زنان «ویژه» که دست از خیابان ها نمی کشند
زنانی هستند که ویژهاند. مأمن آنها خیابان است. درآمدهایشان از راههای غیرقانونی و غیراخلاقی به دست میآید؛ اما نه زندان و نه بازپروری، هیچ کدام دوای دردشان نیست.
بسیاریشان به آسانی دست از خیابان نمیکشد و مأمنی بهتر از کوچه، پس کوچههای شهر پیدا نمیکنند. هرچند میدانند ویروس ایدز مثل سمی مرگبار، بینشان شیوع یافته است و هر روز که میگذرد یک قدم به مرگ نزدیکتر میشوند.
مدیران سازمان بهزیستی کشور، فرآیند بازپروری زنان ویژه را سخت و زمانبر میدانند. هر سال هزار زن آسیبدیده در مراکز بازپروری ساماندهی میشوند ولی بعد از مدتی، ۳۰ درصد این افراد بار دیگر به خیابانها باز میگردند و حرفه پیشین خود را از سر میگیرند.
این زنان بین ۲۰ تا ۴۰ سال سن دارند و متأسفانه میانگین سنیشان هر سال جوانتر میشود و با اینکه بیشتر در کلانشهرها هستند، اما در شهرستانهای کوچکتر هم پیدا میشوند.
زنان خیابانی با اختلالات روانشناختی، خودكشی و اعتیاد دست و پنجه نرم میکنند و مسؤولان میگویند: «اعتبار لازم برای توانمندسازی آنان، همچنان کم است.»
افزایش آمار ایدز بین زنان ایرانی
به تازگی اعلام شده است که آمار ابتلا به ایدز در میان زنان ایرانی، افزایش یافته است. یکی از رؤسای وزارت بهداشت در بخش مدیریت بیماریهایی واگیردار، روابط جنسی پرخطر را مهمترین عاملی میداند که در سالهای اخیر بر شمار زنان مبتلا به ایدز افزوده است.
آمار ثبت شده از سال ۶۵ نشان میدهد که ارتباطات جنسی کنترل نشده، علت بیماری ۱۰درصد از مبتلایان به ویروس ایدز محسوب میشد. این آمار در سال گذشته با افزایشی تصاعدی همراه بود و به ۲۱.۱ درصد رسید.
همچنین بر اساس اظهارات دکتر عباس صداقت، مبتلایان به ویروس HIV در زمان ابتلا، بین ۲۵ تا ۳۴ سال، سن دارند و این نشان از وجود آسیبهای اجتماعی، میان جوانان از همان زمان اشتغال به تحصیل است.»
آلودگی ۴۰ درصد مبتلایان ایدز از طریق روابط جنسی
رئیس مركز تحقیقات ایدز در مصاحبهای گفته است: «۹۹ درصد بیماران جدیدی كه در تهران در بیمارستان امام خمینی، به من مراجعه میكنند، از طریق روابط جنسی به ویروس ایدز مبتلا شدهاند، اما میزان كشوری ابتلای جنسی ایدز حدود ۴۰ درصد است؛ در عین حال تعداد زنان باردار مبتلا به این ویروس نیز در حال افزایش است.»
مینو محرز، آمارهای جدید شیوع ایدز در كشور را نشان موج سوم ایدز، یعنی شیوع جنسی آن میداند که هر سال به تعداد مبتلایان از این طریق، افزوده میشود.
آمار رسمی وزارت بهداشت، از شناسایی ۲۳ هزار و ۱۲۵ فرد آلوده به ویروس ایدز در كشور خبر میدهند، اما آمار تخمینی براساس فرمولهای بینالمللی تعداد واقعی مبتلایان را بین ۸۰ هزار تا ۱۲۰ هزار نفر عنوان میکنند. بر این اساس تا کنون تنها یک چهارم و یا یک پنجم از تعداد واقعی مبتلایان شناسایی شدهاند.
محرز گفته است: «كشورهای غربی به این دلیل توانستند شیوع جنسی ایدز را كنترل كنند كه به طور كاملاً شفاف و بیپرده مسائل را برای مردم بازگو كردند و آگاهی جامعه و جوانانشان را بالا بردند، در صورتی كه در كشور ما صحبت كردن شفاف در این مورد سخت است. اطلاعرسانی مداوم و مستمر نیز وجود ندارد و اگر این وضعیت ادامه یابد آینده بسیار نگرانكنندهای در انتظار ماست.»
راهکارهای دولتی
سال ۸۵ خبر خوش تولید داروی گیاهی مبارزه با ایدز انتشار یافت؛ در حالی که قرار بود این دارو به صورت انبوه تولید شود و در اختيار مراکز درمان و مشاوره ايدز قرار گیرد، یک عضو کمیته کشوری ایدز فاش ساخت که دارو تأثیر موفق درمانی ندارد.
به این ترتیب مقابله با این بیماری خطرناک از مرحله درمان کامل به برنامههایی رسید که انتقال ویروس HIV از طریق سرنگهای آلوده را کنترل میکرد. اما همچنان راه پیش پای موج سوم ایدز با روابط پرخطر جنسی باز است.
کارشناسان بر این باورند که برای شناسایی و کنترل و بهبود بیماران ایدزی در میان زنان خیابانی، نخست باید وجود این زنان و سپس شیوع بیماری بین آنها به رسمیت شناخته شود.
اما در سالی که رئیس پلیس تهران اعلام میکند، تنها ۱۰۰ زن خیابانی در شهر وجود دارد، مبارزه با این بیماری در سطح اول گره میخورد و به هیچ وجه به مراحل بعدی نمیرسد.
بنابر نظر متخصصان، با چنین نگرشی نه میتوان زنان وِیژه را از خیابانها دور کرد و به زندگی عادی بازگرداند و نه توفیقی در زمینه کنترل موج سوم ایدز حاصل خواهد شد.
منبع: فرارو
باز نشر: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
نظر کاربران
هم باید با عامل بروز ایدز مبارزه کرد
هم یک سر وسامانی به این طایفه از مردان و زنان داد
کاری که در همه کشورهای دنیا انجام میدن .