۰۶/۲۸/ ۱۴۰۲؛ امروز در تاریخ چه گذشت؟
امروز بیست و هشتم شهریورماه ۱۴۰۲ است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است.
برترینها: امروز بیست و هشتم شهریورماه ۱۴۰۲ است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است.
امروز: "سهشنبه"
۲۸ شهریور ۱۴۰۲ هجری خورشیدی
اردیبهشت میترا ۳۷۶۱ زرتشتی
۱۹ سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی
۳ ربیع الاول ۱۴۴۵ هجری قمری
بهرام شید ۲۸ شهریور ۲۵۸۲ شاهنشاهی
جنگ "نادر قلی افشار" با "اشرف قندهاری افغان" در دامغان. (۱۱۰۸ ه.ش.)
نبرد خونین یکروزه "نادر" که در آن زمان، ژنرال و سپهسالار ایران بود، با اشرف قندهاری در میهماندوست دامغان اتفاق افتاد. به نوشته "کوکل" انگلیسی، در این جنگ ۱۲ هزار تن از نیروهای اشرف کشته و نادر نیز ۴ هزار کشته تلفات داشت. عدّه ی سربازان نادر در این نبرد ۲۵ هزار تن و شمار نیروهای اشرف ۵۰ هزار تن بود. دلیل پیروزی نادر در این نبرد، انضباط شدید نظامیان او بود که نادر اکیداً دستور داده بود که در زمان جنگ، کورکورانه از افسران فرمانده اطاعت کنند. در برابر، قندهاریها به جای فرمانده کل، فقط از سران طوایف خود دستور میگرفتند و ضمن محاربه، گاهی حملات در یک جهت نبود. این نخستین برخورد نادر با افغانها بود. اشرف پس از این شکست دست به عقب نشینی زد و از طریق ورامین و تهران به اصفهان رفت و از آنجا عازم جنگ با نادر شد که وی را دنبال می کرد، ولی در مورچه خورت هم که صحنه این جنگ (دومین نبرد) بود شکست خورد، به اصفهان بازگشت و با خزائن به فارس گریخت. اشرف در زرقان فارس نیز از نادر شکست خورد و به شورش قندهاریها علیه دولت مرکزی پایان داده شد. نادر بعداً قندهار را گرفت و در تعقیب فراریان این شهر به هند رفت و دهلی را هم متصرّف شد.
"کلنل محمّد تقی خان" فرمانده جدید ژاندارمری خراسان وارد مشهد شد. (۱۲۹۹ ه.ش.)
در پی چند هفته انتقادهای تند روزنامههای چپگرا از روزنامه اطلاعات، "دکتر مصدّق" اعلام کرد؛ در نزاع روزنامه ها با یکدیگر مداخله نمیکنم. (۱۳۳۰ ه.ش.)
تصویب تأسیس سازمان امنیت کشور (ساواک) توسط مجلس شورای ملِی. (۱۳۳۵ ه.ش.)
درگذشت "دکتر حسین بیک زاده شکوئی"، جغرافیدان معاصر ایرانی، بنیانگذار گروه جغرافیای دانشگاه ملی سابق و چهره ماندگار جغرافیا. (۱۳۸۴ ه.ش.)
بیان قدمت "ساعت آبی" در ایران در یادداشتهای "کالیستنس" مورّخ یونانی. ( ۳۲۸ پ.م)
"کالیستنس" مورّخ یونانی که در لشکرکشی اسکندر مقدونی به ایران همراه او بود و رویدادهای روز و مشاهداتش را منظّماً یادداشت میکرد در یادداشتی که بعداً با محاسبات تقویمی معلوم شده که متعلق به سپتامبر ۳۲۸ پیش از میلاد است نوشته است: در اینجا (ایران)، در دهکدهها که آب را برحسب نوبت به کشاورزان برای زراعت میدهند، یک فرد از کشاورزان انتخاب میشود تا بر زمان نوبت، نظارت داشته باشد. این فرد در کنار مجرای اصلی آب و محل انشعاب آن میان کشاورزان، بر سکویی مینشیند و ظرفی فلزی را که سوراخ بسیار ریزی در آن تعبیه شده است در ظرفی بزرگتر و پُر از آب قرار میدهد که پس از پُر شدن ظرف کوچک که به آهستگی و طبق محاسبه قبلی ابعاد سوراخ آن صورت میگیرد تا "زمان بَری" معین شود، آب را قطع و آن را به جوی کشاورز دیگر باز میکند و این کار دائمی است و این وسیله (ساعت آبی) عدالت را برقرار کرده است. این مورّخ در پایان این یادداشت افزوده است که این نظم و نسَق را تاکنون در چندین نقطه این سرزمین دیده است که اندیشه خوبی است. در بیشتر نقاط این سرزمین، کشاورزان به تناسب توان خود مالک زمین زراعتی هستند. این یادداشت همچنین این تردید را به وجود آورده است که ایرانیان نخستین مخترع ساعت آبی بودهاند یا یونانیها.
زادروز "آنتونیوس پیوس"، امپراتور روم، وی تنها امپراتور روم بود که با ایران نجنگید. (۸۶ م.)
کشف دو قطب مثبت و منفی جریان برق توسّط "دوفا " دانشمند فیزیکدان فرانسوی. (۱۷۳۳ م.)
ساخت "نفت مصنوعی" از طریق تقطیر زغال سنگ توسط "جیمزیانگ" شیمیدان انگلیسی. (۱۹۰۷ م.)
آمریکا نخستین آزمایش اتمی زیر زمینی را در "نوادا" انجام داد. (۱۹۵۷ م.)
تثبیت حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس با امضای قرارداد ده ساله با کویت. (۱۹۹۱ م.)
یورشِ سپاهیان یزید به مکّه و اهانت به ساحتِ مسجدُالحرام. (۶۴ ه.ق.)
ارسال نظر