پشتپرده تمایل کنکوریها به رشته تجربی و انسانی
روزنامه «اعتماد» دلایل کاهش داوطلبان گروه ریاضی کنکور طی ۱۰سال اخیر را بررسی کرده است.
روزنامه «اعتماد» دلایل کاهش داوطلبان گروه ریاضی کنکور طی ۱۰سال اخیر را بررسی کرده است.
در بخشی از این گزارش میخوانیم:
* بررسیها از تغییرات آماری تعداد داوطلبان کنکور 1401 در مقایسه با آزمون سراسری 1391 نشان داد که نوسانات منجر به افول چشمانداز اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور و بازار اشتغال ایران در این بازه زمانی 10 ساله، بر انتخاب اولیه داوطلبان کنکور تاثیرگذار بوده است.
* کاهش 44 درصدی تعداد داوطلبان گروه ریاضی در آزمون سراسری امسال در حالی است که تعداد داوطلبان در گروه زبانهای خارجی در کنکور 1401 نسبت به سال 1391، افزایش 1383.8 درصدی، در گروه تجربی افزایش 27.7 درصدی، در گروه علوم انسانی افزایش 26.8 درصدی و در گروه هنر افزایش 803.6 درصدی دارد. داوطلبان شرکتکننده در گروه ریاضی، همان نخبگانی هستند که با ادامه تحصیل در رشتههای علوم پایه، فنی و مهندسی، در توسعه پایدار کشور نقشآفرینی میکنند.
* به نظر میرسد بخشی از افزایش 1383 درصدی تعداد داوطلبان در گروه زبانهای خارجی در آزمون سراسری امسال، سرریز همین نخبگان است که آخرین قدمها را برای کوچ به دانشگاههای درجه یک جهان برمیدارند. در حالی که یکی از عوامل موثر در افزایش داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی، فراگیر شدن محرومیت آموزشی در نقاط کمبرخوردار و توسعهنیافته و محدود شدن انتخاب دانشآموزان این مناطق به زیرگروههای دانشگاهی علوم انسانی است، افزایش سودآوری اشتغال به پزشکی، دندانپزشکی و پیراپزشکی در کشور و تسهیل جذب فارغالتحصیلان این رشتهها در بازار کار کشورهای همسایه طی سالهای اخیر نیز، میتواند از عوامل تاثیرگذار در تغییرات آماری این گروههای آزمایشی در آزمون سراسری امسال باشد.
* این نگرانی را میشود به تغییرات آماری باقی گروههای آزمایشی هم تسری داد؛ چرا تعداد داوطلبان گروه علوم انسانی، به فاصله 10 سال 26.8 درصد افزایش دارد؟ طی 10 سال گذشته چه سرفصل مهیج و جذابی به دروس گروه علوم انسانی دانشگاهها اضافه شده یا کدام چالشهای پیش روی بیان آزادانه و ابراز تفکر و انتشار عقاید رفع و حذف شده که تعداد مشتاقان این گروه درسی در آزمون سراسری امسال افزایش بالای 26 درصد دارد؟ طبق بررسیهای «اعتماد»، در مناطق محروم کشور، همچنان ضعف شدید امکانات تحصیلی و آموزشی برقرار است و دانشآموزان ساکن در این مناطق، از بدیهیترین شرایط برابر برای ادامه تحصیلات عمومی محرومند.
* شرایط برابر و رفاه آموزشی در سادهترین معنا این است که چه در مراکز استان و چه در یک شهر کوچک و با جمعیت کمتر از 20 هزار نفر، دبیرستانی با 4 گروه آموزشی اصلی؛ ریاضی، تجربی، علوم انسانی و هنر، دایر باشد تا دانشآموز، از امکان انتخاب آزادانه رشته تحصیلی خود برخوردار شود. در بسیاری شهرهای کوچک البته چنین شرایط برابری برقرار نیست چون در بسیاری شهرهای دور افتاده ایران، تنها امکان موجود، یک دبیرستان با رشته علوم انسانی است صرفنظر از اینکه در بسیاری از این شهرها و مناطق دور افتاده، امکان ادامه تحصیل در مقطع دبیرستان، به دلیل دوری مسافت مدرسه از محل زندگی دانشآموزان، فقط برای پسران مهیاست و دختران همان شهر و روستا، ناخواسته و به دلیل نابرابریهای آموزشی تحمیلشده از سوی وزارت آموزش و پرورش و سایر دستگاههایی که موظف و مکلف به ایجاد شرایط برابر تحصیلی در تمام مناطق کشور بودهاند، از ادامه درس خواندن محروم میشوند.
ارسال نظر