در این ۱۳ استان، نان رسما گران شد
راهکار، افزایش قیمت نان نیست؛ دستمزد کارگران خباز باید مطابق قانون برابر تورم و هزینه های زندگی افزایش یابد و دولت نباید در این شرایط، نان را به بهانهی اینکه کارفرمایان خباز سود نمیکنند، گران کند.
ایلنا: نان در ۱۳ استان گران شد؛ این خبر، هرچند به کندی و با احتیاط در روزهای آخر هفته به تیتر اخبار رسانهها راه یافت، اما یک واقعیت را به نمایش گذاشت: یکی از اصلیترین کالاهای سفرهی مردم به بهانهی «افزایش هزینههای تولید» و «ناتوانی در ارائه به قیمت فعلی» یک تورم دوباره را تجربه کرد.
در روزهای ابتدایی مرداد، نان در خراسان رضوی ۴۰ درصد گران شد؛ این گرانی که البته مقامات این استان تصریح کردند به زودی به تمام کشور سرایت خواهد کرد، طلیعه دار گرانی نان در بیشتر استانهای کشور شد.
هر چند وزیر کشور در یازدهم مرداد، گرانی نان را تکذیب کرد، اما در روز بعد «دوازدهم مرداد» اخبار رسمی استانها حاکی از افزایش دولتی قیمت نان بود.
محمد برزعلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان صبح پنجشنبه ۱۲ مرداد در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: از این پس قیمت نان سنگک با وزن ۶۰۰ گرم هر عدد ۹ هزار تومان، بربری با وزن ۵۰۰ گرم هر عدد ۷ هزار و ۵۰۰ تومان و تافتون با وزن ۲۰۰ گرم هر عدد ۴ هزار تومان خواهد بود.
یک روز قبل، یک روزنامه از گرانی نان در ۱۳ استان خبر داده بود و نوشت: در خبرها به نقل از سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان داشتیم که اختیار تغییر قیمت نان به استانها واگذار شده است. در برخی استانها هم تغییراتی اعمال شده تغییراتی که به گفته مسئولان در راستای بهبود اقتصاد نانوا جلوگیری از قیمتگذاری خودسرانه و کم فروشی شکل گرفته است در گفتگوی ویژه خبری کم و کیف تغییرات قیمتی نان مورد بررسی قرار گرفت.
خبرگزاری فارس نیز نوشته بود: «گران شدن نان از استان خراسان رضوی شروع شده و بناست در سایر استانها هم قیمت نان گران شود».
دلایل گران کردن نان همان موضوعاتی است که در سالهای اخیر در هر شوک تورمی تکرار شده است؛ بنزین گران میشود تا الگوی مصرف مردم تغییر کند و به سمت صرفه جویی برود؛ نرخ رسمی دلار گران میشود تا صرافیها تخلف نکنند و بازار سیاه به وجود نیاید و نان گران میشود تا نانواییها قیمتگذاری خودسرانه نکنند و کم فروشی شکل نگیرد!
اما تاثیر قیمت نان بر سفرههای کارگران اظهر من الشمس است؛ نان یک کالای کلیدی و استراتژیکِ سفره هاست و گرانی آن مثل یک موج میتواند بر سایر اقلام خوراکی سبد هزینههای خانوار تاثیر بگذارد؛ حتی اگر «نان» را به عنوان یک کالای ایزوله و جدا از زنجیرهی علی اقتصاد در نظر بگیریم، خود به تنهایی کالای پرمصرفِ بسیاری از خانوارهای کارگری و کارگران فصلی و ساختمانی است که از قضا در دهههای اخیر با گرانی برنج و سایر اقلام، بیشترین سهم را در سفرههای این گروهها پیدا کرده است.
گرانی ۳۰ تا ۴۰ درصدی نان، در حالیکه کارگران کم درآمد در شبانه روز دو یا سه وعده آن را مصرف میکنند، میتوانند سبد خوراکیهای آنها را دچار یک شوک تورمی مجدد کند و حال سوال اینجاست که آیا سفرههای کارگران میتواند خالیتر شود؛ آیا برای شوکهای تورمی بیشتر جایی باقی مانده است؟!
یادمان نرود که دولت در مذاکرات مزدی ۱۴۰۲ و قبل از شروع سال، قول داده بود که تورم کنترل و مهار میشود؛ در چند ماه گذشته تقریباً همه کالاهای خوراکی و غیرخوراکی به صورت نرم و خزنده گران شدند و حالا یک کالای استراتژیک سفرهها به صورت رسمی و علنی دچار شوک تورمی می شود.
آیا معنای وفای به عهد، این بود؛ فرامز توفیقی (فعال کارگری) با طرح این پرسش ادامه میدهد: گرانیها محدود به نان نیست؛ لبنیات در حال خروج کامل از سفرههای کارگران است؛ برنج از سبد خرید خیلیها حذف شده؛ کارگران نمیتوانند میوههای تابستانی بخورند؛ حتی شکر و قند هم گران شده است.
به گفته وی، بهانههایی مانند کم فروشی و تخلف و…، نمیتواند واقعیت تلخ شتاب تورم را انکار کند.
