چهار ترفند مدارس برای تیغ زدن والدینِ دانشآموزان
این موقع سال برای خیلی از والدین نگرانیهای ویژه خودش را دارد و پیدا کردن یک مدرسه مناسب برای تحصیل فرزند یکی از آنهاست، مدرسهای که میتواند آینده تحصیلی یک دانش آموز را بسازد.بعضی والدین این روزها به قول خودشان کفش آهنین پوشیدهاند و دنبال بهترین جا برای تحصیل فرزندشان هستند.
روزنامه ایران نوشت: این موقع سال برای خیلی از والدین نگرانیهای ویژه خودش را دارد و پیدا کردن یک مدرسه مناسب برای تحصیل فرزند یکی از آنهاست، مدرسهای که میتواند آینده تحصیلی یک دانش آموز را بسازد.بعضی والدین این روزها به قول خودشان کفش آهنین پوشیدهاند و دنبال بهترین جا برای تحصیل فرزندشان هستند.
شهریه بالا، خارج از محدوده بودن، سختیهای پیدا کردن مدرسه دولتی نزدیک خانه و مدرسه غیردولتی با شهریه مناسب از مهمترین دغدغههای این روزهای والدین است.
پسرش کلاس دوم ابتدایی را تمام کرده و امسال به کلاس سوم ابتدایی میرود:« برای ثبتنام کلاس اول پسرم خیلی دنبال ثبتنام در مدرسه دولتی بودم چون اعتقادی به مدرسه غیر انتفاعی نداشتم اما مدرسه دولتی ابتدایی اطراف خانه ما خیلی کم بود یا مسیرهای خیلی دوری به خانهمان داشت که در این صورت مجبور بودیم هزینه گزافی برای سرویس بدهیم و از آنجایی که من و همسرم هر دو شاغل هستیم و مدارس دولتی هم عموماً ساعت 12 تعطیل میشوند یک مدرسه غیر انتفاعی را انتخاب کردیم که به منزل مادرم نزدیک باشد تا پسرم بعد از تعطیلی به آنجا برود و ما مجبور به پرداخت هزینه برای بعد از کلاسش نباشیم. بنابراین یک مدرسه غیر انتفاعی را انتخاب کردیم که پسرم دو سال است به آنجا می رود.
عمده مشکلات مدارس غیر دولتی این است با اینکه یک شهریه مصوب را آموزش و پرورش برایشان تعیین میکند، ولی عملاً هیچ مدرسه ای آن شهریه را نمیگیرد و شهریه بالاتری دریافت میکنند. بیشتر مدارس غیردولتی بر برگزاری کلاسهای فوق برنامه تمرکز میکنند و هزینه زیادی بابت این کلاسها میگیرند و عملاً کار خاصی هم در این کلاسها انجام نمیشود. کلاسهایی مثل کارآفرینی، تفکرسازنده، زبان انگلیسی، هنر، کامپیوتر و روباتیک. ما هزینه خیلی زیادی بابت این کلاسها میدهیم و از آن طرف آموزش و پرورش میگوید شرکت در این کلاسها اجباری نیست اما مدارس غیر انتفاعی این کلاسها و زمانشان را طوری تعریف میکنند که مجبورمیشوی فرزندت را ثبت نام کنی.
مثلاً اولین زنگ را فوق برنامه میگذارند و برای مادران شاغل امکان پذیر نیست که بچهشان را نگه دارند یا او را دیرتر به مدرسه بفرستند یا هزینههایی که مدارس غیرانتفاعی بابت ناهار میگیرند خیلی زیاد است و ظاهراً سود این بخش کم نباشد، حتی مدارسی هستند که اجازه نمیدهند بچه در رستوران مدرسه غذا بخورد و اگربچه از خانه غذا بیاورد یا باید غذای سرد آورده باشد یا گوشه حیاط غذا بخورد و رستوران در اختیار کسانی است که پول غذای مدرسه را دادهاند.»
به گفته مادراین دانش آموز مشکل دیگر اینکه در مدارس غیردولتی ابتدای کار برایت یک تصویر رؤیایی از آموزش میسازند درحالی که بعداً میفهمی اصلاً از این تصویر رؤیایی در عالم واقع خبری نیست:«سال گذشته یک برنامه کمک آموزشی را به ما معرفی کردند وگفتند در کشورهای توسعه یافته هم از همین سیستم آموزشی استفاده میکنند و گفتند بخشی از شهریه تحصیلی که از ما گرفتند خرج خرید این برنامه شده است.اما زمانی که سال تحصیلی شروع شد عملاً استفادهای از این برنامه ندیدیم.»
یک مادردیگر که بچههای دوقلویش در مدرسه دولتی درس خواندهاند و امسال هم میخواهد آنها را در منطقه 22 در مدرسهای نزدیک به خانهشان ثبت نام کند، میگوید:«در مورد نام نویسی امسال من به هر مدرسهای مراجعه کردم چه داخل محدوده( یعنی نزدیک به منزل و در همان حوزه آموزشی) وچه خارج محدوده حتماً ازشما پول میخواهد و جالب اینکه که حتی اگر داخل محدوده هم باشی همان اول کار باید حداقل ۵۰۰ هزار تومان به حسابشان واریز کنی.
نکتهای که وجود دارد خیلی اوقات اولش میگویند داخل محدوده جا نداریم و تعدادمان بالای ۳۵ نفر است وظرفیت برای پذیرش فرزند شما نداریم ولی وقتی میگویی برای کمک به مدرسه مشکلی ندارم، ناگهان جا باز میشود این مورد را بجز من چند تا از همسایههایمان هم شاهدش بودهاند حتی مدارس دولتی که پیشنهاد دادهاند اگر میتوانید ۱۰ میلیون تومان برای کمک واریز کنید و در واقع این پیش شرط برای ثبت نام بوده است.»
این روزها والدین باید در سامانهای برای خرید کتابهای درسی فرزندشان ثبتنام کنند که برخی در ثبتنام در این سامانه هم مشکل دارند. مدیر یک مدرسه در گفت وگو با ما میگوید خیلی از والدین به دلیل ناآشنایی با اینترنت یا سرعت آن قادر به استفاده از این خدمات نیستند و برای ثبتنام کتاب درسی هم به ما مراجعه میکنند و از آنجا که این روزها کتب درسی بر اساس این ثبت نام و آمار دقیق دانش آموزان چاپ میشود اگرخانوادهای نتواند این کار را انجام دهد فرزندش هم بدون کتاب میماند.
با تعدادی از والدین دانشآموزان صحبت کردیم آنها هم میگویند مدرسه خارج از محدوده و داخل محدوده هم یک مشکل بزرگ در ثبت نام بچهها ایجاد کرده و حتی برخی اجاره نامه صوری درست میکنند تا بچه شان را ثبت نام کنند.
مادر یک دانشآموز مقطع ابتدایی هم میگوید:«امسال برای ثبت نام به یک مدرسه دولتی نزدیک خانهمان رفتم. چند سال قبل بچهام در یک مدرسه غیردولتی درس خواند و امسال با توجه به افزایش شهریهها تصمیم گرفتم فرزندم را در یک مدرسه دولتی ثبت نام کنم اما تا الان موفق نشدهام، میدانید چرا؟مسئولان مدرسه گفتند اگر پارسال فرزندت به یک مدرسه غیر انتفاعی رفته باید همانجا بماند.گفتند بچهات آسیب میبیند من گفتم پارسال بودجه ثبت نام را داشتم اما امسال ندارم اما مسئولان این مدرسه گفتند نه حتماً اگر پارسال بودجه ثبت نام در مدرسه غیر دولتی را داشتی امسال هم داری.البته این را هم گفتند که مدرسهشان در هر کلاس 35 دانش آموز دارد و ظرفیت ندارد هر چند مدرسه غیردولتی پسرم هم کلاسهایش 27 یا 28 نفره بود.»
پدری هم مهمترین مشکل ثبتنام دخترش را در مقطع سوم ابتدایی افزایش شهریه مدرسهاش عنوان میکند:« پارسال شهریه مدرسه دخترم 28 میلیون بود امسال به 45 میلیون رسیده. خیلیها بچهشان را امسال از این مدرسه بردند چون توان پرداخت شهریه به این بالایی را ندارند از آن طرف هم هرسال نتایج کنکورمیآید و بیشتر آنهایی که قبول میشوند دانشآموزان مدارس غیردولتی و سمپاد (دارای استعداد درخشان) بودهاند و تنها 10 درصد از مدارس دولتی هستند.ما مجبوریم از هزینه زندگیمان بزنیم تا فرزندمان آینده بهتری داشته باشد.معلوم نیست ما تا کی بتوانیم از پس این شهریههای بالا بربیاییم چون هرسال چند برابرمیشود.»
با همه این شکایتها اما معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان مدارس غیردولتی در فصل ثبت نام مدارس بر نظارت جامع و دقیق بر روند مدارس دولتی و مراکزغیردولتی تأکید میکند.احمد محمودزاده تأکید کرده است:« نظارت بر روند دریافت شهریه در مدارس غیردولتی ضروری است و مدارسی که با دریافت مبالغ مازاد بر شهریه تعیین شده، مرتکب تخلف شدهاند باید مبالغ مازاد دریافتی را در اسرع وقت به خانوادهها بازگردانند.» او گفته است سازمان مدارس و مراکزغیردولتی مطابق با قانون، اصلاح و تعیین نرخ شهریهها را مدیریت خواهد کرد و بر رعایت حقوق مردم تأکید دارد.
به گفته این مقام مسئول در آموزش و پرورش همچنین دستورالعمل ثبتنام در مدارس مناطق همجوار تأکید لازم انجام شده است و ستادهای ثبتنام براساس اختلاف مرزی که بین دو منطقه وجود دارد، تصمیمات مناسب را اتخاذ میکنند بنابراین اگر والدین با این موضوع مواجه هستند در صورت مراجعه به منطقه آموزش و پرورش، موضوع بررسی خواهد شد و اگر مدرسه منطقه همجوار ظرفیت داشته باشد معمولاً ثبت نام انجام میشود.
همچنین رئیس اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش شهر تهران درباره نظارت بر امر ثبتنام اعلام کرده است:«ناظران برای نظارت بر پروژه ثبتنام از میان معلمان مدارس انتخاب میشوند و سامانه نظارت وزارت آموزش وپرورش نیز به صورت روزانه فرایند نظارت را رصد میکند تا مشخص شود درهرمنطقه چه مقدار ثبتنام انجام شده است به گفته احمد قاسمی، همچنین در مناطق آموزش و پرورش در قالب ستاد ثبتنام، ناظرانی فعال هستند که به مدارس رفته و با اولیا صحبت میکنند و برنحوه اجرای دستورالعمل ثبتنام نظارت میکنند.» این روزها خیلی از والدین نگرانیهای خاص خودشان را دارند که تا ماه مهر از راه برسد این دغدغهها همچنان ادامه دارد.
نظر کاربران
روش تیغ زنی از والدین به همراهی اموزش پرورش
من همسزم بازنشست شده برگشتم شهر خودم دولتی که اصلا جا گیرم نیومد غیر انتفاعی هم میگن باید معادل شهریه کمک مردمی بپردازی و این کمک مردمی هم در صورت انصراف پس داده نمیشه ،مدرسه ای که هیچ امکاناتی نداره ،یه خونه اجاره کردن مدرسه زدن
اینجا ایران است
مسئولان میگن نباید پول بدید مدارس میگن جا نداریم ولی تا پول بدی جا باز میشه
خدا رو شکر همه نهادها و سازمان ها یاد گرفتن
خب چرا کسی رسیدگی نمی کند؟ این ملت بیچاره چه گناهی کرده که جیبش خالی بشه آیا این دزدی نیست؟ وزارت آموزش و بد روش پس کی میخواد وارد میدان بشه و نظارت کنه؟
مدارسی که کارشان تیغ زنی است حاصلش میشود جوان 18 ساله زورگیر جوان 20 ساله موبایل قاپ
مدارس دولتی کمیاب و بی کیفیت و مدارس غیر دولتی گوش بری و کلاس گذاشتن دلیل بی توجهی دولت نسبت به تحصیل نتیجه بیکاری
این معضلات را نتواتستتد حل کنند فقط مصاحبه الکی میکنند
دزدی که فقط از دیوار مردم بالا رفتن نیست
همه جا نشان از بی درو پیکر بودن رانشون میده ،دغدغه پشت دغدغه خداوکیلی چیمون خوبه
وقتی مدرسه 300نفری برای یکسال هفتصدوبیست هزارتومان سرانه بهش می دهند این یعنی تیغ زنی اولیا
در این مورد ثبت نام دقیقا گفتند در محدوده نیست
گفتم کمک میکنم
گفتند تا حالا کسی رو خارج از محدوده ثبت نام. نکردیم
به کسی نگید فرزند شما رو ثبت نام میکنیم
آیا راهی هست که هم دانش اموز را اخراج نککنند هم قبولش کنند .انها میگیرند بگو نمیدهیم میگویند جا نداریم.دانش اموز افغانی را ثبت نام میکنند.البته مدارس خصوصی هم هست جا دارند.
بابا بچه هاتون نرن این مدارس هیچ اتفاقی نمی افته همه شون آخرسر بیسواد بدون حرفه و فن و سرگردانن