پرفروشترین و محبوب ترین داروها در ایران
طبق آمار منتشر شده توسط معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو، ایرانیها بیش از دوبرابر جمعیتشان دارو مصرف می کنند و از این لحاظ دومین کشور پرمصرف دارو بعد از چین هستند.
عطیه همتی در مجله مهر نوشت: دومین کشور دنیا پس از چین. این، رتبه ایرانیها در سرانه مصرف دارو در جهان است. آماری نگرانکننده که شاید نشان از علاقه شدید ایرانیها به مصرف خودسرانه دارو باشد.
سرانه مصرف دارو در ایران ۳۴۰ قرص است. به عبارت دیگر یک ایرانی هر سال ۳۴۰ قرص مصرف می کند. یعنی به طور متوسط روزانه حدود یک قرص. بر اساس آمارهای موجود معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت ۱۵ درصد داروها بدون تجویز پزشک مصرف می شود.
«قرص استامینوفن» محبوبترین، پرفروشترین و پرمصرفترین داروی کشور است که تقریبا در تمام خانهها موجود است. مصرف زیاد این دارو موجب وابستگی بیش از حد به آن،خشکی مجاری تنفسی و مقاوم تر شدن سردردها می شود.
پرفروش ترین داروها از نظر قیمت در بازار های دارویی بیشتر اختصاص به آنتی بیوتیک ها دارد.
لیست ۱۰ داروی پرفروش کشور به این ترتیب منتشر شدهاست:
۱.کلوپیدوگرل (Clopidogrel: پرفروشترین داروی کشور است، در ردیف داروهای بیماران قلبی - عروقی قرار میگیرد. البته پرفروشترین به معنی پر مصرفترین نیست. این دارو با توجه به قیمتی که دارد در این جایگاه قرار گرفته است. مصرف این دارو با آسپرین خطرناک است.
۲. سفیکسیم :(Cefixime) این آنتی بیوتیک با آنکه فروش عددی بیشتری نسبت به کلوپیدوگرل دارد، ولی فروش کل آن به لحاظ قیمت کمتر است.
۳.آموکسیسیلین (Amoxicillin) ، سومین داروی پرفروش ایران، نام یکی از داروهای خانواده پنیسیلینها و از دسته بتالاکتامها است. آموکسی سیلین پر استفاده ترین آنتی بیوتیک در نسخه پزشکان است که برای رفع عفونت های دندانی نیز استفاده می شود. رنگ سفید و طوسی آن برای همه آشناست.
۴.آلبومین ( Albumin)، در گروه دارویی مشتقات خونی قرار میگیرد و افزایش دهنده حجم پلاسماست. این دارو به صورت سرم استفاده می شود.
۵.ایمیون گلبولین (immune globulin)، این دارو برای مبتلایان به نقص سیستم ایمنی، لوسمی لنفوسیتیک مزمن سلولهای B، سندروم کاوازاکی، جلوگیری از عفونت در کودکان مبتلا به ایدز و در پیوند مغز استخوان به منظور کاهش احتمال بروز و شدت عفونت سیستمیک و کاهش واکنش میزبان علیه پیوند مصرف میشود.قرارگرفتن این دارو در لیست پرفروشها هم بهخاطر قیمت بالای آن است.
۶.کو- آموکسی کلاو ( Co-Amoxiclav)، این داروی ترکیبی از آموکسی سیلین و کلاولانیک اسید ساخته می شود و برای درمان بیماریهای عفونی به خصوص عفونتهای مقاوم به آموکسی سیلین مانند سینوزیت، عفونت گوش میانی، عفونت مجاری تنفسی مناسب است.
۷.سوماتروپین (Somatropin ) این داروی هورمونی برای کوتاهی قد ناشی از کمبود هورمون رشد استفاده می شود. بسیاری از بدنسازان نیز برای پیشرفت وعضله سازی از این هورمون استفاده می کنند. استفاده زیاد از این هورمون خطرساز است و قرارگرفتن این دارو در رتبه هفتم داروهای پرفروش هم از همین نظر، یک زنگ خطر بهحساب میآید.
۸.ایمی پنم (Imipenem+Cilastatin) یک داروی ضدباکتری برای درمان عفونتهای افراد مبتلا به نقص ایمنی، عفونتهای داخل شکمی، عفونتهای استخوان و مفاصل، عفونتهای پوست و بافت نرم، عفونتهای راه ادراری و راه صفراوی، پنومونی اکتسابی بیمارستانی است.
۹. فیلگراستیم (Filgrastim)، دارویی است که برای برخی بیماران مبتلا به ایدز و کسانی که مقدار زیادی شیمی درمانی و یا پرتو درمانی انجام داده اند توصیه می شود.
۱۰ .متفورمین (Metformin)، به عنوان کاهنده قند خون در درمان دیابت نوع دو (دیابت غیروابسته به انسولین) بهکارمیرود.
ارسال نظر