هدیه خیرهکننده شاه به قاتل امیرکبیر را ببینید
تیمچه نامی شناخته شده در بازار تهران است. زیبایی تیمچهها (حیاطی که دورتادور آن مغازه است) به حدی است که امکان ندارد گردشگری به ایران بیاید و سری به بازار تهران و تیمچههایش نزند تا هم از میان کالاهای متنوع آن سوغات راه تهیه و هم ساعتی در فضای اصیل و سنتی آن نفسی تازه کند.
همشهری آنلاین: در میان تیمچههای مختلف بازار تهران اما ساخت تیمچه حاجبالدوله داستانی غریب دارد.
وقتی امیرکبیر همراه ناصرالدین میرزای ولیعهد برای تاجگذاری به تهران میآمدند، میرزاتقیخان برای تأمین هزینه این سفر از محمدمهدی ملکالتجار مبلغی پول قرض میگیرد.
بعد از به سلطنت رسیدن ناصرالدین شاه، امیرکبیر دستور ساخت بازارچه امیر را به ملکالتجار میدهد و او در عرض ۸۰ ماه بازارچه و کاروانسرایی را میسازد تا کالاهای ایرانی و تولیدات داخلی در آن به فروش برسد. بازار و کاروانسرای امیر خیلی زود شهرت پیدا میکند به گونهای که جهانگردان در خاطرات خود بارها از این بازار، اهمیت و زیبایی آن نوشته و متذکر شدهاند که این کاروانسرا یکی از دیدنیهای شهر تهران در دوره قاجار است.
حالا بشنوید از پشت صحنه ساختن تیمچه حاجبالدوله: با قتل امیرکبیر و به قدرت رسیدن میرزاآقاخان نوری، تلاش برای کمرنگ کردن نام امیرکبیر در تهران آغاز میشود. صدراعظم برای کم کردن نقش بازار، دستور ساخت سرا و تیمچه را در گوشه و کنار بازار میدهد. یکی کنار بازار خندق به نام تیمچه صدراعظم و تیمچهای هم در راسته بازار کفاشها که اجازه ساختش به علی حاجبالدوله مقدم مراغهای (فراشباشی ناصرالدینشاه) و قاتل امیرکبیر داده میشود؛ تیمچهای با معماری چشمنواز و بسیار زیبا.
«ارنست ارسل» جهانگرد بلژیکی در کتاب خاطراتش آورده است: «کاروانسرای حاجبالدوله جذابترین تیمچه زمان قاجار، هدیهای دندانگیر بود که ناصرالدینشاه به قاتل امیرکبیر داد.»
ارسال نظر