۰۶/۰۹/ ۱۴۰۲؛ امروز در تاریخ چه گذشت؟
امروز نهم شهریورماه ۱۴۰۲ است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است.
برترینها: امروز نهم شهریورماه ۱۴۰۲ است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است.
امروز: "پنجشنبه"
۹ شهریور ۱۴۰۲ هجری خورشیدی
گوش خشترهویریه ۳۷۶۱ زرتشتی
۳۱ اوت ۲۰۲۳ میلادی
۱۴ صفر ۱۴۴۵ هجری قمری
هرمزشید ۹ شهریور ۲۵۸۲ شاهنشاهی
روز ملّی "یوزپلنگ ایرانی".
قانون اجازه ی تأسیس "بانک فلاحتی" به تصویب رسید. (۱۳۰۹ ه.ش.)
کشف خیانت بزرگ به وطن، بازداشت سرلشکر احمد نخجوان کفیل وزارت جنگ و سرتیپ علی ریاضی کفیل اطلاعات ارتش به دستور "رضا شاه". (۱۳۲۰ ه.ش.)
"رضاشاه" پس از اطّلاع از مرخّص شدن سربازان پادگانها، این عمل را یک خیانت بزرگ به وطن خواند و همه اعضای شورای ستاد عالی جنگ را که برای هدایت واحدهای ارتش به مقاومت در برابر تجاوز خارجی تشکیل شده بود به دفتر خود در سعد آباد فراخواند و در محوّطه ی کاخ در برابر مقامات، سرلشکر احمد نخجوان کفیل وزارت جنگ و سرتیپ علی ریاضی کفیل اطّلاعات ارتش را مسئول مرخص کردن خائنانه افراد پادگانها در برابر دشمن اعلام داشت و تا میتوانست با عصای خود آن دو را کتک زد، درجههای نظامی آنان را پاره کرد و به زندان فرستاد تا در دادگاه صحرایی زمان جنگ محاکمه شوند. "رضا شاه" سپس به جان سایر افسران ارشدی که در آنجا بودند افتاد و همه را کتک زد، خائن خواند و گفت: نانی را که این ملّت به شما داده تا از ایشان و وطن دفاع کنید حرامتان باد. "رضاشاه" دستور انجام محاکمه خائنان در اسرع وقت را صادر کرد و بدون این که از مذاکرات محرمانه فروغی، نخست وزیر و علی سهیلی، وزیر امور خارجه با دو دولت متجاوز آگاه باشد اعلام داشت که خود او جلسات دادگاه را اداره خواهد کرد. "رضاشاه" در همین جلسه انتصاب سرلشکر بوذرجمهری را به فرماندهی نیروی هوایی تایید کرد. افسران نیروی هوایی روز پیش از این دستور واصله در مورد تحویل دادن هواپیماها و رفتن به مرخصی را نپذیرفته بودند و در پایگاه هوایی قلعه مرغی بر ضد فرمانده خود سرتیپ احمد خسروانی دست به نافرمانی زده و وی را بازداشت کرده بودند. افسران نیروی هوایی بدون این که از ستاد جنگ دستور داشته باشند هواپیماها را به پرواز در آوردند و به مقابله با هواپیماهای شوروی رفتند. ستاد جنگ به جای تشویق این میهن دوستی، چند واحد نیروی زمینی را که هنوز در پادگانهای تهران بودند مامور تصرّف قلعه مرغی کرد و زد وخورد این واحدها با واحد محافظت از پایگاه مردم تهران را به وحشت انداخت. خلبانان نیروی هوایی نیز هواپیماها را از پایگاه خارج و در زمین های یافت آباد فرود آوردند و استتار کردند.
"سرلشکر محمّد نخجوان" (امیر موثّق) از طرف "رضاشاه" سرپرست وزارت جنگ شد. (۱۳۲۰ ه.ش.)
درگذشت "حسین پیرنیا" مؤتمن الملک، رئیس ادوار اوّلیه ی مجلس شورای ملّی. (۱۳۲۶ ه.ش.)
در این روز فاش شد که "دکتر مصدق" پیش از براندازیاش، تصمیم به چاپ تصویر داریوش بزرگ در محل عکس شاه بر اسکناسهای ده تومانی و تصویر کوروش بنیادگذار کشور ایران بر اسکناسهای پنج تومانی گرفته بود و قرار بود این اسکناسها در روز مهرگان انتشار یابند. (۱۳۳۲ ه.ش.)
