زخم کشکک چیست؟
نجمه حمزه نیا: زانو بزرگترین و پیچیدهترین مفصل در بدن است. یکی از مشکلاتی که ممکن است این عضو را درگیر کند، سندرم درد پاتلوفمورال یا زخم کشکک است که برای توصیف درد جلوی زانو و اطراف کاسه زانو یا کشکک زانو به کار میرود. سندرم درد پاتلوفمورال یکی از شایعترین علل درد زانو، بهخصوص در بین ورزشکاران، جوانان فعال، افراد بزرگسال و کسانی است که کار فیزیکی دارند. این عارضه میتواند کیفیت زندگی افراد را به صورت جدی کاهش دهد و مشکلات جدی را برای مبتلایان ایجاد کند لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در این باره با دکترسیامک مرادی، فوق تخصص درد و دکتر سیروس مومن زاده، فوق تخصص درد شناسی و طب درد گفتگو کرده است.
آفتاب یزد: دکتر مرادی در این باره میگوید: عارضه سندرم درد پاتلوفمورال یا زخم کشکک باعث ایجاد درد در جلو و اطراف کاسه زانوی شما میشود. گاهی اوقات این سندرم "زانوی دونده" نامیده میشود و در افراد شرکتکننده در ورزشهایی که شامل دویدن و پریدن هستند، رایجتر است.
وی بیان کرد: درد زانو اغلب هنگامی که شما در حال دویدن هستید، از پلهها بالا یا پایین میروید، برای مدت طولانی نشسته اید، یا زمان اسکات زدن افزایش مییابد.درمانهای ساده مانند استراحت و گذاشتن یخ اغلب برای کاهش درد مبتلایان به زخم کشک کمک میکنند، اما بعضی اوقات فیزیوتراپی برای کاهش درد پاتلوفمورال ضروری است.
این فوق تخصص درد اظهار کرد:سندرم درد پاتلوفمورال که باعث آسیب غضروف زیر کشکک میشود، بیشتر در خانمهای جوان شایع است.
وی مطرح کرد:هر عاملی که باعث شود استخوان کشکک در وضعیت خارجیتری نسبت به حالت طبیعی قرارگیرد، باعث سندرم درد پاتلوفمورال یا زخم کشکک زانو میگردد.
دکتر مرادی افزود: اختلال در راستای اندامهای تحتانی(اختلالات بیومکانیکی اندام تحتانی) مثلا به علت ژنووالگوم، چرخشهای بیش از اندازه ساق پا و… میتواند روند این بیماری را تسهیل کند.این درد در اثر تحریک ناحیهای که کشکک زانو بر روی استخوان ران قرار میگیرد به وجود میآید.
این فوق تخصص درد عنوان کرد: کوتاهی بسیاری از عضلات اندام تحتانی(مثل گاستروسولئوس،همسترینگ، عضله تنسورفاسیالاتا و کوتاهی ایلیوتیبیال باند)، ضعف و آتروفی عضله واستوس مدیالیس اوبلیک و… نیز باعث بروز سندرم درد پاتلوفمورال یا زانوی دوندگان میگردد.
وی توضیح داد:درواقع منظور از بیماری آرتریت پاتلوفمورال هر وضعیتی است که باعث میشود تا در آن زانوها از حالت طبیعی خودش خارجتر شود. این درد یک نوع سندرم است که باعث ایجاد اختلال در راستای اندامهای تحتانی میشود. به این صورت بیماریهای دیگری مانند پای ضربدری میتواند باعث تشدید کردن این بیماری در افراد شود. ضعف در عضلات نیز روند این بیماری را افزایش میدهد که به آن واستوس مدیالیس اوبلیک نیز گفته میشود.
دکتر مرادی اظهار کرد: درد در مبتلایان به سندرم درد پاتلوفمورال معمولا به صورت مبهم جلوی زانو ایجاد میشود که در زمان بیشتر حرکت کردن و کار کشیدن از زانو بیشتر احساس میشود.
