،افزود: لذا شما اصلا بحث حقوقی نمی توانید کنید. نه اینکه نمی شود، دوستان ما دارند بحث حقوقی می کنند ولی طرف ما آماده شنیدن مباحث حقوقی نیست و ساز خودش را می زند. چون موضوع از بحث حقوقی خارج شده و به بحث سیاسی تبدیل شده است مذاکرات سخت تر شده و رسیدن به راه حل برایش دشوارتر شده است.
فاصله ها بهم نزدیک نشده است
سفیر ایران در فرانسه در دولت سازندگی، با اشاره به اینکه ما وارد یک پیچ تعیین کننده شده ایم و مذاکرات تعیین کننده است، خاطرنشان کرد: در مذاکراتی که در ماه شهریور داشتیم تصور می کنم فاصله ها بهم نزدیک نشد اگرچه فضا، فضای خوبی بود ولی فاصله را بهم نزدیک تر نکرد. این نکته منفی داستان است. نکته مثبت این است که طرفین می خواهند مشکل حل شود. درمجمع عمومی سازمان ملل وزرای خارجه کشورهای مختلف هستند و تیم ایرانی هم حضور دارند و 20 روزی که مجمع طول می کشد فرصت است که رایزنی ها زیاد، فشرده و متمرکز شود. اینها وجوه مثبت ماجرا است.
ایران به زیاده خواهی و بی منطقی و زیر پا گذاشتن حقوقش رضایت نخواهد داد
وی افزود: ولی در نهایت باید دید طرف مقابل چقدر منطق به خرج می دهد. منطق به خرج دهد به نتیجه می رسیم، منطق به خرج ندهد به نتیجه نمی رسیم. چون حتما ایران به بی منطقی و زیاده خواهی و اینکه بخواهند حقوق ایران را زیر بگذارند رضایت نخواهد داد لذا مذاکرات به نتیجه نمی رسد. اما اگر به حقوق ایران احترام بگذارند مذاکرات به نتیجه می رسد.
نیویورک ایستگاه آخر مذاکرات نیست
سخنگوی اسبق دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه بر سردوسه موضوع شکاف ها خیلی زیاد است، درخصوص تغییر لحن طرفین مذاکره کننده بعد از نشست های دوجانبه اخیر و احتمالات مطرح شده پیرامون به نتیجه نرسیدن مذاکرات در نیویورک، گفت: به نظرم نیویورک ایستگاه آخر نیست. دو گروه در این داستان هستهای زود قضاوت کردند. یک عده آنهایی که خیلی خوش بینی دارند که مذاکرات زود به نتیجه می رسد یک عده هم کسانی که از اول گفتند این مذاکرات بی فایده است و به نتیجه نمی رسد. این دو گروه قضاوتهای زودهنگامی داشتند. از ابتدا معلوم بود مذاکرات طولانی است.
وی تصریح کرد: ده سال سوء تفاهم وجود داشته، حتی من اعتقاد ندارم سوءتفاهم، می گویم 10 سال فاصله وجود داشته است. به این دلیل می گویم سوءتفاهم نبوده چون غربی ها می دانند اینجا چه خبر است و اینطوری نیست که ندانند. پرونده ای بوده که 10 سال تلنبار و انباشته شده بوده. روشن است که موضوعی که 10 سال تلنبار می شود با یک دور، دو دور و یک سال مذاکره به نتیجه نمی رسد لذا این قضاوت زودهنگام است. معلوم بود این پرونده پرونده سنگین، سخت و پیچیده ای است. لذا تصور نمی کنم که نیویورک ایستگاه آخر باشد.
مذاکرات به نتیجه نرسید، مرحلهایش کنند
وی در خصوص اینکه مسئولان ایرانی اعلام کرده اند علاقه ای به ادامه مذاکرات بعد از 3 آذر ندارند، گفت: اولا مذاکرات سیاسی که وحی منزل نیست، بالاخره اطراف قضیه می نشینند و راه برون رفت را پیدا می کنند، اگر اراده باشد مساله حل می شود. مساله بعدی این است که مذاکرات سیاسی سیاه و سفید نیست. اتفاقا وقتی به نتیجه نمی رسد که سیاه و سفید ببینیم. گاهی اوقات یک فضاهای خاکستری هم هست. بله مذاکرات می تواند به نتیجه نرسد ولی مرحله ایش کنند، این هم یک راه حل است. می تواند وضعیت موجود را حفظ کنند و باز یک فضایی را بوجود بیاورند. من در مذاکرات نیستم براساس تجربیاتم که از مذاکرات سیاسی قریب 30 سال داشتم این را می گویم.
مذاکرات نیویورک به نتیجه نرسد باز هم می تواند راه هایی برای ادامه کار یافت
آصفی تاکید کرد: من خودم اعتقاد ندارم که اگر در نیویورک هم به نتیجه نرسند آن آخرین ایستگاه است. من فکر می کنم طرفین راه هایی برای ادامه کار داشته باشند.
شک دارم روی اراک توافق شده باشد
وی درخصوص برخی شنیده ها مبنی براینکه بر روی مسائل فنی اراک توافق شده است اما روی فردو و غنی سازی هنوز اختلافات زیاد است؟، خاطرنشان کرد: شک دارم روی اراک توافق شده باشد. روی چند موضوع جدی توافق نشده است. یکی تعداد سانتریفیوژها، دامنه و چگونگی فعالیت ایران در این بخش. دوم چگونگی لغو تحریمها است. سوم زمان راستی آزمایی است که اختلافات در این حوزه هم زیاد است. موضوعات بعدی اراک و فردو است که اینها موضوعات بعدی هستند، یعنی اگر روی آن سه موضوع اصلی به نتیجه برسیم این موضوعات بعدی می تواند حل شود. ولی این به معنی این نیست که آنها حل شده باشد.
ارسال نظر