۱۲۶۸۴۱۷
۲۶ نظر
۲۳۰۶
۲۶ نظر
۲۳۰۶
پ

این شما و این هم اولین اتاق گاز ۱۲میلیون نفری دنیا

غلظت گاز ناشی از سوخت گازوئیل و مازوت روز پنج‌شنبه به‌بالاترین میزان از ابتدای دهه ۹۰ رسید. آلودگی‌هوای پایتخت سه رکورد خطرناک در ۱۴۰۱ زده است؛ آیا برای جلوگیری از «پیشروی آلودگی‌هوا به وضعیت بنفش»، سیاست زوداثر «دورکاری» اجرا خواهد شد؟

دنیای اقتصاد: شهر تهران پنج‌شنبه با شدت یافتن آلودگی به اتاق گاز تبدیل شد. همزمان با انتشار آلاینده ذرات معلق با قطر کوچک‌تر از ۵/ ۲میکرون در آسمان تهران طی ۱۰روز گذشته، به تدریج بر شدت آلودگی گوگردی نیز افزوده شد؛ به‌طوری‌که شاخص کیفیت هوا به لحاظ آلاینده گازی دی‌اکسید گوگرد (SO۲) در پنج‌شنبه‌ای که گذشت سه‌رقمی شد و به ۱۰۱واحد رسید.

این شما و این هم اولین اتاق گاز 12میلیون نفری دنیا

همزمان با تشدید آلودگی هوا به واسطه حبس آلاینده ریزذرات معلق خروجی از اگزوز خودروها در لایه‌های پایینی جو، طی چند روز اخیر به تدریج بر میزان غلظت آلاینده گازی دی‌اکسید گوگرد نیز افزوده شد. «دنیای‌اقتصاد» هشت روز پیش هشدار وخامت وضعیت هوا ناشی از آلاینده ثانویه‌ای را که این روزها در کنار ذرات معلق در آسمان جولان می‌دهد، با انتشار گزارشی موسوم به «بازگشت مازوت به تهران» داده بود. این گزارش بلافاصله پس از شروع روند افزایش شاخص کیفیت هوای مربوط به انتشارSO2 منتشر شد؛ یعنی زمانی که این شاخص از 30واحد فراتر رفت. اما اوضاع به سرعت بدتر شد، طوری‌که شاخص آلودگی گوگردی در هوای تهران سه‌شنبه هفته گذشته (22آذرماه) به 64 رسید و پس از آن هم در روزهای چهارشنبه تا جمعه به ترتیب 76، 101 و 69 ثبت شد. به این ترتیب پنج‌شنبه‌ای که گذشت غلظت آلاینده گازی SO2 در هوا رکورد ویژه‌ای ثبت کرد که نه تنها از ابتدای دهه90 بلکه حتی پیش از آن (از دهه80 که شاخص کیفیت هوا سنجش و ثبت می‌شود) سابقه نداشته است.

 

این شما و این هم اولین اتاق گاز 12میلیون نفری دنیا

مقدار 101 برای شاخص مربوط به آلایندهSO2 حکایت از آن دارد که هوای تهران پنج‌شنبه هفته گذشته نه فقط به خاطر غلظت بالای ذرات معلق، بلکه به دلیل انتشار گاز سنگین، بی‌رنگ و بی‌بو اما سمی دی‌اکسید گوگرد (SO2) به یک اتاق گاز بزرگ تبدیل شده بود و شهروندان چاره‌ای به جز تنفس در این هوای سنگین و پرآلوده نداشتند. منشأ انتشار این آلاینده در هوا احتراق سوخت‌های مایع اعم از نفت‌کوره یا همان مازوت و نیز گازوئیل با استاندارد پایین‌تر از یورو 4است. در نیمه گرم سال با توجه به حجم پایین گاز مصرفی در کشور، عمده صنایع و نیروگاه‌ها از گاز به‌عنوان سوخت اصلی استفاده می‌کنند که چنین عارضه‌ای به دنبال ندارد. اما در سال‌های اخیر تقریبا هر سال همزمان با فرارسیدن روزهای سرد، به‌دلیل افزایش مصارف خانگی و تجاری گاز، صنایع دچار کمبود و ناگزیر می‌شوند به استفاده از سوخت جایگزین یعنی سوخت‌های مایع از قبیل مازوت و گازوئیل روی بیاورند.