سیر بیماری زخم کشکک
این فوق تخصص درد توضیح داد:سیر بیماری زخم کشکک بدین صورت است که در مرحله اول،غضروف نرم و به دنبال تحریک پرده سینوویال مفصل دچار تورم میشود. در این مرحله بیمار علائم خاصی نداشته و به همین دلیل به پزشک مراجعه نمیکند و در مرحله دوم، شیارهای تشکیل شده شروع به بزرگ شدن میکند و سطح بیشتری از غضروف دچار آسیب میشود.بیمار کمکم درد تدریجی را احساس میکند ولی شدت درد به حدی نیست که به پزشک مراجعه کند. در صورت مراجعه به پزشک و درمان مناسب بهبودی ۱۰۰درصد خواهد بود.
وی ادامه داد: مرحله سوم نیز بدین صورت است که غضروف شروع به تکهتکه شدن میکند. بیمار درد بسیار زیادی را گزارش میکند.علت بروز درد با وجود نبود گیرنده درد در غضروف، تحریک مداوم پرده سینوویوم بوده که از لحاظ عصبی نیز بسیار غنی است و مرحله آخر هنگامی شروع میشود که غضروف مفصلی کاملاً از بین رفته و مفصل شروع به تخریب شدن میکند، درمان قطعی وجود ندارد و فقط میتوان درد بیمار را کاهش داد. از طرفی به دلیل تخریب سطوح مفصلی، ترمیم نیز صورت نمیگیرد.
دکتر مرادی عنوان کرد: به طور کلی سندرم درد پاتلوفمورال زمانی اتفاق میافتد که اعصاب در بافتهای نرم و استخوان کاسه زانو درد احساس میکنند. این بافتهای نرم شامل تاندونها، پد چربی زیر کشکک و بافت سینویال هستند که مفصل زانو را تشکیل میدهند.
این فوق تخصص درد اضافه کرد:در برخی موارد درد پاتلوفمورال در شرایطی به نام کندرومالاسی کشکک وجود دارد. کندرومالاسی کشکک باعث نرم و شکست بافت غضروف در زیر کشکک زانو میشود.هیچ عصبی در بافت غضروف وجود ندارد بنابراین آسیب به خود غضروف نمیتواند به طور مستقیم باعث درد شود. با این حال، این میتواند منجر به التهاب مغز استخوان و درد در استخوان زیرین شود.
علت ایجاد کشکک
وی اظهارکرد: در بسیاری از موارد زخم کشکک ناشی از فعالیتهای شدید بدنی از جمله دویدن، چمباتمه زدن و بالا و پایین رفتن از پلهها است که به زانو مکررا فشار وارد میکند.این بیماری همچنین میتواند ناشی از تغییر ناگهانی فعالیت بدنی باشد.این تغییر میتواند تغییر در تعداد دفعات فعالیت بدنی مانند افزایش تعداد روزهایی که هر هفته ورزش میکنید باشد که به زانو مکررا فشار وارد میکند.
دکتر مرادی ادامه داد:همچنین سندرم درد پاتلوفمورال میتواند ناشی از مدت زمان یا شدت فعالیت مانند دویدن مسافتهای طولانیتر باشد. عوامل دیگری که در درد کشکک فمورال دخیل اند، عبارتند از استفاده از تکنیکها یا تجهیزات نامناسب ورزشی، تغییر در کفش یا سطح زمین بازی وعدم هم راستایی کشکک.
این فوق تخصص درد مطرح کرد:سندرم درد پاتلوفمورال همچنین میتواند به دلیل همراستایی غیرطبیعی کاسه زانو در حفره تروکلئر باشد. در این حالت، کشکک به هنگام خم شدن زانو به بیرون شیار رانده میشود.این ناهنجاری ممکن است باعث افزایش فشار بین پشت کشکک شود و بافتهای نرم را تحریک کند. عواملی که در هم راستایی ضعیف کاسه زانو نقش دارند، عبارتند ازعدم همراستایی پاها بین لگنها و مچ پاها،عدم تعادل یا ضعف عضلانی به خصوص در عضلات چهارسر ران در جلوی ران و عضلات چهار سر ران ضعیف یا نامتعادل میتوانند باعث همراستایی ضعیف کاسه زانو در داخل حفره شوند.
عوامل بیومکانیکی موثر دربیماری زخم کشکک
وی گفت:عوامل بیومکانیکی موثر دربیماری زخم کشکک نیز شامل این است که وضعیت ضعیف پا و ضعف عضلات کنترلکننده مفصل ران میتواند به فرد اجازه دهد زانو به طور غیر طبیعی چرخش پیدا کند و منجر به انحراف جانبی کشکک شود و هنگامی که بیومکانیک ناقص، با راه رفتن یا دویدن تکرار میشود، این عادت ناخوشایند بارها و بارها درد کشکک و وضعیت نادرست را وخیمتر میکند.
دکتر مرادی ابراز داشت: معمولاً سندرم درد پاتلوفمورال روی بزرگسالان و جوانان اثر میگذارد. عموماً مشکلات زانو در افراد مسن، در اثر ورم مفاصل ایجاد میشود و خانمها دو برابر آقایان مستعد این بیماری هستند و احتمالاً هم به دلیل این است که لگن خاصره پهن خانمها، زاویه بیشتری با استخوان متصل به مفصل زانو دارد و نیزورزشهای دویدنی و پریدنی ممکن است که فشار اضافهای بر زانوها وارد کنند، بهخصوص وقتی سطح فعالیت بالا میرود.
سندرم پاتلوفمورال معمولا یک درد مبهم جلوی زانو ایجاد میکند
این فوق تخصص درد بیان کرد: سندرم پاتلوفمورال معمولا یک درد مبهم در جلوی زانو ایجاد میکند که این درد در شرایط مختلفی افزایش مییابد که عبارتند از فعالیتهایی که زانو در آنها خم میشود مانند بالا یا پایین رفتن از پله یا کوه،دوزانو یا چهارزانو نشستن،تغییر در شدت یا نوع تمرین ورزشی و کریپتوس (صدا دادن و تق تق زانو).
وی ادامه داد: ایجاد تغییرات در سطح غضروف میتواند باعث خراش برداشتن کشکک شود که ممکن است شما در هنگام خم و راست کردن زانوی خود قادر به شنیدن صدای آن باشید.ممکن است هنگام حرکت دادن زانو صدای خرد شدن زانو شنیده شود. در بیشتر موارد کریپتوس باعث درد نمیشود وممکن است بعضی اوقات در اطراف کشکک احساس پُری یا تورم به وجود آید.
دکتر مرادی با بیان این نکته که " در اکثر موارد علائم سندرم پاتلوفمورال به آرامی ایجاد میشوند "، ابراز کرد: در صورت عدم تعدیل در فعالیتهای روزانه و ورزشی احتمال عود علایم این عارضه وجود دارد. تقویت عضلات اطراف زانو به ویژه عضله چهار سر ران و همسترینگ بسیار حائز اهمیت میباشد. این فوق تخصص درد اضافه کرد:سایر توصیههایی که منجر به کاهش عود علایم سندرم درد پاتلوفمورال میشوند عبارتند از پوشیدن کفشهای متناسب با فعالیت، گرم کردن بدن قبل از شروع ورزش، انجام حرکات کششی و انعطافی عضلات چهار سر ران و همسترینگ در هنگام گرم کردن بدن، افزایش تدریجی میزان فعالیت، کاهش هر فعالیتی که در گذشته باعث آسیب به زانو شده است و حفظ وزن بدن در محدوده نرمال به منظور جلوگیری از افزایش فشار به زانو ها.
وی خاطرنشان کرد: جهت تشخیص سندرم درد پاتلوفمورال، پزشک در مورد سابقه مشکلات زانو از شما سوال میکند و بر روی نواحی از زانو فشار میآورد و پای شما را در موقعیتهای مختلف حرکت میدهد تا به رد سایر بیماریهایی که علائم و نشانههای مشابهی دارند کمک کند.
دکتر مرادی افزود:برای کمک به تعیین علت زانو درد، پزشک ممکن است انجام آزمایشهای تصویربرداری مانند تصاویر اشعه ایکس، انجام سی تی اسکن وام آرآی را توصیه کند.
این فوق تخصص درد مطرح کرد: در بسیاری از موارد، درمان سندرم درد پاتلوفمورال با روشهای درمان خانگی انجام میشود به طور مثال شخص بایستی از انجام فعالیتهایی که سبب بروز زانو درد میشوند خودداری کند. به این منظور شخص میتواند از فعالیتهای کمبرخورد استفاده کند.این فعالیتها شامل استفاده از دوچرخه ثابت، دستگاه الیپتیکال یا شنا میباشد. این ورزشها فشار کمتری بر مفصل زانو وارد میکنند.
وی ادامه داد: کاهش وزن نیز میتواند در افراد دارای اضافه وزن به کاهش فشار وارد بر زانو کمک کند و تقویت عضله چهار سر ران از طریق انجام تمرینهای ایزومتریک به صورت ۱۰ تا ۱۵ تکرار در هر ساعت در تمام طول روز،اسکات زدن ناقص با خم کردن زانو تا ۴۵ درجه و پایین رفتن سریع (در یک ثانیه) و بالا آمدن آهستهتر (در ۲ ثانیه)، دو بار در روز در ۳ ست و در هر ست ۱۰ تکرار (اسکات زدن نباید برایتان دردی ایجاد کند) نیز برای درمان زخم کشکک مفید است. دکتر مرادی عنوان کرد: تقویت ماهیچه پهن درونی به عنوان راهی برای درمان سندرم درد پاتلوفمورال توسط مطالعات بیومکانیکی تایید شده است و مطالعات بالینی موثر بودن آن را نشان داده اند.این مطالعات بیومکانیکی نشان دادهاند که در صورتی که ماهیچه VMO قویتر باشد، فشاری که بر پایین مفصل پاتلوفمورال در زانو وارد میشود، کمتر خواهد بود.
این فوق تخصص درد میگوید: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن به کاهش ورم و تسکین درد مبتلایان به سندرم درد پاتلوفمورال کمک میکنند.در صورت عدم بهبود درد و دشواری در حرکت دادن زانو، بایستی به پزشک مراجعه شود.
وی متذکر شد:درمان سندرم درد پاتلوفمورال از طریق جراحی در موارد معدودی که بیمار از روشهای غیر جراحی جواب نگرفته است تجویز میشود. این روش شامل آرتروسکوپی، دبریدمنت، آزادسازی جانبی، انتقال برجستگی درشت نی میباشد.
دکتر مرادی ادامه داد: در روش آرتروسکوپی جراح دوربینی به نام آرتروسکوپ را داخل مفصل قرار میدهد. این دوربین تصاویری را روی نمایشگر نشان میدهد و جراح از این تصاویر جهت هدایت ابزارهای کوچک خود در داخل مفصل استفاده میکند.
این فوق تخصص درد عنوان کرد: در برخی موارد روش دبریدمنت یعنی حذف بافت غضروف آسیبدیده از سطح کشکک میتواند باعث تسکین درد شود. در واقع غضروف آسیب دیده از سطح مفصل تراشیده میشود.
وی ابراز داشت: روش آزادسازی جانبی جهت درمان درمان سندرم درد پاتلوفمورال بدین گونه است که اگر تاندون رتیناکولوم جانبی به اندازه ایی سفت باشد که کشکک را به خارج از شیار تروکلئار فشار دهد، این روش بافت را نرمتر کرده و به هم تراز شدن کشکک کمک میکند.
دکتر مرادی مطرح کرد: در برخی موارد، لازم است موقعیت کشکک را با جابجا کردن تاندون کشکک همراه با بخشی از برجستگی روی استخوان درشت نی که در واقع محل چسبیدن تاندون عضله چهارسر است تغییر داد.
این فوق تخصص درد ادامه داد: یک عمل جراحی باز سنتی برای این روش مورد نیاز است. دکتر به طور کامل یا ناقص برجستگی درشت نی را جدا میکند تا استخوان و تاندون به طرف قسمت داخلی زانو حرکت کنند.سپس تکه استخوان با استفاده از پیچها به درشتنی متصل میشود. در اغلب موارد این انتقال برای حرکت بهتر کشکک زانو در شیار تروپلار امکان پذیر است.
سندرم درد پاتلوفمورال عارضهای چند عاملی است
در ادامه نیز دکتر مومن زاده در اینباره خاطرنشان کرد:در واقع درد جلوی زانو مشکل شایعی است که به دلایل مختلفی رخ میدهد. گاهی اوقات عبارت «درد جلو زانو» مترادف با «سندرم درد پاتلوفمورال» استفاده میشود، که البته در هرحال میبایست ارزیابی دقیقی از علت زمینهای این درد صورت گیرد تا عارضه به درستی مدیریت شده و توصیههای مناسبی به بیمار ارائه شود.
وی اظهارکرد: سندرم درد پاتلوفمورال یا زخم کشکک که وجود آن با روش تشخیص استنتاجی مشخص میشود، عبارت است از درد پشت یا درد کشکک زانو. این عارضه که در گذشته بهآن کندرومالاسی کشکک گفته میشد، ناشی وارد آمدن فشار به مفصل پاتلوفمورال است. این فوق تخصص درد شناسی و طب درد بیان کرد: سندرم پاتلوفمورال بسیار شایع است و معمولاً علائم آن با بالا یا پایین رفتن از پلهها، انجام حرکت اسکات و نشستن با زانوهای خمیده به مدت طولانی، تشدید میشوند.
وی اذعان داشت: "سندرم درد پاتلو فمورال" یا همان بیماری"زانوی دوندگان" شایعترین عارضهای است که در میان دوندگان دیده میشود. بر اثر استرس و فشاری که هنگام دویدن بر مفصل زانو وارد میشود، زانو دچار درد و سوزش میشود. این درد در اثر تحریک ناحیهای که کشکک زانو بر روی استخوان ران قرار میگیرد به وجود میآید.
دکتر مومن زاده عنوان کرد: سندرم درد پاتلوفمورال عارضهای چند عاملی بوده و نتیجه تعامل پیچیدهای میان آناتومی بدن شخص و عوامل اکتسابی بیرونی است. در اینجا، درد و ناتوانی اغلب ناشی از وارد آمدن نیروهای غیرعادی یا نیروهای برشی یا فشاری مکرر به مدت طولانی بین کشکک و استخوان ران در مفصل پاتلوفمورال است.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد تشریح کرد: سندرم درد پاتلوفمورال یکی از علل شایع درد زانو در نوجوانان و بزرگسالان جوان است، خصوصاً در میان افرادی که از نظر فیزیکی فعال بوده و مرتباً در فعالیتهای ورزشی شرکت میکنند. اگرچه این عارضه اغلب در گروههای سنی یاد شده بروز میکند، اما افراد در هر سنی ممکن است به آن مبتلا شوند.
وی ادامه داد که بیماری زخم کشکک در بیش از نیمی از موارد در هر دو پا رخ میدهد، اما اغلب مشکل یک طرف بیش از دیگری است.
دکتر مومن زاده ابراز داشت: سیندینگ لارسن جانسون یکی دیگر از دلایل شایع درد جلوی زانو در کودکان و نوجوانان است. این بیماری شبیه به بیماری ازگود شلاتر بوده اما در قسمت پایینی کشکک و تاندون آن رخ میدهد. بیماریهای ازگود شلاتر و سیندینگ لارسن جانسون علل شایع درد جلوی زانو بوده و پریدن و زانو زدن باعث تشدید آنها میشوند
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد تصریح کرد: عارضه کشکک دو قسمتی نیز در میان نوجوانان شایع بوده و باعث درد و حساس به لمس شدن کشکک میشود.اغلب علامتی نداشته اما از نظر شدت متغیر بوده و گاهی به جراحی نیاز دارد.
