۱۲۹۴۰۷۷
۴۳۷۳
۴۳۷۳
پ

یک‌ محله و یک‌ حاج‌ بایرام که به اسمش قسم می‌خورند

حاج بایرام‌آزادی، نمونه خوبی از یک «بچه محل» تاثیرگذار در محله جوادیه تهران است‌ که به دلیل اخلاق، رفتار و منش پهلوانی، محبوبیت و معروفیت به دست آورده. شاید بپرسید چطور؟ پاسخ به این سوال را باید در حرف‌ و صحبت اهالی جوادیه پیدا کرد.

همشهری آنلاین: پیداکردن خانه حاج بایرام آزادی در محله جوادیه دشوار نیست. کافیست لب ‌تر کنید تا کسبه و اهل محل بی‌منت شما را جلوی در این خانه برسانند و طبق معمول و عادت اغلب ما ایرانی‌ها هر چه توی سینه دارند بیرون بریزند و معرف خوبی برای این خانواده نیکوکار باشند.

قهرمان‌محله | یک‌ محله و یک‌ حاج‌بایرام که به اسمش قسم می‌خورند | میاندار، گره‌گشا و خادم‌ حسینیه ‌علی‌اکبر(ع)

          شرح عکس: جمعی از اهالی جوادیه به همراه«محمدآزادی» دبیر شورایاری محله جوادیه

همت برای تامین جهیزیه نوعروسان

«اکبر بیگی» از اهالی جوادیه اینگونه از حق بچه محل خود را ادا می‌کند: «از وقتی یادم هست، در کارهای خیر حضور دارد. فرقی نمی‌کند که چه مشکلی و گره‌ای در کار بندگان خدا افتاده باشد؛ احساس وظیفه می‌کند و پا پیش می‌گذارد. برای‌ مثال همیشه او برای برپایی جشن گلریزان و کمک از بازاریان و کسبه و تامین جهیزیه نوعروسانی‌ که به دلایل مادی ازدواجشان به تاخیر افتاده و خانواده‌شان هم بضاعت مالی خوبی ندارند پیشقدم است.»

جمع‌آوری کمک برای فقرا و نیازمندان

«ولی قلی‌زاده» هم از دیگر کارهای خوب حاجی بایرام مثل شناسایی فقرا و نیازمندان تا توزیع محرمانه ارزاق و بسته‌های معیشتی مثل برنج، روغن، شکر، قند و ... بین آنان‌حرف‌ می‌زند: «در محله جوادیه کسی نیست که خانواده آزادی را نشناسد. بجز حاجی، همسر و فرزندانش به ویژه «محمد آزادی» هم دست به خیرند و برای اینکه دل ‌بندگان خدا را شاد کنند هر کاری که از دستشان ساخته باشد انجام می‌دهند.»

پیداکردن خانه مناسب برای مستاجرها

«زینب فلاحی» نیز از دیگر اخلاق و منش حاجی آزادی و خانواده‌اش حرف می‌زند: «خیلی از کارهای خیرخواهانه این هم محلی و اهل و عیالش، دور از چشم دیگران انجام می‌شود، چون اهل خودنمایی نیستند و نیازی به تعریف ندارند. شاید خیلی از کارهای ثواب آنان ساده باشد اما وقتی به آنها فکر می‌کنیم متوجه می‌شویم که این کارها در عین سادگی چقدر تاثیرگذار و خوب بوده. مثلا تلاش و رایزنی حاج بایرام آزادی و خانواده‌اش برای پیداکردن خانه اجاره‌ای مناسب و ارزان برای مستاجرهاست. خدا می‌داند که چقدر با مالکان حرف می‌زند و ریش گرو می‌گذارد که رحم کنند و اجاره‌ خانه‌ها را پایین بیاوند.»   

پادرمیانی برای پایان‌دادن به اختلاف‌ها

«طاهره معصومی» عقیده دارد خانواده‌ای در مسیر کارهای خیر قرار می‌گیرد، جز عنایت خدا نیست و مسیر زندگی خانواده آزادی نیز اینگونه است. در بین مواردی که او از خصوصیات بارز اخلاقی و رفتاری حاج بایرام محله جوادیه بر می‌شمارد، یکی‌اش جالب‌تر به نظرمی‌رسد و نقش‌ بزرگان محل را در کاهش اختلاف‌ها نشان می‌دهد:«اگر در محل و کوچه‌ای بین همسایه‌ها و خانواده‌ها مسئله و ناراحتی‌ای بوجود آید، با پادرمیانی افرادی مثل حاجی بایرام که حکم بزرگ محله را دارند، آنها با گذشت، یکدیگر را می‌بخشند، کدورت‌ها را دور می‌ریزند و محبت و دوستی را جایگزین دشمنی می‌کنند.»