 

گوگردی که در ترکیبات مازوت و گازوئیل غیراستاندارد با غلظت بالا وجود دارد، پس از احتراق با اکسیژن واکنش نشان می‌دهد و گاز سمی و آلاینده «دی‌اکسید گوگرد(SO2)» را تولید و منتشر می‌کند. افزایش شاخص کیفیت هوا به لحاظ غلظت دی‌اکسید گوگرد نشان آشکاری از مصرف مازوت و در بهترین حالت گازوئیل فاقد استاندارد یورو 4 توسط برخی صنایع مستقر در مناطق جنوبی پایتخت و نیز برخی نیروگاه‌های برق در خارج از پایتخت است. البته در اینکه نیروگاه‌های داخل شهر تهران برابر قانون از مازوت‌سوزی منع شده و به آن پایبند هستند، تردیدی وجود ندارد؛ اما به نظر می‌رسد مازوت‌سوزی در صنایع بزرگ و برخی نیروگاه‌های واقع در خارج از حریم استان تهران زمینه‌ساز افزایش تولید و انتشار گاز دی‌اکسید گوگرد در هوا شده و این آلاینده‌ها به تدریج همراه جریان هوا وارد استان تهران نیز شده است. طی دو هفته گذشته نیز برخی از فعالان بخش صنعت از دریافت هشدارهایی مبنی بر قطع و نوبت‌بندی گاز خبر دادند که به نظر می‌رسد این هشدارها جدی بوده و اثر استفاده از سوخت جایگزین گاز بلافاصله در کیفیت هوای تهران رصد شده است. شدت آلودگی هوا در تهران در وهله اول ناشی از ذرات معلق و پس از آن دی‌اکسید گوگرد به حدی بود که کلاس‌های مدارس امروز، شنبه نیز غیرحضوری تشکیل شد.

این شما و این هم اولین اتاق گاز 12میلیون نفری دنیا

رکوردهای خطرناک آلودگی در پایتخت

 با رسیدن شاخص کیفیت هوای روزانهSO2 در شهر تهران به رکورد 101واحدی و ناسالم شدن هوا به لحاظ این آلاینده برای تهرانی‌ها در روز پنج‌شنبه، مصرف سوخت‌های مایع پرآلوده امری محرز و غیرقابل انکار است و با این وصف به نظر می‌رسد آلودگی هوای پایتخت در حال دوپینگ است. اما آلودگی هوای پایتخت امسال واجد سه رکورد خطرناک بوده که فقط یکی از آنها پنج‌شنبه آلوده به SO2 با بالاترین شاخص از زمان محاسبه آن در دهه80 تاکنون است. پیش از این رکورد آلوده‌ترین روز پایتخت به گاز سمی دی‌اکسید گوگرد متعلق به اول آبان1400 بود که این شاخص تا 84 افزایش یافت. آذرماه سال99 نیز غلظت بالای اکسیدهای گوگرد در هوای تهران مشهود بود؛ اما شاخص مربوط به‌طور میانگین حول و حوش 50 تا 60 واحد در نوسان بود.