وی عنوان کرد:عارضه همتراز و هممحور نبودن کشکک اغلب با آسیبدیدگی سطح کندرال مفصل پاتلوفمورال همراه است و بیشتر در دختران شایع بوده و باعث میشود مکرراً به طور کامل یا جزئی دچار دررفتگی کشکک زانو شوند و در مواردی که این عارضه باعث ناپایداری مکرر زانو میشود ممکن است به جراحی نیاز باشد.
دکتر مومن زاده میگوید: آرتروز مفصل پاتلوفمورال نوع شایعی از آرتروز زانو در میانسالان و افراد مسنتر است. عقیده بر این است که، علت آرتروز پاتلوفمورال در درصدی از بزرگسالان جوان سندرم درد پاتلوفمورال است. این فوق تخصص درد شناسی و طب درد توضیح داد: جهت تشخیص بیماری زخم کشکک، در زمان معاینه، پزشک درمورد وضعیت کلی سلامت شما و علائمتان از شما سوالاتی میپرسد. او در مورد زمان شروع درد و همچنین شدت و نوع آن (مبهم یا تیز بودن درد) از شما میپرسد
. بهعلاوه، پزشک از شما خواهید پرسید که چه فعالیتهایی دردتان را بدتر میکنند.پزشک برای تعیین محل دقیق درد جلو زانو، به آرامی جلوی زانو و کشکک را فشار داده و سپس میکشد. او همچنین، برای تست کردن قدرت عضلات بنیادی بدن و زانوهایتان، در طول معاینه از شما خواهد خواست که بپرید، اسکات زده یا به جلو خیز بزنید. وی ادامه داد: پزشک، همچنین برای کمک به تشخیص درد زانو و اطمینان از دخالت نداشتن سایر مشکلات فیزیکی در عارضه فعلی شما موارد مختلفی را نیز چک میکند که عبارتند از راستای ساق و وضعیت قرارگیری کشکک، پایداری زانو، چرخش مفصل ران و دامنه حرکتی زانوها و مفاصل ران، وجود هرگونه نشانهای از حساسیت به لمس در زانو، اتصال عضلات ران به کشکک، قدرت، انعطاف، استحکام و کشیدگی طبیعی عضلات باسن، عضلات جلوی ران (چهارسر)، و عضلات پشت ران (همسترینگ) و سفتی تاندون آشیل و انعطافپذیری مچ پا. دکتر مومن زاده افزود: در نهایت، پزشک برای بررسی طرز راه رفتنتان از شما میخواهد عقب و جلو بروید. او آن دسته از مشکلات راه رفتنتان که میتوانند در بروز عارضه شما نقش داشته باشند را بررسی میکند.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد خاطرنشان کرد: پزشک معمولاً، تنها با یک معاینه فیزیکی قادر به تشخیص سندرم درد پاتلوفمورال است. اما در اکثر موارد او یک عکس رادیولوژی هم تجویز میکند تا مطمئن شود درد موجود ناشی از آسیبدیدگی ساختار زانو و بافتهای متصل به آن نیست.
وی توضیح داد که درد جلوی زانو گاهی با بیماری سندرم پاتلوفمورال اشتباه گرفته میشود. برای تشخیص علت درد جلوی زانو مراجعه به یک متخصص میتواند مفید واقع شود.
دکتر مومن زاده یادآور شد: هدف درمان دارویی در مبتلایان به سندرم درد پاتلوفمورال، تسکین درد و بازیابی قدرت و دامنه حرکتی زانو است. در اکثر موارد میتوان درد پاتلوفمورال را بدون جراحی درمان کرد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد اضافه کرد: معمولاً پزشک جهت درمان سندرم درد پاتلوفمورال، علاوه بر پیشنهاد تغییر در فعالیتها، استفاده از روش رایس (RICE) و مصرف داروهای ضدالتهابی، انجام موارد دیگری نظیر کفیهای کفش، از طریق هممحور کردن قوزک و مچ پا، فشار وارده بر ساق پا را کم میکنند و تغییر در فعالیتها را توصیه میکند.
وی توصیه کرد: تا زمانی که مشکل زانویتان رفع نشده از انجام فعالیتهایی که باعث درد زانویتان میشود خودداری کنید. برای این کار باید رویه معمول تمرینات خود را تغییر داده و فعالیتهای کم برخوردی را انجام دهید که فشار کمتری بر مفصل زانویتان وارد میکنند. دوچرخهسواری و شنا گزینههای مناسبی هستند. اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن به کاهش فشار وارده بر زانوهایتان کمک میکند.
دکتر مومن زاده ابراز کرد: داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، مثل ایبوپروفن و ناپروکسن، به کاهش تورم و تسکین درد مبتلایان به سندرم درد پاتلوفمورال کمک میکنند ولی اگر درد ادامه داشت یا حرکت دادن زانویتان دشوارتر شد، برای انجام یک ارزیابی جامع از وضعیتتان، به پزشک مراجعه کنید.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد بیان کرد: انجام برخی تمرینات ورزشی و آب درمانی بهبهبود دامنه حرکت، قدرت و استقامت زانوها مبتلایان به این عارضه کمک میکند. تمرکز بر تقویت و کشش دادن عضلات چهارسر بسیار مهم است زیرا این عضلات عامل اصلی پایداری کشکک زانو هستند. همچنین، فیزیوتراپ برای تقویت عضلات شکم و پایین کمر انجام تمرینات عضلات بنیادی را توصیه خواهد کرد.
وی اضافه کرد که از گزینههای درمانی جدیدتر مانند پلاسمای غنی از پلاکت (پیآرپی) یا درمان با سلولهای بنیادی میبایست برای نوجوانانی که شرایط بالینی خاصی دارند استفاده شود. البته، روشهای پیآرپی و سلولهای بنیادی پتانسیلهای قابلتوجهی برای بهبود برخی از گزینههای درمانی دارند که بدون استفاده از این روشها به کارگیری آنها با محدودیتهای زیادی مواجه خواهد بود. در روش پیآرپی، عوامل رشدی یا التیامبخش بدست آمده از خون خود فرد، به زانوی او تزریق میشوند. این کار به بهبود و ترمیم بخشهای آسیبدیده زانو و درمان درد مفصل زانو کمک میکند.
دکتر مومن زاده اذعان داشت: در موارد بسیار نادری از جراحی برای درمان درد پاتلوفمورال استفاده میشود و از جراحی تنها در موارد شدیدی استفاده میشود که به درمانهای غیرجراحی پاسخ نمیدهند.
وی بیان کرد: معمولاً، سندرم درد پاتلوفمورال با یک سری اقدامات ساده یا فیزیوتراپی کاملاً رفع میشود. البته، اگر در روند تمرینات روزانه یا سطح فعالیتها تغییر داده نشود، امکان عود کردن آن وجود دارد. همچنین، حفظ وضعیت مناسب عضلات اطراف زانو، خصوصاً چهارسر ران و همسترینگ، ضروری است.تمرینات کشش پا نیزبه تقویت و کشش عضلات چهارسر که در جلوی ران قرار دارند، کمک میکند.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد در پایان گفت: راههای جلوگیری از درد زانوی پاتلوفمورال عبارتند از پوشیدن کفشهای مناسب هر فعالیت، گرم کردن کامل قبل از فعالیتهای فیزیکی، استفاده از تمرینات کششی و انعطافی عضلات چهارسر و همسترینگ در هنگام گرم کردن و انجام حرکات کششی بعد از فعالیتهای فیزیکی، بالا بردن تدریجی سطح تمرینات، کاهش انجام هرگونه فعالیتی که در گذشته باعث آسیبدیدگی زانو شده و حفظ یک وزن سالم جهت جلوگیری از وارد آمدن فشار بیش از حد به زانو.
ارسال نظر