خنک کردن خانه بدون کولر با ۷ روش ساده!
اولین احساسی که با شنیدن نام تابستان به ما دست میدهد، احساس گرما است.
دیجی کالامگ: اولین احساسی که با شنیدن نام تابستان به ما دست میدهد، احساس گرما است. آن هم نه گرمای معمولی، گرمایی که میتواند آزاردهنده باشد. شاید بگویید این که کاری ندارد، کولر را روشن میکنیم و هوای خانه خنک میشود. اما بیایید از چند زاویهی دیگر به ماجرا نگاه کنیم.
مصرف برق کولر آبی و کولر گازی بسیار زیاد است و این موضوع نهتنها باعث تحمیل هزینههای سنگین به شما میشود، بلکه باعث انتشار میزان زیادی دیاکسید کربن شده و محیط را آلوده میکند. از تاثیر این آلودگی بر افزایش گرمایش زمین هم دیگر نیازی به صحبت نیست. یک اتفاق دیگر هم ممکن است پیش بیاید. اگر برق قطع شود چطور از کولر استفاده میکنید؟ آیا تا به حال راهی برای خنک کردن خانه بدون کولر پیدا کردهاید؟
پس اگر بخواهیم از محیط زیست مراقبت کنیم باید برای خنک شدن خانه چه کنیم؟ راه حل این موضوع در روشهای قدیمی و سنتی خنک نگه داشتن خانه است. در این مطلب قصد دارم ۷ روش سنتی ساده برای خنک نگه داشتن فضای داخلی خانه را برای شما بنویسم تا دیگر برای خنک کردن خانه بدون کولر هیچ مشکلی نداشته باشید.
۱. دمای سطحی بیرونی را کنترل کنید
تابش نور خورشید روی دیوارها و نمای بیرونی ساختمان باعث گرم شدن دیوارها شده و توان جذب گرما را هم در آنها بالا میبرد. اگر بتوانید با نصب سایهبان یا استفاده از عایق مناسب این تابش و جذب را کاهش دهید فضای داخلی خانه خنکتر خواهد بود.
بهترین روش برای این کار استفاده از آهک است. اجداد ما در روزگاری که هنوز کولر و پنکه اختراع نشده بود دیوارهای بیرونی را با آهک میپوشاندند تا داخل خانه خنک شود. رنگهای روشن امواج بلند نور خورشید را منعکس میکنند و در نتیجه، دمای سطح بیرونی کاهش پیدا میکند.
۲. از تهویهی متقاطع استفاده کنید
ورود هوا از یک بخش و خروج آن از بخش دیگر، تهویهی متقاطع نام دارد. این یکی از روشهای عالی برای خنک کردن خانه بدون کولر است. در فصل تابستان باید برای بخشهای ورودی و خروجی هوا برنامهریزی کنید تا تهویه به بهترین شکل انجام شود. برای این کار میتوانید از یکی از روشهای زیر استفاده کنید.
ورودی و خروجی در دیوارهای مقابل برای حرکت مناسب هوا
ورودی و خروجی در دیوارهای مجاور برای افزایش اثر خنککنندگی
تا جایی که میتوانید ورودی را در پایینترین جای ممکن و خروجی را در بالاترین جای ممکن در نظر بگیرید. با این کار هوای خنک که سنگینتر است از ورودی وارد میشود و هوای گرم که سبکتر است، به راحتی از بخش مربوطه خارج میشود.
ورودی هوا را در بخشی از خانه در نظر بگیرید که بادهای خنک بیشتر از آن سمت میوزد.
۳. از دودکشها کمک بگیرید
اگر در منطقهای که زندگی میکنید باد و نسیم کمی میوزد میتوانید از دودکشها کمک بگیرید. هوار گرم داخل خانه از دودکشها بالا رفته و خارج میشود. در نتیجه هوای خنک از قسمتهای پایینی، مثل زیر درها، وارد میشود. اگر خانهی شما دودکش ندارد میتوانید یک دودکش یا دهلیز برای این کار بسازید.