افزون بر این، دومین رکورد خطرناک آلودگی هوا در سال جاری مربوط به پشت سر گذاشتن کثیف‌ترین پاییز بیش از یک دهه گذشته توسط پایتخت‌نشین‌ها است. در فاصله سال90 تاکنون، در 85روز سپری‌شده از آذرماه (یک‌مهر تا 25آذر) رکورد کثیف‌ترین هوا متعلق به پاییز1401 است. امسال در 85روز سپری‌شده از پاییز (تا دیروز) تعداد روزهای ناسالم برای همه و بدتر از آن در گزارش‌های رسمی شاخص کیفیت هوای پایتخت هشت روز بود که از این تعداد هفت روز قرمز (ناسالم برای همه با شاخص بین 151 تا 200) و یک روز بسیار ناسالم با نماد رنگی بنفش (شاخص 201 تا 300) بوده است. این در حالی است که در سال1400 تعداد روزهای وضعیت قرمز در این مدت پنج روز بوده و هیچ روز بنفش یا بدتر از آن نیز ثبت نشده است. در پاییز سال99 نیز تعداد روزهای ناسالم برای همه و بدتر «صفر» بوده که این موضوع البته با شرایط جوی سال مذکور بی‌ارتباط نیست. همچنین در سال98 کیفیت هوا طی سه روز ناسالم برای همه وضعیت قرمز بود. در بین سال‌های دیگر دهه90 همه مدت‌های مشابه 85روز سپری‌شده از پاییز امسال وضعیت به مراتب بهتری از نظر آلودگی هوا برای همه شهروندان وجود داشته‌ و حتی در سال‌های 90، 95 و 97 هیچ روزی با شاخص کیفیت هوای بیش از 151 ثبت نشده است.

در نهایت سومین رکورد خطرناک آلودگی هوا در سال جاری از مقایسه 270روز نخست امسال تا آخر هفته گذشته در مقایسه با مدت مشابه در سال‌های 90 به بعد به‌دست می‌آید. در روزهای سپری‌شده از سال1401 تا جمعه گذشته 15روز قرمز (ناسالم برای همه)، دو روز بنفش (بسیار ناسالم) و دو روز قهوه‌ای (خطرناک) سپری شده است. به این ترتیب در مدت مورد بررسی، امسال تهرانی‌ها 19روز هوای سمی با شاخص قرمز و فراتر از آن را پشت سر گذاشته‌اند؛ ضمن اینکه امسال رکورد آلودگی هوا با توجه به افزایش شاخص تا بالاترین حد ممکن یعنی خطرناک با نماد رنگی قهوه‌ای شکسته شد که یک رخداد بی‌سابقه بود. اما در کل ایام سال گذشته فقط شش روز قرمز سپری شد و در سال99 نیز در مدت مورد مقایسه تعداد روزهای ناسالم برای همه 16روز بود، بدون اینکه هیچ روزی با شاخص بالاتر از این محدوده ثبت شده باشد. همچنین در فاصله سال90 تاکنون فقط در همان سال ابتدایی مورد مقایسه روز بسیار ناسالم (بنفش) ثبت شده است.

اما چرا وضع موجود آلودگی هوا تا این حد بغرنج است. هرچند عوامل بسیاری بر کیفیت هوا اثرگذار است که برخی از آنها مثل شرایط جوی (میزان باد و باران) از کنترل عوامل انسانی خارج است، اما فرمان کنترل موضوعات دیگری در اختیار سیاستگذاران و تصمیم‌سازان قرار دارد که تجربه نشان داده است اگر از آن به شکل بهینه استفاده کنند، می‌توان به بهبود کیفیت هوا امیدوار بود. به‌عنوان مثال ردپای تحریم در آلودگی هوای تهران را از آنجا می‌توان تشخیص داد که در سال97 یعنی در ایامی که برجام به نتیجه رسیده بود و دسترسی به امکانات مالی و تجهیزاتی افزایش پیدا کرده بود، شدت آلودگی هوا نیز کاهش پیدا کرد. در آن مقطع زمانی تفاهم‌هایی برای توسعه حمل‌ونقل پاک منعقد شد و برخی از آنها نیز به نتیجه رسید. اهتمام به استفاده از فیلتر دوده در خودروهای سنگین یکی از اقداماتی بود که در آن مقطع زمانی به نتیجه رسید و نتیجه آن ثبت هفت روز پاک در سال97 آن هم بدون ثبت حتی یک روز ناسالم برای همه بود که این سال را در کل دهه گذشته به لحاظ حداقل آلودگی شاخص کرده است. اما در سال‌های اخیر با خروج آمریکا از برجام مباحث تامین مالی پروژه‌های مرتبط با کیفیت هوا مثل ارتقای حمل‌ونقل پاک دچار اختلال شد و حتی در واردات برخی تجهیزات از کشورهای دیگر نیز مشکلات متعددی پیش آمد. این موارد در کنار کسری منابع برای واردات یا تولید تجهیزات مورد نیاز سبب شده است در نبود حمل‌ونقل عمومی پاک و سریع‌السیر به حد کفایت در تهران، اکنون با شدت آلودگی کم‌سابقه روبه‌رو باشیم. در بعد کلان رفع تحریم‌ها می‌توانست به افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه توسعه میادین و زیرساخت‌های گازی بینجامد و از کمبود گاز با وجود بهره‌مندی ایران از ذخایر گازی بالا پیشگیری کند. به این ترتیب تحریم‌ها را می‌توان به یکی از موتور پمپ‌هایی که به تشدید آلودگی منجر شد، تشبیه کرد.

افزون بر این، موتور پمپ دوم تنزل شدید کیفیت هوا را باید در مدل نقش‌آفرین سیاستگذاران در حوزه‌های مستقیم و غیرمستقیم مرتبط با آلودگی هوا و ترافیک رهگیری کرد. اقدامی که بدون اختصاص کمترین منابع و مستقل از تحریم‌ها می‌شد به نفع بهبود کیفیت هوا در هفته‌ای که گذشت، انجام داد اما از آن غفلت شد، اعمال دورکاری صددرصدی به جز مشاغلی که حضور آنها در محل کار ضرورت دارد بود که می‌توانست به میزان موثری از حجم ترافیک بکاهد. با اعمال دورکاری با ضریب بالا حتی زمینه اجرای شبانه‌روزی طرح ترافیک در محدوده مرکزی شهر یا حتی اجرای طرح زوج و فرد از در منازل فراهم می‌شد و به این ترتیب خودروهای بسیاری در پارکینگ‌ها متوقف می‌شد؛ موضوعی که اثر قطعی آن به شکل کاهش انتشار آلاینده‌ها در هوا قابل رهگیری بود. درصورتی‌که کمیته اضطرار تصمیم به اعمال دورکاری می‌گرفت، آثار مثبت آن به شکل کاهش تدریجی انباشت آلاینده‌ها در هوا به سرعت منعکس و شاید بخش عمده ضعف‌ها و کمبودها که وضعیت هوای تهران را به درجه اضطرار رسانده، جبران می‌شد. اما در نبود این تصمیم هفته‌ای که قرار بود با غیرحضوری شدن مدارس با بهبود تدریجی کیفیت سپری شود، به ثبت رکورد آلودگی گوگردی در پایان هفته انجامید. درصورتی‌که تصمیم‌سازان با اجرای یک هفته‌ای دورکاری و اعمال محدودیت‌های ترافیکی زمینه تخلیه انباشت آلایندگی را فراهم کنند، مشکل پایتخت‌نشین‌ها فارغ از وزیدن یا نوزیدن باد، حل می‌شود. اما باید دید دولتمردان واکنش مقتضی را نسبت به این پیشنهاد نشان می‌دهند؟ رئیس‌جمهوری نیز عصر چهارشنبه در جلسه شورای عالی محیط زیست با تاکید بر ضرورت اجرای کامل قانون مقابله با آلودگی هوا گفت: کوتاهی در اجرای قانون از هیچ دستگاهی پذیرفتنی نیست و دستگاه‌ها باید در این زمینه پاسخگو باشند. به گزارش «ایرنا» آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی در این زمینه افزود: دستگاه‌ها اگر در اجرا هم به این نتیجه رسیدند که بخشی از قانون به هر دلیل قابل اجرا نیست، باید جمع‌بندی خود را به قانون‌گذار اعلام و موضوع را برای مردم نیز تشریح کنند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • حمید رستمی

    جلوی این همه تردد خودرو بگیرید داریم دیوانه میشویم

  • ناشناس

    خدا کنه بیشتر بشه .....خونه متری ۱۵۰میلیون

  • ناشناس

    شاهین شهر و اصفهان را هم اضافه کنید

  • ناشناس

    ماشالا به رئیسی که در همه زمینه ها رکورد زد

  • ع،ر

    ازبرکات‌مدیریت‌پرمدعاهای‌پوشالی

  • از تبریز

    جمعیت اصفهان و تبریز و کرج را هم به این ۱۲ میلیون اضافه کنید. گویا فکری بحال سوزاندن مازوت بعلت کمبود گاز و کیفیت پایین بنزین توزیعی در کشور نخواهد شد!

  • ناشناس

    الله اکبر

  • ناشناس

    خدايا به داد ايران برس مشكلات دست از سر مردم ما بر نمى داره

  • ناشناس

    اولا ۱۲ ملیون نفر نه ۱۵۵۰۰۰۰۰ نفر به عبارتی پانزده م او نیم

  • ناشناس

    متاسفم واقعا متاسف چرا آخه؟؟؟؟؟؟؟ چرا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    فقط باید منتظر باد باشیم !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    یعینی هیچ کاری نبایدکرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    فقط دست روی دست !!!!!!!! تاکی؟؟؟؟؟؟؟
    متاسفم واقعا

  • سمانه

    عالی بود تیتر

  • ناشناس

    الان ما به نیروگاه های خورشیدیو اتمی نیاز داریم و تمام خودروهای بنزینی و دیزلی تا ۵ سال آینده باید برقی بشوند

  • ناشناس

    تازه میفهمید خوزستان و سیستان چه وضعیتی دارن
    از آلودگی هوا...
    تهرانم اگه جنوب کشور بود و پایتخت نبود
    مثل بقیه جنوب کشور نگاهشم نمیکردن.

  • ناشناس

    یعنی تصویب یک هفته دورکاری اینقدر براتون سخته که حاضرید مردم رو عذاب بدید. کافیه چند دقیقه مجبور باشیدبرید بیرون.بخدا دچار سردرد و مشکل تنفسی میشید.

    پاسخ ها

    • ناشناس

      از سردرد آلودگی هوا همش قرص آکسار و مسکن میخورم

  • ناشناس

    ایران شده نودو پنج میلیون

  • ناشناس

    خود مسئولین توی ویلاهای خوش آب و هوای لواسان هستن و به فکر نفس. کشیدن مردم نیستن

  • ناشناس

    می تونند یه کارهایی کنند اما چون جون مردم براشون مهم نیست و فقط پول و مقام براشون مهمه هیچ کاری نمی کنند و دست رو دست گذاشتند تا مردم بمبرند.

  • ناشناس

    هرسال و ضع هوا بدتر از قبله این یعنی توکشور ما هیچ چیز در حال بهتر شدن نیست بلکه بدتر وبدتر میشه

  • فرشاد

    بهترین ریس جمهور ایران رییسی ماشااله تو همه زمینه ها رکورد زد

  • ناشناس

    فقط خودروی برقی.گلویمان پاره شدازبس دادزدیم

  • ارش

    واقعا جای زندگی نیست تهران

  • ارشین

    به قول مهران مدیری .
    آخه چرررررررررررررررررررا اینطوری شد .

  • ناشناس

    مازوت سوزی دولت همچنان ادامه داره

  • ناشناس

    دست دولت ومجلس انقلابی درد نکنه ....

  • ناشناس

    باید به حرف اون مجری گوش میدادیم ومیرفتیم البته پول وپارتی نداریم

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج