نابودی میراث ۵۷ساله به بهانه «کاهش زیان»!
در ادامه اقدامات جنجالی دولت رئیسی، طی روزهای اخیر ماجرای واگذاری کتابخانههای کانون پرورش فکری به نهاد کتابخانههای عمومی خبر ساز شده است.
برترینها: در ادامه اقدامات جنجالی دولت رئیسی، طی روزهای اخیر ماجرای واگذاری کتابخانههای کانون پرورش فکری به نهاد کتابخانههای عمومی خبر ساز شده است.
بر اساس خبری که «ایسنا» منتشر کرده: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف کاهش زیاندهی شرکت دولتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و تأمین بخشی از هزینهها از محل کاهش و صرفهجویی در هزینهها با استفاده از ساختار و ظرفیت موجود در نهاد کتابخانههای عمومی کشور و نیز به منظور افزایش و همسانسازی حقوق کارکنان این کانون، خواستار صدور مجوز برای واگذاری کتابخانه های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانه های عمومی کشور شده است.
با توجه قرابت مأموریتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و نهاد کتابخانههای عمومی کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد واگذاری کتابخانههای تحت پوشش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانههای عمومی کشور را ارایه کرده است.
تخصص نهاد کتابخانههای عمومی کشور در مدیریت و توسعه کتابخانههای چند منظوره کودک و نوجوان براساس استانداردهای جهانی و سندهای آمایش سرزمینی، مدیریت چابک، هدفمند و انقلابی نهاد کتابخانهها و پیشنه موفق آن در دهه اخیر، توانمندی نهاد کتابخانهها در به روز رسانی منابع (کتاب و نشریات)، آموزش کتابداران، استانداردسازی خدمات و برگزاری برنامههای متنوع برای تبدیل وضعیت کتابخانه ها به مراکز فرهنگی محله ها، از جمله دلایل پیشنهاد واگذاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به این نهاد است.
بنا بر این گزارش، پیشنهاد فوق درحال حاضر در کمیسیون مدیریت امور عمومی و سرمایه انسانی دولت بررسی میشود.
«کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» که میان اهل ادب به «کانون» یا «کانون پرورشی» معروف است روزگاری در دهه ۴۰ شمسی برای ایجاد نهضت کتابخوانی و برای تولید و توزیع کتاب و محصولات فرهنگی میان کودکان و نوجوانان سراسر ایران تأسیس شد. بالطبع بهدلیل ضعف و در واقع فقر محصولات فرهنگی و ادبی مرتبط با کودکان در آن دوره، فعالیت کانون از همان اول کار با استقبال مواجه شد.
پس از انقلاب اسلامی، کانون رفت زیر نظر وزارت آموزش و پرورش و فعالیتهایش بیشتر و بهتر هم شد و زیادند نامهای پرآوازه که فعالیتشان را با کانون آغاز کردند یا با کانون در حوزه هنر و ادب و فرهنگ شکوفا شدند. چند نسل از ایرانیها از کودکان دیروز و امروز هم با کتابهای همین کانون کتابخوان و اهل مطالعه و فرهنگ شدهاند. از همان ابتدا نیز بازوی اصلی کار اجرایی کانون، کتابخانههای ثابت و سیارش در سراسر ایران هستند که تعدادشان از یک هزار فراتر رفته است.
حالا چه شده؟ کانون زیانده شده و اینطور شده است: «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف کاهش زیاندهی شرکت دولتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و تأمین بخشی از هزینهها از محل کاهش و صرفهجویی در هزینهها... خواستار صدور مجوز برای واگذاری کتابخانههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نهاد کتابخانههای عمومی کشور شده است».
اعلام خبر واگذاری کتابخانههای کانون در روز ۲۰ شهریور که در واقع «پیشنهاد» این واگذاری به دولت است، موجی از انتقاد و اعتراض را برانگیخت؛ اهل ادب در فضای مجازی توفانی راه انداختند که خوبیاش این بود که معلوم شد کانون چقدر عزیز است. نظرهای متفاوتی هم مطرح شد و بیانیههای متنوعی از راه رسید و برخی این تصمیم را معادل انحلال کانون! تلقی کردند و برخی دیگر به اعتراض و انتقادی مختصر یا مفصل بسنده کردند.
«انجمن نویسندگان کودک و نوجوان» بیانیهای داد و «مخالفت قاطع» خود را اعلام کرد چون بهنظرش: «واگذاری مراکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری به هر نهاد دیگری به معنی تعطیلی این نهاد پرافتخار بوده و حاصل آن جز نابودی فعالیتهای فرهنگی هنری تخصصی کودکان و نوجوانان و از بین بردن نهادی که نمونهاش در جهان انگشتشمار و موجب افتخار ایران است، نخواهد بود».
این انجمن در ادامه به چنین اقدامی ایراد قانونی و حقوقی هم گرفت و نوشت: «علاوهبر نادرستی اصل پیشنهاد، تصمیمگیری درباره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در حیطه اختیارات مجلس شورای اسلامی بهعنوان نهاد رسمی قانونگذاری کشور است و هیئت وزیران نمیتواند مجوز واگذاری مراکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را که شرکت دولتی وابسته به وزارت آموزش و پرورش است به نهادی غیردولتی بدهد و صدور چنین مجوزی از سوی هیئت دولت غیرقانونی خواهد بود».
این انجمن در پایان هم پیشنهاد داد: «انجمن نویسندگان کودک و نوجوان آمادگی دارد که نمایندگان خود را برای حضور در جلسات بررسی پیشنهاد یاد شده و ارائه دلایل کارشناسی مخالفت قاطع خود با چنین پیشنهادی معرفی کند».
حالا پس از این واکنشهای رسمی و غیر رسمی که دغدغههای جمعی و شخصی اهالی فرهنگ را بازتاب میدهد باید دید دولت با «پیشنهاد» واگذاری کتابخانههای کانون به نهاد کتابخانههای عمومی کشور چه میکند؟
نظر کاربران
یعنی نابودی زیرساخت آموزشی برای همیشه
بهترین تصمیم ممکن الکی انتقاد نکنید!
چرندیات حداد عادل رو تعطیل کنید .
بدین کانون
همه شرکت ها چابک شدن مونده کانون؟
ما که می دونیم موضوع چیه...
همت کردن ایران نابود کنن به خصوص میراث خدابیامرز