قهرمان‌محله | یک‌ محله و یک‌ حاج‌بایرام که به اسمش قسم می‌خورند | میاندار، گره‌گشا و خادم‌ حسینیه ‌علی‌اکبر(ع)

رویش حسینیه حضرت علی‌اکبر(ع) در زمین بایر

خیابان ده متری جوادیه و داخل کوچه شهید عیسی برزکار یک پلاک آشنا وجود دارد. خانواده حاجی بایرام آزادی که بازنشسته شرکت واحد است در اینجا زندگی می‌کنند. حاج بایرام تعریف می‌کند: «جوانی کم سن و سال بودم که با حاجیه خانم «فاطمه درگاهی» آشنا شدم و با او ازدواج کردم. حاصل زندگی ما ۶ فرزند دختر و پسر است که بحمدالله همه تحصیلکرده و موفق‌اند و البته در بین بچه‌هایم حاج «محمد آزادی» به عنوان منتخب مردم درشورایاری محله جوادیه، مسئولیت دارد و مسائل و مشکلات اهالی را پیگیری می‌کند.»

حسینیه حضرت‌ علی‌اکبر(ع) سال‌ها قبل با تلاش خانواده آزادی و چند نفر از افراد خیر راه‌اندازی شده است. حاج بایرام آزادی، درباره تاریخچه ساخت حسینیه حضرت علی‌اکبر(ع) می‌گوید:«در قدیم امکاناتی برای برپایی محافل مذهبی وجود نداشت؛ با این حال مردم متدین جوادیه از هر فضایی برای این قبیل کارها استفاده می‌کردند. مثلا در زمین بایری که در محل وجود داشت چادر می زدند و محفل عزاداری راه می‌انداختند. تازه این همه ماجرا نبود چون در زمان شاه با این برنامه‌ها و هرجا هیئت و حسینیه‌ای برپا می‌شد مخالفت می‌کردند. تا اینکه انقلاب اسلامی به پیروزی رسید و زمین مخروبه به حسینیه حضرت علی‌اکبر(ع) تبدیل شد.»

مادر خانواده می‌گوید:«در این حسینیه، صندوق خیریه برای امور ضروری و رسیدگی به افراد نیازمند وجود دارد. هر کدام از شهروندان به اندازه توانایی مالی مقداری پول داخل صندوق می‌اندازند تا صرف مردم گرفتار و نیازمند شود.»

ترویج فرهنگ قناعت و ساده‌زیستی

چند روز مانده به ماه مبارک رمضان و اهالی خود را برای این مهمانی معنوی و الهی آماده می‌کنند. خانواده حاج آقا آزادی مثل سال‌های گذشته برای پهن کردن سفره افطار وخدمت به روزه داران در حسینیه حضرت علی اکبر(ع) تدارک ویژه‌ای می‌بینند. اینطور که اهالی می‌گویند این خانواده در طول ۳۰ شب ماه مبارک رمضان به جزبرپایی کرسی و محفل انس با قرآن، سفره افطار ساده ای را با کمک مردم پهن می کنند که مورد استقبال شهروندان قرار می‌گیرد.

حاج بایرام آزادی، بهترین لحظه زندگی را خادمی روزه‌داران در ماه مبارک رمضان و عزاداران حسینی در دهه محرم می‌داند. او می گوید:«درحسینیه حضرت علی‌اکبر(ع) پهن کردن سفره افطار ساده مثل نان، پنیر و سبزی،  یک لیوان چای نبات، در اینجا قدمت ۳۰ ساله دارد. خودم این افتخار را دارم که کفش عزاداران و میهمانات محافل حسینی را مرتب کنم.»

درگاهی، همسر حاج بایرام عقیده دارد که در این سال‌ها افراد و جوانان زیادی جذب فعالیت‌های آن شده‌اند که اهل محافل این چنینی نبودند و این مایه افتخار و خوشحالی است.  

حاج بایرام آزادی در پایان یادآوری می‌کند که همه آدم ها نسبت به هم مسئولیت دارند و اگر کار خیری هم انجام می‌شود مطمئن باشید که خیر و برکت آن خیلی زود در زندگی آدم ها دیده می‌شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج