درس «زمستان سخت»: بدخواه دیگران نباشیم
علی بن ابیطالب در خطبۀ هَمّام گفته است انسان پارسا «دیگران را بر مصائبشان سرکوفت نمیزند.» بنابراین معنا ندارد عدهای خودشان را پیرو علی (ع) بدانند و منتظر مصیبت برای سایر مردم جهان باشند و از درافتادن آنها به ورطۀ زمستان سخت، خوشحال شوند.
هومان دوراندیش در عصر ایران نوشت: عبارت "زمستان سخت اروپا"، این روزها در جامعۀ ایران حکم یک "جوک سیاسی" را پیدا کرده، اما بعید نیست که در آینده به یک ضربالمثل هم تبدیل شود. یعنی وقتی میخواهیم کسی را مثال بزنیم که از سر بدخواهی دیگران، بدبختی آنها را پیشبینی میکند ولی خودش گرفتار مصیبت و نکبت میشود، میتوانیم بگوییم فلانی از "زمستان سخت اروپا" دم میزد!
آدم سالم، به ویژه وقتی ادعای خداباوری هم دارد، چرا باید از سرمازدگی خلق خدا خوشحال باشد؟ در تابستان سال 2003 موج گرما حدود 15000 نفر را در فرانسه کشت. آن موقع غربستیزی غربستیزان وطنی به اندازۀ امروز پیشرفت نکرده بود وگرنه موج گرمای کشنده در فرانسه، موجی از شادی را نیز در بین این افراطیون محترم برمیانگیخت!
وانگهی، سرمای اروپا چه مشکلی از حکومتکنندگان و چه دردی از حکومتشوندگان در ایران کم میکند؟ مثلا قرار است به مردم گفته شود اروپا غرق در نکبت است، پس قدر ما را بدانید؟ موج سرما هر اندازه هم که شدید باشد، حداکثر دو ماه زندگی روزمره را مختل میکند. بعد از آن دو ماه، چگونه باید مردم را متقاعد کرد اروپاییها بدبختاند؟
برخی از رسانههای اصولگرا در روزهای اخیر نوشتند مقامات اروپایی نسبت به از راه رسیدن موج سرما در کشورهایشان هشدار دادهاند ولی در ایران یک مشت اصلاحطلب خودباخته و کاسهلیس، حاضر نیستند بپذیرند که اروپا گرفتار سرما شده.
اما سخنان آن مقامات غربی، عمدتا متعلق به تابستان بود و همان طور که رسانههای اصولگرا نوشته بودند، آنها "هشدار" داده بودند که سرمای شدید در راه است. از کاستیهای احتمالی هم گفته بودند تا اولا چارهای برای آنها اندیشیده شود، ثانیا توقع مردم را پایین بیاورند و متناسب سازند با شرایط سخت محتمل.
اصلا راز موفقیت غرب لیبرال در برابر مارکسیسم و فاشیسم و نازیسم همین بوده. یعنی نپوشاندن کاستیها و برجسته کردن نقاط ضعف و اهتمام به خودانتقادی. برعکس، در حکومت استالین و هیتلر، کسی نمیتوانست بگوید در عملکرد حکومت نقصانی هست و روزهای سخت در پیش است.
چرچیل در آن سخنرانی مشهورش، خطاب به مردم بریتانیا گفت: «من جز خون، زحمت، اشک و عرق چیزی برای عرضه ندارم» اما هیتلر مدام و مکرر وعدۀ پیروزی قطعی میداد. اما آنکه پیروز شد، چرچیلِ واقعگرا بود نه هیتلرِ رجزخوانِ لافزنی که میپنداشت مسیر تاریخ به دست او و به میل او در حال تغییر است.
علی بن ابیطالب در خطبۀ هَمّام گفته است انسان پارسا «دیگران را بر مصائبشان سرکوفت نمیزند.» بنابراین معنا ندارد عدهای خودشان را پیرو علی (ع) بدانند و منتظر مصیبت برای سایر مردم جهان باشند و از درافتادن آنها به ورطۀ زمستان سخت، خوشحال شوند.
مصیبت یعنی بدبختی. مصیبت دیگران شادی ندارد. چه رسد به اینکه کسانی، یعنی بخشی از خلقالله، گرفتار مصیبت هم نشده باشند و ما دائماً، از سر طلب، وعده دهیم که آنها گرفتار مصیبت خواهند شد.
بدخواهی برای دیگران، گاهی هم عین بومرنگ به سمت خود بدخواهان برمیگردد. به قول مولانا:
چونکه بد کردی ز بد ایمن مباش
زانکه تخم است و برویانُد خداش
فعل تو که زاید از جان و تنت
همچو فرزندی بگیرد دامنت
زمستان سختِ از راه نرسیدۀ اروپا، قرار بود محصول جنگ اوکراین باشد. اگر هم این جنگ چنین ثمری میداشت، تفاوت سیاسی چندانی ایجاد نمیشد. اروپایی که هیتلر را پشت سر گذاشته، بعید است مغلوب پوتین شود. کسی که میخواهد دفتر "تاریخ لیبرال" را ببندد، باید ایدئولوژی جذابی هم داشته باشد.
ناسیونالیسم مندرس پوتین، حتی یکصدم جذابیت مارکسیسم را ندارد و نمیتواند جنبشی فراگیر برای گشودن "دفتری تازه" و "راهی نو" در تاریخ ایجاد کند. پوتین حداکثر میتواند جنگی اتمی برپا کند و بشریت را به "ماقبل تاریخ" برگرداند.
اما در شرایطی که "موازنۀ وحشت" بین قدرتهای اتمی جهان برقرار است و کرملین هم دیگر ایدئولوژی جذابی در چنته ندارد، سرمای سخت اروپا نمیتواند راستگرایان افراطی را در فرانسه و اتریش و ایتالیا و هلند و آلمان و بریتانیا چنان تقویت کند لیبرالدموکراسی را به سمت نابودی سوق دهند.
الیگارشهای روسیه هم زندگی در غرب لیبرالدموکراتیک را به زندگی در مسکو ترجیح میدهند. عین عطاالله مهاجرانی خودمان، که ترجیح میدهد در لندن علیه جهان غرب توئیتهای بیمزه منتشر کند نه در تهران.
رشتۀ کلام از دست نرود. زمستان سخت دامن اروپا را نگرفته، زیرا در غرب لیبرالدموکراتیک چیزی به نام "مدیریت علمی" وجود دارد. حتی اگر زمستان سخت از راه برسد، مدیریت علمی از خساراتش میکاهد.
مدیریت علمی همان چیزی است که زاکانیها و برادران جلیلی و برادران پناهیان و سایر برادران با آن بیگانهاند و با این بیگانگی، کار کشور را به اینجا رسانده و کشاندهاند. در غیاب علم و با اتکا به مدیریت ایدئولوژیک، حتی اگر کل اروپا هم به عصر یخبندان برگردد، مشکلی از مشکلات جامعۀ ایران حل نخواهد شد.
این هم از عجایب است که عدهای در اوج گرفتاری و ندانمکاری، میتوانند بابت فلاکت دیگران خوشحال باشند. آن هم بابت فلاکتی که هنوز از راه نرسیده!
فلاکت یعنی فلکزدگی. کسانی که آرزوی فلکزدگی دیگران را دارند، بسا که فلک خودشان را بزند. رسم روزگار است این. به قول حافظ: که حکم آسمان این است اگر سازی وگر سوزی (تو از سرما!)
نظر کاربران
هر چه برای خود میپسندی برای دیگران بپسند. امام صادق (ع)
پاسخ ها
اتفاقا درسش برای اروپا این بود که سالها تحریم را به دنیا تحمیل کردن این بار خود در کوزه افتادند
چاه کن. خودش تو چاهه. برای خدا بنده اش یکیس. چه ایران چه اروپا
چاه مکن بهرکسی اول خودت بعدن کسی
درود به شرف و انسانیت شما .
👌
واقعا انسانها و تمام موجودات خلق شده جانشان عزیز است و دوست ندارند زجر بکشند همه یکی هستیم
مقاله ای بی نهایت زیبا و تاثیر گذار
احسنت
هزینه انرزی دراروپا 25برابر شده به خاطر خود تحریمی خودشان
پاسخ ها
اتفاقا برعکس تازه قیمت سوخت 18 درصد کمتر از جنگ روسیه با اکراین هم رسیده
این ما هستیم که روی گاز خوابیدم ولی برای زنده موندن از گرما باید فضولات حیوانات آتیش بزنیم
تو کز محنت دیگران بی غمی
دقیقا درست.
عالی عالی عالی بسیار درود بر نویسنده
ما هم گاز داریم ولی مسئول و مدیر نداریم
زمستان ندیده اید فکر می کنید این زمستان است ....
دیگران چه جور دیگرانی هستند
اگه جنگ در اوکراین ادامه پیدا کنه اروپا مفلوک عالمه.ما هم گازمون سر جاشه دولت قبل توان ذخیره سازی نداشته
آفرین به نویسنده این مقاله خداقوت
چاه مکن بهر کسی اول خودت دوم کسی
چقدر این مقاله زیبا بود👏👏👏👏👏👏👏👏
👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏👏👏
والا مردم نخواستند
از قدیم میگن برای کسی بد نخواه.
بسیار آموزنده اما کو گوش شنوا...چه بسیارند عبرتها و چه کمند عبرت پذیرها
آفرین چقدر زیبا نوشته شده این متن
اتفاقا درسش برای اروپا این بود که سالها تحریم را به دنیا تحمیل کردن این بار خود در کوزه افتادند
من کلا با هیچ مسئول وطنی حال نمیکنم و چشمی خوشی از هیچکدومشونم ندارم
اینقدر دیدگاه ها درست ودقیق بودکه فکر میکنم دیگه حرفی برای گفتن نیست مردم بهترین ودقیقترین افراد هستند برای کارشناسی
درس زمستان سرد:توان مدیریتی خودتون رو با توان مدیریتی اروپایی ها مقایسه نکنید
متن بسیار دقیق وزیبایی بود
احسنت ، درود بر قلمی که حق می نویسد و خداوند بر آن سوگند یاد کرده
چه تیتر قشنگی زدی برترین ها، دقیقا همینه
احسن ، واقعا لذت بردم از این مقاله درود بر شما
احسنت
والا مسئولین بدخواه مردم اروپا بودن نه مردم. ولی چوبشو مث همیشه مردم خوردن
عالی بود.کشور ما گرفتار مسولین بی فکر و بی تدبیر شده و عده ای هم بی فکر تر از این مسولین اقدام به تندروی هایی می نمایند که برای کشور و مردم ایران هزینه دارد
دست خوش داری...
قلمت توانا و نفست گرم باد
اگر گفتیم اروپا با کمبود سوخت مواجه میشه دلیل بر شادی نیست اهای اوازه خوان ک منتظری بر طبل بزنی و اواز مخالفت سر دهی ما که خوشحال نبودیم در ضمن خدا رو شکر ک ما سوخت داریم و مجبور ب چپاوول ملت ها نیستیم و نفت و ذخایر ملت ها رو از رو دریا ندزددیم و ملت رو ب جمع اوری چوب و هیزم نکردیم ما اگر گفتیم با دولتهای عارتگر و دزد انریکا وانگلیس بودیم نه با ملت ها.کاش کمی بصیرت داشتید و کاش شعور سیاسیتون رو بالا ببرید و قشنگتحلیل کنید.
خیلی خیلی عالی بود. احسنت به تفصیر زیبای نویسنده
راستش نه ما خوبیم نه غرب.