توفیقی تاکید میکند: در این شرایط، هیچ توجهی به دستمزدی ندارند که حالا دیگر یک سوم خط فقر یا حتی پایینتر است، و به درخواست اعضای کارگری شورایعالی کار برای تشکیل جلسه و ترمیم مزد وقعی نمینهند!
حالا سوال این است که آیا با گرانی آرد و نان، باید منتظر موج جدیدی از گرانیها باشیم؟ آرد که گران شود، کالاهایی از جمله شیرینی جات، ماکارونی و… گران میشود؛ گرانی نان تاثیر روانی و علت و معلولی در بازار دارد؛ و این در حالیست که کارفرمایان بخش نان، از گرانی نان و سرایت آن به تمام استانها دفاع میکنند.
از نظر رئیس اتحادیه نانوایان سنگک استان تهران برای مدیریت اوضاع باید در اسرع وقت نرخ کارشناسی شده نان را هر چه سریعتر در همه استانها اعلام کنند که این امر میتواند در کاهش تخلفات گران فروشی وکم فروشی موثر باشد! اما کارگران صنف نانوایی با گرانی نان مخالفند، هرچند دو سال است دستمزدشان بازهم به بهانهی غیرقانونیِ ثابت ماندن نرخ نان فریز شده و افزایش نیافته است.
اسدی یک کارگر نانوا در تهران در این رابطه میگوید: ما کارگرانِ نانوایی ها مخالف گران شدن نان هستیم؛ هر بار گرانی نان، سفرههای خود ما را نیز کوچکتر میکند؛ چرا باید مردم و ما کارگران تاوان افزایش هزینههای نانواییها را بدهیم؛ چرا کسی نمیگوید اجاره مغازه نانواییها یا مالیات و قبوض انرژی سنگین است که هزینه بالا رفته؟
او تاکید میکند: راهکار، افزایش قیمت نان نیست؛ دستمزد کارگران خباز باید مطابق قانون برابر تورم و هزینه های زندگی افزایش یابد و دولت نباید در این شرایط سخت زندگی مردم، نان را به بهانهی اینکه کارفرمایان خباز سود نمیکنند، گران کند.
قرار بود هیچ چیز در سال جدید گران نشود؛ حالا نان، «قوت غلب فرودستان» در تعدادی از استانها گران شده است؛ مدتهاست که خرید «نان نصفه» رواج پیدا کرده؛ آیا قرار است با این گرانی ها، نان هم جزو کالاهای گران و کم مصرف شود و مردم به خرید قسطی و نسیهی آن روی بیاورند؟!
نظر کاربران
سال کنترل تورم ،خخخخخخخخخ خخخخخخخ خخخخخخخخخخخ
فقط مردن ارزونه
خدا انتقام ملت را بگیره یه کارگر چه کار کنه لعنت خدا بر مسئولین مملکت شده برای شما درآمد ملی مال شماست و بقیه افراد کشور شده برده شما شما نون مردم را آجر کردین خداوند درد بی درمان برای شما بده
خدا از سر تقصيراتتون نگذره
خدا لعنت کنه ،،،،،،، که این بلا رو سرمردم و مملکت آوردن
وقتی خود دولت باعث گرانی است چطور میشه توقع داشت ارزونی بشه!!!این یکی دو سال دولت بیشتر از مردم تو تورم و گرانی داشته تا دشمن یا دلال و هر کس دیگه ای!
راضی به این نباشید این اولیه هنوز برامون دارند
به سواد یا کاردانی نیست اگر مسئولیتها باید ازخود باشن متأسفانه ما کشور رو باختیم اینم زیادمونه امیدوارم خدا بتونه ما مردم و ببینه که حتی شکایت بکسی نداریم ببریم
با این قیمت ها که اعلام کردید اینکه شد ۳۰۰ درصد گرون شده نه ۴۰ درصد
دست عامل این عمل درد نکنه.ممنون!
مشهد تا قبل عید همه چی ۳برابر بود الان دیگه بدتر میشه که بهتر نمیشه.مسئولین اگه زرنگ تشریف دارن قیمتها رو برای کسانی که از خارج از کشور میان و اهل ایران نیستن ۳ برابر یا بیشتر بگیرن چون هم اونا حق آب و گِل ندارن و هم پول اونها نسبت به پول ایران باارزشتر هست و اقتصاد رایگان به اونا ندن.لطفا رسیدگی کنید و سیاست درست بکار ببرید و کارد به خون مردم ایران نزنید.
خدالعنت کنه این دولت ومسئولین که مردم بد بخت وبیچاره کردن مرگ بهتر از این زندگیه کشوری به این ثروتمندی واین همه دارایی مردمش رو به گدایی انداختین هرچند میدونم این حرف های منو منتشر نمیکنید
وقتی شعل بیش ازدهاملیون افعانی بدین ازسوبسیدیارانه پنهان همین میشهههه
همونم بدین افاغنه غیرمجاز بخورنش بره پی کارش . هر خانواری 10 نفر میارن تو صف نونوایی نفری هم 10 دونه میبرن این میشه 100 تا نون . پر و پیمون خودشون میخورن باقیشم خشک میکنن سه برابر قیمت میفروشن گاوداریها . حالا بدون بدبختی از کجا شروع شده