مصرف زیاد این خوراکی کشنده است
شواهد حاکی از آن است که مصرف بالای سدیم با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده، چاقی، پوکی استخوان و بیماری کلیوی مرتبط است.
فرارو: سازمان بهداشت جهانی اخیرا هشدار داد که افراد دو برابر بیش از آن چه باید در طول روز نمک مصرف میکنند. در این گزارش اشاره شده که سدیم علیرغم ان که یک ماده مغذی ضروری است خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و مرگ زودرس را در صورت مصرف زیاد افزایش میدهد.
به نقل از شبکه خبری سی بی اس؛ همچنین، شواهد حاکی از آن است که مصرف بالای سدیم با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده، چاقی، پوکی استخوان و بیماری کلیوی مرتبط است.
در گزارش سازمان بهداشت جهانی اشاره شده که اجرای قوانین مرتبط با کاهش مصرف سدیم میتواند تا سال ۲۰۳۰ میلادی جان ۷ میلیون نفر را نجات دهد. سالانه حدود ۱.۸۹ میلیون نفر از مرگ ناشی از مصرف نمک رنج میبرند.
"تدروس آدهانوم گبریسوس" مدیرکل سازمان جهانی بهداشت میگوید: "رژیمهای غذایی ناسالم عامل اصلی مرگ و میر و بیماری در جهان هستند و مصرف بیش از حد سدیم یکی از مقصران اصلی آن است".
این گزارش نشان میدهد که اکثر کشورها هنوز سیاستگذاریهای اجباری درباره کاهش مصرف نمک را اتخاذ نکرده اند و افراد خود را در معرض خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات سلامتی قرار میدهند.
افراد به طور متوسط روزانه ۱۰.۷۸ گرم نمک مصرف میکنند. توصیههای سازمان بهداشت جهانی مصرف حدود ۵ گرم تقریبا یک قاشق چایخوری نمک در روز را توصیه میکند.
سازمان بهداشت جهانی اشاره کرده که در سال ۲۰۱۳ میلادی تمام کشورهای عضو آن سازمان متعهد شده بودند که مصرف نمک شهروندان کشورها تا سال ۲۰۵۰ میلادی به میزان ۳۰ درصد کاهش یابد، اما تنها ۵ درصد از آن کشورها سیاستهای اجباری و جامعی برای کاهش مصرف نمک دارند. این سیاستها شامل مواردی مانند برچسب زدن بر روی بستهها در مورد میزان سدیم و کارزارهای رسانهای به منظور تشویق به کاهش مصرف نمک هستند.
همچنین، سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که مواد غذایی مجددا فرموله شده تا حاوی نمک کم تری باشند و عرضه مواد غذایی حاوی نمک در مدارس، بیمارستانها و خانههای سالمندان محدود شود.
دستورالعملهای فدرال در ایالات متحده به افراد توصیه میکند که بیش از ۲.۳ گرم نمک در روز مصرف نکنند. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری حدود ۹۰ درصد از آمریکاییهای ۲ ساله و در سنین بالاتر نمک زیادی مصرف میکنند. بیش از ۴۰ درصد از بزرگسالان امریکایی مبتلا به فشار خون بالا هستند. سازمان غذا و دارو از صنایع غذایی میخواهد تا نمک موجود در محصولات را در بحبوحه "اپیدمی رو به رشد" بیماریهای مرتبط با رژیم غذایی کاهش دهند.
چگونه میتوانید میزان سدیم مصرفی روزانه خود را کاهش دهید؟ در ادامه به چند نکته در این باره اشاره خواهیم کرد:
۱- مواد غذایی بسته بندی شده و آماده را با دقت انتخاب کنید
انجمن قلب امریکا توصیه میکند که هنگام خرید برچسبهای غذایی را با یکدیگر مقایسه کنید و محصولی را با کمترین میزان نمک در هر وعده انتخاب نمایید. هم چنین، شما میتوانید سبزیجات کنسرو شده با برچسب "بدون نمک افزوده شده" و سبزیجات منجمد بدون سسهای حاوی نمک را انتخاب کنید.
انجمن قلب امریکا برای طیور تازه و منجمد پیشنهاد میکند که مطمئن شوید محلول نمک به آن تزریق نشده باشد. این انجمن میافزاید: "عباراتی که با حرف ریز روی بستهها درج شده اند از جمله "حاوی آب و عصاره گوشت"، "سالین" یا "محلول سدیم" را بررسی کنید".
۲- مراقب چاشنیها باشید
انجمن قلب امریکا اعلام کرده است: "برای مثال، سس سویا، سسهای سالاد، دیپ، سس گوجه فرنگی، سس سالسا درون شیشه و بسته بندی شده و زیتون میتوانند سرشار از نمک باشند. به دنبال نسخه کم یا بدون نمک این محصولات باشید".
۳- از جایگزینهای طعم دهنده استفاده کنید
برای جایگزینی یا کاهش میزان نمکی که هنگام پخت و پز استفاده میکنید مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها پیشنهاد میکند از جایگزینهای خوش طعمی مانند سیر، آب مرکبات، چاشنیهای بدون نمک، گیاهان یا ادویه جات استفاده کنید.
۴- نمک را در رستورانها کنار بگذارید
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها پیشنهاد میکند هنگام صرف ناهار بیرون از خانه نمک را به غذا نیافزایید. هم چنین، غذاهای جانبی شور را با سبزیجات یا میوههای بدون نمک جایگزین سازید.
۵- از مواد غذایی غنی از پتاسیم استفاده کنید
انجمن قلب امریکا اشاره میکند که پتاسیم به مقابله با اثرات سدیم کمک میکند و ممکن است باعث کاهش فشار خون شما شود.
گزینههایی مانند سیب زمینی، سبزیجات، لوبیا سفید، لوبیا قرمز، ماست بدون چربی، پرتقال، موز، طالبی، گوجه فرنگی و سس گوجه فرنگی با نمک کم را در فهرست مواد غذایی مورد استفاده خود قرار دهید.
ارسال نظر