یک روایت ادعایی از مذاکرات ایران و آمریکا
دولت بایدن در حال انجام مذاکرات غیرمستقیم دوجانبه با ایران است که امیدوار است حداقل برنامه هستهای تهران را در زمینه تولید تسلیحات محدود کند، به حملات نیابتی این کشور به نیروهای آمریکایی در سوریه پایان دهد و سه زندانی آمریکایی را در ازای دسترسی محدود به برخی از میلیاردها دلار پول های بلوکه شده ایران در خارج از کشور آزاد کند.
انتخاب به نقل از واشنگتن پست نوشت: دولت بایدن در حال انجام مذاکرات غیرمستقیم دوجانبه با ایران است که امیدوار است حداقل برنامه هستهای تهران را در زمینه تولید تسلیحات محدود کند، به حملات نیابتی این کشور به نیروهای آمریکایی در سوریه پایان دهد و سه زندانی آمریکایی را در ازای دسترسی محدود به برخی از میلیاردها دلار پول های بلوکه شده ایران در خارج از کشور آزاد کند.
در ادامه این مطلب آمده است: به گفته مقامات آمریکایی، اروپایی و خاورمیانه که به شرط ناشناس ماندن برای بحث در مورد یک موضوع حساس صحبت کردند، مذاکراتی که از چند ماه پیش آغاز شده است، احیای مذاکرات برجامی نیست.
بحثهای کنونی تلاشی برای ترسیم خطوط قرمز واضح و معکوس کردن آن چیزی است که تشدید مداوم تنشهای ایران بوده است که با نحوه رفتار دولت در قبال اعتراضها و ارسال سلاح به روسیه از سوی تهران برای استفاده در اوکراین افزایش یافته است.
مذاکره کنندگان آمریکایی هشدار داده اند که حملات بیشتر در سوریه، که جدیدترین آنها در ماه مارس رخ داد، و ادامه غنی سازی اورانیوم در سطح بالا که به طور خطرناکی به سطح درجه تسلیحات نزدیک شده است، موجب پاسخی- از جمله اقدام نظامی - خواهد داشت که هیچ یک از طرفین نمی خواهند.
مقامات دولت بایدن از زمانی که گزارش هایی مبنی بر قریب الوقوع بودن توافق جدید آمریکا و ایران برای اولین بار در رسانه های اسرائیل در اوایل ماه جاری منتشر شد، تلاش کردند تا دامنه تلاش های دیپلماتیک را کم اهمیت جلوه دهند.
گزارش های رسانه ای منجر به انتقاد صریح دولت اسرائیل از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و برخی از قانونگذاران آمریکایی شده است.
مایکل مک کال، رئیس کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به بایدن گفت که از اینکه دولت در حال تعامل مجدد با تهران است، «عمیقاً ناراحت کننده است» و «نتایج این گفتگوها شامل چراغ سبز به آزادی پول های قابل توجهی برای ایران است».
ساعاتی پس از انتشار نامه مک کال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه به خبرنگاران گفت که «برخی از گزارشهایی که در مورد توافق در مورد موضوعات هستهای و بازداشتشدگان دیدهایم، دقیق نیستند یا درست نیستند».
این گفتگوها بخشی از تلاشهای دولت برای استفاده از دیپلماسی آرام و سطح بالا برای رسیدگی به مشکلات در خاورمیانه و خلیج فارس است، جایی که چین و روسیه حضور خود را گسترش دادهاند زیرا نفوذ و منافع ایالات متحده در حال کاهش است. این تلاش ها همچنین شامل افزایش ارتباط با عربستان سعودی برای سوق دادن آن به سمت روابط با اسرائیل و حل و فصل جنگ در یمن است.
یک دیپلمات بلندپایه اروپایی که مدتها در مذاکرات با ایران شرکت داشت، گفت که شرکای اروپایی دولت کاملا نسبت به خطوط کلی مذاکرات فعلی مطمئن نیستند، اما خاطرنشان کرد که «روشن است که آنها آگاه هستند که اگر برنامه هستهای ایران با سرعت تمام ادامه یابد، بحران اجتناب ناپذیر است.»
نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان که به همراه روسیه و چین از امضاکنندگان توافق هستهای برجام بودند، هفته گذشته در امارات متحده عربی با علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران دیدار کردند.
تشدید نگرانی ها در مورد زمان "گریز هسته ای"
مقامات آمریکایی تاکید میکنند که در ازای پیشرفت در حوزه مذاکرات هستهای و بحث سوریه، به غیر از خودداری از اقدام متقابل و چشمانداز گفتگوهای دیپلماتیک بیشتر، چیزی به ایران ارائه نکردهاند. یکی از افراد اگاه گفت که این گفتگوها «به منظور کاهش تنش است....هیچ کس در این دولت نمی خواهد اتفاق بدی در یک سال و نیم آینده رخ دهد.»
این فرد با اشاره به توافق 2015 که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک شناخته می شود، گفت: همه قبول دارند که برجام آنطور که نوشته شده است، باز نخواهد گشت. ما قرار نیست توافق جدیدی بر اساس زمان گریز هسته ای جادویی بدست آوریم."
از زمان خروج ایالات متحده از برجام، ایران اورانیوم را با خلوص 60 درصد غنی سازی و ذخیره کرده است. اکنون گریزه هسته ای، طی چند هفته تخمین زده می شود و بازرسان در فوریه ذراتی را کشف کردند که تا حدود 84 درصد غنی شده بودند، یعنی اندکی کمتر از 90 درصد که میزان درجه مورد نیاز برای تسلیحات هستهای است.
فرد اگاه از مذاکرات گفت: «ما دیگر هرگز سقف غنیسازی 3.6 درصدی را نخواهیم داشت. این یک فرصت یکباره بود که از آن استفاده کردیم. از طرفی من برای 60 درصد، منطقی نمی بینم. ... بنابراین خوب است که ببینیم آیا می توانیم 60 درصد ... را به 20 یا 19.9 درصد برسانیم. ... من فکر می کنم تلاش برای عبور فراتر از آن، فقط یک کار احمقانه است.»
اولی هاینونن، که نظارت بر بازرسیهای آژانس از برنامه هستهای ایران در دهه 2000 را برعهده داشت، می گوید: محدودیتهایی که در گزارشهای خبری اعلام شده از جمله اینکه دولت حاضر است به غنیسازی 60 درصد رضایت دهد، به سختی توانایی ایران برای ساخت سلاح هستهای را کاهش میدهد. با ذخایر کنونی تهران و مجموعههای زیرزمینی وسیع سانتریفیوژها، جدول زمانی برای انباشت اورانیوم غنیشده کافی برای یک سلاح اتمی بسیار کوتاه خواهد بود.
ارسال نظر