۴. از بادگیر استفاده کنید
در خانههای قدیمی برای خنک کردن خانه بدون کولر از بادگیر استفاده میکردند. بادگیر از قرنها پیش در کشورهای حوزهی خاورمیانه استفاده میشده و حتی همین الان هم اغلب خانههای قدیمی یزد بادگیر دارند. بادگیرها به خوبی میتوانند هوای گرم داخل خانه را به سمت بیرون هدایت کنند و هوای خنک را به داخل بیاورند.
۵. از طبیعت کمک بگیرید
اگر حیاط یا بالکن دارید میتوانید از گیاهان برای خنک کردن خانه بدون کولر استفاده کنید. روبهروی پنجره را با گیاهان و درختچهها پر کنید تا هوایی که از بیرون قرار است وارد خانهی شما شود ابتدا از میان گیاهان عبور کند. هوا در زمان عبور از بین گیاهان، گرمای شدید خود را از دست میدهد و به صورت نسیمی ملایم وارد خانهتان میشود. کاشت درخت در قسمت جنوب و غرب خانه میتواند در خنک کردن هوای ورودی بسیار موثر باشد. همچنین روشن کردن فوارهی حوض حیاط هم میتواند هوای اطراف را به خوبی خنک کند.
۶. تابش نور خورشید در خانه را محدود کنید
اگر میخواهید در تابستان خنک بمانید باید از نور خورشید دوری کنید. کشیدن پردههای خانه در طول روز، مانع تابش نور خورشید در خانه میشود و شرایطی شبیه به سایهی زیر درختان را فراهم میکند. همین کار به شما در خنک کردن خانه بدون کولر کمک میکند.
۷. از روش مصریان قدیمی استفاده کنید
این روشِ محبوب من است و سالهاست که از آن استفاده میکنم تا در طول تابستان نیازی به استفاده از کولر نداشته باشم. چندین سال پیش در یک کتاب تاریخی، که سرگذشت یک خانوادهی تاجر مصری را نوشته بود، خوانده بودم که برای خنک نگه داشتن هوای عمارت در طول فصل گرما از روش جالبی استفاده میکنند. دمای هوا نزدیک به غروب آفتاب پایین میآید و تقریبا تا یک ساعت بعد از طلوع آفتاب هم پایین باقی میماند.
افراد آن دوران بعد از غروب آفتاب تمام درها و پنجرهها را باز میگذاشتند تا هوای خنک و بادهای شبانه در خانه جریان داشته باشند. صبحها هم بلافاصله بعد از طلوع خورشید تمام در و پنجرهها را میبستند و پردهها را میکشیدند تا هوای خنک در خانه باقی بماند. من چندین سال است که به مناطق شمالی نقل مکان کردهام و از این روش برای خنک نگه داشتن خانه استفاده میکنم.
شاید باور نکنید اما در هوای شرجی تابستان فقط با یک پنکهی سقفی میتوانم خانه را به خوبی خنک نگه دارم. البته در چلهی تابستان، علاوه بر رعایت تمام نکاتی که در این مطلب گفتم، هر چند ساعت یک بار روی پردههای مخصوص تابستان، که با پارچهی متقال دوختهام، آب اسپری میکنم تا هوایی که به کمک پنکه در جریان است از روی رطوبت پارچه عبور کند و هوا را خنکتر کند.
مرور کلی
در این مطلب از ۷ روش سادهی سنتی برای خنک نگه داشتن خانه بدون کولر برایتان صحبت کردم و گفتم که هفتمین روش را چندین سال است که خودم استفاده میکنم. بد نیست امسال تابستان شما هم از چند روش سنتی استفاده کنید و نتیجهای که تجربه میکنید را برایمان بنویسید. شاید با اعتماد به اجدادمان در فصل تابستان، بتوانیم مصرف برق را کاهش داده و هزینهی کمتری بابت آن بپردازیم. منتظر نظرات و تجربیات شما در استفاده از این روشها در بخش کامنتها هستم.
ارسال نظر