زادروز "شهید سیّد محمّدعلی جهانآرا"، فرمانده سپاه خرمشهر که در عملیاتهایی چون نبرد خرمشهر و حصر آبادان، نقشی کلیدی ایفا نمود. (۱۳۳۳ ه.ش.)
چاه شماره ۲۴ گچساران که از بزرگترین چاههای نفت جهان است به بهرهبرداری سید. (۱۳۳۸ ه.ش.)
کنگره بزرگ جهانی ایرانشناسان در تهران افتتاح شد. (۱۳۴۵ ه.ش.)
درگذشت "صمد بهرنگی" آموزگار، منتقد اجتماعی، داستاننویس، مترجم و محقّق فولکلور آذربایجانی. (۱۳۴۷ ه.ش.)
ناپدید شدن "امام موسی صدر" رهبر شیعیان لبنان. (۱۳۵۷ ه.ش.)
درگذشت استاد "محمد کریم پیرنیا"، پدر معماری سنتی ایران. (۱۳۷۶ ه.ش.)
درگذشتِ فرهاد مِهراد؛ خواننده، آهنگساز، نوازنده و از نخستین خوانندگان سیاسی ایران (۱۳۸۱ ه.ش.)
روز پرهیز خوردن گوشت در نزد زرتشتیان. (نبر)
آغاز جمهوری سوم فرانسه پس از سقوط "لویی ناپلئون" (۱۸۷۱م.)
پخش نخستین برنامه اخبار از رادیو توسط ایستگاه رادیویی مستقر در شهر دیترویت آغاز شد. (۱۹۲۰ م.)
نیروهای لهستانی، در جنگ کومارو، ارتش سرخ بولشویک را شکست دادند. (۱۹۲۰ م.)
آغاز نخستین دوره جشنواره جهانی فیلم کن در فرانسه. (۱۹۳۹ م)
روز ملّی و استقلال "مالزی". (۱۹۵۷ م.)
کشور فدراسیون مالزی با ۳۳۰ هزار کیلومتر مربع مساحت در جنوب شرقی آسیا واقع شده و بیش از ۲۲ میلیون نفر جمعیّت دارد. "کوالالامپور" پایتخت مالزی و "رینگیت" واحد پول آن میباشد. زبان رسمی و ملیّت مردم مالزی، مالایى و خط آنها انگلیسی و مالایى است
یوگوسلاوی دارای یک قانون اساسی مشابه اتّحاد شوروی شد و به صورت یک کنفدراسیون مرکب از شش نیمه کشور درآمد. (۱۹۴۶ م.)
روز ملّی و استقلال "ترینیداد و توباگو" از استعمار انگلیس. (۱۹۶۲ م.)
کشور جمهوری ترینیداد و توباگو با ۵ هزار کیلومتر مربع وسعت در شمال آمریکای جنوبی واقع شده و بیش از یک میلیون نفر جمعیّت دارد. زبان رسمی مردم این کشور انگلیسی و خط آنها لاتین است. پایتخت آن "پرت آواسپاین" و واحد پول آن دلار میباشد.
مرگ "ایلیا گریگوریویچ اِرِنبورگ" ادیب و نویسنده بزرگ روس. (۱۹۶۷ م.)
روز استقلال "ازبکستان" از اتحاد جماهیر شوروی. (۱۹۹۱ م)
سرزمینی که ازبکستان نامیده میشود در قرن ششم قبل از میلاد جزو قلمرو امپراتوری ایرانی هخامنشی بود. ازبکستان بیش از ۴۴۷ هزار کیلومتر مربع مساحت، و بیش از ۲۴ میلیون نفر جمعیت دارد. پایتخت ازبکستان "تاشکند" و واحد پول آن "سومْ" میباشد. زبان رسمی مردم ازبکی و خط آنها لاتین و سیریلی است. "سمرقند" و "بخارا" شهرهای مهم این کشور هستند. ازبکستان پس از استقلال، نظام سیاسی خود را جمهوری اعلام نمود.
روز ملّی و استقلال "قرقیزستان" از اتحاد جماهیر شوروی. (۱۹۹۱ م)
قرقیزستان بیش از ۱۹۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و جمعیّت آن نزدیک به ۵ میلیون نفر است که به زبان قرقیزی و روسی صحبت میکنند. پایتخت قرقیزستان "بیشگک" و واحد پول آن "سوم" میباشد.
ارسال نظر